Impresii de la examenul PMP

Home Forums Certificari Impresii de la examenul PMP

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 142 total)
 • Author
  Posts
 • #17397

  Cum vi s-a parut examenul? Ce tipuri de intrebari au picat? Ce calificative ati obtinut? etc

  #17399
  Avatarxella28
  Participant

  Salut,

  Eu am dat examinarea la sfarsitul lunii ianuarie, anul acesta. As cataloga examenul ca si nivel de dificultate undeva la mediu spre greu.

  In marea majoritate a intrebarilor exista tendinta de a te induce in eroare. Odata prin cantitatea mare de informatii care ti se dau, fiind nevoie sa extragi tu doar ce e important, cat si prin exprimarea utilizata. Cam toate intrebarile aveau minim 4-5 randuri, iar unele erau atat de mari incat nu incapeau pe o pagina (trebuia facut scroll). Insa am observat ca cele mai dificile erau cele scurte, unde uneori pur si simplu nu intelegeai ce te intreaba.

  Dificultatea examenului as spune ca e apropiata de RITA SUPER PMP. Au fost multe intrebari din COST MANAGEMENT, trebuie sa visezi formulele CPI, SPI, CV,SV, ETC, EAC. De asemenea au fost si destul de multe intrebari din QUALITY MANAGEMENT si RISK MANAGEMENT.

  Ca si pregatire, am citit RITA de 3 ori, dupa care am inceput sa fac probleme si am incercat ca dupa fiecare test sa imi acopar golurile folosind PMBOK-ul, insa nu l-am citit niciodata din scoarta in scoarta. Am invatat si ITTO-urile de la QUALITY, INTEGRATION si RISK, si din fericire cam de acolo au picat cam toate intrebarile de ITTO.

  Mai jos aveti testele pe care le-am facut,precum si numarul de intrebari pentru fiecare si procentajul obtinut.

  1 Rita PMP 1 200 77.50%

  2 Rita PMP 2 200 87.50%

  3 Rita PMP 3 200 88.50%

  4 Oliver Lehmann 75 72.00%

  5 Oliver Lehmann 175 77.71%

  6 Rita Super PMP 200 71.00%

  7 Passionate PMP 100 81.00%

  8 Rita Super PMP 200 89.00%

  9 Rita closing PG 78 82.10%

  10 Edwel programs 200 72.00%

  11 PMP free simulator 1 170 71.00%

  12 certification.about.com 20 75.00%

  13 examcentral.net 1 200 76.00%

  14 Rita Fast Track – Procurement 47 83.00%

  15 PMP free simulator 15 100.00%

  16 examcentral.net 2 200 83.00%

  17 PMP free simulator 2 15 93.30%

  18 PMP free simulator 3 15 80.00%

  19 RITA executing process group 249 85.50%

  20 RITA planning process group 50 74.00%

  21 PMP free simulator 4 15 80.00%

  22 RITA M&C process group 21 85.70%

  Mentionez ca la examen am luat MP în initiere, planificare și închidere și P în execuție și monitorizare și control.

  Daca va mai pot ajuta si cu alte informatii nu ezitati sa ma intrebati.

  #17401
  AvatarAndreiS
  Participant

  Salutare !

  PMP. Este o provocare pentru cei care vor sa obtina aceasta certificare in primul rand datorita modului diferit de abordare al proiectelor in viata de zi cu zi vs PMBOK.

  Eu am inceput mobilizarea undeva in septembrie anul trecut, cand am inceput sa fac pur si simplu cateva teste pe internet. Media pe care o obtineam era undeva intre 40 si 55% si atunci am decis ca e musai sa citesc PMBOK-ul.

  La sfarsitul lui noiembrie, am facut trainingul in vederea obtinerii celor 35 ore ore de contact. Dupa aceasta pregatire mi-am setat mult mai bine planul de studiu astfel :

  – Primul Super PMP : 56% . Panica… trebuie sa ne apucam serios de treaba.

  – Citit Rita + teste de la finalul capitolelor . Obtineam in medie 68-72%.

  – Teste Rita PMP. Am facut aproximativ 5. Nu recomand mai mult pentru ca deja inveti intrebarile si raspunsurile iar rezultatul nu mai este relevant. La inceput scorul era undeva intre 60 si 70% iar spre sfarsitul programului de studiu ajunsesem la 80-85%.

  – Teste Rita Super PMP. Am facut 4. Ca si in cazul testelor PMP, nu recomand mai multe. Am pornit de la 56% iar pana in examen ajusesem la 75-80%.

  – Teste Rita pe Procese. Acestea le-am facut spre sfarsitul pregatirii, mai mult pentru aprofundare. ( In medie cam 120 intrebari din fiecare proces).

  – Lehmann 175. Mie aceste intrebari mi s-au parut cel mai aproape de cele de la examen. Se aseama prin topica, mod exprimare, grad dificultate. Am luat un 77%

  – Teste exam central. Media era undeva la 70-80%.

  – Alte teste. ( free exam, Eldwell etc)

  Sunt de parere ca pentru a nu avea emotii, trebuie sa aloci 2 luni pline acestei pregatiri, iar ultimele 2 saptamani trebuie sa fie intense. In felul acesta te obisnuiesti cu ritmul examenului, unde timpul mediu pe care il aloci unei intrebari nu ar trebui sa fie mai mare de 1 min pentru a avea timp si de o mica pauza la fiecare 50 intrebari.

  Examenul. Am sustinut testarea la centrul Prometric la inceputul lunii martie. Din punct de vedere administrativ e important sa te prezinti cu un act de identitate cu semnatura ( permis de conducere sau pasaport). Nu ai voie cu absolut nimic in sala, in afara de un calculator, ciorna si creion pe care ti le pun la dispozitie cei de la centru. Toate aceste detalii apar oricum pe site, la inscriere.

  Dupa cum spuneam, intrebarile au semanat foarte mult cu cele de la Lehmann. Gradul de dificultate a fost mediu spre high. Concentrarea este foarte importanta, pentru ca poti pierde cu usurinta ideea principala si astfel trebuie sa recitesti intrebarea si pierzi timp. Nu cred ca am avut mai mult de 10-15 intrebari sub 2 randuri.

