Impresii de la examenul PMP

Home Forums Certificari Impresii de la examenul PMP

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 142 total)
  • Author
    Participant

Salut,

Doresc sa impartasesc cu voi cateva impresii de la examenul de certificare PMP sustinut in 04-Feb-2016 la centrul Prometric din Bucuresti.

Pe grupe de procese am obtinut: Initiating, Planning, M&C si Closing – Proficient, iar pentru Executing – Moderately Proficient.

– Intrebarile nu au fost banale, sau cu un raspuns direct si evident. Am reusit relativ usor sa elimin imediat doua din cele 4 raspunsuri insa intre celelalte doua ramase granita era destul de fina.

– Antrenamentul cu Narciss a fost foarte util pentru a ma obisnui cu intrebarile, pentru a extrage esentialul din fiecare dar si pentru imbunatatirea timpilor de raspuns. Cele 4 ore le-am folosit la maxim. Am terminat cu 10 minute inainte de final si nu as mai fi avut timp de review (pentru eventuale intrebari marcate).

– As mentiona totusi faptul ca intrebarile au fost destul de scurte si la obiect as spune, nu cu mult text redundant sau irelevant pentru situationala descrisa (gen Rita SuperPMP). Insa in multe cazuri Engleza folosita parea sa provina de pe Google translate

– Intrebarile au acoperit intreg spectrul ariilor de cunostinte in mod egal as spune. Totodata merita amintit faptul ca au fost foarte putine intrebari care presupuneau calcule complexe. In aprox. 3-4 intrebari au fost necesare cacule “basic” de EVM (CPI, SPI si/sau interpretarea rezultatelor). In plus a fost o singura problema unde se cerea contruirea de Network Diagram, insa rezulta o diagrama cu bucle inchise, care incalca regulile PDM (precedence diagramming method).

Gata cu introducerile. As trece acum la chestiuni mai concrete. Pe scurt, au fost intrebari din:

1. SOW: privit atat din perspectiva furnizorului cat si a clientului.

2. Project Charter: aspecte legate de continut.

3. Business Case: cand se face, cine-l face, la ce ajuta.

4. Identify Stakeholders.

5. Scope Management: collect requirements,traceability matrix, WBS, WBS dictionary – ce sunt, ce informatii se pot extrage din ele.

6. Change Management: s-a insistat mult pe aspectele legate de managementul schimbarilor, in general cand vine vorba de schimbari de Scope determinate fie de seller (e.x. in situatii dificile cand trebuia taiat din scope pentru mentinerea obiectivelor legate de timp si bani) sau determinate de client (e.x. prin introducerea de sarcini aditionale in SOW).

7. Schedule Management: intrebari cu privire la succesiunea “define activities”, “sequence activities”, “estimates activity resources”, “estimate activity durations”, “develop schedule”.

8. Cost Management: utilizarea “management reserve” si “contingency” (cand, in ce conditii, etc). Au mai fost cateva intrebari cu calcule simple utilizand formula PERT (Beta distribution) sau triangular.

9. Quality Management: Seven Basic Tools of Quality (7QC). Aici am avut cel putin cate o intrebare pentru fiecare tool din 7QC. De asemenea am intalnit intrebari care mergeau in directia viziunii moderne asupra managementului calitatii: fit for use, continuous improvement, prevention over inspection, management involvement, etc. S-a insistat si pe quality audit, ca si tool&technique in procesul “Perform Quality Assurance”. Am intalnit cateva intrebari si din “Control Quality” in ideea ca din acest proces rezulta “verified deliverables”.

10. Risk Management: risk re-assessment, risk audit (ce se urmareste cu fiecare), dar si intrebari legate de strategiile de raspuns in diverse situatii (avoid, transfer, mitigate, accept, exploit, enhance, share ..)

