Home › Forums › Certificari › Impresii de la examenul de PMI_ACP
Tagged: examen PMI ACP, PMI-ACP
- This topic has 83 replies, 81 voices, and was last updated 1 week, 6 days ago by
MC.
-
AuthorPosts
-
September 8, 2025 at 3:33 pm #19082
adelina_alexeParticipantBuna tuturor! Postez si eu experienta pe care am avut-o cu examenul PMI-ACP pe care l-am sustinut pe 22.08.2025.
Rezultatul obtinut de mine a fost: Mindset & Product – Target, Leadership & Delivery – Above Target.<!–more–>
Pregatirea mea a inceput la 1 an dupa ce am participat la trainingul de la PM Access cu Mihai din 4-6 iunie 2024 (21h). Mihai mi-a trimis pe 4 iunie 2025 un plan de pregatire de 8h/saptamana. Pasii au fost urmatorii:
• Am inceput prin a parcurge slide-urile de la curs, intrucat trecuse ceva timp de cand am terminat trainingul
• Am dat testele de la curs, apoi am continuat cu cele 2 teste Bryx care se gasesc in arhiva de pe site, unde am obtinut 17/20 (85%) la ambele
• Am parcurs foarte amanuntit cartea lui Mike Griffiths care mi se pare extrem de buna in a structura informatia. Daca este citita cu atentie, ofera tot ce ai nevoie pentru a intelege mentalitatea si teoria Agile necesare acestui examen
• Am dat cele 140 teste din cartea lui Mike Griffiths, prin care am reusit sa am un feeling mai clar despre cum sunt intrebarile pentru acest examen si care sunt ariile mele mai slabute – am obtinut 102/140 (72%)
• Am avut un zoom call cu Mihai in care am discutat rezultatele de pana atunci si intrebarile mele. Tot aici am primit de la el mai multe intrebari pe care sa le parcurg
• Am facut testele lui Crowe, care mi s-au parut foarte interesante dpvd al explicatiilor pe raspunsuri. Pe mine m-au ajutat desi unele intrebari erau putin mai dubioase – am obtinut 68/100 si 57/100
• Am parcurs mai intai toate intrebarile din software-ul PM Fastrack pe domenii, care mi s-au parut extrem de bune pentru consolidarea teoriei. Totodata am si vazut si in ce arii mai trebuie sa fac o recapitulare:
o Agile project framework: 90.8% (79/87)
o Value-driven delivery: 72.7% (88/121)
o Stakeholder engagement: 78.8% (78/99)
o Team performance: 80.8% (63/78)
o Adaptive planning: 84% (63/75)
o Problem detection and resolution: 78.8% (63/80)
o Continuous improvement: 89.4% (42/47)
• Am continuat cu testele din PM Fastrack:
o PMI-ACP test: 91.7% (110/120)
o Super PMI-ACP: 89.2% (107/120)
• Am terminat cu cele din Udemy:
o Udemy test one: 79.33% (119/150)
o Udemy test two: 76.6% (115/150)
o Udemy final test: 84% (97/115)
• Si un studiu de caz trimis de Mihai cu 15 intrebari pe baza lui, care mi s-a parut f accesibil pt mine dupa ce trecusem prin tot
• Dupa asta am mai facut o recapitulare finala trecand prin notitele mele si m-am inscris la examen.Am ales sa dau examenul la centrul de testare pentru a fi sigura ca evit probleme de genul intreruperea netului acasa. Eu am fost la centrul de pe Fabrica de Glucoza (Computerland). Am ajuns acolo cu 30 min inainte de programare, mi-am lasat lucrurile intr-un locker si am fost ready to start foarte repede (era si august, nu era aglomeratie, lumea era in concediu).