  Formulele de la Cost Management trebuie sa le stii foarte bine pentru ca pica multe intrebari pe baza lor, chiar daca nu trebuie neaparat sa faci calculele. Eu am avut cel putin 7 intrebari cu stadiul in care se poate afla o echipa ( norming, storming .. etc) si vreo 6 in care trebuia sa calculez numarul de canale de comunicare. Aici e trebuie sa fii atent daca managerul de proiect e inclus deja in numarul de membrii al echipei sau trebuie sa il adaugi tu.

  Atentie ca este si un examen de limba. Topica, timpul verbelor si sensul unor cuvinte fie te pot ajuta sa alegi mai repede raspunsul corect fie te incurca mai rau. E bine sa ai si un dictionar pe langa tine cand inveti in cazul in care unii termeni nu sunt clari.

  Sper ca informatiile prezentate de sa va fie de folos. Va stau la dispozitie pentru intrebari daca aveti nevoie. Este un examen ce necesita atentie, pregatire sustinuta si multa determinare, dar la final vei citi pe ecran Congratulations! You passed the PMP examen :).

  #17403

  Examenul nu a fost nici greu dar nici usor.

  Au fost intrebari care s-au inscris in linia celor pe care le-am intalnit in testele rulate insa au fost si unele intrebari cu abordare mai diferita (am remarcat un numar de ~10 astfel de intrebari)

  – Un numar de aproximativ ~15 intrebari in care se aplicau formule ( de la numarul de stakeholder (3 intrebari de acest gen cu diverse enunturi) la CPI, SPI, CV, SV un EAC = BAC/CPI, si un TCPI de pronuntat asupra trendului, ceva de genul). Nu mi-a cazut nimic legat de PTA. Au fost 2 intrebari in care valorile pentru AC, EV, EAC se luai din niste grafice care umpleau tot ecranul.

  – Cel putin 5 intrebari din Control charts. Mai diferit aici au fost urmatoarele:

  Control limits in interiorul specification limits

  O intrebare cu un control chart avand mai multe puncte , vreo 20 si casi variante de raspuns mai multe procese alcatuite din diverse puncte din chart. Prin eliminare am ajuns la 2 procese care aveau ceva de genul: unul din ele avea un punct pe linia de specification limit iar celalalt unul din puncte sub lower control limit. Intrebarea era care din ele este out of control.

  – 3 x network diagrams

  – Crashing , fast tracking

  – Lag – 4 activiti : Start –> A , Start -> C, A-> B , C->B, de precizat ce lag exista intre C si D. Ceva de genu , nu-mi mai amintesc exact

  – 1x Scatter diagram, de identificat aceste tool-uri

  – 2 x Fishbone, cause-effect diagram

  – ITTO din QA: process analysis si quality audit

  – Cel putin 4 intrebari din Tuckman ladder, unele intrebari cu formulari destul de la limita intre Norming si Performing

  – Intrebari din procurement , tip de contracte : 3 intrebari

  – Milestone chart o intrebare

  – 1 x Virtual team

  – 3 x PM powers

  – 3 x Techniques for resolving conflict

  – Team performance assessment in ce process se face

  – RACI : erau mai multe proiecte si trebuia precizat care din acele proiecte e incorrect: oric ca avea de 2 ori A sau de 2 ori R ceva de genul

  – 1 x Delphi

  #17405
  AvatarGabriel Rusu
  Participant

  Pentru examen am citit de patru ori Rita si slideurile de la Narciss de multe ori, cu o mare atentie acordata flowului dintre procece si input/output/tools.

  Ca si teste, am dat de doua ori super pmp, la primul test am luat 65%, iar la al doilea 75%. lehman cu 78% si cateva zeci de intrebari random. Nu pot spune ca am pus mare accent pe teste, mai mult pe documentatie.

  Important este sa nu existe gauri in bagajul de cunostinte, exista posibilitatea, cum a fost la mine, sa imi pice cinci intrebari in care sa folosesc formula numarului de linii de comunicare.

  Sincer, fiind pregatit pentru examen, principalul risc mi s-a parut ca este managementul timpului si al atentiei asupra intrebarilor. Exista riscul ca pe partea initiala sa te grabesti ca ai impresia ca nu ai timp, iar pe partea de final sa tratezi intrebarile cu superficialitate pentru ca ai impresia ca intrebarile sunt usoare.

  Feedbackul lui Narciss pe parcursul pregatirii este de apreciat, trebuie exploatat la maxim.

  #17407
  AvatarDanielaCupsa
  Participant

  Salut la toti!

  Mie examenul mi s-a parut destul de greu. Eram obisnuita ca acasa terminam simularile in max 2 ore jumatate. La examen mi-a luat 3 ore si 45 min sa termin toate intrebarile. Nu am marcat decat 2 intrebari pt review.

  Nu am luat pauza. Cand a vazut ce daravela e cu semnatul de iesire si intrare in sala, ca toaleta e sus pe scari si ca e una singura, ca te ia iar la controlat cu detectorul de metale, etc, am preferat sa strang din dinti si sa ma concentrez. Mi se pare total aiurea ca nu iti da voie nici macar cu o sticla de apa inauntru si ca sa bei o gura de apa trebuie sa treci prin tot protocolul.

  Din intrebarile de la examen:

  – cam 12-14 intrebari au fost pe Earned Value: am tot calculat CV, SV, CPI. A fost o intrebare de calculat EAC( cu BAC/ CPI) si una pt TCPI. Vreo doua intrebari au fost cu grafice din care trebuia sa-ti iei PV, AC, EV.

  – vreo 2 intreb de calculat canale de comunicare

  – vreo 6-7 intreb de retele – de calculat float, de determinat critical path. Una din intrebari avea un Network diagram imens, dar intrebarea era ce float e pe critical path, deci e bine sa citesti intai intrebarea, altfel te apuci sa calculezi cu harnicie Critical Path degeaba.

  – vreo 10 intreb din Quality: diferenta dintre Quality Assurance si Quality Control, output-uri de la Quality Assurance si QC, intrebari despre quality tools.