11. HR Management: resource breakdown structure, project organizational chart, RACI matrix (vreo 4-5 intrebari), RAM (Responsibility Assignment Matrix), Conflict Management (compromise, collaborate, fore/direct, smoothing) si Develop Project Team (ce se doreste sa se obtina de la un team-building, etc)

12. Communication Management: multe intrebari si situatii vazute prin prisma comunicarii cu stakeholderi avand diverse nivele de putere si interes. Am intalnit situationale cu stakeholderi nemultumiti sau altele in care a aparut o problema in proiect din cauza ca nu au fost identificati toti stakeholderii sau nu s-a comunicat corect cu ei sau si-au facut aparitia in proiect mai tarziu si unele decizii au fost luate in absenta lor…

13. Procurement Management: se descria o situatie in care era necesara externalizarea unui serviciu sau a unei parti din proiect iar intrebarea era ce tip de contract se recomanda. Diferenta intre situationale era data in general de gradul de acuratete al SOW-ului si/sau de gradul de risk care urma sa fie asumat de una din parti (buyer/seller). Nu au fost probleme cu calcule de Fee, Incentive, Reimbursement, Point-Of-Total-Assumption (in contracte CPIF, FPIF). Tot din procurement s-a testat intelegerea termenilor: SOW, procurement document, bidding process, RFI, RFQ, RFP,..

14. StakeHolders Management: destul de multe intrebari, majoritatea gravitand in jurul catorva teme: – stakeholderi neidentificati care isi fac aparitia in proiect tarziu si nu accepta livrabilele, sau vin cu schimbari in diverse momente in executia proiectului. S-a insistat si pe: stakeholders register, power/interest diagram, etc.

16. EEF/OPA: intelegerea acestor termeni si destul de “briefly” ce se ascunde in spatele lor.

Si inca o mentiune!!! Cum imi spunea Narciss inainte de examen “masori de zece ori si tai o data” ! Astfel, in alegerea raspunsurilor in foarte multe cazuri e mai bine sa le evitati pe cele care implica o actiune directa (e.x. fac asta sau asta..). Sunt mai degraba recomandate raspunsurile care indica o “analiza” a situatiei, in cazul in care ele exista.

Mult success!

Cosmin

Participant

Salut,

Vin si eu cu impresii de la examen, l-am dat pe 4 Februarie 2016 si acum sunt certificat PMP, am luat proeficient la initiating si moderate proeficient la celelalte.

Nu vreau sa insist pe perioada de pregatire care a fost in mare similara cu a celorlalti colegi care au postat. Oricum, am facut training-ul la sfarsitul lui Octombrie 2015 si dupa aceea am intrat intr-un program de pregatire. Pe la mijlocul lui Ianuarie trebuie sa spun ca am ajuns la saturatie, dupa aceea cu greu am mai reusit sa citesc.

Sa revin la impresii despre examen, care examen a inclus si ultimele schimbari facute de PMI in 2016, o sa incerc sa fac o lista din perspectiva mea:

-Extenuant, opinia mea este ca acest examen a fost mai greu decat Super Rita sau Lehmann;

-am fost constant ca productivitate ca si timp per intrebare, eram in urma cu cateva intrebari (max 10), dar am reusit sa recuperez la ultimele intrebari, in final am terminat cu 5 minute inainte de expirarea timpului;

-A fost foarte greu sa ma concetrez pe toata durata examenului, in special in a doua parte a examenului, spre sfarsit mai vedeam doar cuvinte cheie, de aceea procentul de raspunsuri gresite cred ca crescut in a doua parte;

-Engleza foarte rudimentara, aveam impresia ca e tradus din chineza cu google translate, greu sa gasesti un sens al propozitiilor, intrebari lungi (nu chiar ca in Rita dar lungi), foarte greu sa detectez unde era legatura intre intrebare si raspunsuri. Trebuia sa parcurg de mai multe ori intrebarea si raspunsurile sa vad care au legatura;

-Nu am vazut asemanari cu intrebarile din Rita sau Lehmann sau alte intrebari care le-am vazut in perioada de training;

-A fost foarte util antrenamentul sa fac teste in perioada de training ca sa rezist cele 4 ore in examen, fara testele date in perioada de pregatire cred ca abandonam examenul;

-A fost foarte util in perioada de training antrenamentul de a citi intrebarile si a alege doua raspunsuri din patru;