Intrebările la examen mi s-au părut destul de grele, extrem de multe situaționale sau care testează indirect gândirea și principiile Agile, aproape nimic pur teoretic și evident (cred ca 2-3 întrebări de genul am văzut). Unele chiar aveau o exprimare un pic dubioasă, a trebuit să mă gândesc ceva la ele. Cele mai similare sunt cele de Udemy din ce am făcut eu. Am avut multe intrebari practice, cu studii de caz: diverse tabele (cu liste de tipuri de teste sau riscuri) sau un corp de e-mail cu informații (un fel de status update care conținea backlog, story points, progress, burndown chart) și întrebări concrete pe baza lor, dar și întrebări la care nici măcar nu trebuia să te uiți la informație, mă și întrebam care e faza. Studiile de caz se mai repetau, intrebarile erau diferite.
Am avut si o intrebare de tip drag and drop si inca una sa aleg dintr-un drop-down list. In pregatirea mea eu ma concentrasem pe intrebari teoretice si nu prea multe situationale, dar cele cu studii de caz mi-au lipsit si au constituit o mare parte din examen. Prin urmare, cand am fost pusa in situatia de a trece repede prin ele, fara antrenament, de abia mi-a ajuns timpul. Am terminat cu 3 minute înainte de expirare. Nu am marcat prea multe intrebari pt review, mi-am dat seama ca nu aveam timp sa trec prin ele.
In concluzie, approach-ul pentru a reusi la acest examen este, in opinia mea, sa intelegi teoria si mindsetul Agile si sa stii sa le aplici in diverse situatii, dar sa si stii cum sa extragi informatia corecta din diversele tabele/situatii prezentate la examen (i.e. sa stapanesti bine tipurile de grafice folosite in Agile, concepte precum velocity, cycle time, throughput, etc.).Cam asta a fost experienta mea. Cartea lui Mike Griffiths ramane cea mai importanta baza teoretica si ajuta la formarea gandirii Agile, insa mi se pare important sa se puna accentul in pregatire si pe partea practica/situationala si aplicabilitatea conceptelor Agile, mi se pare ca astea fac 90% din examen.
In final, nu pot sa nu ii multumesc lui Mihai pentru sprijinul constant si incurajari, fara el nu puteam sa fac asta. Desi a trecut un an de la training si era si vara, a fost alaturi de mine si m-a indrumat oricand am avut nevoie pe parcursul pregatirii.
Sper ca informatiile prezentate sa va fie de folos. Mult success tuturor!
-
This reply was modified 7 months, 3 weeks ago by
adelina_alexe.
November 6, 2025 at 4:52 pm #19124Daniel Dumbrava
ParticipantBuna ziua,
Am participat la training in Octombrie anul trecut si pentru ca stiam ca aplicatia pentru examen expira pe 3 Noiembrie 2025, s-a activat sindromul studentului, am sustinut examenul si luat certificarea pe 29 Octombrie 2025, pe ultima suta de metri si pentru un surplus de stres 🙂
Nu a fost un examen usor, chiar daca am luat calificativul Above Target. M-am pregatit foarte serios cu 2 luni inainte de examen citind materialele primite si facut toate grilele disponibile. Mihai Olaru a fost foare implicat si m-a ghidat pe domeniile unde mai aveam nevoie sa insist si pe ce sa ma axez.
Intrebarile au fost situationale si interconectate, o data la 10-15 intrebari se revenea la o situatie anterioara analizata ca si o continuare, in cazul meu peste 95% din ele. Timpul a fost la limita, din cele 180 minute disponibile, le-am utilizat pe toate, pana parcurgeai situatiile detaliate, intrebarile, graficele, tabelele si raspunsurile destul de elaborate fugea timpul. Nu am avut timp sa mai revin asupra raspunusuilor unde aveam dubii si am dat score in ultimele secunde din examen.
Ca si experienta per total mi s-a parut interesant sa-mi validez experienta acumulata cu aceasta certificare si le doresc mult succes celor care doresc sa sustina acest examen. Sa il tratati cu seriozitate!
February 13, 2026 at 5:50 pm #19145Alexandru Ionescu
ParticipantSalut comunitate.
