Home › Forums › Certificari › Impresii de la examenul PMP
- This topic has 141 replies, 138 voices, and was last updated 4 years, 8 months ago by
catalina.ene.
-
AuthorPosts
-
October 18, 2017 at 11:22 am #17553
Cora Moraru
Participant… acele 234 minute si nu numai:)
Am lasat sa treaca putin timp de la examen cand m-am asezat efectiv sa scriu aceste cateva impresii, asa ca ele cu siguranta nu mai intra in categoria “la cald” :), ci sunt deja filtrate, asezate si poate au o doza mai mare de … obiectivitate.
E evident ca fiecare dintre noi am perceput aceasta experienta prin prisma altor experiente si a asteptarilor noastre, partial formate pe baza povestilor celor care au trecut deja prin ceea ce inseamna examinarea PMI.
Au trecut ani buni de la ultimul examen care ar putea macar sa semene cu acesta, asa ca m-am pregatit “emotional” pentru un efort semnificativ.
Cursurile le-am urmat in octombrie 2016 si mi-am propus sa sustin examenul in 6 luni de atunci; nu s-a intamplat acest lucru pentru ca dupa un inceput entuziast al perioadei de pregatire, a urmat o perioada de 2-3 luni in care nu imi mai gaseam ritmul; lucrul foarte bun, a fost ca Narciss (caruia ii multumesc mult) a inteles ca partea cu cititul nu e cea mai motivanta pentru mine si ca mobilizarea mea e superioara cand vine vorba de teste:). Dar probabil ca aici o reteta nu e universal valabila, de aceea e crucial sa ai un trainer care sa te ajute sa gasesti varianta care te readuce pe traiectoria dorita.
Asa cum mentionam, am citit cateva dintre povestile celor care au impartasit comunitatii experienta lor si multi scriau despre felul in care au procedat astfel incat sa poata sa invete in mod serios pentru examen, dar si sa nu piarda intelegerea si rabdarea familiei; filmul e valabil si pentru mine, probabil putini dintre noi au posibilitatea sa aloce un timp foarte mare in timpul saptamanii si nimic sa nu intervina si sa fie necesara o “reprioritizare”; eu mi-am propus sa aloc 8-10 ore saptamanal; de preferat in timpul saptamanii si daca era cazul sa “reglez” in weekend. Seara , dupa birou era dificil sa citesc si preferam testele care ma tineau mult mai usor atenta; ma trezeam dimineata mai devreme si inainte de a incepe activitatea citeam. Acest lucru a fost fezabil in prima parte, dupa, in perioada de testare, in conditii similare examenului (RECOMAND testele contra cronometru, veti intelege din randurile de mai jos de ce le consider cruciale in promovarea examenului in cazul meu) a trebuit sa aloc mai mult timp in w/e pt ca era dificil de gasit 4 ore fara intrerupere pt un test de 200 intrebari.
Examenul l-am sustinut in august 2017 si in cazul meu a fost o experienta memorabila cu siguranta. Cu o zi inainte am inceput sa ma simt foarte rau (mentionez ca la nici un examen din viata mea nu am avut probleme de sanatate care sa fie puse in seama emotiilor), nu reuseam sa stau mult in picioare si nici sa mananc mare lucru; mai mult, din pacate nici noaptea nu a fost mai usoara, m-am trezit din cauza durerilor si am ramas cu doar cateva ore de somn. Dar …adrenalina si-a facut treaba (nu-mi imaginam sa ratez examenul pt o astfel de situatie) si dimineata am avut senzatia ca sunt intr-o stare suficient de buna sa rezist pana la pranz (la ora 10.00 aveam programat examenul); mentionez aceste detalii pentru ca cu toate ca ma asteptam sa fie conditii foarte riguroase/ stricte la examen, a fost o surpriza sa aflu ca nici medicamente nu am voie sa iau cu mine in sala de examinare; deci ori le luam inainte … ori dupa; asa ca inainte de intrarea in sala, citeam prospectele medicamentelor sa vad daca dau somnolenta:).
“Security check” este foarte strict, similar celui de la aeroport, nu ai voie pe parcursul examenului sa ai acces la lucrurile personale, daca trebuie sa iesi din sala de examen, o faci pe timpul alocat examenului si la intoarcere protocolul de control se repeta , deci cred ca o astfel de pauza e destul de dificil de “recuperat” (eu nu am luat pauza).
La inceputul examenului ai cateva minute in care ti se dau instructiuni ref. examen , NU ai voie sa atingi ciorna in acest timp, ci doar cand incepe examenul.
Intrebarile mi s-au parut “diverse”, atat genul “straight-forward” (iti testeaza cunostiintele acumulate), dar si situationale. Ce pot spune, este ca testele m-au ajutat mult sa inteleg o anumita abordare, dar si sa am exercitiul sa raspund intr-un timp limita; am inteles cand e cazul sa decid rapid asupra unui raspuns, atunci cand “cantarirea” optiunilor dureaza prea mult; avand optiunea de a marca cele asupra carora vreau sa revin mi-a fost mai usor sa procedez asa (in timpul ramas la final am revenit asupra a 3-4 intrebari). “Bottom-line”: daca ar fi sa trec din nou prin aceasta experienta, stiind si finalitatea:), nu as schimba nimic la modul cum am abordat, invatat, pregatit examenul (doar la partea de “schedule”/ acolo as fi accelerat putin in lunile 2-4 de invatat, lucru care mi-ar fi dat oportunitatea sa sustin examenul la inceputul verii si sa am un bronz mai frumos acum:)).
Pentru mine experienta a fost una “faina”, nu doar ca am invatat lucruri utile si am obtinut certificarea, dar cred ca m-a ajutat si ma disciplinez mai bine si sa ma mobilizez in momente cheie.
Va urez success si sper ca aceste randuri sa va ajute macar putin sa aveti o imagine a ceea ce inseamna efortul & certificarea PMP.
Cora Moraru
October 26, 2017 at 9:34 pm #17555icujba
ParticipantSalut,
“Dupa lupte seculare, care au durat” 10-11 luni de zile am obținut pe 25 octombrie certificarea PMP si acestea sunt impresiile mele despre test.