  – vreo 10 intreb din Risk: aveai niste situationale si te intreba ce fel de strategie de raspuns la risc s-a aplicat. 2 intrebari au fost legate de risc reassessment.

  – intreb pe Initiating: legate de inputuri si outputuri.

  – din HR: am avut min 4 intreb din Tuckman – niste situationale si trebuia sa zici in ce stadiu era echipa. Apoi o intreb cu teoria X, una din Herzberg. Apoi diferenta dintre Aquire PT si Manage PT. Plus inca vreo 3 intreb pe conflict management si una de leadership style.

  – 8-10 intrebari din Change management process –

  – vreo 2 intrebari pe Configuration management

  – 8-10 intrebari din Procurement – nu a trebuit sa calculez PTA. Din situationala trebuia sa zici ce contract s-a ales sau sa recomanzi tu cel mai potrivit tip de contract. Cel putin 2 intrebari au fost de alegere a contractului din perspectiva sellerului.

  – 1 intrebare legata de comunicare pull vs push

  – au fost 2 intrebari clar gresite. De ex pe o retea nu se dadea durata de executie a unei activitati, dar totusi te intreba ce float are predecesorul ei.

  Ca pregatire mie mi-a luat aproximativ 4 luni si am depasit media de 80 de ore. Cu toate simularile estimez aproximativ 110 ore.

  Am citit Rita de 3 ori: prima data cate un Knowledge area pe sapt, a doua oara cate un KA pe zi, iar a treia oara am citit-o in 4 zile..

  Teste: 3 super PMP, 3 pe KA unde trebuia sa insist, Lehman, diverse alte teste de pe net (cam inca vreo 5-6).

  Cred ca se poate trece examenul si cu un timp de pregatire mai mic si o medie de 80 ore, dar eu am vrut sa fiu sigura ca iau din prima.

  Ca rezultat am avut la Closing “Moderately Proficient” si “Proficient” la restul.

  In general mi-a placut mai mult invatatul decat examenul. Certificarea e ea draguta, dar dupa mine conteaza mai mult ceea ce esti si ceea ce stii sa faci.

  Spor la invatat si multa bafta la examen!

  #17409
  AvatarRodolfo Manolache
  Participant

  Salut,

  Eu am inceput sa ma pregatesc chiar de la inceputul lui Februarie, ca urmare am tras tare cam 3,5 luni, adica (estimare) 14w x 5d x 5 = 350 ore. Nu va panicati ! Eu am avut mult de recuperat :o) !

  Ca pregatire:

  1-Per total am citit RITA de 2 ori

  2-Am facut teste si am incercat ca dupa fiecare test sa citesc si teoria corespunzatoare din PMBOK, insa nu l-am citit niciodata “cap-coada”.

  3-Am citit de 2 ori slideurile de la Narciss, cu o mare atentie acordata flowului de CRs(PerfIntChngCtrl) si Deliverables (ClsPrjOrPhs).

  4-Mai jos aveti testele pe care le-am facut.

  La examen am ajuns cu aprox 40 de minute inainte (n-am avut somn :o) ). Centrul PROMETRIC este langa CasaPresei (Bvd Expozitiei), in cladirea Facultatii Romano-Americane, intre cladirile A si B, se intra de afara pe o usa la stanga (pe sub arcade) si se coboara la demisol unde esti luat in primire. Prezinti documentul (eu am dat carnetul de conducere deoarece contine atat numele cat si fotografia si semnatura dar aveam ca rezerva si pasaportul si buletinul) si pana sa te cheme in sala primesti o lista cu instructiuni pe care sa le citesti. Eu am avut la mine si Confirmarea/Reminderul examenului, primit automat prin email. Cu aproximativ 15min inainte de ora programata, m-au chemat si a inceput “dansul”: golesti toate buzunarele, toate lucrurile (mobil, acte, ceas, batista, etc) le-am pus intr-un dulap (fiecare inchide si primeste cheia) dupa care te controleaza cu detectorul de metale (?!) si intorci pe dos (daca se poate :o) ) toate buzunarele. Eu chiar aveam multe buzunare si intr-unul din ele am gasit o hartie: am aruncat-o si apoi am reluat controlul de la inceput(detector, toate buzunarele…) ! Am povestit toate amanuntele astea ca sa intelegeti ca dureaza, ca acelasi control se face si daca cereti pauza in timpul examenului si ca in pauza cronometrul continua sa mearga !

  La intrarea in sala primesti 2 creioane (clasice, cu guma), parca 5 foi pentru calcule, un calculator si o punga cu dopuri pentru urechi(nu e gluma). Esti condus la locul tau si poti incepe testul. Este important (nu este obligatoriu !) sa nu dai SKIP la Tutorial pentru ca poti folosi cele exact 15min pentru a scrie pe ciorna formulele invatate (sa-i zicem “vidaj de memorie” :o) ).

  Despre examen (imi cer scuze, dar chiar nu mai stiu informatii legate de numarul intrebarilor per categorie:

  – Dupa cum spuneau si ceilalti colegi, in general, examenul nu este foarte dificil, dar departe de banal. Este foarte apropiat de RITA SuperPMP.

  – Majoritatea intrebarilor au 4-5 randuri si vor sa te incurce (atentie la conditiile gen NOT, EXCEPT, etc !).

  – Trebuie stiute foarte bine formulele de EV (CPI, SPI,EAC,TCPI…). Sunt destul de multe intrebari nu numai cu calcule dar si cu “variance” (CV, SV) de unde trebuie sa deduci statusul (under/over/behind/ahead). Acum suna usor, dar in timpul examenului este cu totul altfel.

  – Nu am avut PTA

  – Intrebari din care sa-ti dai seama unde esti in proiect: QualityAssurance/Control, Planning/Executing, etc

  – Intrebari din Procurement: tipuri contracte(sa alegi cel recomandat situatiei), riskul (buyer/seller) in situatia data.

  – HR: Tuckman, teoriaX, conflict management.

  – Numar canale de comm.