Detaliez experienta mea cu examenul, in ideea in care o sa fie de ajutor pentru generatiile viitoare.
Cursul l-am facut cu Mihai Olaru in mai 2023 si am avut o tentativa de a invata, dar a esuat din motive ca nu mi-am alocat suficient timp. M-am reapucat in 2025 si de data asta am reusit sa invat si sa iau si examentul (2 categorii Above Target si 2 Target).
Pregatirea (invatatul)
– am stabilit cu Mihai programul de invatare si mi-am alocat ore in fiecare saptamana sa invat. Cel mai mult am invatat seara dupa job, e dificil dupa o zi intreaga de sedinte, dar daca te concentrezi si te deconectezi de la munca, intra informatia.
– in weekend-uri, cateodata reuseam sa aloc mai multe ore si a trebuit sa supar un pic familia care astepta weekendul sa petrecem mai multe timp impreuna (studiul cere sacrificii 🙂
– am stabilit cu Mihai niste puncte de verificare in care am discutat unde sunt cu invatatul/testatul sau daca sunt lucruri care nu imi sunt clare si mai am nevoie de resurse aditionale sa studiez.
– materialele studiate (am studiat multe carti, nu va speriati, Mihai o sa va spuna in functie de cat de bine asimilati informatiile):
– StudentHandbook – Mihai Olaru
– Mike Griffiths – PMI-ACP Exam Prep (2018) cred ca am citit cartea de 2 sau 3 ori
– Mike Griffiths – PMI-ACP Exam Prep (3rd edition – 2025) cred ca am dat banii degeaba pe ea intrucat ai aceeasi informatie ca in editia din 2018 poate mai bine structurata, insa lipsesc testele in carte (le-am mutat pe online).
– Agile estimating and planning – Mike Cohn – mi-a placut mult si te ajuta daca lucrezi in proiecte Agile. O recomand cu mare drag!
– Lyssa Adkins – Coaching Agile Teams – la fel ca in cazul lui Mike Cohn, o carte excelenta si poti aplica recomandari din ea!
– AgilePracticeGuide
– Hunt, J. Ashley – PMI-ACP Project Management Institute Agile Certified Practitioner exam study guide – mi-a placut si aceasta carte ce contine multe cazuri aplicate din experienta autoarei.
– pmi code of ethics
– am mai folosit si alte resurse dar pe acelea le-as trece la curiozitatea mea de a ma ajuta la job mai mult decat pentru examen.Teste:
– Classroom tests and exercises – de la curs
– testele din cartea lui Mike Griffiths
– testele din cartea lui Ashley Hunt
– testele din cartea lui Andy Crowe
– PMI-ACP Udemy Courses
– PM FastTrack PMI-ACP
– PMI Authorized PMI-ACP Practice Exam – am platit 100 euro pentru curs, cred ca m-a ajutat ca sa inteleg ce ma asteapta la examen, nu regret banii, dar nu pot sa zic ca e un must. Sunt intrebari mai complexe, mai lungi si pe formatul examenului. Sunt anumite tipuri de intrebari pe care nu le intalnesti in test, dar sunt in examen.
– PMI Study Hall® PMI-ACP® – 50 euro, as zice daca nu aveti un buget limitat ca merita, gasesti informatii utile.Experienta cu examenul si lectii invatate:
Am ales sa dau examenul de la centru panicat fiind putin de ce am citit pe internet de persoane care au fost descalificate, cat si de faptul ca nu voiam sa fiu intrerupt de curieri, familie si alte lucruri care pot interveni cand esti acasa. 100% urmatorul examen tot de la centru il voi da si nu regret. Este liniste, nu ai telefonul cu tine, poti sa iti pui catile in cazul in care “vrei sa iti auzi gandurile”, nu exista riscurile pe care le ai acasa (inclusiv sa iti pice internetul – cat ghinion sa ai!)