1. Intrebarile au fost variate dar ariile de Stakeholder, Quality si Risk cred ca au fost reprezentate mai bine.
2. O mentiune aparte merita Seven Basic Tools of Quality si in special Pareto chart care, cel putin pentru mine, a fost raspunsul la, daca imi aduc bine aminte, 5 intrebari.
3. Earned Value Management a fost de asemenea bine reprezentat in setul de intrebari in cazul meu: intrebari care au necesitat calcule specifice dar si intrebari de interpretare a indexurilor.
4. Din punct de vedere al timpului trebuie sa recunosc ca “socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ”. Am terminat cu 10 minute inainte de limita si am avut doar o pauza de 3-5 minute. Unul dintre motive este cred si faptul ca am incercat sa-mi impun o “masoara de 3 ori, nu de 2 ori, inainte de a taia” abordare. Am considerat necesar acest lucru pentru ca am observat in timpul testelor ca am tendinta de a gresi la intrebarile usoare pentru nu le acordam atentia cuvenita.
Am sustinut testul in centrul acreditat Prometric din Copenhaga care este situat la demisol-ul unei cladiri dintr-o zona rezidentiala centrala. Este organizat in 3 camere cu toate cele 6 posturi de testare situate intr-una dintre ele.
O abordare serioasa si sistematica reprezinta cheia succesului in cazul acestui examen si aici Narciss da dovada de “high accuracy high precision” cu programul sau de pregatire.
Bafta!
/Ionut
December 28, 2017 at 12:27 pm #17557CarmenP
ParticipantBuna!
Am promovat examenul pe data de 21 Decembrie 2017 – la aprox 10 luni de la participarea la cursul coordonat de Narciss.
As dori sa incep prin a ii multumi lui Narciss, atat pentru indrumare, cat si pentru sfaturi si cuvintele de incurajare (mai ales in apropierea examenului :)).
Examenul mi s-a parut diferit fata de celelatle pe care le-am mai sustinut. Esential din punctul meu de vedere a fost sa asimilez faptul ca este vorba de anduranta si sa-mi fac o strategie in consecinta. Ce a insemnat asta concret: mi-am spus ca daca citesc o intrebare de 4 ori trebuie sa iau pauza (asta s-a intamplat la intrebarea 120 pt mine, o intrebare f scurta de altfel), la fiecare 10 intrebari mi-am propus sa ridic ochii din monitor si sa ma relaxez cateva secunde (a ajutat foarte mult). Nu am avut senzatia in timpul examenului ca raspund corect sau gresit la intrebari – incercam sa identific daca din terorie ma ajuta ceva, daca nu – cautam un raspuns ce implica sau duce spre analiza.
Ca si intrebari – foarte multe din stakeholder, communication, quality, risk si cateva din procurement. Nu a trebuit sa ma folosesc de formule deloc.
Au fost cateva intrebari “tricky” in sensul ca parea ca variantele de raspuns nu aveau legatura cu enuntul intrebarii, dar, din fericire, ma mai confruntasem cu genul asta de intrebari in SuperPMP (Rita) deci nu am fost total surprinsa.
Cam astea sunt impresiile mele dupa examen: crucial – focus in timpul examenului, studiu individual si incredere ca tot ce am invatat va conduce spre un raspuns corect.
Inca o data, multumesc tare mult Narciss si va dorect succes tuturor!
December 30, 2017 at 11:33 pm #17559SMDiana
ParticipantBuna,
Am dat examenul PMP in urma cu 2 luni, mai precis pe data de 29 octombrie. Va scriu feedback pe baza notitelor din acea zi si a impresiei cu care am ramas acum.
Mi-a placut experienta acestui examen (primul de acest gen petru mine, avusesem parte doar de clasicele teste din invatamant si 2 examene de limbi straine – nu se compara oricum gradul de dificulate si nici costul). In perioada de invatare disciplina si organizarea nu mi-au reusit ce-i drept din prima (noroc ca exista si weekend-uri), spre final insa in ultimele cred 2 luni am fost motivata si hotarata si am avut parte de acea dulce continuitate in procesul de pregatire.
Foarte mult mi-a placut evident si cursul, cele 5 zile intense din aprilie 2017, stilul lui Narciss de a preda e incredibil de fain!
Odata ajunsa la examen am derulat tutorialul initial si am profitat de timpul acela pentru a tine un pic ochii inchisi si sa-mi reglez respiratia precipitata din cauza emotiilor.
Pe ciorna am notat 9 formule si am folosit fie pentru calculat fie pentru interpretat CPI, SPI, EAC, BAC. Calcule simplute (primesti si calculator din partea centrului, a fost util ca te mai odihnesti un pic mental), dar vreo 10 tot au fost.
Am avut 2 network diagrams diferite, dar usoare.
Din categoria exoticelor am avut Pareto de vreo 3-4 ori, PDCD, tree diagram. Au fost si ceva intrebari teoretice despre float, business case, project charter, SOW, ressource calendar, doar ca exprimate dubios din punctul meu de vedere.
Cele mai multe situationale le-am avut din RISK, risk in general, risk combinat cu HR, risk combinat cu communication. Au fost si din procurement (contracte, seller perf evaluation). Au mai fost si din acelea ce actiuni sa iei (mitigate, accept, etc) sau in ce proces te afli preponderent din Scope.
Mi-au fost foarte utile dopurile pe care mi le-au dat la centru, nu stiu daca a fost galagie, cert e ca pe mine m-au ajutat sa-mi pastrez focusul.
Cel mai important e sa rezisti tentatiei de a te uita la ceas, sau cel putin nu prea devreme. M-am uitat cand trecusem de 200 si eram bine, apoi cand am terminat si ultima intrebare trecusera 3h27. Mai aveam deci 30 min in care sa verific 4 intrebari ramase pentru review, doar la una am modificat raspunsul, in rest am lasat in continuare cum raspunsesem initial.
Reusita se datoreaza clar incurajarilor lui Narciss si pasilor pe care m-a indrumat sa-i urmez. E foarte important sa ai suportul trainer-ului dupa un curs si apreciez disponibilitea pe toata perioada de invatare. Multumesc mult, Narciss!