  Cam asta. Stiu ca nu este destul, dar este o idee despre examen. Mai vreau sa adaug ca eu nu am luat pauza si ca am terminat de raspuns cu vreo 30 de secunde (nu exagerez !) inainte de timp. Am mai putut doar sa controlez daca am raspuns la toate intrebarile, deci nici vorba de Review adevarat ! Ca urmare pot spune ca pentru mine a fost destul de obositor. Oricum, examenul este un maraton, asa ca nu va panicati (prea tare !) in timpul lui, nu pierdeti prea mult timp la o intrebare (dati raspunsul considerat si treceti mai departe) si ganditi-va ca la sfarsit, “per total” va fi bine !

  Daca ati ramas treji pana la randul pe care-l scriu acum inseamna ca totusi nu v-am obosit prea tare cu amanuntele. Oricum, puteti considera asta ca pe un antrenament pentru examen :o) !

  Era sa uit testele facute pentru pregatire (in afara de cele de la sfarsitul capitolelor din RITA):

  – pmcomm/download (Test30Q – P&R Responsibility, Testele1-8de50Q/1H, Test10Q – INTEGRATION, Test10Q – HR, Test10Q – COMMUNICATION, Test10Q – STAKEHOLDER, Test1-200Q.PDF)

  – RITA (4 teste SuperPMP-200Q, Planning-502Q, Executing-362Q, M&C-462Q)

  – cate 1 test de 200Q de pe ExamCentral, PmStudy si HeadFirst.

  Inainte de examen, un SuperPMP il terminam in aproximativ 03h15m cu rezultat de “80siunpic”% :o).

  Nu va mai spun decat Spor la invatat si mult succes la examen (adica “Tot Inainte !”, pentru cunoscatori :o) ) !

  Daca mai aveti nelamuriri nu ezitati sa ma intrebati.

  #17411
  AvatarLeonard Alexandru
  Participant

  Salut,

  Am trecut examenul acum 1 an de zile de aceea imi amintesc mai putine lucruri despre procesul de invatare si cel de examinare.

  De invatat am invatat destul de mult, am facut pe la sfarsitul lunii ianuarie training-ul cu Narciss si inainte de acest training nu aveam deloc pregatire teoretica in acest domeniu (nu auzisem de PMP). Dupa training am invatat in jur de 4 luni, destul de asiduu, cu siguranta peste 80 de ore. Cum s-a zis si mai sus, probabil ca il luam si daca studiam mai putin dar am vrut sa fiu sigur. Ca si materie eu imi aduc aminte ca in afara de slide-urile de la curs am mai citit Rita de 2 ori, PMBok Guide o data (cel mai greu, normal ), am mai citit o carte scrisa de Kim Heldman care mi s-a parut bunicica si am ascultat o serie de podcasturi, de Cornelius Fichtner, asta din urma mi s-a parut foarte ok, mai ales ca puteam asculta in timpul in care nu invatam propriu-zis (de exemplu in drum spre munca).

  Dupa ce am trecut de vreo doua ori prin materie am inceput sa dau teste, mai intai cele de la Narciss si apoi cele din Super PMP, nu mai stiu exact cate, foarte multe…ajunsesem sa iau peste 95% la ele (in principiu pentru ca se repetau) precum si alte teste care se gasesc free pe net.

  Examenul mi s-a parut destul de greu pentru ca au fost destul de multe intrebari de genul :”care e cea mai buna solutie pe care o poate aplica PM-ul in situatia X”. Au fost si cateva intrebari usoare, in special cele de EV dar si unele de teorie pura. Au fost si cateva intrebari de genul input sau output la procese. In ultimele zile ma axasem pe partea asta si majoritatea ajunsesera sa mi se para destul de logice, incat nu am avut probleme pe la astea, cred…

  Examenul e greu si in ideea in care tine mult, si mai ales ca eu am avut si ghinionul sa stau langa un tip care avea un tic probabil, si dadea click foarte des si foarte apasat, destul de deranjant, chiar si cu casti peste dopuri. Am terminat cam in 2:45 cu tot cu review si totusi am stat cu sufletul la gura cand asteptam rezultatul.

  Daca nu ma insel am luat Proficient la toate mai putin la Closing unde am luat Moderately Proficient.

  Pe mine m-a ajutat si Narciss prin mail-uri destul de mult, de fiecare data cand parcurgeam un capitol imi notam subiectele sau conceptele pe care nu le-am inteles si in momentul in care se adunau mai multe ii trimiteam mail si asa am ajuns sa stapanesc bine aproape toata materia.

  In concluzie, este un examen greu si este necesara o pregatire destul de serioasa in prealabil, din punctul meu de vedere.

  Leo

  #17413
  Avataririnel_ratiu
  Participant

  Salutare tuturor,

  Dupa cum am promis colegilor de curs revin cu impresii despre examen.

  Desfasurarea examenului:

  Am folosit cele 15 minute de acomodare cu metoda de desfasurare a examenului pentru a-mi nota pe ciorne formulele de la EVM, EMV, time mgmt, procurement, teoriile motivationale (HR Management), teoreticienii de la QM – mi-a luat maxim 10 minute, le-am mai revizuit inca odata si-am inceput.

  Dupa ce am inceput examenul am parcurs primele aproximativ 150 de intrebari in primele 2 ore, fiind marcate pentru review cam 40 din ele (nu neaparat fiindca nu le stiam ci pentru ca vroiam sa le mai revizuiesc o data realizand ca am sufficient pentru asta). Am luat o pauza de apa de 5 minute, dupa care am continuat cu restul de 50 de intrebari.

  Dupa 3h:15m terminasem de raspuns la toate intrebarile si am inceput review-ul lor. Mi-am mentinut raspunsul initial la peste 80% dintre, la 6-7 intrebari a trebui sa procedez prin eliminare, iar la una sunt sigur ca era gresita, se cerea float-ul unei activitati fara sa se precizeze durata tuturor activitatilor din AON (sau nu scria ca activitatea respectiva este pe drumul critic).

  Rezultatul a fost “Proficiency” pentru toate PG, mai putin Execution unde am luat “Most Proficiency”.

  Tipul de intrebari:

  Cost Mgmt – EVM am avut minim 10 intrebari (inclusiv de a calcula TCPI), sau trebuiau interpretate grafice in care erau reprezentate AC, EV si PV.

