Home › Forums › Certificari › Impresii de la examenul PMP
- This topic has 141 replies, 138 voices, and was last updated 3 years, 1 month ago by catalina.ene.
-
AuthorPosts
-
December 14, 2019 at 2:41 pm #17645Razvan UrsaParticipant
Ceau tuturor
Sunt fericit si mandru sa va impartasesc ca am reusit sa-mi fac un cadou de sarbatori, certificarea PMP.
Acum sa va povestesc putin despre toata aventura mea imediat de dupa curs si pana dupa examen.
M-am apucat de invatat la inceputul luni Mai 2019 cand mi-am planificat aproximativ 10 ore pe saptamana de studiu. Dupa o luna mi-am dat seama ca am reusit sa citesc si sa dau testele din Rita cam 50% din ce mi-am propus, peurma a venit perioada concediilor de vara si am luat o pauza de aproximativ 2 saptamani de la invatat.
Programul meu de studiu era cel mai mult concentrat pe weekend cam 5 ore si foarte putin in cursul saptamanii cam alte 5 ore.
La finalul lunii Iulie am terminat prima trecere prin materie (Rita si foarte putin din PMBOK6) iar in August am dat primul Super PMP din aplicatia Rita.
Imi planificasem initial sa dau examenul la fianlul lunii August insa dupa progres mi-am dat seama ca trebuie sa maresc ritmul de invatare si sa-mi planific examenul la finele lunii Noiembrie.
Din luna August pana in luna Noiembrie m-am trezit aproape zilnic la ora 4 dimineata si pana la ora 7 invatam si dadeam teste. In weekenduri invatam si dadeam teste cu baiatul meu de 5 ani pe langa mine. Ne jucam si mai raspundeam la cate o intrebare. A fost extrem de dificil. Plus in ultimile 4 weekenduri mi-am trimis familia la binici si am invatat cam 10 ore pe zi.
Am ajuns la finele lunii Noiembrie si mi-am depus aplicatia pe site la PMI cand am fost anuntat ca am fost selectat pt audit. Auditul l-am trecut in 4 zile de cand am depus actele la DHL. Costul a fost de 350 lei. Dupa audit mi-am planificat examenul pe data de 25 Noiembrie la Budapesta la centrul Training 360.
Cu o saptamana inainte de audit mi-am luat liber de la job si am facut teste / debriefing si recapitulare aproximativ 12 ore pe zi.
Sambata seara am avut o discutie telefonica cu Narciss care personal ma ajutat foarte mult la examen. Mi-am intarit si mai bine notiunile de “glontul de aur” si “glontul de argint”. Mai multe detalii o sa va dea Narciss.
Duminica inainte de examen m-am relaxat si am calatorit de la Timisoara la Budapesta unde mi-am luat o noapte de cazare.
Luni dimineata 25 Noiembrie m-am prezentat la centrul Training 360 la ora 8 cu 1 ora inainte de examen. Am baut o cafea si am urcat la etajul 3 unde ma asteptau cei de acolo cu toate hartiile completate cu numele meu. Am citit regulamentul aproximativ 5 min dupa care m-au fotografiat si mi-am lasat lucrurile personale intr-un dulap cu cheie, inclusiv ceasul de la mana. Am intrat in sala doar cu buletinul si pasaportul, cheia de la dulap si o mapa plasticata cu un marker pe care poti sa faci notite in timpul examenului dupa care trebuie sa o predai la receptie.
La ora 9 am intrat in sala 3 persoane din care doar eu dadeam examenul de PMP. Sala de examen din punctul meu de vedere a fost foarte OK la fel si calculatorul. Aplicatia din examen e foarte asemanatoare cu cea din testele Rita. Recomandarea mea este sa folositi tutorialul dinainte de examen sa va familiarizati mai bine cu aplicatia dar si atmosfera din sala.
Intrebarile din timpul examenului se aseamana destul de mult cu cele din aplicatia Rita doar ca sunt absolut noi si la inceput eu am fost nevoit sa citesc intrebarea de 2 ori la fel si rapsunsurile ca sa imi dau seama care e raspunsul corect. Astfel dupa 2 ore mi-am dat seama ca sunt in urma cu 20 de intrebari si a trebuit sa maresc ritmul. Cand am raspuns la ultima intrebare mai aveam 5 minute si mai aveam de revizuit aproximativ 20 de intrebari care bineinteles ca nu le-am mai midificat si am dat resume test.
Eu am prins o singura intrebare unde a trebui sa desenez o diagrama si sa calculez drumul critic si inca o intrebare unde a trebuit sa calculez EMW’ul. Au mai fost cateva intrebari din Cost dar nu a fost nevoie de formule de calcul ci doar sa analizam performanta proiectului in functie de SPI si CPI. In rest foarte multe intrebari situationale din Integration, Quality, Communication, Resource, Stakeholder, Risks. Mai putine intrebari din Scope, Schedule, Cost si Procurement dar au fost cateva si din aceste arii.
La final de test am primit un mesaj care incepea cu “Congratulations……”. Am citit mesajul de 2 ori si am simtit ca explodez de fericire.
Dupa ce am iesit din sala de examen am primit o hartie cu rezultatele testlui pe grupe procesuale care spune unde am fost “Above Target” si unde am fost “On target”.
Una peste alta cam aste e povestea mea.
Multa bafta tuturor si spor la invatat.
February 19, 2020 at 10:03 pm #17647Lucian_PParticipantBravo! Felicitari!
February 19, 2020 at 10:29 pm #17649Lucian_PParticipantVa salut!
Sunt Lucian din Brasov. In cele ce urmeaza, o sa va impartasesc pe scurt povestea ‘PMP-ului’ meu.
Am inceput pregatirea pentru PMP inca din Februarie 2019, perioada in care am abordat procesul de invatare individual, fara a apela la nici un curs sau training de specialitate. M-am bazat pe capacitatea mea de citi si intelege lucrurile asa cum erau explicate in standardul PMP editia 6, precum si experienta celor 10 ani de management de proiect. Dupa approx. 6 luni m-am decis sa sustin examenul de PMP in luna August, fara a-i cunoaste insa cu adevarat complexitatea in toate perspectivele. In pofida pregatirii intense si a experientei, am picat primul examen. Intrebarile fiind grele, cu perspective situationale, care trebuiau analizate practic in mai putin de 1 min.
Dupa primul esec, am constientizat, ca certificarea PMP e mai mult decat un examen. Trebuia o abordare structurata, axata nu doar pe intelegerea notiunilor si conceptelor, ci si pe practica situatiilor, analiza continutului de intrebari, precum si unele cuvinte cheie ‘keywords’ care practic te pot conduce cu usurinta la rezultat.