Felicitari celor care au trecut cu brio peste aceasta experienta si mult succes celor care se pregatesc!
Diana
P.S. La multi ani! Un 2018 asa cum vi-l doriti
January 4, 2018 at 7:50 am #17561vlad.ianos
ParticipantHello,
Am promovat pe 10 decembrie examenul. Am sa va povestesc pe scurt, deoarece nu am sfaturi prea valoroase si modul in care m-am pregatit a fost 100% deficitar.
In primul rand, am subestimat foarte tare materia ce trebuie studiata. Practic am invatat 2 zile cum trebuie (o miercuri si o sambata full – in restul zilelor am fost retinut de munca si am mai si participat la o petrecere a firmei in vinerea dinaintea examenului – inconstienta totala). Faptul ca am tras cat de tare am putut mi-a ‘traumatizat’ putin organismul si am avut parte de o raceala foarte urata cu febra de >40 grade. Inaintea examenului nu am dormit absolut deloc.
Desi eram cuprins de o mica disperare (ne-dormit de 24 de ore si foarte bolnav), am mers la examen mai mult sa-mi incerc norocul.
Mare lucru ca Narciss mi-a format instinctul de a ‘ghici’ intrebarea, pentru ca nu sunt genul de om care sa invete “bibliile” acelea de carti pe de rost.
Ca si concluzie, nu faceti ca mine! Invatati din timp, alocati cat de mult puteti si incercati sa fiti cu mintea limpede si, preferabil, nu bolnavi.
Examenul mi s-a parut crunt (Nu credeam ca il trec – mai ales din cauza pregatirii care a lasat de dorit). Am marcat cam jumatate de intrebari, desi Narciss m-a sfatuit sa nu fac asta. Intrebarile nu prea seamana cu cele din testele pe care le-am facut, insa asa iti formeti logica. Verificarile sunt foarte stricte. Mereu cu detector de metale, glezne, antebrate si buzunare verificate, si nu este permis cu apa inauntru, nici macar servetele de nas (spre norocul meu).
Nu au fost calcule, nu am avut intrebari despre teorii motivationale, focus a fost foarte mult pe risk si stakeholder.
Sper sa ajute ce scriu aici, ca model de NU FACETI ASA.
Alocati timp, odihna si trageti tare. Probabil e mult mai usor cand esti pregatit cum trebuie.
La multi ani,
Vlad
January 9, 2018 at 10:14 am #17563Timoc
ParticipantSalutare,
“Calatoria” mea cu examenul PMP din 07.ian 2018 a fost mai longeviva , eu fiind din Timisoara.
Ajuns in Bucuresti in 6 ian 2018 ,dimineata la 8 mi-am propus prima data sa gasesc Universitatea Romano -Americana (UR-A), dar nu puteam cu stomacul gol, asa ca m-am oprit in Unirii la micul dejun :)).
Cu burta plina si chef de plimbat, intreb un gardian unde se afla bd Expozitiei 18 sau UR-A dupa care am ajuns la concluzia ca am nevoie de metrou. Ajuns in Aviatorilor o iau pe jos frumos prin parc, pe langa Beraria H ,nu m-a tentat, ptr ca Narciss P imi spusese ceva de carbohidrati :)), apoi in 10 min dau exact in bd Expozitiei , iar aici “Thx Good we have smartphones ” si am ajuns la Prometric .
Planul era sa mai citesc din Rita/Crowe cate ceva despre Stakeholders apoi sa fac pauza si asa am facut insa in Pubul de langa hotel cu o pizza, apoi la somn pe la ora 9:00.
Distractia incepe dimineata la 6:00 cand m-am trezit si stiam clar ca am nevoie de mic dejun (obisnuinta). Nu credeam ca voi primi mic dejun la ora aia la hotel insa am avut noroc si am plecat mancat la examen cu cafeaua bauta.
Ajuns acolo controlul de rutina , verificarea, inspectia ochelarilor de vedere , telefoane inchise , buzunare desfacute, glezne etc si in final “celula nr 14″.
Am inceput cu primele 10 intrebari despre care auzisem ca vor fi mai greu de abordat si le-am facut repede cu” Mark to review”, asteptand dupa sa vina intrebarile la care eram super pregatit ( calcule, EMV,CPM,EV, etc ) insa nimic pana pe la intrebarea 100 ( aici au inceput emotiile )
Am mers mai departe (desigur cu o pauza de 5 min ) cu raspunsurile fara sa ma uit la crconometru si am terminat cu 30 min inainte de termen.
Am zis ca am timp sa rezivuiesc cele 10 si inca vreo 4 puse pe parcus si asa am facut.
In primele 10 am avut 5 greseli care erau evidente cand am inceput revizuirea si le-am corectat.
10,9,8,7,6,5,4,3,2,1,0- timpul s-a scurt si am intrat in intrebarile despre evaluarea centrului de examinare la care raspunsurile au curs repede in asteptarea acestui raspus ” Congradulations” …..bla bla, atat am citit si am plecat din centrul de testare cu gandul la mijlocul de transport cu care sa ajung acasa cat mai repede.
Concluzie : testul meu a fost plin de intrebari situationale, mare parte din Quality, Communication, Stakeholders.
Multumesc Narciss pentru sprijin si bafta celor care urmeaza sa obtineti aceasta certificare.
January 16, 2018 at 5:16 pm #17565amitrofan
ParticipantDragi colegi,
Iata ca am ajuns si eu la finalul calatoriei de pregatire pentru certificarea PMP, luand cu succes examenul pe 11 Ianuarie 2018.
Dupa terminarea cursului in Octombrie 2017, am avut sansa de a investi mai mult timp in pregatire, fiind intr-o pauza sabatica. Programul meu de invatare a fost intensiv, 6-8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana. Cu diverse perioade de pauza (sarbatori si evenimente de familie), in total am investit 250 de ore in pregatire.