  -HR Mgmt – multe din stadiul echipei – Tuckman ladder – aprox 5 – unele destul de la limita intre norming si peforming, au mai fost unele despre ground rules sau TheoryX.

  Comm mgmt – nr. de canale de comunicatie 4.

  Calculat drumul critic sau float – peste 5.

  Procurement – alegerea tipului de contract – 5 intrebari, destul de complexe fiindca in multe trebuia ales de exemplu intre CPIF si CPAF, te mai ajuta contexul in care era pusa intebarea. Nu am avut de calculat PTA.

  QA – cele 7 basic Quality tools trebuie stiute foarte bine, destul de multe intrebari din aceasta Knowledge Area – peste 12.

  Social and responsability mgmt – 3-5 intrebari.

  A fost si o intrebare amuzanta, in enunt aveam un AON cu 20 activitati, foarte complex si fiindca am avut inspiratia sa citesc variantele de raspuns inainte de a calcula, am ales varianta– „Activitatile de pe critical path au 0 float”.

  Dificultatea examenului – as aprecia-o la ca fiind peste RITA PMP si examcentral.com, putin sub RITA SuperPMP si Lehman.

  Concluzia mea: tratati examenul ca un proiect (mai complex :)), faceti-va o strategie de invatare/monitorizare a progreselor/de examen, si faceti destul de multe teste de 200 de intrebari.

  Ca si pregatire, am citit RITA de doua ori, PMBOK o data, am facut destul de multe teste de 200 de intrebari ca sa-mi dau seama de scor si de viteza de raspuns – 3 PMP si 2 superPMP de la RITA, unul de la examcentral, un Lehman de 175 si testele de la knowledge area din RITA. Nu am facut mai multe ca incepusem sa retin intrebarea si raspunsul corect si scorurile dupa aceea nu mai erau relevante. Scorurile inainte de a incepe sa retin perechea intrebare/raspuns corect erau intre 78%-87%.

  Cam asta e, Mult succes tuturor!

  #17415
  AvatarAlina_Boboc
  Participant

  Buna ziua tuturor,

  Iata si din partea mea citeva impresii de la examen – iulie 2014:

  Se pare ca vara e o perioada buna pt examene: am fost doar 2 persoane in sala si a fost liniste, o atmosfera foarte confortabila.

  Atentie ca pt identificare trebuie neaparat pasaportul; cartea de identitate cica nu e buna fiindca nu contine semnatura. Eu le aveam oricum, preventiv, pe ambele cu mine si mi s-a zis ca doar pasaportul e ok. Din aceeasi categorie – sa nu mergeti raciti la examen, ca nu e voie cu batiste de niciun fel, nici servetele, nici macar cirpa de sters ochelarii.

  Intrebarile mi s-au parut destul de grele si anume mai grele in partea de inceput (prima jumatate). In prima jumatate nu am reusit aproape deloc sa cistig timp, abia in jumatatea a doua am mai recuperat si in final am terminat in 3h30 min. In ultima jumatate de ora am revazut aproape tot ce marcasem pt review; au fost 3 intrebari usoare pe care le gresisem din motive de traducere din limba engleza+ presiunea timpului si pe care le-am corectat. Deci e util sa tragi sa economisesti timp, cit de mult se poate, pt acest review.

  Eu am invatat in special dupa RITA (inclusiv testele RITASuperPMP si celelalte teste) si materialele de la curs si foarte putin dupa PMBOK. A fost ok, am luat “proficient” la toate categoriile, desi m-am dus la examen fara sa stiu pt fiecare proces input/ output/ tools and techniques, decit ce am retinut pe baza de logica.

  Intrebarile din examen au fost relativ asemanatoare cu cele din testele facute in timpul pregatirii; nu a fost nimic surprinzator (dar nici nu a fost macar o intrebare identica cu cele facute de mine in pregatire – sau nu mi-am dat seama de asta).

  Cam atit, “la cald” (chiar astazi cind scriu am dat examenul).

  Cele bune tuturor,

  Alina

  #17417
  AvatarAna Maria Bordeianu
  Participant

  Salut tuturor,

  Ieri am dat examenul PMP si am reusit sa-l iau dupa un efort de aprox 5 luni de studiu . Nu am invatat la fel de intens pe toata perioada, dar in fiecare zi(L-V ) un numar diferit de ore in functie de timp .

  Am citit Rita de 3 ori, prin PMBok am trecut o data nu f. meticulos, dar mai mult ca sa-mi fac o idee , am citit si slide-urile de la curs tot de 3 ori in tandem cu Rita, am citit dictionarul de la sfarsitul cartii.

  Am facut toate testele indicate de Narciss – cele de la sfarsitul fiecarui capitol din Rita, seturile de teste de 20 si 50Q , 200Q, test Lehman 175, Lehman 75 Q, testele din FASTrack – am trecut prin toate intrebarile aferente fiecarui grup de procese.

  Am mai facut si niste teste online Passionate PMP 50 , Passionate PMP 100, 206 Free practice questions ca sa vad si alt stil decat Rita si Lehman. Am citit si discutiile de pe forum , intrebarile cu raspunsuri explicate ; Argumentarile de acolo m-au ajutat sa inteleg anumite lucruri de finete.

  Din exeperienta mea pot sa spun ca a contat faptul ca am tinut legatura cu Narciss , am respectat graficul de lucru si recomandarile lui si am putut sa evaluez corect cat am progresat, ce mai am de facut si daca sunt pregatita sa ma duc la examen .

  Examenul nu este imposibil de luat, dar nici usor. Daca nu stapanesti conceptele si nu le ai clare in minte, este greu sa te incadrezi in cele 4 ore. Pentru cine vrea sa fie sigur ca il ia din prima , trebuie sa investeasca efort si sa se mobilizeze. Altfel nu se poate !

  Parerea mea este ca acest examen te solicita si fizic, nu numai psihic, pentru ca nu ai voie sa te misti de pe scaun 4 ore( nici macar sa te ridici o secunda in picioare si sa te asezi la loc) , doar daca iei pauza si iesi din sala trecand prin procedura de scanare, mai mult nici macar apa nu ai voie sa iei in sala chiar daca afara sunt 40 de grade si lesini de sete. Mi s-a spus ca asa este procedura. Pentru a bea apa trebuie sa iei pauza , adica sa pierzi minute bune din timpul de examen. Concluzia rabzi de sete ! Regulie sunt bune, dar nu trebuie sa fie absurde.