Examenul dureaza 3h si trebuie sa raspunzi la 120 intrebari. Din perspectiva mea este important sa iti gestionezi timpul cat mai bine, sa incerci sa raspunzi la un anumit numar de intrebari intr-un interval si sa iti monitorizezi eficienta, dar fara sa te uiti la ceas dupa fiecare intrebare.
Am ales (ca nu am gasit alta zi) sa dau examenul intr-o zi de Joi, dimineata, de la ora 9. Probabil varianta cea mai buna este luni dimineata, dupa ce ai un weekend in care sa te deconectezi de la job si alte griji. Am ales sa nu mai studiez cu o seara inainte, ci sa adorm devreme ca sa ma odihnesc cat mai bine.
Examenul are 2 parti: 60 intrebari si dupa poti obta pentru o pauza de 10 minute si inca 60 de intrebari. Pauza este nemaipomenit de buna, in cazul meu primele intrebari au fost mai grele decat urmatoarele. Am terminat cele 60 de intrebari dupa 100 minute, desi imi pusesem in gand sa termin dupa 90 ca sa fiu la jumatatea timpului. Dupa pauza (am stat 7 minute si am cerut administratorului salii sa imi dea drumul mai repede la examen) am recuperat timpul pierdut si chiar am castigat daca pot spune asa cateva minute in plus (adica raspuns intrebare vs timp). Posibil ma concentram mai bine si eram mai increzator in ce selectam. Increderea asta m-a facut ca pe final sa raman fara timp. Da, in ultimele 3 minute am ramas cu 5 intrebari ale dracului de lungi. Posibil sa fi fost loterie ca nu imi mai amintesc nimic din ce am bifat.
Din perspectiva domeniilor:
– pe Mindset am scorat Target – e greu sa lucrezi Waterfall si sa faci usor trecerea la Agile.
– pe Leadership am scorat Above Target – m-a ajutat (cred eu) cartea Lissei
– pe Product am scorat Target
– pe Delivery am scorat Above Target
Examenul in cea mai mare parte are 80% intrebari cu 1 singur raspuns/varianta, cateva (pana in 10) intrebari cu 2 sau 3 raspunsuri/variante, cateva (2-4) intrebari de tipul puzzle (ai 5 categorii in stanga si 5 in dreapta si trebuie sa le potrivesti) si pana in 10 intrebari de tipul interpretare grafic, calcul velocitate, sprint-ul in care finalizezi MVP/backlog etc.
Cel mai dificil lucru care mi s-a parut este Mindset-ul de PMI, sa gandesti cum vrea PMI si nu cum crezi ca e bine/normal sau cum lucrezi la job adaptandu-te cu compania/clientul etc. Deci cand dai examenul trebuie sa lasi orice amintire afara si chiar si in situatia in care nu stii un raspuns la o intrebare sa analizezi raspunsurile date si sa nu extrapolezi cu viata de zi cu zi.Cam asta imi aduc aminte si sper sa va fie de folos. Succes.
March 6, 2026 at 4:38 pm #19156Ramona Costut
ParticipantBuna,
Pe 4 martie 2026 am obtinut certificarea PMI-ACP si mai jos va descriu drumul pana la acest rezultat.
Cu o luna inainte, la inceput de februarie, am trecut prin caietul de curs de la training PM ACCESS si am dat testele de la curs toate odata, apoi am facut o parcurgere completa a cartii lui Mike Griffiths, in ordinea in care sunt capitolele din carte. La final am dat toate testele din carte si cele de pe Bryx.
La jumatatea lunii, am facut o a doua parcurgere mai aprofundata a cartii Mike Griffiths, in care mi-am notat pe carte idei si practic am construit pe foi grafice sau schite din carte, astfel incat sa le inteleg mai bine. Dupa ce am stapanit notiunile din carte iar rezultatele testelor teoretice din carte au fost bune (98%), am trecut la testele Andy Crowe, Udemy si Bryx. Am repetat testele de 3 ori, rezultatele fiind din ce in ce mai bune, de la 80% la 94%.