Dupa o pauza de 2 luni, am apelat la PM Access, pe baza unei recomandari, care mi-a explicat practic ca fara suportul lui Narciss nu prea am sanse de reusita.
Imediat, m-am si inscris la sesiunea de training din Decembrie 2019 si am inceput pregatirea pentru runda 2 de examen. Training-ul, stiti cu totii, a fost foarte dinamic. O saptamana plina de procese si knowledge areas, explicate si structurate foarte bine.
Pentru mine si mai important decat training-ul a fost pregatirea de dupa, respectiv perioada Decembrie 2019 – Februarie 2020, cand practic am intrat intr-un program ‘spartanic’ de invatare, structurat pe ore/zi si capitole/saptaman. Cu ajutorul lui Narciss, am reusit sa parcur atat materialul din PMP Standard, cat si cartea RITA, precum si o suita de teste, care sa simuleze ‘real exam’.
Una peste alta, Narciss m-a condus catre punctul in care % de probabilitate de a lua examenul era optim pentru success.
In 14 Februarie am planificat examinarea la centrul COMPUTERLAND din Bucuresti. Eu deja eram obisnuit cu examinarea ca procedura si atmosfera.
Pentru a garanta succesul, am venit cu 1 zi in avans in Bucuresti, m-am cazat la hotel IBIS, pentru ca a doua zi sa ma scol relaxat pt examen. Nu am vrut sa vin direct de pe drum din Brasov, stresat cu schimbari de tren si autobuze.
Prin urmare, in dimineata de 14 Februarie, la ora 09:00 eram deja la sediul de examinare. Am intrat in examen la ora 09:30, mai devereme cu 30 min fata de ora programata. Eram hotarat sa incep si sa inchei
Intrebarile au fost diferite fata de ceea ce studiasem ca si continut, da ca si nivel de complexitate asemanatoare.
Am intalnit multe intrebari din zona de RISK / Communication / Quality Management . In plus am avut vreo 5 intrebari de calculat din COST Management si cateva abordari noi din metodologii AGILE.
De asemenea, au fost intrebari din Tehnici si Tools utilizate in procese.
Ca sa concluzionez: multe intrebari din QUALITY si RISK management.
Cele 270 min au trecut relativ greu.
Recomand, ca in afara de pregatirea intelectuala (invatatul), sa va pregatiti si fizic. Pentru ca in cele 4.5 ore nu poti merge la toaleta, sau daca mergi ti se scade din timpul alocat examenului. De aceea este bine sa iti dozezi cantitatea de apa pe care o bei cu 1 zi inainte, toaleta zilnica, etc. De asemenea intervalul din zi, cand va ganditi sa dati examenul trebuie ales bine, pentru ca fiecare dintre noi are un nivel al energiei mai ridicat intr-o anumita perioada din zi. IN cazul meu, am preferat sa dau dimineata la prima ora, respectiv intre 09:30 – 13:30. Pentru altii poate e mai confortabil dupa pranz … ma rog aici fiecare decide pt el.
Sper sa va ajute postarea mea!
REcomand multa munca, persuasivitate. Fixati va o data target si tintiti certificare. Nu este ceva imposibil.
Cele bune,
Lucian
March 3, 2020 at 1:14 pm #17651Razvan UrsaParticipantBravo Lucian. Felicitari si bine ai venit in club 🙂
July 15, 2020 at 2:09 pm #17653MarianPParticipantDin pacate am dat peste acest forum abia dupa ce am sustinut examenul PMP pe data de 10 Iulie 2020 (promovat), astfel ca experientele acestea nu mi-au fost de ajutor. Informatiile de pe forum sunt utile, dar as zice ca forumul este un pic pierdut intr-un colt de internet si reusesti sa dai de el doar daca stii ce cauti.
Am citit cele mai recente postari pe thread-ul acesta curios de experientele altor persoane.
Parcursul meu a fost diferit si am sa va povestesc rapid in ce a constat.
Am studiat individual in perioada Martie-Iulie 2020, totalizand un numar de 80 zile si 210h de studiu, fara a lua parte la vreun curs online sau fizic. La baza studiului a stat PMBOK Guide & Standard si un pachet de teste online de pe platforma pmtraining (domeniu com). Materialele folosite au fost in limba engleza.
Cronologic pregatirea a constant in:
• Citit PMBOK Guide & Standard;
• Citit PMBOK Guide a doua oara si am facut testele pe categorii de „knowlege area”. Mi-am notat intr-un excel intrebare/raspuns/motivatie pentru fiecare raspuns gresit;
• Sesiune doar de teste – pentru a evalua in ce stadiu sunt. Notat intrebari gresite;
• Citit PMBOK Guide (doar „knowlege areas” unde am testat slab);
• Sesiune de teste finala. Notat intrebari gresite;
• Examen.
Toate cele 3 sesiune de testare au fost facute pe aceeasi platforma cu aceleasi intrebari. Desi unii ar fi de parere ca te familiarizezi cu intrebarile si astfel rezultatul obtinut este influentat, eu consider ca nu este posibil sa memorezi cele peste 1000 de intrebari, re-testarea aceluiasi pachet de intrebari iti da acel „mind set” pe care l-au avut creatorii continutului, descoperi daca gresesile au o consegventa si astfel iti dai seama de elementele care nu iti sunt clare.
Dupa cum este descris si in PMBOK, cel mai important este Proj. Integration Management pentru un PM. Am insistat pe acest „knowledge area”, precum si pe Communication, Stakeholder si Scope. Sunt importante si restul „knowledge areas”, dar au mai multe elemente practice, vizuale, si le retii cu usurinta.
Mentionez ca mi-am programat examenul doar in momentul in care m-am simtit pregatit si a fost de pe o zi pe alta. Am sustinut examenul intr-o zi de Vineri dupa pranz, la centrul Computerland-Bucuresti, iar zgomotul ambiental a fost putin, in mare parte pentru ca centrul era gol datorita pandemiei.
Examenul mi s-a parut greu pentru ca intrebarile nu s-au asemanat cu cele folosite de mine pentru studiu. A fost nevoie sa citesc cu atentie intrebarea, uneori chiar de mai multe ori, sa gandesc si sa argumentez raspunsul ales. Surprinzator pentru mine, am marcat multe intrebari pentru review.
Timpul este suficient, mi-am revizuit fara probleme intrebarile din prima parte (90 intrebari), iar in ce-a de a doua parte mi-au ramas 27 de minute la final pentru revizuirea intrebarilor. Mi-am ajustat raspunsurile la o mica parte din intrebarile marcate. Am ales sa leg cele doua sesiuni fara pauza. Raspunsul il primesti pe loc.