  Intrebarile de la examen mi s-au parut parca mai clar formulate decat ceea ce am intalnit in FastTrack (Rita)cu doar 2 exceptii – am avut o intrebare pe care nu am inteles-o deloc , nu am inteles de fapt ce mi se cere, o alta cred ca era gresita deoarece pentru a calcula EAC aveai nevoie EV, AC si pentru asta trebuia sa rezolvi un sistem de 2 ecuatii cu 3 necunoscute pentru ca nici PV nu se datea.

  Am avut multe intrebari in care a trebuit sa calculez, CV, SV, CPI, SPI, sa interpretez grafice. Am avut intrebari referitoare la tipul de organizatie, la selectia proiectelor, business case, charter, multe intrebari ref la Tuckman si teoriile motivationale, abordarea conflictelor, RACI, o serie de interebari de Quality control si assurance, cateva cu control chart -fie se dadea un sir de numere , fie se dadeau grafice si te intrebau daca sau cand procesul este « out of control », intrebari din procurement ref la tipuri de contracte , multe intrebari ref la risk – si tool-uri si calcul EMV, stategii, cateva intrebari cu PERT, calcul de nr de calnale de comunicare sau invers de numar de stakeholderi stiind nr de canale de comunicare.

  Intrebarile sunt marea majoritate de lungime normala 1/2-4 randuri, alte mai lungi (mai putine in raport cu primele) ,dar care includeau si grafice sau tabele, bucati de rapoarte sau contracte. Trebuie atentie la cuvinte cheie NEXT, FIRST, EXCEPT, competitive, BEST, timpi verbali (present, future, etc) , should, must etc;

  ITTO-urile trebuiesc stapanite ca sa poti raspunde rapid la intrebari clare de genul ce tool-uri se folosesc in procesul X , sau ce output are procesul Y – Daca stii, raspunzi imediat si salvezi timp pentru intrebarile care necesita calcule mai multe – ca am avut si asa ceva.

  Am teminat cu 4 minute inainte de limita si am mai revizuit cateva intrebari, nu am modificat decat una.

  Este bine sa nu lasati intrebari fara raspuns ; mai bine selectati o optiune asa dupa fler si marcati intrebarea ca sa puteti reveni daca va ramane timp.

  O alta recomandare – odihna inainte de examen este esentiala ! Va poate afecta scorul cu cateva procente serioase. O spun din experienta , pentru ca eu nu m-am dus odihnita (este imposibil sa te odihnesti pe caldurile astea !) si m-am concetrat greu.

  In concluzie este un examen care presupune perseverenta, multa munca, dar si comunicarea cu Narciss care va poate da sfaturile adecvate ca sa fiti eficienti. Cine spune ca examenul este banal (am auzit si astfel de laudarosi), nu spune adevarul.

  Succes tuturor si sa auzim numai de bine !

  Ana Maria

  #17419
  AvatarAndreea Barbu
  Participant

  Salurare viitori PMPs,

  Dupa vreo 50 de intrebari dintr-un test de 200, ori ti se pune un nod in stomac si spui.. fir’ar, iar sunt sub punctaj, ori esti in ceata, cu speranta ca poate de data asta il treci. Testul pe care l-am dat saptamana aceasta mi s-a parut ca cel din urma mentionat, cu ceva mai multa speranta. Nu am fost sigura pe unele intrebari, dar cumva am simtit ca o sa fie bine – asta analizand acum, dupa ce am terminat cu el. N-am avut emotii mari. Stiam ca am avut rezultate bune in ultima luna la teste si cumva, cum spunea cineva am capatat un “fler educat” pentru intrebarile la care nu sunt sigura.

  Am intalnit foarte multe intrebari legate de Risk Management si vreo 10 pentru care trebuia sa stii formulele.

  Ca formulare si dificultate le-as asemana cu cele din Rita, ceva mai simple decat un SuperPMP totusi.

  Ca pregatire, am citit Rita o data si am reparcurs primele 3 capitole de vreo 3 ori, am revenit si asupra unor capitole la care am avut punctaj mai mic in teste.

  Am facut foarte multe teste, Rita – 2 superPMP, 1 PMP; toate intrebarile pe grupe de procese si pe knowledge areas (Communication, Stakeholder, HR).

  Un Lehman, multe intrebari de pe forum.

  In ultima saptamana inainte de examen, am citit “Head First PMP” – mi s-a parut usor de parcurs si s-a asezat informatia acumulata cumva mai in ordine decat era. Am facut si de acolo testul de la sfarsit.

  Am intalnit undeva scris ca e bine sa gresesti la intrebari – ca asa tii mai bine mintea informatia. In cazul meu, asa a fost. Frustrarea simtita in cazul unor intrebari pe care stiam ca le-am mai intalnit, dar tot le greseam m-a impins inainte. A 3-a oara nu mai greseam. Ba chiar aveam clar in minte explicatia pentru raspuns.

  Cred ca ar conta foarte mult daca v-ati pune ca obiectiv cand sa dati PMP-ul – macar luna. Cu cat e mai aproape, cu atat tinzi sa dedici mai mult timp pentru el.

  Eu am invatat din iunie dupa curs, pana acum in decembrie – deci destul de mult, in medie cam 2 ore pe zi – atat mi-a permis programul.

  Dar daca ar fi sa o mai iau de la capat, as concentra aceste 5 luni in 2. Pentru ca se poate. Trebuie doar sa ai capul acolo, sa nu fii distras de alte chestii (birou, vacante, etc).

  Imi dau seama ca in ultima luna, de cand am setat examenul am acumulat mult mai multa informatie – am vazut progres in fiecare zi.

  Util mi s-a mai parut si PMPBook-ul cu diagramele de la inceputul fiecarui proces. Pune accent pe cele mai importante outputs si le leaga intre ele. Se formeaza in minte legaturi intre procese, si cum multe intrebari sunt la obiect: care e input / output, care e tool / technique, ajuta la sedimentarea lor.