-Calcule foarte putine, 4-5 intrebari, am avut nevoie doar de jumatate de pagina din cele 8 ciorne;

-Cele mai multe intrebari, daca nu majoritatea au fost situationale;

-Multe intrebari care se refereau la stakeholders, din toate procesele;

-au insistat pe intrebari de genul: “what would you do to prevent”, cam 30% din intrebari; “next, first, best” (aici am mers pe raspunsuri ce implica analiza), tot ceva de genul 30%;

-Au fost un numar mare de intrebari referitoare la initiere, cu accent pe project charter si business case;

-Nu au fost intrebari care sa contina negatie, inputs/outputs, nume, prescurtari, X/y, canale de comunicare, formule de la contracte, sau orice alte formule intalnite in PMBOK sau Rita, etc.;

-Nu am vazut intrebari de etica;

-O singura intrebare despre network diagram. Si aia incalcita -dupa ce am reusit sa o desenez am descoperit ca era ciclica;

-Nu am vazut intrebari care sa incerce sa distraga atentia de la raspunsul bun;

-In general intrebari de logica, psihologie, se refereau la proiecte mari, echipe distribuite in mai multe locatii, sume mari, dezvoltare de produse sau serivicii, etc.;

-In proportie de 80% din intrebari a fost usor sa extrag 2 din 4, in schimb din cele 2 a fost ca la LOTO, probabil ca era o explicatie de ce era una mai buna ca cealalta, dar sub stresul examenului am mers pe fler;

-La final cred ca am fost sigur cam de 20% din intrebari ca am raspuns bine;

-Inainte de a primi rezultatul chiar imi puneam problema ca daca nu il iau, nu stiu ce as mai putea sa invat sau ce as mai putea citi ca sa iau acest examen;

Va doresc success!

George Damian

Participant

Felicitari si multumim pentru informatii!

Si eu m-am apucat de invatat din : pmbok, dar tu ai scris de Rita, si vreu sa comand si eu “PMP Exam Prep, Eighth Edition – Updated”, nu stii daca se poate second hand aici in romania, ca de pe Amazon nu se trimite …

Multumesc

Narciss PopescuNarciss Popescu
    Keymaster

Salutare,

Am vazut ca de pe amazon.com se poate trimite cartea in Romania, depinde de ce vendor alegi. Sunt mai multi vendori pe Amazon.com, unii trimit, altii nu.

Salut,

Dupa mai bine de 5 luni de la trainingul de PMP , timp in care am invatat constant , am cules si roadele acestui efort: Certificarea PMP.

Este un moment frumos si important pentru mine, drept care as dori sa va impratasesc impresiile si experienta mea de-a lungul acestei perioade.

M-am hotarat sa invat pentru a obtine aceasta cetitifacare din mai multe motive:

1. Inveti lucruri noi pe care le poti aplica si care te ajuta. Chiar daca stiam multe lucruri, exista in continuare loc pentru altele noi.

2. Recunoasterea pe plan intern si extern a cunostintelor, experientei, lucru care iti confera cumva o stabilitate; iti ofera un statut recunoscut.

3. Ai un certificat recunoscut pe plan mondial. E ceva, nu-i asa ?

4. Daca aplicam cate ceva din ceea ce am invatat din PmBokGuide cred ca ne-ar fi mai usor la locul de munca.

Examenul mi s-a parut destul de ok, gradul de dificultate pe care l-am resimtit a fost mediu.

Mi-au picat destul de multe intrebari referitor la tot ce tine de Quality, Stakeholder , Communication , Initiation , Close procurement si Business Case . Evident multe situationale si cateva intrebari de procese ( cred ca vreo 10)

Am constatat ca, desi acasa faceam 200 de intrebari in 3h20’ la examen lucrurile nu a stat deloc la fel. Am terminat fix in 4h J . E putin stress si asta se simte. Eram destul de calm , dar totusi exista o miza inportanta.

Nu am avut intrebari de TCPI , EC,,ci doar cateva de SV CV, CPi si SPI. Si nici de vreun teoretician. Numai Ishikawa evident , ca e la Quality.