Am facut o trecere prin Rita cu testele aferente fiecarui capitol, testare intensiva, un Super PMP la care am luat un rezultat extrem de demotivant – 48% (panica mare!), apoi o trecere prin PMBok, dar nu toate capitolele, iar testare, iar Super PMP – 67% de data asta, tot nemultumitor. Ultima faza a fost o recapitulare din Rita, PMBok si Crowe pe Stakeholders, HR, Communications, Risk si Quality cu testele pe fiecare si al treilea Super PMP – 90%! Acesta a fost momentul cand am stiut ca sunt pregatita.
Planul pe care Narciss l-a creat pentru mine s-a mulat perfect pe stilul meu de invatare, iar metodele lui de motivare au contat in proportie foarte mare in atingerea obiectivului.
Pe ultima suta de metri, adica saptamana de dinainte de examen, am invatat cam 10-12 ore pe zi, in general de la 15:00 la 03:00 dimineata. Imi dadusem programul de somn complet peste cap fara intentie. In ziua premergatoare examenului am facut pauza complet si m-am relaxat…pana seara cand am simtit nevoia sa ma mai uit totusi o data pe notitele mele :).
Examenul l-am dat intr-o joi, pe 11 Ianuarie, de la ora 14:30, pentru ca nu sunt deloc o persoana matinala. Am intrat in sala asteptandu-ma ca primele 10-20 de intrebari sa fie foarte grele, dar, spre surpriza mea, mi se pareau usoare si tot asteptam partea grea. Am terminat cele 200 de intrebari in 3 ore, apoi am facut pauza 5 minute si am revazut cele 15 intrebari marcate pentru review, schimbandu-mi raspunsurile doar la 3 dintre ele. Atunci s-a instalat o scurta stare de panica si ma gandeam daca intrebarile care mi s-au parut usoare erau de fapt capcane si nu m-am prins ;). Am decis ca intuitia mea a ales corect si am dat end. Si bine am facut, caci l-am luat cu above target.
Intrebarile au fost:
• Majoritar situationale, destul de alambicat alcatuite, in cele mai multe cazuri avand 2 posibile raspunsuri corecte. Aici am aplicat regulile pentru Next, Best, First.
• Scope, Stakeholders si Change management in diverse forme – follow the process.
• Risk – strategiile de raspuns (la mine au fost vreo 3 doar cu transfer si accept)
• Quality – tools and techniques. Am avut 3 sau 4 intrebari cu raspunsul corect Paretto. Deci aici sfatul meu e sa intelegeti fiecare tool, cum arata, la ce foloseste ca sa puteti alege corect.
• Procurement – intrebarile au fost medii, fara variante complicate cu tipuri de contracte sau formula de PTA.
• Am avut doar 3 intrebari cu formule, foarte simple: ETC, EAC= BAC/CPI si SPI
• O singura intrebare la care am desenat network diagram, foarte simpla, critical path change
Daca aveti incredere in planul lui Narciss, veti lua examenul fara probleme.
Spor la invatat si va tin pumnii! Multa bafta!
January 30, 2018 at 4:23 pm #17567Marius
ParticipantSalut,
Nici nu stiu cu ce sa incep, avand in vedere ca de o saptamana aveam impresia ca nu mai stiu nimic.
Examenul l-am avut luni 29.01 – 08:00, a durat 3h59′, si eram 100% convins ca nu-l iau.
Citind postarile fiecaruia dintre voi, imi facusem un plan cum sa imi impart timpul, si eram foarte convins ca voi termina cu cel putin 30min intainte de final iar socul primelor 30-40 intrebari era ceva normal.
“Marked for Review” ajunsesem undeva la 100 de intrebari, exclus “next, best, first”, iar enuntul la 90% din test a fost cu “scroll”.
Tips: Chiar dc ai intrebari “Marked”, ele vor fi luate in considerare atata timp cat este un raspuns selectat.
Toate intreabari au avut ca si variante de raspuns fie toate posibil valide, fie invers, deci s-a mers pe cel mai adevarat dintre adevarati, si pe cel mai putin fals dintre falsi.
Ca si topicuri am avut Procurement(contracte, Perf Reporting, Closing si Claim-uri), Cost (calcule pe baza graficelor), Stakeholders (identify, plan,manage), HR (develop&manage), Chart(business case, sow, eef, opa), Risk (complet), Quality(Assurance,Control).
Lessen-learned pt curiosi:
– nu participa la cursul de PMP dc n-ai citit de cel putin odata Rita si PMP
– desi pare simplu iar bulkuri de intrebari se gasesc peste tot, nu as recomanda pregatirea pt examen fara instructor. Motivul, desi ai explicatia in raspunsuri, de multe ori e vaga, iar de alte ori nu intelegi logica.
– cititi PMP Guide si Rita. Personal incepusem doar cu Rita si eram confuz, dupa care citisem PMP. Desi in PMP lipsesc multe detalieri ale topicurilor, este mai bine structurat mai ales in descrierea proceselor si al fluxului
– focus pe tool-uri unde si cand se folosesc
– focus pe output-uri
– nu-ti programa examenul la ora 8:00
– urmati sfatul “medicului”, merci Narciss
Bafta tuturor !!!
PS: Rezultatul examenului, spre surprinderea mea, a fost in bucatica cea mai din dreapta
February 12, 2018 at 9:26 am #17569alexdo
ParticipantBuna ziua!
Dragon slayed!
Kudos lui Narciss in primul rand. Cum spune si Marius mai sus fara un trainer ca lumea nu stiu daca poti face mare lucru. Ai nevoie de cineva sa te pusheze peste limita ca sa poti creste. Sincer, recunosc ca singur nu stiu daca as fi reusit sa grinduiesc atatea teste si atata materie. Cum ne spunea Narciss la curs “Ochiul stapanului ingrasa vita”.
Examenul in sine necesita munca in prealabil pentru a-l putea promova, as putea sa spun ca 95% din efort se intampla in pregatire. Problema pe care am avut-o in privinta examenului au fost emotiile si o stare conflictuala. Pe de o parte voiam sa fiu increzator dar nu supra increzator. Voiam sa fiu umil dar nu voiam nici sa ma consider batut sau ca nu stiu nimic. Desi, cam asa te simti, ca nu stii nimic. As considera noaptea dinainte de examen destul de neplacuta.