  Conteaza foarte mult sa fii calm. Sa citesti inainte clar instructiunile, sa-ti scrii formulele si ce ai mai memorat mecanic (Tuckmann leader, Power-Interest grid).

  Ca rezultat, la sfarsit primesti 3 calificative pentru fiecare grup de procese. Surprinzator pentru mine, la Initiation am avut Moderate Proficient. La celelalte Proficient. M-as fi asteptat sa gresesc mai mult la celelalte procese – nu la 2 procese amarate.. dar asta a fost rezultatul

  Va urez multa bafta si determinare – nu va opreste nimic sa reusiti, poate doar voi insiva!

  Andreea

  #17421
  Avatarsimona ivanica
  Participant

  Buna,

  Saptamana trecuta (8 ianuarie 2015) am reusit sa obtin certificarea PMP si m-am gandit sa va povestesc cate ceva din aceasta experienta. Examenul l-am promovat din a 2-a incercare.

  Am inceput sa invat mai serios, 2-3 ore pe zi in septembrie anul trecut,(in acel moment aveam un procent de 64-65%, la rezolvarea testelor din Rita)cu gandul de a sustine examenul in noiembrie 2014. Dupa expirarea celor 4 ore am obtinut raspunsul final “Fail”.

  Acest esec m-a motivat suficient pentru a-mi propune urmatoarea testare in ianuarie 2015.

  De data asta am insistat pe abordarea PMP a testelor.

  Am recitit materialul de curs, Rita inca o data (de 3 ori in total), fiecare capitiol din PMBok o data, in paralel cu Rita, am lucrat testele Rita inclusiv PMP si Super PMP, precum si cele de pe ComunitateA. In final am obtinut intre 85-90% ca si procent de rezolvare la testele Rita asa ca am trecut la testele Lehmann (75 si 175 intrebari) si Edwel la care am obtinut un procent maxim de 75-77%. Am lucrat in medie 4 ore pe zi, cu destule teste de 200 de intrebari pentru a ma familiariza cu efortul.

  Cele maai multe intrebari de la examen au fost din Quality, peste 20, care au inclus cel putin 7 intrebari din Control Chart.

  Multe intrebari din Cost ( 25-30) s-au axat pe formule din Earn Value ( CV, SV, CPI, SPI, BAC, EAC) cu implicatii in evolutia proiectului vis-a-vis de cost si timp.

  Destul de multe intrebari cereau numarul de canale de comunicare, cu si fara PM.

  Cel putin 10 intrebari legate de metodele de compresie ale caii critice, functie de contextul prezentat.

  Cateva intrebari legate de metodele de rezolvare a conflictelor aparute in echipa sau in afara ei.

  Am mai retinut intrebari din Procurement (Bid Conferences si Proposal review), Closing si Initiating destul de multe .

  Nivelul de dificultate al intrebarilor il incadrez undeva intre Rita Super PMP si Lehmann sau Edwel.

  Cele 4 ore le-am folosit la maxim deoarece am citit unele intrebari de cate 2 ori inainte de a alege raspunsul.

  Atmosfera in sala de examen este placuta, civilizata.

  Am avut nevoie de multa rabdare si consecventa pentru pregatirea examenului. La final merita sa vezi rezultatul examinarii: PASS.

  Mult succes,

  Simona Ivanica

  #17423
  AvatarCristi Alecu
  Participant

  Cu scuzele de rigoare pentru întârziere(fiind probabil al 998-lea sau 999-lea PMP din Romania și deja s-a trecut de 1000), vreau totuși sa îmi fac datoria fata de colegi

  și în același timp sa ma țin și de promisiunea făcută asa ca în următoarele rânduri am sa va împărtășesc și experiența mea în obținerea certificării PMP(cu o mica surpriza la sfârșit).

  Așadar, după cursul din Iunie 2014, eram foarte determinat sa ma apuc de învățat. Lucru pe care l-am și făcut. Numai ca asa cum Narciss știe foarte bine am avut parte de doua evenimente neprevazute(și neplăcute în același timp…s-au lăsat cu spitalizări) care m-au obligat sa-mi

  amân data target pentru examinare cu câteva săptămâni. Va spun lucrurile astea pentru ca după părerea mea în reușita unui obiectiv contează cel mai mult cât de mult iți dorești îndeplinirea acelui obiectiv(chiar dacă sunt convins ca știți asta deja).

  Pândindu-l de mult timp pe Narciss pentru acest curs, am avut toată încrederea în el și i-am urmat

  cât am putut de fidel îndrumările, aceasta fiind de fapt ideea de baza în procesul de învățare.

  Măriți ritmul atunci când va spune, nu exagerați atunci când va spune, acordați atenție atunci când va spune sa luați în calcul aspectele fizico-emoționale are programului de învățare și ale examenului, șamd…lucrurile pot fi destul de simple când folosiți la maxim experiența lui.

  Câteva aspecte care cred eu ca trebuie sa le auziți și de la alții nu numai de la el:

  1. este foarte important sa aveți un flux continuu și constant de învățare(fără pauze mari și fără excese);

  2. la fel de important este sa nu exagerați cu învățatul dintr-o singura sursa;

  3. luați foarte în serios asigurarea unei marje de siguranță datorita riscurilor fizico-emoționale.

  Apropo’ de ultimul punct la mine chiar s-a întâmplat ca la 15 min după începerea examenului sa pice curentul.

  Dupa 5 minute de pauza în care poate te gândești ca asta e un semn e posibil sa nu-ți mai intri în mana.

  Un alt aspect care nu l-am înțeles decât după examen dar care cred eu ca va poate ajuta dacă îl observați înainte

  de examen este următorul: Daca înainte de examen Narciss va spune ca ați început sa gândiți ca ei(PMI) e clar ca

  sunteți pe drumul cel bun.

  De ce nu l-am înțeles decât după examen? Pentru ca de abia după mi-am dat seama ca deși nu am putut sa clasific întrebările ca ar fi gen Rita, gen Lehmann sau orice alta sursa, raspunsurile imi veneau natural. Adică deja “miroseam” întrebările capcana(citiți de mai multe ori întrebările ca sa va dati seama ce întreabă

  cu adevarat, nu ce credeți voi ca ar întreba), deja întrebările de un rând cu variante din 1-2 cuvinte era clar ca sunt din definiții(nu întrebări capcana) și iți ia maxim 15 sec sa răspunzi la ele, samd.