Mi-am programat pe 20 februarie examenul la centrul de testare pentru 4 martie, ora 11. Nu am gasit locuri disponibile decat la ALEF Distribution (Dimitrie Pompeiu 6E), la 3 minute de metrou Pipera. Personalul a foarte amabil, in schimb pe durata examenului au fost momente in care se facea galagie pe hol, ceea ce a fost deranjant. Camera de testare era de doua persoane.
Avand in vedere ca nu am un background in software development, intrebarile mi s-au parut grele si tehnice. Am avut intrebari cu un singur raspuns, raspunsuri multiple, drag and drop sau intrebari ce faceau referire la textul de langa. Am reusit sa ma incadrez in timp pana la final, desi la jumatatea timpului eram in intarziere, dupa care m-am mobilizat si mi-am verificat timpul constant, astfel incat sa am mai mult de 1 minut/intrebare. Si am fost foarte atenta la ce aveam de rezolvat, fara sa ma stresez ca sunt in intarziere. Raspunsul l-am dat la fiecare intrebare in parte si nu am mai revenit. Nu mi-am luat pauza de 10 minute. Intrebarile ce tin de Mindset mi s-au parut cele mai grele.
Va recomand sa cunoasteti bine partea teoretica (Mike Griffiths), sa faceti testele din carte si apoi sa treceti la testele Udemy. Si de cand incepeti pana in ziua dinainte de examen, sa alocati zilnic cateva ore ori pentru invatat, ori pentru review, ori pentru teste, astfel incat sa tineti informatia actualizata. In ziua examenului, sa va alocati timp sa ajungeti mai repede la centrul de testare. Pe durata examenului, sa aveti grija la timp, ca sa nu trebuiasca dupa aceea sa mariti viteza si sa recuperati. Si chiar daca sunteti in intarziere, sa va mobilizati si sa fiti atenti sa raspundeti la intrebari, fara sa intrati in panica. Se poate recupera.
Sper sa va fie de ajutor!
Va doresc mult succes!
Ramona
March 10, 2026 at 10:25 am #19160
GabrielBaloghParticipantBuna ziua tututor !! Ma bucur ca in data de 28 Februarie mi-am luat certificarea PMI-ACP gratie Brixx. Vreau să îi mulțumesc lui Mihai Olaru pentru suportul și îndrumarea care m-au făcut să pot scrie acest text, luând examenul PMI-ACP, și lui Narcis Popescu, care m-a antrenat la examenul PMP în 2021. Am ales să mă dezvolt în direcția asta pentru a gestiona mai bine proiectele, deoarece o mare parte din timpul meu era dedicat lor și clar era loc de mai bine, și pe de altă parte pentru a-mi crea oportunități noi. În 2019, am emigrat din România în Austria și știam că e bine să învăț și să am calificări noi. Rolul de Project Manager mi s-a părut cel mai apropiat de cel de MD, pentru că o mare parte din activități și responsabilități sunt similare. Probabil că există, sau mai bine zis existau, diferențe legate de influență și putere, totuși foarte multe componente seamănă. Și bine am făcut, pentru că am învățat multe lucruri folositoare. Modul în care am abordat proiectele a fost îmbunătățit mult, iar nevoia de a merge și către partea de Agile a apărut în perioada de Covid, din necesitate, pentru că schimbările erau norma.
Am făcut cursul obligatoriu, Target ACP Certification, care a fost foarte la obiect, util și interactiv. Apoi am primit suport la fiecare pas: până când să mă înscriu, cum să mă înscriu, detalii foarte utile cu privire la aplicație. Și pentru examen am primit un plan super clar și detaliat de la Mihai, lucru de care nu am mai fost surprins, pentru că era similar cu cel pe care l-am văzut de la Narcis pentru PMP. Foarte clar, bine structurat și potrivit programului.