Majoritatea intrebarilor au facut referire la „knowledge areas” precum Integration, Quality, Communication, Stakeholders. Maximum 10 intrebari cu diagrame, critical path si EVM.
Ca si concluzie, as stresa modul si tipul de testare atunci cand te pregatesti. Este important ce rapoarte primesti si cum iti sunt prezentate rezultatele testelor. Eu am colectat toate datele obtinute din evaluari si le-am integrat pentru a ma focusa pe acele zone unde am gresit din motive precum ca informatia nu mi-a fost clara sau nu am inteles. Astfel am cautat sa obtin un scor >95% in teste pentru a fi sigur ca la examen nu voi avea probleme.
Experienta personala este ca PMBOK-ul, ce il obtii gratuit cand devii membru PMI, este suficient ca baza de studiu.
Trebuie sa avem cu totii in vedere ca parcursul pentru obtinerea unei astfel de certificari este de anduranta, ne trebuie rabdare si mai ales concentrare in momente critice.
Succes!
July 15, 2020 at 6:49 pm #17655RazvanParticipantSalut,
Las si eu mai jos impresiile mele de la examenul PMP pe care l-am sustinut si l-am trecut cu success pe 30.06.2020.
Am ales sa dau examenul la centrul Pearson Vue Computerland pentru a elimina stresul suplimentar aferent examinarii online (frica de a pica netul/curentul, vecinii imprevizilbili care aleg sa-si renoveze casa la ore nepotrivite, zgomot, etc.).
Si bine am facut, totul a decurs normal, deoarece am fost singur in sala de examinare nici macar nu a fost nevoie sa port masca.
Despre subiecte nu stiu ce zic, au fost adresate in mod direct, fara ambiguitati, fara capcane sau logica negativa cum au fost, de exemplu la unele in cazul Ritei. Au fost majoritatea intrebari situationale, destul de lungi unele, la fel si raspunsurile; a fost nevoie sa citesc de mai multe ori intrebarile si raspunsurile, la majoritatea dintre ele.
In general, elimini cu usurinta doua raspunsuri din cele patru dar uneori este greu sa alegi raspunsul corect dintre cele ramase, pentru ca par corecte amandoua.
A fost o singura intrebare cu network diagram la care se cerea care este drumul critic, si parca una sau doua din cost control unde, pentru a raspunde la intrebari, trebuia sa calculezi CPI si SPI, unde era nevoie sa afli EV.
Au fost vreo zece intrebari din Agile, destul de usoare si intuitive, daca citeai ghidul Agile.
Cateva, vreo doua trei cu tipuri de contracte, multe din change control si foarte multe din risk, resources si communications.
Cred ca daca intelegi procesele poti trece examenul din prima.
Am ales sa iau pauza de 10 minute dupa primele 90 de intrebari fara sa le mai revizuiesc pe cele marcate deoarece aveam senzatia ca nu ma incadrez in timp; in partea a doua am tras tare, tot din panica, am termina cu 5 minute inainte de termen, timp in care am revizuit intrebarile marcate; examenul s-a intrerupt brusc dupa expirarea timpului, nici nu am realizat ca scria Congratulation, ceva cu pass. Pe foaia pe care am primit-o am vazut ceva ciudat, la planning aveam below target, la celelalte above target (Parca la closing am luat target); zic ciudat pentru ca eu stiam ca trebuie sa iei la toate grupele de procese target sau above; oricum foaia incepe cu Performance: pass.
Nu pot sa zic ca a fost usor, a fost greu mai ales din punct de vedere fizic si psihic dar parca cumva sub nivelul la care m-am pregatit.
Ca si timp de pregatire, dupa curs, am inceput pregatirea pe 18 mai si Examenul l-am dat pe 30 iunie; am exploatat ca sa zic asa oportunitatea de a lucra de acasa datorita masurilor contra virusului covid19 si am putut aloca mai mult de 5 ore de studiu pe zi, inclusiv weekend-urile.
Mult success tuturor si curaj, se poate!
Razvan
July 15, 2020 at 7:49 pm #17657Burghelea Daniel EduardKeymasterBuna tuturor
Drumul meu “in linie dreapta” catre PMP a inceput in Februarie 2020, odata cu participarea la cursul Target PMP Certification a lui Narciss. Trebuie mentionat ca in acel moment aveam deja o baza de cunostinte in domeniul project managementului; am reusit astfel sa ma concentrez la curs mai mult pe conceptele inca neclare, decat pe a intelege elemente de baza.
Odata finalizat cursul, am primit de la Narciss indicatii despre pasii urmatori, mai exact o prima baterie de teste (de calibrare), si apoi topicurile de studiat, pe zile. Din punctul meu de vedere, respectarea cu strictete a indicatiilor primite de la Narciss a fost unul din ingredientele principale ale reusitei.
Un alt element important este capabilitatea de a mentine ritmul de studiu. Asa cum au scris si alti colegi pe forum, este foarte important ca pe toata perioada studiului sa ramai cu focusul pe obiectivul final, si anume obtinerea certificarii. Ca sa-l citez pe Narciss “Nimic altceva nu trebuie sa fie in mintea ta” (suna putin ca invataturile lui Yoda, dar e foarte important).
Am sustinut examenul la mijlocul lunii Iunie, dupa exact 4 luni de studiu. In aceasta perioada am studiat in medie 2 ore pe zi lucratoare si pana la 6 ore pe zi in weekend. Fiindca aceasta perioada s-a suprapus peste stari de urgenta / alerta, nu am avut prea multe oportunitati de a fi distras de la invatat.
Am preferat examinarea la centrul Pearson Vue, din mai multe motive, inclusiv cel de natura logistica. Am fost surprins placut de faptul ca am fost singur in sala de examinare, asa ca nu a trebuit sa port masca pe durata examenului. Am avut grija sa ajung cu o zi inainte la Bucuresti, am facut un drum de recunoastere pana la sediul Computerland unde au loc examinarile, asa ca in ziua de examen totul a mers “very smooth”. Verificarile nu au fost asa drastice, mi s-a luat temperatura, am lasat toate lucrurile intr-un dulap si am intrat in sala de examen doar cu pasaportul si cheia de la dulap. Singurul element care a fost ceva mai neplacut a fost zgomotul facut de alti cursanti, atunci cand soseau pentru examinare si trebuia sa li se intocmeasca formalitatile necesare. Am folosit dopurile de urechi pe toata durata examenului dar si castile in cateva randuri (atunci cand soseau noii cursanti). Insist asupra acestui aspect pentru ca e important sa lucrati la anduranta (asa cum de altfel o sa va indice si Narciss la momentul potrivit).