In schimb cand am ajuns la examen totul a mers ‘uns’. Am terminat examenul in 2 ore si am fost click-click pew-pew. Nu am ezitat si nu m-am intors la intrebari si nici nu am trecut intrebari marked for review. Am avut incredere in Narcis cand mi-a spus ca te poate costa sa nu folosesti intuitia intensiv antrenata.
Cea mai naspa senzatie a fost pe la intrebarile 160-170 pentru ca imaginatia mea cel putin imi spunea ca mai am un pic sa aflu ca l-am picat:) Pe de alta parte ma gandeam ca data viitoare cand il dau o sa am experienta:D
Pe la intrebarea 190 am simtit cum imi batea inima si cred ca pulsul era ridicat; ma aflam intr-o situatie de stres ridicata dar nu datorita dificultatii intrebarilor ci a situatiei in sine in care era posibil sa fi aflat ca 4 luni de grinduit teste se vor sfarsi cu un esec.
Din fericire nu a fost asa iar ecranul a afisat Congratulations. Inainte de asta a trebuit sa completez si un survey test, care avea un buton de end, cred ca putea fi skipuit dar datorita presiunii am dat very satisfied la toate punctele. Doamnele de acolo au fost helpful desi anumite conditii din sala nu erau chiar extraordinare. Ma refer aici la sala de asteptare si la faptul ca a fost un pic frig la inceputul examenului pana cand au pornit AC.
Ca si intrebari am descoperit formulari noi din ce eram obisnuit dar mi s-a parut totusi ca formularea a fost mai putin stufoasa decat in Rita. Cred ca au fost intrebari din toate ariile poate un pic mai multe din RISK. Eu am prins si intrebari rezolvate prin formule, EAC si TCPI.
Per total a fost o experienta grozava la fel cum e orice lucru hard care este acomplished.
Trebuiesc rezolvate si detalii referitoare la starea generala pe care o ai in timpul examenului, cum ai dormit, cat de odihnit esti, ce ai mancat. Trebuie planificat si acest aspect ca sa ai cat mai multe avantaje.
Pe mine m-au motivat si colegii din grupa care au depus aceeasi munca si au luat in mare parte examenul, cum este Marius de mai sus.
Va doresc success celor care urmeaza sa dati examenul si aveti incredere in pregatirea voastra si in Narciss.
February 21, 2018 at 2:20 pm #17571ioanadragan
ParticipantDragilor,
Dupa multa munca si mult mai multe emotii, am reusit sa obtin un punctaj frumusel la examenul PMP. Am sustinut examenul ieri,20 februarie 2018, incepand cu ora 12:00.
Va relatez pe scurt detaliile planului meu de studiu, pregatit foarte foarte bine de Narciss, cu care impart succesul si fara de care nu stiu daca as fi reusit (cu siguranta nu atat de bine).
Am urmat trainingul in octombrie(mid) si am inceput efectiv invatatul la inceputul lui noiembrie. Am invatat timp de 3 ore 5 zile pe saptamana, am avut o pauza de 2 saptamani intre Craciun si revelion, dupa care am intensificat ritmul la 3 ore in fiecare zi. Am respectat intru totul ce mi-a spus Narciss si am urmat 100% planul propus, iar pana la urma totul a decurs exact cum a spus Narciss.
In ceea ce priveste examenul: am ajuns cu 45 de min inainte si am intrat cu 5 min inainte de programare. Intrebarile au fost numai situationale, fara prea multe indicii. Deci chiar au ajutat testele, exact cum a zis Narciss, pentru a educa intuitia. O singura formula am avut, Pert- foarte straightforward. Accent mare pe closing, stakeholder, HR, communications si change management.
Am terminat testul in 3h 20 si am verificat 130 de intrebari pana in ultimul minut, in care am dat submit. Asta in conditiile in care de obicei terminam testele cam in 2:30 maxim.
Concluzie: mari emotii, dar sa aveti incredere (eu pana in ultima secunda am crezut ca il pic- se pare ca am facut insa mai bine decat crezusem), sa respectati intru totul planul si sfaturile lui Narciss, ca stie foarte bine ce face/zice.
All in all, multumesc mult Narciss pentru tot ajutorul, este meritul amandurora, chiar a fost grozav pe toata perioada pregatirii.
Mult succes si pentru orice intrebare nu ezitati sa ma contactati!
February 21, 2018 at 8:46 pm #17573IoanaB
ParticipantBuna tuturor,
Eu am luat examenul pe 24 ianuarie, insa pana acolo am parcurs o perioada de 1 an si cateva luni de la cursul lui Narciss pana la ziua propriu-zisa a examenului.
Dupa cursul din Decembrie 2016 am invatat 4 luni, apoi am facut o pauza (din motive personale), iar in Noiembrie 2017 am hotarat sa reincep pregatirea. La aceasta decizie au contribuit 2 factori importanti:
– faptul ca in Martie 2018 urmeaza sa fie schimbari in structura examenului si a materialului de pregatire
– influenta pozitiva a sefului meu, care mi-a urmarit pregatirea indeaproape si m-a incurajat constant sa merg pana la capat
Pe mine m-au ajutat mai mult testele grila decat parcurgerea notiunilor teoretice. Am urmat intocmai programul stabilit cu Narciss, am citit si cartea Ritei si pasaje din PMBOK, insa notiunile mi le-am fixat cel mai bine pe masura ce am facut multe, multe teste.
Recunosc ca am fost stresata pana in ziua examenului si mi-a fost teama sa nu fi invatat atata timp in zadar. M-am programat pentru ora 12:00, desi as fi preferat la prima ora insa nu am gasit disponibilitate.
Din punct de vedere organizatoric, va recomand sa nu veniti la examen cu multe accesorii, bijuterii etc deoarece va trebui sa le dati jos, dureaza si prelungiti emotiile. Eu am avut grija sa ma odihnesc suficient inainte si sa nu ma mai gandesc la nimic, ca sa ma pot concentra maxim pe intrebarile din examen.
Intrebarile au fost la nivelul celor pe care le-am parcurs in timpul pregatirii cu Narciss, foarte asemanatoare ca si formulare si ca teme abordate.