Am folosit materialul de curs, care este super clar și bine realizat (Target ACP), testele și răspunsurile de pe platforma Bryx și cartea lui Mike Griffith, cu testele aferente. Am avut planul pe zile, metoda de învățare, numărul de ore necesar și, bineînțeles, răbdare și determinare. Pot spune că întrebările mi s-au părut mai puțin tehnice și mai mult de mindset și logică, unde cel mai important a fost să integrez coerent, să elimin ce nu făcea sens, iar răspunsurile au venit destul de natural. Și ce e foarte important este că noțiunile au logică și fac sens. Mi-a fost un pic mai greu să îmi imaginez anumite noțiuni poate mai specifice IT-ului, cu care nu m-am întâlnit.
Revening la examen; ca timp, nu m-am grăbit și am recitit bine întrebările și răspunsurile, iar timpul a fost suficient. Am folosit intervalul complet și am terminat cu circa 10 minute mai repede. E important pentru cei care dau online să urmeze toate instrucțiunile bine, să testeze sistemul și să aloce acele 30 de minute înainte de examen, pentru că procedura ia timp. Pentru mine a fost cumva cunoscut, pentru că examenul de PMP l-am dat de acasă în Covid; totuși, e un reminder să nu subestimăm deloc procesul și să fim atenți la instrucțiuni.
Rezultatele mele au fost over target la Mindset și Leadership, on target la Product și below target la Delivery. Sfatul meu este pregătirea riguroasă după sfaturile și programul făcut de Mihai și alocarea timpului suficient pentru repetat și recapitulat, și îmbunătățit acolo unde testele sunt sub 90%.
Pentru mine pot spune că e un succes din câteva puncte de vedere. Am avut în carieră multe proiecte — greenfield, restructurare, transformare, IT etc. — și am învățat să le fac, să le sponsorizez și să le organizez mai bine. Pe de altă parte, ceea ce iarăși e foarte util e modul de lucru, leadership-ul și cât de bine se potrivește Agile nu doar pe proiecte, ci și pe gestionarea echipelor, autonomia și motivația. Și faptul că acest mod de lucru e folosit în IT de 30–40 de ani, și cum totuși încă în unele industrii nu e complet cunoscut și adoptat. Cred că, pe măsură ce schimbările sunt tot mai dese și accelerate, iar transformările devin norma, competențele și pregătirea în Project Management fac lucrurile mult mai ușor de înțeles și de executat.
La fel, fiind în fața unei posibile schimbări în carieră, e un mare plus să fii și certificat, aceste credentiale fiind respectate worldwide, deci recomand să nu ne oprim din învățat, pentru că ținem pasul mai ușor cu toate transformările și schimbările.
Închei prin a mulțumi lui Mihai și Narcis și echipei Bryx pentru stacheta ridicată pe care au setat-o, o mențin și o ridică în permanență, și mă bucur că am ocazia să fiu parte din comunitate. La fel, încă un mulțumesc pentru că, ori de câte ori am avut nevoie de un sfat sau îndrumare practică, le-am primit și m-au ajutat mult.
Zi frumoasă tuturor!
Gabriel BaloghApril 9, 2026 at 8:41 pm #19165oxidoni
ParticipantBuna,
Vineri am sustinut (si promovat) examenul de PMI-ACP.