Despre intrebarile de la examen, pot spune ca au fost cu totul altfel decat mi-am inchipuit. Mi s-a intamplat acelasi lucru ca si altor colegi de forum, respectiv abia a 12-a intrebare am reusit sa ma “calibrez” si sa percep intrebarile asa cum ar trebui. Pana atunci mi s-a parut ca sunt in alt film
Asadar:
– Intrebari mai grele decat cele din testele facute acasa. Sa zicem ca intrebarile din Heldman s-au mai apropiat un pic de nivelul lor, dar nu foarte tare.
– Nu am intalnit decat una sau doua intrebari de testare a materiei (ceva din managementul conflictelor). In rest intrebari situationale cu 3 chiar 4 variante de raspuns viabile, la care trebuia sa stai sa gandesti putin.
– Multe intrebari din Agile (fata de asteptarile mele), cu accent pe situatii de schimbare urgenta a scope-ului si modul in care trebuie sa reactionezi.
– Mi s-a parut ca au fost multe intrebari referitoare la conflicte dintre stakeholders (privind beneficiile aduse de proiect) si actiunile pe care trebuie sa le intreprinda PM. Intrebari situationale la care cel putin 3 raspunsuri pareau a fi corecte si trebui analizat care din raspunsuri este
– Mie mi-a picat doar o diagrama simpla, la care trebuia calculat un drum critic.
– Am folosit calculatorul o singura data, ca sa calculez un CPI
– Intradevar, multe intrebari de procurement si de risk, mai putin de communications si quality (cel putin mie asa mi s-a parut). Din nou, este ceea ce mi-a “picat” mie.
– Multe intrebari din scope, mai ales pe zona de validate / control dar si de change requests.
– A fost foarte important sa interpretez corect intrebarea “What should you do” in formula “What should you do FIRST”; desi nu era formulat in mod explicit acest FIRST, aveai multe raspunsuri corecte si trebuia sa decizi care este prima corecta din ele.
– Pentru concepte precum EVA, EVM nu au avut intrebari; Cum spuneam, nici intrebari de definitie privind Tools & Techniques sau care este input / output corect la procesul cutare.
Dupa ce am raspuns la intrebarea nr 90, am fost intrebat daca vreau sa fac review la intrebarile de pana atunci. Aveam marcate cca 10 intrebari pentru review, asa ca am facut review si cred ca am schimbat un raspuns sau doua (nu neaparat in bine). Dupa finalizarea review-ului, am fost intrebat daca vreau sa iau pauza de 10 minute. Eram OK, poate doar putin frustrat ca intrebarile erau altfel decat ma asteptam, dar eram obisnuit cu examenul de 4 ore, asa ca nu am luat pauza si am mers mai departe.
Am terminat cele 200 de intrebari cu cca 30 de minute mai devreme, asa ca am avut timp sa fac review si la intrebarile din a doua parte a examenului. Deja spre final ma obinuisem cumva cu intrebarile, dar intervenise dorinta de a termina mai repede.
Am facut si chestionarul de feedback, dupa care am vazut pe ecran rezultatul examenului. De fapt… cred ca am vazut doar primul cuvant “Congratulations”.
In final, revin cu recomandarea de a respecta cu sfintenie toate indicatiile primite de la Narciss (caruia ii multumesc din nou) si de a mentine ritmul de invatare pe care vi l-ati propus, fara a va abate deloc de la el. Puteti sa o faceti, totul depinde exclusiv de voi si de taria scopului pe care vi l-ati propus.
July 15, 2020 at 9:09 pm #17659eltgaParticipantBuna, eu tocmai am sustinut examenul si am zis sa scriu aceste randuri cat inca este totul fresh. Povestea mea a inceput acum 2 ani jumatate (stiu, a trecut ceva timp), cand am participat la cursul lui Narciss. In acel moment nu ma puteam dedica 100% invatatului si am asteptat momentul potrivit. Consider ca este foarte important pentru acest proces sa poti sa te tii de un program si de o rutina si sa nu fii foarte presat dpdv professional sau personal.
Anul acesta, inainte de intrarea in carantina, m-am decis sa ma apuc de invatat (la inceputul lui Martie). Desi trecuse ceva timp de la cursul cu Narciss, el a fost alaturi de mine si m-a sustinut in tot acest proces – ii multumesc enorm, nu stiu daca reuseam fara indrumarile lui. Am inceput cu aproximativ 8 ore pe zi (din care 4 ore erau in weekend) – mie mi-a fost mai dificil sa ma adaptez la munca de acasa, pana la acel moment eram 100% la birou. Dupa prima trecere prin materie si in perioada primelor teste lungi, nu m-am simtit prea bine si timp de doua saptamani nu am reusit sa progresez cu nimic. Mi-a fost frica la acel moment ca voi renunta, insa am reusit sa repornesc si chiar sa maresc numarul de ore alocate in ideea de a recupera acea perioada.
Legat de teste, cele din aplicatia Ritei mi-au placut foarte mult, insa eu le cam invatasem pe de rost (de cand citeam intrebarea stiam ce raspuns sa caut in variante); testele din Heldman m-au incurcat mult mai tare si chiar enervat pe alocuri.
La examen au fost foarte multe intrebari din zonele Integrated Change Control & Stakeholders, urmate de Scope, Quality, Risk, Procurement si Develop Project Charter(Initiating). Calcule foarte putine si simple, la fel critical path, iar din Agile 1-2 intrebari. Intrebarile sunt diferite fata de cele prin care am trecut si mi-a luat si mie ceva timp sa ma calibrez. Majoritatea intrebarilor erau situationale si la multe erau doua variante apropiate din care trebuia sa alegi. Cateva intrebari au fost referitoare la tools&tehniques sau inputs. Eu am preferat sa dau examenul de acasa, am destule emotii inainte de un examen si ma ajuta sa fiu intr-un loc cunoscut – fara stresul de cat timp imi va lua in trafic, unde voi parca, unde e intrarea in cladire samd. Check-in-ul a fost destul de straightforward si nu am interactionat mai de loc cu supervisorii, am apasat pe chat la inceput doar pentru ca eram curioasa daca au scris ceva – m-au intrebat dupa ceva timp daca ma pot ajuta cu ceva si am zis ca nu. Pozele trimise prin aplicatie au fost suficiente, nu a mai fost necesar sa inspecteze camera.