  Așadar nu va așteptați ca întrebările sa fie de un anumit gen(dintr-o anumita sursa) ci mai degrabă fiți pregătiți

  pentru o sursa pe care nu ați studiat-o dar se aseamănă cu toate(în esență).

  Examenul nu este ușor dar dacă va place domeniul, sunteți o persoana care învață logic(nu cred ca ați fi altfel dacă

  ați ajuns sa citiți rândurile astea) și va doriți cu adevarat certificarea, nu este nici extraordinar de greu.

  Si ca sa va fac sa va doriți și mai tare certificarea revin acum, la final, cu surpriza cu care v-am momit la început:

  Motivul pentru care am întârziat aplicarea experienței mele pe site este faptul ca după sfârșitul lunii Octombrie 2014(când am dat eu examenul), pe lângă îndeplinirea target-urilor de sfârșit de an, am fost și destul de ocupat cu câteva interviuri la unele companii pe care le pândeam de ceva timp. Si da, interviurile chiar s-au concretizat într-un nou job pe care îl voi începe în câteva săptămâni, job care poate, ca poziție, putem lua în calcul și o anumita oportunitate, dar ca salariu oferit cu siguranța a fost destul de mult influențat de obținerea certificării PMP.

  Asa ca nu va mai rețin de la învățat si va urez: SUCCES!

  Cristi Alecu

  #17425
  AvatarCatalin Burduaza
  Participant

  Salut,

  Am trecut examenul de certificare PMP pe 19 feb 2015.

  Am inceput ‘aventura’ in oct 2014, cand am sustinut cursul de 5 zile cu cel mai bun trainer, cel cu doi ‘s’ in prenume , caruia ii multumesc foarte mult atat pentru prestatia de la curs, cat si pentru ghidarea din timpul perioadei de invatare. M-am apucat de invatat imediat dupa curs, cu target de cate 2 ore pe zi lucratoare, efort sustinut si constant. Calculele duceau la un 15 – 20 decembrie 2014 ca posibila data de sustinere a examenului. A fost insa nevoie de niste change request-uri  (m-am mutat, am inceput sa fac planuri de casatorie, etc.) si astfel decembrie nu a mai fost posibil. Apoi sarbatori, zapada, frig, schi – targetul revizuit a devenit 19 feb 2014.

  Ce am citit:

  1. PMBOK – parcurs o data (in timpul cursului din octombrie)

  2. Slide-urile de la curs

  3. Rita-PMP® Exam Prep 8th Edition – parcurs de doua ori si apoi partial, doar anumite zone la care simteam ca trebuie sa mai citesc;

  4. Head First PMP, 3rd Edition – parcurs o data

  5. Kerzner – Project+Management+-+A+Systems+Approach+-+10thEd – am citit foarte putin de aici, spre final de perioada de invatare, dar ‘nu mai intra’ .

  Teste:

  1. Teste de la finalul capitolelor din Rita, cu scoruri de la 55 la 87%

  2. Test 200 intrebari de pe PMCommunity – 73%

  3. Teste 1->18 de pe PMCommunity – scoruri in medie pe la 70%

  4. Test Lehmann 175 – 63%

  5. Teste de la finalul capitolelor din HeadFirst – scoruri de la 70% in sus

  6. Test Lehmann 175 – 87%

  7. Teste Lehmann mai mici (care mi-au dat destule batai de cap si la care scoteam scoruri mici)

  8. Un Test Rita PMP, 2 sau 3 teste Rita SuperPMP, teste Rita pe KA – aici am cam exagerat, cred, pt ca ajunsesem sa cam stiu toate intrebarile si spre final nu am mai facut din Rita

  9. Teste de pe https://sites.google.com/site/pmpbank/pmpquestionbank – spre final

  Esential la teste, sa faci debriefing si sa nu lasi niciun raspuns neinteles. Unde chiar nu esti de acord cu raspunsul, trebuie discutat cu trainer-ul.

  In lunea de dinaintea examenului m-am trezit cu gandul ca reprogramez, pentru ca aveam o saptamana foarte incarcata, job si aranjamente personale de facut. Dar nu am dus la capat gandul. Pana joi, cand a fost examenul, m-am mai uitat peste inputs/outputs/tools si formule si teste (putine).

  In ziua cu examenul am ajuns mai devreme de ora 09, mi-au facut fetele inregistrarea si verificarile despre care s-a mai mentionat in posturi anterioare si am intrat in sala (am fost singur in sala pe toata durata examinarii). Dupa 3 ore si 10 minute, cat mi-a luat sa parcurg intrebarile si sa raspund, marcand in jur de 35 pentru review, am luat si prima pauza, de apa si ciocolata. M-am intors apoi in sala si pentru inca 20 minute am trecut prin intrebarile marcate pt review. Cu 15 minute inainte de expirarea timpului am iesit, castigator .

  Intrebarile mi s-au parut in general mai clare si cu text mai scurt (mai ales in comparatie cu Rita); au fost vreo doua la care am raspuns la nimereala, ca nu aveau sens. Le banuiesc ca erau ‘defecte’ .

  Nu am recunoscut nicio intrebare ca avand enunt asemanator cu intrebari pe care le facusem inainte in testele pregatitoare (si asta mi s-a parut ciudat, pentru ca la certificari pe care le-am dat pana acum, ITIL, TOGAF, PSM1, am intalnit multe intrebari asemenatoare / identice cu cele parcurse de mine inainte de sustinerea examenului). Multe intrebari din risc, multe intrebari cu Forming, Norming, etc., destul de multe de quality, destul de multe despre canale de comunicare, multe cu diagrame (Pareto, Fishbone, Tornado, etc.). Nu am avut multe calcule de facut.

  Nu e un examen simplu, chiar as putea spune ca e cel mai greu pe care l-am dat pana acum. Dar cand iti doresti ceva gasesti resurse sa faci sa fie bine .

  Toate bune,

  Catalin

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 142 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.