Mi-am dorit aceasta certificare inca de prima data cand am trecut prin cursul de PMI-ACP (Octombrie 2020), dar presupun ca nu a fost momentul pana acum 🙂
In 2024 am facut din nou cursul, cu PM Access, in Octombrie 2025 am depus aplicatia, iar in ianuarie 2026, cand mi-am aminit sa verific, am observat ca deadline-ul pentru examen era 2 Aprilie. Deci, venise momentul 🙂Am inceput sa ma pregatesc pe pasii stabiliti dupa curs:
– revizuire curs
– teste curs
– revizuire carte
– teste carte
– teste Bryx
– trecere noua prin carte si alte teste in paralel (https://www.processexam.com/ mi s-au parut cele mai complexe, desi doar max 10% ca cele din examen)
– cand nu puteam citi, am mai ascultat https://open.spotify.com/episode/3D8DufHuSaMkx7nRABLWn8?si=sCRO1vRHTKu9S0D5c0F_BA sau https://eur02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fopen.spotify.com%2Fshow%2F3zG2PW3C0CA9vDRJ3YkJAo&data=05%7C02%7CRoxanaElena.Gherghel%40dkv-mobility.com%7C1777128822c54581100c08de656247fa%7Cfa95d8fb91364762a379498f791d864a%7C1%7C0%7C639059670269584340%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJFbXB0eU1hcGkiOnRydWUsIlYiOiIwLjAuMDAwMCIsIlAiOiJXaW4zMiIsIkFOIjoiTWFpbCIsIldUIjoyfQ%3D%3D%7C0%7C%7C%7C&sdata=Y9AwUEwTWlRkTGXzuoHb7UGtwaLv2yjzbHqnyUFHvCA%3D&reserved=0Ce pot spune sigur: de cel mai mare ajutor e cartea lui Mike Griffiths!
Testele ajuta doar in masura in care analizati si dezbateti bine intrebarile care va dau batai de cap.Impresii din timpul examenului:
– e mai usor sa va programati la sediu, daca apucati; eu am dat de acasa, si am avut ceva stress cu set-up-ul (cu o zi inainte, nu mi-a mai mers system test-ul, si pana la examen, nu stiam daca il pot da)
– am folosit tot timpul; daca in pregatire faceam 120 de intrebari in max 1h:10′, la examen am avut nevoie de toate cele 3h
– Foarte situationale intrebarile, si prea multe variante de raspuns potrivite….Au fost si cateva intrebari mai simple, si eram f recunoascatoare pentru ele 🙂
– dupa 60 de intrebari a fost obligatoriu sa le revizuiesc si submit (fara a mai putea reveni pe ele), pentru ca apoi urma o pauza de 10′Spor la pregatiri si succes la test!
April 18, 2026 at 12:46 am #19173MC
ParticipantBuna tuturor,
Pentru ca pentru mine au fost foarte utile informatiile pe care le-am gasit aici, de la persoanele care au sustinut certificarea anterior, m-am gandit sa adaug si eu detaliile despre experienta mea.
<!–more–>
Pe ascurt
Examenul mi s-a parut a avea un grad maaaaare de dificultate, pregatirea trebuie sa fie temeinica iar certificarea trebuie tratata cu reala seriozitate.Pe larg,
as incepe prin a spune ca, contrar bunelor practici, am sustinut examenul la mai mult de 1 an dupa participarea la curs, ceea ce a facut procesul de pregatire mai anevoios.
Informatiile din curs, ajuta sa fii in mindsetul corect si sa construiesti (incremental) pe fundatia turnata in timpul cursului.Pentru pregatire, stiam din mai multe surse ca baza o reprezinta cartea PMI-ACP Exam Prep a lui Mike Griffits, astfel ca de aici am pornit.
Am inceput sa citesc cartea, dar ma simteam foarte descurajata. Este foarte stufoasa si mi prima data s-a parut greu de parcurs.
Incercam sa retin totul si ceva nu mergea.
Apoi m-am gandit sa o tratez mai relaxat si parca lucrurile s-au mai imbunatatit :).
Dupa ce am parcurs cartea, am facut toate testele din ea si apoi pe cele de aici din Bryx.
Am avut rezultate destul de bune ~80% si asta mi-a dat dat curaj.Este adevarat ca m-a ajutat faptul ca lucrez in domeniu dar si pregatirea anterioara pentru alte certificari.
Cum stiam ca “regula” spune ca, cartea trebuie parcursa de doua ori, m-am pus din nou pe citit. Cu mai multa incredere si determinare, de data aceasta.