Primele 90 de intrebari le-am facut intr-o ora jumatate, am facut review si am preferat sa iau pauza de 10 minute. Citisem ca nu ai voie cu bauturi asa ca nu aveam nici apa in camera (am zis sa evit). Am terminat restul de intrebari in alta ora jumatate. Am marcat mai multe intrebari de revizuit ca de obicei, iar de aceasta data am si trecut prin ele cu mici modificari – inca nu stiu daca cele corecte sau nu.
Sunt fericita ca am dus la final acest proces, iar ca recomandari as putea spune ca doua lucruri sunt cele mai importante: rutina & pasii de la Narciss (multumesc din nou). 🙂
July 15, 2020 at 11:04 pm #17661DanaParticipantBună tuturor,
Va împărtășesc mai jos câteva impresii de la examenul PMP pe care l-am trecut cu succes pe data de 9 iulie 2020.
În primul rand, consider ca a fost o alegere buna sa dau examenul la centrul de testare. Stres redus dpdv logistica, procedura de checkin foarte simpla și rapida, am fost singura în sala din cauza contextului sanitar și nu a fost nevoie sa port masca.
În al doilea rand, confirm ce mi-a spus și Narciss legat de sentimentul de nesiguranță pe care îl ai pe parcursul examenului. Totuși, pot sa spun ca examenul a fost greu dar nu exagerat. Cumva, eram pregătită mental și ma așteptăm la întrebări ceva mai complexe, mai elaborate. Întrebările au venit amestecate ca și nivel de complexitate, fără a urma un pattern. Totuși, parca au fost ceva mai simple în a doua parte.
La început m-am concentrat mai greu, le-am citit de 2,3 ori pentru a fi sigura ca înțeleg contextul, și am fost cu timpul pe muchie la primele 75-80 de întrebări. Am reușit sa recuperez în a doua parte și am terminat cu 30 de minute mai devreme. Timp suficient sa îmi revizuiesc cele 12 întrebări marcate for review.
Au fost multe întrebări din Communication, Resources, Quality, Integrated Change Control, Stakeholders, Risk(cam în ordinea aceasta și cu mare accent pe tehnici și tooluri), Proj Charter, apoi Procurement, Closing Pr.
Mai specific, au fost câteva despre managementul stakeholderilor în funcție de authority și interest, salience model, ordinea proceselor din Planning, tools pt Quality, Stakeholders, Communication, Resources, multe de Change Control, 2 cu network diagram, 5 calcule de Cost (simple). Nu a venit nici o întrebare din Agile. Asa s-a întâmplat la mine.
Am ales sa nu iau pauza de 10 minute introdusa după primele 90 de întrebări, pentru a nu îmi ieși din ritm.
În mare, cam asta a fost experienta mea din timpul examenului.
Narciss, îți mulțumesc pentru tot sprijinul și îndrumarea din aceasta perioada de pregătire.
Bafta tuturor și spor la învățat!
July 21, 2020 at 2:27 pm #17663olga.romanciucParticipantBuna tuturor,
Povestea mea a inceput in Martie 2019, odata cu participarea la cursul Target PMP a lui Narciss Popescu.
De invatat m-am apucat mai tarziu, prin Octombrie 2019, dupa ce m-am intors din concediu si stiam ca urma o perioada mai putin aglomerata. Am invatat doar in weekends cate 6-9 h/zi. A urmat o perioada aglomerata la job cu multe deplasari si automat mi-a fost afectat ritmul de invatare. Cred ca este important sa se faca pauze cat mai mici si sa se pastreze un ritm constant de invatare. Ma bucur ca am reusit sa dau examenul onsite la Computerland in Bucuresti pe 7 iulie, am fost singura in sala, in super liniste (m-au ajutat mult si dopurile antifonice de urechi). Examenul a fost destul de challenging, pentru ca in prima parte au fost emotii mari pana a venit concentrarea aia (a venit dupa pauza de 10 min).
Strategie mea la examen:
– Am mers pe ideea sa nu fac debrief deloc la intrebari. In trecut avem tendinta sa modific pe ultima suta de metri raspunsul si il alegeam pe cel gresit. Acum datorita planului de invatare pe care mi l-a ales Narciss, simteam ca imi dobandisem niste reflexe sa aleg din prima raspunsul corect.
-Am avut multe intrebari din procesul Perform Integrated Change Control, intrebari situationale unde raspunsul parea ca trebuie sa aplici procesul standard de change control.
– Multe intrebari din Stakeholder Management, Risk si Quality tools
– Au fost cateva intrebari cu calcule, dar foarte simple si putine (eu am avut de facut critical path, total float, si EAC & ETC, CPI, SPI)
-Majoritatea au fost intrebari situationale, cu situatii deja in trecut pe procese cum puteau fi imbunatatite
– Eu nu am avut din Agile deloc si din Procurement au fost putine.
In mare, cam asta a fost experienta mea.
Mult succes tuturor!
July 25, 2020 at 3:15 pm #17665sarbu.aParticipantBuna,
Pe data de 24 iulie, vineri, am dat examenul PMP si sunt foarte fericita ca l-am luat. Am ales sa il dau la centrul de testare Computerland din Pipera deoarece am acasa un bebelus mic care ar fi facut dificila concentrarea timp de 4 ore. Ma bucur de alegerea facuta, totul a fost foarte relaxant. Am fost singura in sala si am putut sa ma concentrez fara probleme. La intrare am lasat in dulap actele personale si geanta si mi-au dat ei masca si dezinfectant. Mi-am luat acea pauza de 10 minute dupa prima parte a testului si a ajutat. Este importanta odihna inainte de examen, deoarece poate fi dificil dupa 2 ore sa iti pastrezi concentrarea.
Cele mai multe intrebari au fost din urmatoarele arii: stakeholder management, scope, quality, risk, resources, communication si integration management. In general au fost intrebari situationale in care trebuia sa iti dai seama in care parte a procesului esti si sa stii inputs/outputs sau tools&techniques.
La partea de cost management au fost doua probleme simple cu SPI si CPI si doua in care trebuia sa calculezi EAC. La schedule management in total trei probleme , doua in care ti se cerea sa calculezi critical path si una in care se cerea floatul unei activitati. La procurement management au fost doua probleme din teorie din tipuri de contracte si una in care ti se cerea sa calculezi suma pe care o platesti vendorului pentru un contract de tip cost plus fixed fee.
Per total, a fost un examen pentru care am invatat aproape 2 ani, cu multe intreruperi din cauza serviciului solicitant si am reusit in sfarsit sa aloc mai mult timp in concediul de maternitate, citind zilnic cate 4 -5 ore.