– ponderea intrebarilor din Risk si Quality a fost destul de mare
– multe din situationale se desfasurau in Planning
– n-am avut intrebari cu calcule sau cu Critical Path
– au fost multicele intrebari si din Procurement
– textul intrebarii nu a avut mai mult de 5 randuri (mi-a fost teama de intrebari lungi si alambicate), iar raspunsurile posibile nu depaseau 3 randuri (cele mai multe aveau un rand, 1-2 cuvinte chiar)
Eu am terminat cele 200 de intrebari in 2 ore si jumatate. Totusi, nu aceasta este cheia succesului, acesta e un detaliu ce tine de fiecare – eu, spre exemplu, nu am rabdare sa stau intr-un singur loc foarte mult timp si atunci eficientizarea timpului e un obicei de-al meu, creat in timp. Concentrati-va pe intrebari, cititi si de 2 ori textul – este timp suficient si fiti calmi. E adevarat ca la ultimele 10 intrebari am inceput sa simt emotiile si ma gandeam doar la rezultatul final.
Vreau sa ii multumesc lui Narciss pentru rabdare si pentru ca a fost pe receptie si 6 luni mai tarziu, cand am hotarat sa reiau pregatirea. Urmati cu incredere indicatiile lui si veti fi pregatiti pentru a trece cu succes de examen.
Succes in tot ce v-ati propus!
Ioana Rosu
March 1, 2018 at 11:19 pm #17575Liviu Tutuianu
ParticipantSalutare tuturor,
Eu am sustinut testul ieri, 28 Feb 2016. Training-ul l-am avut cu Narciss undeva pe la finalul lui 2016. Intre timp, mi-am schimbat jobul si nu prea am mai avut timp sa ma concentrez pe el. Dar de fiecare data cand stiam ca urma sa am cate un weekend liber, mi-l rezervam sa studiez pentru examen. Asa am facut aproape 1 an de zile.
Dupa care, acum 3 saptamani am zis ca e timpul sa termin odata cu examenul asta, asa ca l-am platit si l-am programat. Scurt si la obiect. De asemenea, mi-am luat concediu toata saptamana de dinainte de examen. A fost o saptamana intensa de cantonament facandu-mi de cap cu Rita prin toata casa. Nu stiu daca am mai primit atat de multe intebari din partea unei femei…si sa si raspund corect la atat de multe dintre ele. Pe final a venit si Crowe la un threesome, dar tot Rita stia meserie…
Cu o seara inainte de examen, sunt sunat de la Prometric sa imi spuna ca, din cauza unei activitati programate a celor de la Enel, trebuie sa incepem examenul cu o ora intarziere (adica ora 13:00 in loc de 12:00). Am zis ca l-am prins pe Dumnezeu de picior ca pot sa dorm cat vreau eu si sa am parte si de un brunch consistent. Ajung la 12:45 acolo, cand vad ca mai erau 10 persoane inainte (toti pentru examenul asta). In timp ce asteptam, ne anunta ca nu functioneaza VPN-ul cu US si ca nu se stie cat mai dureaza si sa mai asteptam. Trec 20, 30, 45, 65, 90 minute … nimic nou. Dupa care ne spune ca putem sa ne reprogramam daca nu mai putem sta. Se pare ca erau numai razboinici acolo… pentru ca nu a acceptat nimeni. Discutand intre noi (pentru ca nu ai semnal in holul ala de asteptare si nici wireles…) am descoperit ca aveam si un tip care plecase cu masina la 3 dimineata din Timisoara, dar si o tipa care venise cu avionul direct din Transnistria cu o zi inainte pentru examenul asta. Era clar, aveam echipa tare. Ar fi fosto rusine sa te dai lovit acum…
Dupa vreo 2 ore jumatate de asteptat, am zis sa mergem sa mancam la cantina de la universitate si au zis fetele de la Prometric ca ne anunta daca se intampla ceva. Numai bine, cum comandam mancarea, cum ne si suna ca s-a rezolvat. am continuat sa mancam linistiti si sa confirmam teoria lui Maslow…
Bun si acum sa vorbim despre examen.
Prima intrebare: ceva cu “Affinity diagram” intre raspunsuri. Ma intreb eu ce naiba ce aia, dau Mark si merg mai departe. Se pare ca nu am ajuns in etapa aia a relatiei mele cu Rita sa discutam de Affinity Diagrams, asa ca imi zic ca nu are cum sa fie raspuns corect. Pana la intrebarea 100 inca 4 intrebari cu “Affinity diagram” intre raspunsuri. Deja banuiam ca cel putin unul dintre raspunsuri sigur trebuia cu diagrama asta. Am zis ca e timpul sa iau o poza.
Dupa pauza ma intorc cu forte proaspete si incep sa vina intrebarile cu formule (…intr-un final). Peste tot te punea sa calculezi CPI si SPI si sa spui in ce stare e proiectul. Cred ca vreo 5 intrebari au fost numai asa. apoi cateva cu PERT si cateva intrebari cu network diagrams.
Pe lanaga astea, muuuuulte intrebari de Stakeholder Management, muuulte de Procurement si muulte de Risk management.
Am folosit tot timpul, ba chiar s-a si terminat in timp ce faceam review. Dar a fost bine.
Ca si dificultate, a fost exact cum ma asteptam: suficient de greu. Dar daca ai trecut prin testele de Rita si esti atent cand citesti intrebarile, ai toate sansele sa iei examenul.
In general, pe langa faptul ca e un test tehnic, consider ca este un test de anduranta. In cazut meu a durat 7 ore jumatate toata aventura, dar a meritat. Am terminat cu bine si cand am iesit afara era noapte. Si -12 C. Dar eram fericit.
Dragilor, va urez succes. Daca ati lucrat impreuna cu Narciss, deja aveti un atu destul de bun.
Succes si la cat mai multe “Above Target”!
March 5, 2018 at 8:57 pm #17577eduard
ParticipantSalutare tuturor,
Dupa o perioada de aproximativ 2 ani de la training, am reusit sa trec cu brio de examen pe data de 20 februarie, incepand cu ora 12:00. In acesti 2 ani, am avut cam multe pauze, insa incepand cu luna septembrie a anului trecut, am studiat in jur de 2-3 ore pe zi, patru zile de saptamana.