Nu insist foarte mult pe examen deoarece fiecare simte si analizeaza in felul sau. Sunt intrebari diferite , evident , deci e greu sa faci o comparatie cu impresiile alcuiva. Plus ca, fiecare are un grad diferit de pregatire.

Mai important mi se pare sa explic modul prin care am ajuns la forma de varf, care este importanta – am vazut in examen.

Imediat dupa ce am terminat cursul am hotarat ca trebuie in primul rand sa invat intr-un ritm constant. Consider ca este cel mai important aspect al pregatirii.

Asa ca, mi-am propus undeva la 2h pe zi de studiu. Plus 1 zi din week-end. Si zilele libere.

Initial imi propusesem sa dau certificarea inainte de Craciun, dar pe parcurs am ajustat planul deoarece am vazut ca e mai mult de studiat si facut teste decat anticipasem eu initital.

Chair daca am lungit termenul, am tinut cu dintii de ritm. Cateodata poate era prea mult, dar nu am renuntat. Stiam ca e important si am facut eforturi.

Dupa ce am citit Rita, am inceput in sfarsit si cu testele de 200 de intrebari, unde am trecut lejer de cele 4 h., dar era prima faza unde trebuia sa ma obisnuiesc efectiv sa ma pot concentra la 200 de intreabri si sa stau un timp de cel putin 4 ore conectat le intrebari. Ideea era sa resist .

Apoi, am continuat cu alte lecturi si teste pe Porcese unde am inceput sa obtin rezultate mai bune de timp,chiar excelente.

Dupa aceasta faza am facut teste din Kerzner si am citit PMbokGuide de 2 ori.. mi-a luat vreo 2 saptamani, dar a meritat, pentru ca sunt unele lucruri pe care le gasesti numai aici.

Pe toata perioada de studiu am mai facut teste de 50 de intrebari de la Narciss , care sunt bune pentru mentinerea formei.

Am mai repetat cateva teste de 200 si Lehman si in sfarsit am vazut diferentele :

Daca la inceput am facut Super PMP in 5h30’ si aveam 51% procentaj , Acum l-am facut in 3h30’ si 75% procentaj

Daca la inceput am facut Lehman in 4h30 si procentaj 61%, acum l-am facut in 3h15’ si 78% procentaj.

Daca la inceput am facut PmCommunity test de 200 in 4h30 ‘ si 71% , acum am facut testul in 3h25’ si 85 %.

In acest moment eram pregatit de examen.

Ca tehnica de invatare , de fiecare data cand am dat peste o intrebare la care am raspuns gresit, am facut debrifing imediat. Nu am lasat nici una nerezolvata.

Altfel, ele se aduna si pot fi importante.

De fiecare data, mi-am pus intr-un word separat tot felul de definitii, explicatii, lucruri pe care le-am considerat importante in timpul studiului. Asta e important pentru a le recapitula usor.

A rezultat un doc de vreo 25 de pagini, dar la sfarsit il puteam reciti in 30 minute in loc sa pierd timpul cautand in zeci de materiale.

Mi-am nototat mereu scorurile obtinute la toate testele si perioadele de lecturare astfel incat sa am un tracking si o vizibilitare buna a procesului de invatare.

Am facut ceva sacrifiicii pe toata durata studiului. Am profitat la maximum de ziele libere de 30nov, 1 dec si 1,2 ianuarie. Si evident in week-end-uri, cand s-a putut.

Inainte de examen mi-am luat 2 zile de concediu. Odhna de dinaninte este foarte importanta. Poate chiar decisiva.

Nu utiati, fiti constanti in ritmul de invatare chiar daca lungiti aceasta perioada pana la examen cu cateva luni. Important este sa ajungeti la forma de varf. Odata iesit din ritm, e mai greu sa reintri.

Cam asta este experianta mea . Sper ca impresiile si sugestiile mele sa va ajute sa obtineti certificarea PMP.

Multa bafta!

Participant

Salutare!

De curând mă număr și eu printre cei ce au experimentat cele 4 ore de examen și au obținut certificarea, așa că uite-mă-s cu impresii de la examen!