Am inceput in paralel sa fac si teste din bateria platita de pe https://www.processexam.com/.
Sunt bune pentru a-ti verifica cunostintele insa nu similare cu cele din certificare. (Nimic nu e similar cu certificarea :))Am continuat si cu recititul cartii.
Testele m-au ajutat sa inteleg unde nu stapanesc teoria si sa aprofundez subiectele neclare.
In timpul acesta, m-a ajutat sa ma consult cu un AI chat pentru a intelege raspunsul corect la intrebarile la care varianta mea de raspuns era gresita.
As spune ca AI-ul mi-a explicat destul de bine unele notiuni, cu mici exceptii.Toate cele de mai sus le-am facut pe parcursul a aproximativ 2 luni.
Cand am decis ca am rezultate decente la teste (~80 %) si ca pot merge mai departe cu inscrierea la examen, am vrut sa il sustin la un centru de testare insa nu mai erau locuri disponibile.
Astfel, am inceput procedura de validare a identitatii online, pentru a sustine certificarea online.Aici a intervenit partea interesanta – dupa aproximativ 10 incercari de a valida CI-ul pe site-ul PMI, procedura a esuat – nu stiu nici pana astazi daca din cauza faptului ca am CI nou sau din cauza diacriticelor numelui, insa cert este ca am primit notificare ca validarea identitatii nu a putut fi facuta si singura modalitate de a sustine examenul este intr-un centru fizic – unde, asa cum spuneam, nu mai erau locuri disponibile pana la data expirarii aplicatiei mele.
M-am panicat si i-am contactat.
Solutia oferita a fost sa imi extinda perioada de valabilitate a aplicatiei, pana la o data la care sa gasesc loc disponibil in centrul fizic. Reluarea validarii identitatii online a fost categoric respinsa.Am reusit astfel sa ma inscriu in cele din urma la un centru fizic (singurul din Romania), si asa am mai obtinut si 2 saptamani extra pentru invatare, ceea ce, fie vorba intre noi, cred ca m-a ajutat pentru ca am continuat cu cititul si cu testele.
Experienta la centru a fost foarte buna. Totul a mers foarte usor, am avut parte de liniste si m-am putut concentra pe examen fara factori care sa imi distraga atentia.
Despre certificare in sine, pot spune ca mi s-a parut foarte dificila!
Toate intrebarile au fost situationale si spre deosebire de intrebarile din teste, exprimarea lor mi s-a parut mult mai greoaie.
Am simtit nevoia sa citesc fiecare intrebare de doua ori pentru a intelege contextul si perspectiva rolului din care trebuia sa ofer varianta de raspuns.
Unele intrebari sunt lungi si cititul dureaza ceva (merita exersat cititul rapid, serios).
Raspunsurile sunt si ele complexe – unele cel putin, iar daca pe doua le poti elimina relativ usor, alegerea intre celelalte doua, este destul de greu de facut pentru ca ambele par potrivite. Sunt nuante sau detalii care le fac greu de departajat.
Ma asteptam la mai multe intrebari unde sa simt certitudinea raspunsului insa nu a fost asa.
Dupa primele 60 intrebari, poti lua o pauza daca vrei – binevenita din punctul meu de vedere.
Pentru mine, pauza a fost si un semnal de alarma cand am realizat ca mai aveam mai putin de 1 ora si inca 60 de intrebari – deci, mai putin de 1 minut pe intrebare. Asta m-a facut sa accelerez ritmul si sa ma bazez mai mult pe instinct si mai putin pe analiza detaliata a fiecarui raspuns.
Pana la urma, rezultatul final a fost pozitiv.
Am realizat ca de fapt, cel mai mult conteaza interiorizarea conceptelor si a mindsetului.
Being agile, not doing agile.Spor la pregatire si mult succes!
-
This reply was modified 7 months, 3 weeks ago by
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.