Pana in luna septembrie deja aveam materia parcursa si cateva teste efectuate. In perioada septembrie – decembrie eram in faza de “testare intensiva”.
Dupa toata aceasta perioada de parcurgere al planului de invatare propus de Narciss, in luna ianuarie am primit prima emotie: “poti sa te inscrii la examen”… Atunci a fost prima data cand am simtit ca nu mai stiu nimic…
Asa ca am inceput sa trag de timp in ceea ce priveste programarea la examen. Dar tinand cont de programul incarcat din perioada martie – mai, am considerat ca este timpul pentru examen – 20.02.2018.
Referitor la cele 200 de intrebari din examen, ele sunt asemanatoare cu cele din timpul pregatirii:
– multe intrebari legate de Project Charter
– 2 intrebari legate de conflicte
– 1 intrebare din Tuckman
– 2 intrebari simple despre EV, CPI, SPI (in rest nu am avut calcule)
– Nicio intrebare cu privire la drumul critic
– multe intrebari din Risk, Quality, Procurement si Stakeholder
Privind desfasurarea examenului, am ales tutorialul de la inceputul testarii (este benefic pentru acomodare).
Cele patru ore de testare le-am folosit din plin.
Pot sa spun ca cele mai mari emotii le-am avut inainte de afisarea rezultatului.
Vreau sa ii multumesc lui Narciss pentru rabdarea avuta si pentru timpul alocat indrumarii mele.
Mult succes tuturor!
March 11, 2018 at 11:45 am #17579Alina Joitoiu
ParticipantSalut,
Emotiile sunt mari, atat inainte de examen, cat si in timpul lui si inainte de afisarea rezultatului. Narcis mi-a spus inainte de examen ca voi avea constant sentimentul de confuzie, dar sa ma concentrez in continuare, sa ma bazez pe intuitie ca este exersata si asa a si fost.
Am inceput pregatirea pentru examen din octombrie 2017 cu 2h pe zi de studiu. Pentru mine a existat un punct blocant. M-am oprit la risc, din cartea Ritei si parca nu mai intra informatia. M-a trezit tot Narcis cand a anuntat la inceputul anului prima certificare luata de catre o colega din seria noastra. Asa ca m-am reapucat la inceput de ianuarie serios de treaba si am alocat cam 5h pe zi, in februarie aproape 7h. Am trecut prin toata testele pe care mi le-a dat Narcis. Am facut tot posibilul sa il ascult cat mai mult si sa merg pe ce mi-a spus el.
Inainte de ziua examenului m-am dus sa vad unde e locatia si mi-am facut planul pentru a ajunge a doua zi. A fost bine pentru ca mi-a luat stresul acesta din ziua examenului.
La examen intrebarile au fost predominant (chiar in acesta ordine) din Integration Management, Stakeholder Management, Risk Management, Quality Management, Procurement Management, HR si Communication Manag. Mai putine din Time Manag. Nu au fost foarte lungi intrebarile, dar unele erau dubios formulate si iti solicitau atentia la maxim. Am folosit toate cele 4h, desi acasa le faceam mai repede, acolo m-am pierdut putin. Am stat mult pe primele intrebari, desi Narcis mi-a spus sa nu, si am avut de recuperat pe final.
Locatia in care am dat examenul a fost in regula. Am avut niste casti pe care o data ce le-am pus nu am mai auzit nimic. Eram eu si calculatorul. Eu am stat cu spatele la aerul conditionat si l-am cam simtit. Dar puteti oricand sa le solicitati celor ce supervizeaza sa va ajute cu asta.
Va recomand sa aveti incredere in voi si in ce va spune Narcis pentru ca este reteta care va poate asigura succesul.
Multa bafta, din partea mea, tuturor!
March 18, 2018 at 9:47 pm #17581Mihai Nicolescu
ParticipantSalutare,
Am sustinut examenul in data de 15 Martie 2018.
“Aventura” a inceput in data de 3 Aprilie 2017, odata cu cursul “Target PMP Certification”.
La finalul cursului am devenit hotarat sa fac totul pentru obtinerea certificarii, cu toate ca intuisem complexitatea.
Zis si facut, din urmatoarea saptamana am facut testul VAK si am “promis” ca voi dedica 14h per saptamana pentru studiu. Tinta mea la momentul respectiv era ca examenul de certificare sa fie cel tarziu 15 Iulie 2017.
Narciss mi-a recomandat pentru inceput cartea RITEI.
Ca timp efectiv alocat, n-a fost chiar cum mi-am propus la inceput: ba un “overtime” la serviciu, ba anumite probleme personale care trebuiau rezolvate.
Cert este ca am reusit pana la inceputul lunii iulie 2017 sa parcurg prima data cartea RITEI, intrand in perioada de testare intensiva. SOC!!! Am realizat ca sunt departe de a fi pregatit pentru examen pana la jumatatea lunii. Bun… Deja venise vara, caldura mare monseur… target-ul in mod cert nu putea fi atins… asa ca am zis ca imi fac eu frumos concediul, apoi revin cu forte proaspete.
Concediul l-am terminat la jumatatea lui August, dar la revenirea la serviciu, s-a daramat un munte de probleme peste mine, in urma unui audit, asa ca si eu am amanat continuarea pregatirii pana la jumatatea lui Octombrie.
In acel moment mi-am propus sa fac debriefing la un RITA SuperPMP facut in Iulie 2017 (in urma cu 3 luni si jumatate). Din nou SOC!!! Parca altcineva facuse testul, nu eu. Nu mai intelegeam nimic, ma chinuiam sa inteleg motivele pentru care raspunsesem corect sau gresit… imposibil.
Dupa ce vreo 2 saptamani am incercat din rasputeri sa revin din punctul in care ramasesem in urma cu 4 luni, am fost cinstit cu mine si mi-am dat seama ca am doar 2 optiuni:
1. Abandonez definitiv pregatirea pentru certificare
2. Reiau pregatirea de la capat.
Optiunea 1. nu era pe deplin viabila: parerea negativa de la colegi de serviciu, prieteni si mai ales familie, inclusiv copil: aici ce exemplu puteam sa dau recunoscand ca renunt?