Întrebările au fost în același stil ca cele din SuperPMP, însă fără să folosească „not”, „least” „best”-aspecte ce mă făceau să greșesc în procesul de învățare. La început întrebările au fost scurte, însă spre final erau destul de lungi, lucru ce m-a făcut să pierd timp, dat fiind faptul că după 3 ore de concentrare creierul refuza parcă să mai gândească. Aici au fost de mare ajutor testele de anduranță pe care le-am făcut în perioada de testare intensivă, coordonată de Narciss. Precizez că până în examen făceam un test de 200 de întrebări în 3 ore, în sală însă am folosit toate cele 4 ore. Tot în ceea ce privește stilul întrebărilor, mi s-a părut ca doua din cele patru variante de răspuns erau foarte apropriate și interpretabile. Deci, mare atenție la aspectele „de finețe” atunci când învățați un proces sau o definiție și faceți întotdeauna debrifing după fiecare test. Ajută mult!

S-a pus accent pe aspectele legate de Stakeholder Mg, comunicarea cu stakeholderii și pe Project Charter (identificarea stakeholderilor, conținutul și utilitatea unui project charter).

Cred că am avut cel puțin câte o întrebare din fiecare tool din Seven Basic Tools of Quality.

Din aria de Risk Mg s-a mers destul de mult pe identificarea riscurilor si risk audit și am avut doua întrebări cu privire la strategiile de răspuns la risk.

Două întrebări în care se cerea alegerea tipului de contract optim într-un proces de Procurement.

Destul de multe întrebări în care s-a verificat înțelegerea SPI si CPI cât și 2, 3 situații de calcul.

O întrebare în care a fost nevoie să calculez numărul canalelor de comunicare.

Nu am avut întrebări in care să fie nevoie sa calculez EAT, ETC, TCPI. Doar o întrebare în care se testa înțelegerea principiilor.

Nu am avut de calculat free sau total float. A fost o întrebare în care s-a făcut diferența între cele doua tipuri de float-uri. Deci, accentul s-a pus pe înțelegerea principiilor și nu pe efectuarea de calcule.

Procesul de învățare a fost unul susținut ce s-a întins pe mai bine de jumătate de an, urmând în de aproape indicațiile lui Narciss căruia țin să-i mulțumesc încă o dată. Au fost momente în care simțeam că nu mai dădeam randament, că nu mai puteam învăța, dar mi-am adunat puterile și am continuat!

Acestea fiind spuse, mult succes celor ce se pregătesc de examen!

Participant

Buna dimineata.

Ma alatur si eu (cu greu) celor care au sustinut examenul si au trecut.

Examenul mi s-a parut destul de greu (chiar si a 2-a oara :)) ) din punctul de vedere a andurantei si a limbii engleze. Examenul nu este de limba Engleza ci mai degraba de limba Indiana. 50 % din intrebari mi s-au parut inventate de niste inapoiati mintal, cu greseli de gramatica si inversiuni grave in propozitii si fraze.

Cateva ponturi pentru cei care se duc la examen:

1. inainte de examen mancat, baut bine, toaleta

2. bazat pe experianta tuturor participantilor , primele 30 de intrebari epuizeaza mai mult de o ora din timpul alocat. De aceea Incepeti cu sfarsitul!!! Am aplicat aceasta metoda si mi-au ramas 40 de minute la sfarsit pentru a verificar cele marcate + 2 paude de 5 min pentru destindere.

3. sariti toate intrebarile de calcul si lasati-le la sfarsit.

4. pauze de 2 minute la 50 de intrebari.

5. de mare ajutor au fost sfaturile de la Narciss, online/offline. (ii multumesc pe aceasta cale!)

Si nu in ultimul rand o lectie care se poate aplica cam peste tot: Un MUST pentru a lua examenul este sa va prezentati la examen !!!! :))

Spor la invatat.

Participant

Ziua buna,

Am luat si eu certificarea astazi si dupa ce am terminat de a-mi arata bucuria sotiei (a luat ceva timp) am venit sa va spun si voua impresiile.