In final pentru mine nu conteaza numai sa am o diploma, conteaza ca am inteles cum se aplica aceste concepte in cadul proiectelor pe care le-am condus si in felul asta pot sa imi imbunatatesc activitatea.
Ii multumesc lui Narciss care este Best Trainer EVER! si care a avut rabdare cu mine si m-a incurajat pe tot parcursul acestui demers! Chapeau bas 🙂
July 29, 2020 at 1:24 pm #17667ReddParticipantSalutare tuturor,
Ma alatur si eu comunitatii de PM prin obtinerea certificarii PMP si ma bucur sa fiu aici printre voi. Voi impartasi de asemenea intreaga experienta si intreaga calatorie de la inceput si pana la trecerea cu brio a examenului PMP.
Cu ce sa incep…cu ce sa incep…cu initierea. 🙂 Da, recunosc, mi-a intrat in reflex toata terminologia si imi vine sa o folosesc zi de zi, indiferent de context. Am cunoscut lumea PM-ului in urma cu ceva timp, respectiv prin 2014. Printr-o conjunctura la acea vreme, am ajuns sa ma ocup de o serie de proiecte cu o echipa mixta Romano-Coreeana, pentru o perioada de aproximativ 4 ani, proiecte ce urmau sa fie dezvoltate in Romania in zona IT&C, eu fiind PM. Necunoscand metolodogii si tehnici de PM in acea perioada, pot sa recunosc ca am facut un Project Management mai mult din inertie, ducand la bun sfarsit activitatile de proiect si depasind obstacolele, alaturi de echipa, si in baza a ceea ce studiasem in facultate (am avut la un moment dat curs sau seminar de PM prin facultate). Cu alte cuvinte, am facut ceea ce credeam eu ca trebuie sa fac sau ca ar fi normal sa fac, ca si PM, dar consultandu-ma cu echipa permanent pentru cele mai bune decizii.
Dupa proiectele respective, am hotarat ca ar fi cazul sa imi valorific si mai mult aceasta experienta, iar intr-o zi am cautat cursuri de specializare pentru a ma pune la punct cu metodologii, terminologii, tehnici, instrumente, etc. Cautand, am dat de cursurile de PM Acces, si am scris e-mail lui Narciss Popescu. Mi-a raspuns imediat, ba chiar ne-am si angrenat in discutii de initiere si am aflat de oportunitatea obtinerii unei acreditari, cu toate ca initial aveam scopul doar de a face niste cursuri pentru a imi intregi cunostintele. Ideea de a obtine o certificare globala in PM mi-a suras din prima, asa ca m-am inscris imediat la cursuri. Am sa sar repede peste partea de training cu Narciss, sunt convins ca majoritatea de aici ati trecut prin aceeiasi etapa si ati constatat, ca si mine, profesionalismul lui Narciss, intensivitatea programului de training, segmentarea foarte utila a materialelor si informatiilor, care au dus, cel putin in cazul meu, la o sedimentare foarte puternica a cunostintelor de baza in urma trainingului de o saptamana. Mie mi-a mai placut foarte mult si amuzamentul lui, atunci cand lucrurile deveneau prea intense in timpul trainingului, venea cate o poveste sau cate o gluma care ne mai redresa.
Merg mai departe la subiectul principal, examenul si pregatirea pentru examen. Neavand un deadline pentru obtinerea certificarii, am fost flexibil in aceasta privinta inca de la inceput. AM mers pe ideea ca trebuie sa ma apuc de studiu, singur, dupa training, iar cand voi fi gata voi da examenul. La sugestia lui Narciss, mi-am setat totusi un termen aproximativ pentru examen, dar cu flexibilitate, pe care l-am amanat o singura data din cauza pandemiei de CoVID. Imi propuneam initial sa dau examenul undeva in primavara si am ajuns sa il dau la 15 iulie 2020.
Dupa training (iunie 2019) am avut o pauza pana pe la sfarsitul lunii august, cand m-am apucat de studiat. Narciss a elaborat un plan de studiu pentru mine, destul de complex, pe care l-am urmat pas cu pas si fara graba. Pentru mine a fost foarte important faptul ca perioada de studiu am parcurs-o fara graba si fara constrangere de timp. Consider ca pregatirea pentru examen si materialele de studiat aduc mai multa valoare daca nu exista o constrangere de timp si graba. Nevoia de sedimentare a cunsotintelor acumulate necesita timp, se poate reveni de multe ori la unele aspecte, iar acest lucru pentru mine a insemnat: RABDARE si PERSEVERENTA. Am studiat initial dupa cartea RITEI, pe care am parcurs-o incet si sigur, luandu-mi notite separat, revenind la ce aveam impresia ca nu retin sau nu inteleg din prima. Mi-a luat mult timp sa termin RITA, am avut ce e drept si cateva pauze, dar am terminat cu RITA undeva in decembrie inainte de sarbatori. Dupa sarbatori, am revenit, in a doua jumatate a lui ianuarie cu forte proaspete, propunandu-mi sa dau examenul in primavara (martie-aprilie). Am trecut la teste – SuperPMP-uri si alte teste de la Narciss, testele din cartea Ritei si testele din Software-ul Ritei.
Testele m-au ajutat foarte mult la antrenament privind anduranta, reactiile, reflexele si intuitia, care s-au dovedit a fi factorii cheie in promovarea cu succes a examenului. Am constatat ca factorii cheie de succes au fost acestia, mai presus de informatiile studiate si lectura.
Dupa teste, a venit pandemia, m-am relaxat putin 🙂 insa nu terminasem ce aveam de facut. Crezand ca dupa perioada de simulari de testare ma voi duce la examen, a venit partea a 2-a a studiului :). Narciss mi-a mai facut un plan, o Recapitulare dar completata si de PMBOK Guide. PMBOK Guide a picat foarte bine pentru mine, dupa parerea mea se completeaza foarte bine cu RITA si rezulta o contopire a informatiilor mult mai structurata. Dupa parcurgerea planului de recapitulare plus PMBOK Guide, au mai urmat cateva teste, apoi inscrierea la examen si examenul in data de 15 iulie.
15 iulie 2020, ora 11:30 – ziua Z
Cu o zi inainte nu am facut NIMIC. M-am relaxat, m-am odihnit.
Am optat pentru a da examenul la Computerland. Desi ma tenta sa il dau de acasa, m-am gandit ca nu cumva un Dorel sa nimereasca cablul de curent, cum s-a mai intamplat de 2 ori pe strada mea, mai ales ca fix atunci se apucasera sa schimbe o conducta de gaze. Riscul de a avea zgomot sau vreun cablu de curent sau de Internet sectionat era moderat-spre mare in ziua respectiva, asa ca am luat acest lucru in calcul, am facut Risk Management si am optat pentru Computerland (PearsonVue).