Asa ca am luat-o de la capat, la inceputul lui Noiembrie 2017. A doua trecere prin RITA a fost putin mai usoara, nu uitasem chiar totul. Scorurile de la sfarsitul capitolelor usor mai bune.
De aceasta data am fost mai serios. Studiul pentru examen a crescut ca prioritate. Am finalizat a doua trecere prin RITA la inceputul lui Ianuarie 2018, dupa care am intrat in faza de testare intensiva. Din nou SOC!!! Scoruri mici, intre 50-60% la RITA SuperPMP si PMStudy.com. Alte teste (HeadFirst, PMCommunity) undeva la 70%. Dar nu m-am lasat.
Din acest punct Narciss m-a directionat pe alte capitole si teste RITA pe Knowledge Area. Aici Narciss mi-a recomandat sa-mi iau un concediu. Zis si facut, intr-o saptamana de concediu apreciez ca am invatat cat in 2 luni (ca Fat Frumos:). Dupa aceasta perioada am simtit ca incep sa cresc, sa observ beneficiile lunilor de pregatire, sa ma incadrez in cele 4 ore cu 200 de intrebari. Un nou SOC!!! Narciss imi transmite la sfarsitul lui Februarie ca este timpul sa completez Application Form si sa ma inscriu la examen, continuand ritmul sustinut de pregatire.
Am programat examenul la Prometric in 15 Martie, ora 10:00. Eu sunt din Constanta, de aceea initial planificasem ca daca la ora 06:00 plec de acasa, pana la 10:00 ajung la examen. Cu toate astea, dupa identificarea si analiza riscurilor, am decis sa plec cu o zi inainte, sa-mi iau cazare la un hotel cat mai apropiat de centrul de testare, si sa risc cat mai putin.
Iata ca dupa atata timp, a venit si ziua examenului. M-am dus pe jos de la hotel la Prometric, si ma felicit pentru asta: pe sosele haos (joi dimineata, Bucuresti).
Bineinteles, am ajuns prea devreme, centrul era inchis la 08:50. Am fumat, am baut apa, am mai stat de vorba cu o fata venita ca mine “cu noaptea in cap” de la Cluj… La 09:00, cand s-a deschis centrul de testare, am dat buzna sa intru. Replica: “dupa 09:30”: alte tigari, guri de apa si schimb de impresii. Cert este ca eram cam agitat si am intrat al treilea in examen.
Aici am fost surprins de controlul corporal, detectorul de metale si tot protocolul de securitate.
Cand m-am vazut in fata calculatorului, am tinut cont de sfatul lui Narciss: am ales sa parcurg tutorialul de 15 min inainte de examen. Pulsul mi s-a mai domolit, m-am uitat putin in jur, mi-am pus castile antifonice.
A inceput si examenul. Conform masuratorilor, era in regula: dupa 1 ora raspunsesem la 48 de intrebari, dupa 2 ore la 96 de intrebari. Langa mine era un om care cred ca mai avea putin si isi dadea duhul: tusea in asemenea hal incat fara castile antifonice cred ca-l dadeam eu afara din sala de examen. Dar a aparut ceva: nu-mi dadea pace vezica. Nu puteam sa mai aman inca 2 ore, asa ca m-am hotarat sa iau o pauza pentru “necesitati fiziologice”.
Am iesit frumos din sala, cu gandul ca revin dupa 5 minute. Am alergat pe scari (sala de examen este la subsol, toaleta (unica) este la parter). Usa toaletei inchisa. Din bun simt, bat la usa. SOC!!! Un glas feminin raspunde suav: OCUPAT!!! Simt ca se prabuseste cerul pe mine. Incep sa-mi imaginez ca voi topai ca un saman vreo 30 minute in fata toaletei. Norocul meu ca pana sa ma dezmeticesc, persoana elibereaza toaleta. Fericit, rezolv problema cu vezica, apoi fuguta la sala de examen. Din nou control corporal, detector de metale… Cand ajung in fata calculatorului, situatia era critica: mai aveam 1 ora si 40 minute si 104 intrebari. In acel moment am intrat in transa. Nu mai vedeam decat ecranul calculatorului. Cand citeam intrebarea 199, m-am speriat. Aparuse pe ecran fereastra cu “Your time has expired…”. N-ai ce-i face. A urmat un Quiz cu 9 intrebari despre organizarea examenului, pe care nici nu le-am mai citit, dar am raspuns cu “very satisfied”, gandindu-ma doar care ar putea fi rezultatul final. La ultimul click: Congratulations… Am citit cu atentie. Luasem examenul. Un zambet mi s-a intiparit pe fata pentru tot restul zilei…
Intrebarile, ca dificultate, au fost putin sub RITA SuperPMP. Cateva calcule: 1 X TCPI, 2 X EAC, 4-5 X SPI, SV, CPI, CV. Foarte multe din Stakeholder, Communiations, Quality. Cred ca o singura network diagram.
Prima pagina a ciornei mi-a ajuns pentru calcule si network diagram.
Asa cum mi-a zis Narciss, starea de nesiguranta a persistat tot examenul.
Sper ca nu v-am plictisit cu povestea mea.
Ca un scurt rezumat, din punctul meu de vedere: a fost nevoie de hotarare, a fost cu adevarat o provocare, nu beti apa inainte de examen, faceti cat mai putine presupuneri si nu va asumati prea multe riscuri. Mergeti pe mana lui Narciss. Faceti tot ce spune. Nu mai putin, nu mai mult.
Rezultatul final este un mod organizat de gandire, nu neaparat o certificare, de care, intre noi fie vorba, intreband un PM daca stie ce este PMP, mi-a zis ca nu stie, nu a auzit, iar dupa explicatiile mele zice ca nu se aplica in Romania…
Aici inchei povestea mea, cu speranta ca nu v-am plictisit, iar tuturor celor care pornesc pe acest drum le urez bafta si la final de examen “Congratulations! You passed your exam…”
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.