Pregatirea:

Cursul l-am facut in dec(2015) dar in primele doua luni din an nu am avut timp de studiat decat sporadic. Martie l-am avut liber complet (intre job-uri) si am inceput pregatirea intensiva.

Pe scurt am trecut de 2 ori prin RITA, de doua ori prin PMBOK (mai ales pentru ITTOs si pentru ce contin diferitele Proj Man. Documents)

Ca si teste am folosit PMStudy, HeadFirst, Fasttrack(am facut toate ariile – 1800 intrebari cred ca sunt in total), SuperPMP (prima oara 64% – a doua oara 77%), Lehmann, PMCommunity si testele din Kerzner.

L-am avut pe Narciss alaturi in toata pregatirea pentru intrebari si ghidare (Multumesc Narciss!)

Examenul:

Am ajuns foarte devreme (8:10) si am putut intra in examen la 8:39. Am terminat la 11:58.

Mi s-a parut greu. Nu am avut network diagram, am avut pana in 10 de calcule – simple: CPI si SPI, nu EAC sau alte formule complicate. Fara calcule de contracte si doar un EMV legat de business case.

In schimb am avut STK management, Comm management si Risk – cred ca la fiecare 3 intrebari una era din ariile mentionate.

Multe intrebari situationale si multe raspunsuri de tipul “toate bune” sau “toate rele”.

Multe intrebari legate de preinitierea unui proiect (business case, Charter – ce contine, STK management in initiation etc). Am avut norocul si la o intrebare de genul : ce trebuie sa faca un PM pentru a creste volumul total al “stockowners equity”. Cred ca 20 de intrebari au fost legate de situatii pre-proj charter, proj charter creation(ce e necesar pentru. ce contine cine are input).

Din ce am citit pe aici cred ca am “prins” un set de intrebari … neobisnuit :).

Rezultatul a fost Execution Moderately Proficient, restul Proficient.

Un singur sfat am – nu rupeti ritmul de invatat. Cand va apucati tineti aproape de carti si teste, nu lasati o zi fara sa parcurgeti ceva (chiar daca doar 1 ora)

Spor la invatat si success la examen!

(Editat pentru clarificari si mici corectii de text)

Participant

Dragi colegi,

Revin cu impresiile dupa sustinerea examenului. Sunt si eu certificata PMP de ieri, 26 Aprilie si poate va ajuta informatiile la cald.

Examenul a fost foarte greu. Eram obisnuita sa termin in 3h un Super PMP si sa am timp de review si de relaxat 1-2 min la fiecare ora, iar la examen a fost altceva. Am folosit tot timpul, am terminat la limita, nu am reusit sa fac review la tot ce mi-am propus iar la final pana s-a procesat, imi adunam foile cam nevoasa la gandul ca nu o sa il iau. Am luat P la toate ariile spre surprinderea mea. Nu ca nu as stii ce stiu, ci pentru ca intrebarile au fost foarte ciudate, diferite de ce tot ce am incercat. La sfarsit eram sigura pe ~40% din intrebari.

Ca si continut:

– cam 20% din intrebari au un raspuns clar, sunt destul de directe. Apoi cam 30% din intrebari sunt mai grele dar sunt facubile, bine scrise. Iar 50% din intrebari sunt dubioase. (Se vede clar ca intrebarile au mai multi autori!) Citeam frazele si de 5 ori sa inteleg unde vrea sa duca intrebarea. Mi-am facut schema logica (cu blocuri) sa inteleg unde pe axa timpului ma aflu in intrebare. Pt ca expunea o actiune care parea prezenta, un trecut, un trecut inainte de trecut si etc. Foarte grea engleza. Nu neaparat sunt fraze lungi ci incalcite.

– am marcat 100 (!!!) intrebari pt review

– nu seamana cu Lehmann care e muuult mai bine scris, formulat

– asa m-am simtit ca la primul primul Super PMP dat dupa prima trecere prin cartea Ritei.

– va sfatuiesc sa incercati tot felul de teste, eu am mai facut de pe net: http://www.pm-exam-simulator.com/index.php, Edwell, examcentral si m-au ajutat foarte mult. Nu o sa va ceara niciodata sa calculati TCPI. Dar din context poti deduce ca valoarea respectiva trebuie folosita ca sa vezi cum stai intr-un anumit context. Chiar am avut 2 intrebari pe ideea asta.