M-am prezentat la receptie la 11:30, golit buzunare, completat formulare, check-in, masca la gura, iar reprezentantul de acolo mi-a spus ca in sala de examen pot sa scot masca, pentru ca ei se asigura ca nu va fi mai mult de un candidat in sala de examinare. Examenul este monitorizat video non stop, daca apare o problema se ridica o mana ca la scoala, iar reprezentantul de acolo se ocupa de tot ce e de rezolvat.
S-a introdus o pauza de 10 minute dupa cele 90 de intrebari. Am inteles ca e un lucru nou, pana acum nu exista aceasta pauza. Se poate lua pauza oricand, dar timpul se contorizeaza, insa dupa primele 90 de intrebari ai 10 minute necontorizate pentru o pauza.
Eu cand am facut toate testele de pregatire de dinainte aveam acasa un monitor destul de mare si wide. Aici, primul lucru constatat e ca monitorul e relativ mic, pentru mine diferenta era mare ca trebuia sa strang din ochi mai mult, scrisul fiind mai mic decat acasa. Chestia asta la mine a dus la obosirea ochilor, si am avut nevoie de acea pauza de 10 minute.
Inca de la primele intrebari iti dai seama ca niciuna nu seamana cu ce ai facut acasa in testele de pregatire. Se poate instala sentimentul de nesiguranta. La mine a intervenit destul de repede. Dar mi-am amintit si am tinut cont de un sfat foarte valoros de la Narciss: “daca ai impresia ca nu stii nimic sau nimic nu face sens, intrebarile nu seamana cu ce ai facut pana acum, nu te panica, bazeaza-te pe intuitie, reactii, reflexe”. Adica pe factorii de succes despre care vorbeam mai sus. Si sincer, pot sa spun ca asta a fost si concluzia mea. Pe tot parcursul examenului am avut mai multe sentimente de nesiguranta, intrebarile erau de dificultate medie spre ridicata, intrebarile de dificultate ridicata sunt multe, ai impresia ca nu poti alege raspunsul corect, ai tendinta de a face overthinking, raspunsurile seamana intre ele sau chiar sunt mai multe corecte in acelasi timp si trebuie sa il alegi pe cel mai bun: Factorii cheie au fost: intuitia, reflexul, reactia. Adica ceea ce Narciss antreneaza la fiecare dintre noi prin programul de studiu si pregatire. De aceea va spun ca acolo se decide mare parte din succes – la rabdarea, perseverenta si concentrarea cu care se parcurge planul de studiu. Bineinteles ca in ziua examenului apar alti factori de succes, care pot impacta foarte mult examenul in sine, fie in sus, fie in jos: odihna, concentrarea, oboseala, etc.
In incheiere, pot spune ca au fost foarte multe intrebari din ariile: Risk, Quality, Stakeholder, Procurement, Communication. Din celelalte arii au fost intrebari, dar accentul s-a pus pe cele 5 arii de mai sus. Eu din Agile nu am avut nicio intrebare, iar intrebari cu calcule au fost vreo 6, destul de simple. Starea emotionala in timpul examenului variaza destul de mult. La mine a debutat – linistita, apoi nesiguranta, apoi stapan pe situatie, din nou nesiguranta, si tot asa. Am avut destule SPIKE-uri cu sentiment de nesiguranta, insa nu am dat voie Panicii sa se instaureze. Mi-am repetat intruna ca nu m-am antrenat degeaba si ca reactiile si intuitia ma vor duce la raspunsurile corecte, asa ca la multe intrebari am raspuns efectiv din reflex. Am terminat cu vreo 5 minute mai devreme de expirarea timpului, nu am vrut sa ma grabesc deloc desi consider ca examenul poate fi terminat chiar si cu o jumatate de ora mai devreme. Am revenit la cateva intrebari doar, maxim 10, la care am si schimbat raspunsul dupa ce am revenit. Aveam cumva un sentiment ca parca alt raspuns era cel bun, si m-am intors si am schimbat, dar nu stiu cat de sanatos este.
La mine a fost, pentru ca la final am dat SUBMIT si mi-a dat rezultatul pe loc. Rezultatul este sub forma de PASS sau FAIL. La mine a fost PASS, caci in caz contrar nu stiu daca mai scriam aici :)).
In final, vreau sa ii multumesc lui Narciss inca odata pentru tot, de la punctul zero pana la certificare PMP, pentru mine a fost ca Master Yoda pentru Luke Skywalker. Pasionatii stiu despre ce vorbesc. :)) Da, a fost mai mult decat un trainer, a fost un mentor, un coach si m-a ghidat pas cu pas spre succes.
Va doresc multa rabdare si succes si sper sa schimbam si alte idei/pareri in aceasta comunitate.
Cu drag,
Bogdan S.
October 27, 2020 at 11:54 am #18157sorina.vlada@gmail.comParticipantSalut,
Pentru ca ieri am trecut cu succes examenul PMP voi lasa aici cateva informatii fresh legate de test.
Am sustinut examul de acasa. Procedura este destul de simpla. Cu 15 minute inainte de a devenit examenul activ in portalul Pearson VUE incepe procedura de check-in. Acesta preocedura presupune uploadul intr-un formular special de poze cu
- un act de identitate
- un selfie facut atunci
- poze din camera
- poze cu biroul
Dupa completarea acestui prim formular si upload-ul pozelor, o casuta ce chat sa va deschide, chat prin care vrei putea comunica permanet cu un asistent (atat in scris cat si prin voce). Acest asistent va cere sa mai faci un tur de camera live si iti va mai da cateva indicatii: biroul trebuie sa fie gol, fara fix sau foi, usile de la camera sa fie inchise, telefonul pus departe de birou, nimeni sa nu intre in cadru pe parcursul exemnului. Exista o pauza cred ca la jumate, de 10 minute, in care poti parasi camea.
Cam atat despre check-in, voi continua cu examenul 😀
Intrebarile au fost destul de grele, trebuiau citite cu atentie pentru a identifica particularitatea care ajuta la identificarea raspunsului corect. Din acest motiv nu am mai avut foarte mult timp de review. Dupa ce am terminat cele 200 de intrebari mie mi-au mai ramas doar 5 minute.
Am avut doar 3 intrebari cu calcule, destul de simple, in schimb am avut multe intrebari din Perform Integrate Change Control si Stakeholder Management.
Am dat multe raspunsuri bazandu-ma pe intuitie, peavand mai mult de un minut si ceva secunde pentru a analiza foarte bine textul intrebarii si optiunule.