– multe aspecte de detaliu, va sfatuiesc sa lecturati PMBOK’ul de 2 ori, odata inainte de examen. Gen tornado diagram, influence diagram.

– ce mi s-a parut interesant e ca parca multe intrebari sunt facute de IT’sti. Adica cerea sa extragem niste relatii de precedenta pt niste activitati din aria de software care mie imi faceu sens dar poate pt cineva din alt domeniu, nu e chiar straightforward.

– foarte multe intrebari cu mai mult decat un raspuns corect. Si parca nu era nici unul mai corect decat altul. Sau mai rau. 2 raspunsuri semi la fel: OPA updates sau fill lesson learned

– la multe intrebari o sa raspundeti din subconstient. Si e foarte bine asa. De aceea e foarte important somnul si odihna de dinainte. Eu cu 2 nopti inainte nu am dormit deloc, am calatorit spre Buc, ziua de dinainte am umblat sa mai rezolv comisioane prin Buc iar seara am cazut lata si am dormit 8h inainte de examen. Fara asta, nu cred ca as fi luat la presiunea de timp si incalceala intrebarilor.

– formule am folosit foarte putine. CPI, SPI, TCPI, EMV.

Ca si desfasurare:

– foarte foarte util strike-outul la right click. Softul permite eliminarea de raspunsuri. Si ramane selectia si la review. Mi-a placut si m-a ajutat foarte mult

– atmosfera la examen profi. Am facut o sg pauza de toaleta care mi-a luat 4min. Pe checkout checkin cu tot cu verificari de metale. Evident nu mi-am luat curea la pantaloni, lant la gat, inele, bratari etc sa evit verificari suplimentare. E decent.

– vedeti ca nu aveti acces la dulap in pauza ! Mi-am scos si mi-am lasat in sala de asteptare o napolitana in caz de glicemie scazuta, nurofen si calciu daca doamne fereste, apare ceva mai ales ca iniante de examen ma dureau toate: spatele, rinichi, cap etc :)))) Apa gasiti acolo.

– nu mi-a placut ca eram 3 in toata sala si toti unul langa altul. Adica puteau sa ne mai disperseze. Tipul de langa mine tasta ca la FIFA, am folosit dopurile de urechi.

– e si un test de consum “fizic”, trebuie sa stati cuminti la masa cu mainile pe birou. Eu ma mai ridicam 10cm din 15 in 15 min din dureri de spate si mi s-a atras atentia politicos.

Ca si perioada de invatat:

-cred ca am facut cam overstudy, nu va sfatuiesc sa faceti asa

-Am facut cursul in Oct, dupa am avut o perioada foarte foarte dificila pe plan pesonal, anul l-am incheiat cum nu se poate mai prost. Din respect pt Narciss si pt ce am inceput impreuna am reusit sa gasesc energie sa continui. Si m-am apucat mai serios de invatat in Ianuarie. Ii multumesc si public atat pt informatii si lamuririle la intrebari, pt materialele de studiu, dar mai ales pt incredere, sfaturi, ganduri pozitive, profesionalism maxim, inspiratie si motivare. Va sfatuiesc sa profitati!

– daca ar fi sa o iau de la inceput, as aloca timpul extra-work doar pt PMP pt o perioada mai scurta. Eu sunt pe ultima suta de metri si cu doctoratul am lucrat si acolo in perioada asta, am si activitate la universitate, jobul meu de PM de 8h. Cam haos. Mai ales intr-un context in care nu imi mai faceau sens eforturile astea profesionale. Deci va sfatuiesc sa va alegeti o perioada in care sunteti intr-o stare fizica si psihica buna pt ca nu va fi chiar usor.

Va doresc mult succes ! Si ca un ultim sfat, o sa refolosesc ce mi-a zis recent dl. prof coordonator la dr. intr-un alt context – Nu este opera vietii !!! Stiu ca va doriti sa obtineti certificarea dar daca invatati si se intampla sa va deruteze intrebarile si sa nu il luati din prima, mergeti inainte. A doua oara sigur ar fi fost mai usor sa urmaresc intrebarile. Iar de luat, se ia pana la urma.