Din acest motiv, m-am bucurat foarte mult la final, cand dupa ce a expirat timpul, am obtinut rezultatul pozitiv. Recunosc ca a fost o surpriza tare placuta!
As vrea sa ii multumesc cu aceasta ocazie lui Narciss pentru un curs foarte interactvi (pe care l-am sustinut acum 6 luni) dar mai ales pentru tot suportul si incurajarile pe care mi le-a oferit pe tot parcursul procesului de pregatire pentru examen. Ajutorul lui a fost esential!
O zi frumoasa,
Sorina
November 20, 2020 at 4:03 pm #18214alina.palasParticipantBuna tuturor,
Duminica, 15 noiembrie, am sustinut cu succes examenul PMP.
Check-in-ul pentru examen a durat cam 20 de minute. Dialogul cu proctorul a avut loc doar prin mesaje text, in timpul examenului nu m-a intrerupt / deranjat deloc.
Intrebarile au fost majoritatea situationale si cateva de calcul. Ei pun la dispozitie si un calculator, mie nu mi-a fost necesar, calculele au fost destul de simple.
Primele 20-30 de intrebari din examen mi s-au parut foarte grele, in a doua parte a examenului m-am concentrat mai bine, m-am mai obisnuit si cu tipul de intrebari. Am marcat cateva si pentru review la sfarsit. Timpul a fost la limita, dar am verificat ora din cand in cand. Mi-a mai ramas un minut la sfarsitul examenului.
Majoritatea intrebarilor au fost din Stakeholders, Communication, Perform Integrated Change Control si Risk.
Ii multumesc foarte mult lui Narciss pe aceasta cale. Sfaturile, recomandarile ai sprijinul lui pe toata perioada pregatirii pentru examen au fost foarte importante pentru mine.
O zi placuta,
Alina
November 23, 2020 at 12:07 am #18216CristiFParticipantSalutare tuturor,
Sunt mandru ca dupa toata munca si efortul depus, am reusit sa obtin certificarea PMP.
Ajutorul si ghidarea lui Narciss au fost absolut esentiale.Etapa mea de pregatire poate fi descrisa in 5 pasi mari:
1. Am facut cursul cu Narciss, de la Bryx (fostul PM Access) acum 2 ani.
2. Imediat dupa curs, am inceput pregatirea, urmand planul primit de la Narciss.
3. A trebuit sa intrerup pentru un timp (1 an aproximativ), dar intre timp am reusit sa citesc in continuare din Rita si PMBOK.
4. In ultimele 6 luni, am inceput sa invat zilnic (1-2 ore) – material de baza RITA
5. In ultimele 2 luni m-am concentrat doar pe munca si PMP (teste plus recapitularea zonelor sugerate de Narciss)Daca urmati intocmai, fara abatere, planul oferit de Narciss, nu veti avea probleme la examen.
Experienta examenului
Am preferat sa dau examenul intr-o sambata, dimineata. Din pacate, ultima ora disponibila de incepere a examenului a fost 6.15 a.m. Imi doream sa fie mai tarziu, dar nu a fost o problema pentru mine, de obicei sunt matinal.
Check-in
Etapa de check-in incepe cu 30 minute inainte. Daca ai facut testul recomandat de ei, nu vei avea probleme cu soft-ul folosit pentru examinare. Tot procesul este intuitiv, se urmaresc pasii si imediat dupa, daca actele si pozele trimise de tine trec de verificari, te vor lasa sa intrii in examen.
Pentru poze, e mult mai usor sa folosesti telefonul mobil, cel putin asa a fost pentru mine.
Desfasurarea examenului
Eu am calculat ca am o medie de 1.2 minute pentru fiecare intrebare. In timpul examenului, mai faceam cate o verificare sa vad daca sunt in timp. Atentie, timer-ul apare in minute, nu in ore, ceea ce poate sa te induca in eroare.
Plaforma are cateva instrumete pe care le ai la dispozitie: un whiteboard, un calculator pe care le poti folosi de-a lungul examenului.
Dupa primele 90 intrebari, vei avea o pauza de 10 minute, pe care poti sa alegi daca vrei sa o iei. Inainte de aceasta, vei avea sansa sa faci un review la intrebarile pe care le-ai primit pana in acel moment. Ce pot sa spun este ca nu eram sigur daca la intrebarile de pana atunci raspunsesem corect. Multe raspunsuri pareau foarte asemanatoare, dar m-am bazat pe intuitie, sfat venit de la Narciss.
Dupa pauza, proctorul m-a rugat sa ii arata biroul, probabil sa se asigure ca nu am niciun material prin imprejurime.
Inafara de aceasta interactiune, nu am mai fost contactat. Este important sa citesti toate regulile de la ei de pe site. Nu vei avea probleme daca le respecti.Dupa ce am terminat cele 200 de intrebari, am ramas cu putin peste 20 minute, timp folosit pentru etapa de review.
Am avut pana in 10 intrebari marcate pentru review, iar cu 10 minute inainte sa expire timpul, am incheiat examenul.
La multe teste pe care le faceam in timpul pregatirii, eram sigur ca obtin rezultat favorabil. In acest caz, nu puteam spune cu certitudine ca voi lua sau nu certificarea.Rezultatul vine imediat dupa ce inchei examenul. Examenul este oboisitor, dificil si plin de intrebari cu distrageri dar cu pregatirea adecvata, nu veti avea probleme. Totul e bazat pe increderea in sine, intuitie si reflexe.
Subiecte principale
Au fost intrebari din toate zonele, dar mi s-au parut mai multe din partea de Planning, Change Management, Stakeholder Management, Resource Management, Communication Management, Close Project or Phase, Risk Management. Cele din partea de Closing mi s-au parut destul de dificile. Au fost in jur de 3-4 intrebari despre tipurile de contracte (Procurement).
Cred ca au fost in jur de 3 intrebari pentru care a fost necesar sa folosesc calculatorul, pentru a determina communications channels si EAC. A fost o intrebare cu network diagrams.
Check-out
Dupa finalizarea examenului, poti alege sa furnizezi feedback legat de intrebarile de la examen si platforma pe care acesta a fost sustinut. That’s it! Vei primi un email oficial de la PMI cu rezultatul plus un breakdown pe cele 5 process groups si rezultatele tale.
Cursul cu Narciss a fost sustinut acum 2 ani, dar el m-a ajutat cu pregatirea pentru examen in ciuda faptului ca nu era obligat, si vreau sa iti multumesc pentru asta. Esti un om deosebit si inca am foarte multe de invatat de la tine.
Cu respect,
Cristian F. -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.