Salutare,

Doresc să împărtăşesc cu voi câteva impresii de la examenul de certificare PMP susţinut în 28.04.2016 la centrul Prometric din Budapesta.

1. În primul rând legat de dificultatea examenului vreau să menţionez că:

-Întrebările nu au fost simple sau cu răspuns direct. Cam 20-25% au fost întrebări cu răspuns relativ direct, restul au respectat regula “2 răspunsuri clar greşite, 2 răspunsuri extrem de apropiate” poate chiar corecte ambele dar unul mai “corect” decât celălalt. La cele din urmă e o chestiune de fineţe;

-Presiunea examenului îşi spune clar cuvântul. Cu o zi înainte aveam impresia că nu mai ştiu nimic şi sentimentul ăsta a durat cam până la întrebarea 100 din examen, când am luat o pauză şi când am realizat că sunt mari şanse să îl iau şi m-am mai relaxat ;

-Întrebările mi s-au părut relativ scurte (aproximativ ca şi în Super PMP), cu siguranţă mai scurte decât în Lehmann. Am spus “relativ scurte” deoarece după ce citisem impresiile colegilor mă aşteptam să fie mult mai lungi;

-Ca şi dificultate marea majoritate a întrebărilor le-aş situa undeva între Super PMP şi Lehmann adică, mai grele decât Super PMP dar mai directe şi puţin mai uşoare decât Lehmann;

2. Legat de timp aş menţiona că:

-La fel ca şi majoritatea colegilor care au mai scris impresii aici deşi înainte de examen facem un test de 200 de întrebări în 2h 45min-3h 20min, în examen am răspuns în 3h 48min, iar în ultimele 12 minute am avut timp să mă uit şi să revizuiesc câteva întrebări (la 3 am modificat răspunsul);

-Am luat o pauză după 1h 50min când aveam răspunse 100 întrebări. Mersul la baie cu tot cu verificarea aferenta reintrării în sala de examen a durat exact 4 min (asta pentru cei care nu sunt siguri dacă ar trebui să îşi ia pauză);

3. Examenul propriu zis:

– La fel ca şi la alţi colegi care au dat examenul anul acesta au fost multe întrebări din STAKEHOLDERS, COMMUNICATIONS şi HR.Aş putea spune că s-a pus foarte mult accentul pe acestea. Pe lângă acestea au mai fost întrebări din:

-risk (assessment, reassessment);

-configuration management (3-4 întrebări);

-quality (mai ales 7 quality tools);

-procurement (alegerea contractelor şi modificarea lor sau conflicte între părţi);

-cost şi time (2-3 întrebări în care trebuia evaluat proiectul în funcţie de cpi, spi);

-scope (definire şi modificare);

– Am avut cam 6 întrebări în care au fost necesare formulele sau calcule (le-am făcut pe loc nu le-am lăsat la sfârşit deşi mi-au mâncat din timp şi eram chiar pe la început);

– Am avut 2 întrebări cu network diagram;

– Am întâlnit şi multe întrebări din faza pre – proiect şi initiating (cine ce face);

– Au fost şi întrebări în care se prelua proiectul şi trebuia să spui ce e de făcut;

– Regulă “analizează şi măsoară de 10 ori şi tai o dată” a fost valabilă în cele mai multe cazuri (chiar salvatoare la unele întrebări la care nu eram sigur de răspuns);

– Nu am întâlnit niciuna din întrebările pe care le-am întâlnit în testele de pregătire dar au fost întrebări asemănătoare;

– Cred că am întâlnit o singură întrebare sau două cu “NOT”;

– Nu am întâlnit întrebări la care textul să nu fie enunţat corect sau “tradus cu google” aşa cum au păţit colegii;

4. Condiţiile de examen:

Fiind din Arad am ales să dau examenul la Budapestea. Am mers cu o zi înainte (îmi rezervasem o cameră la un hotel foarte aproape de centul Prometric – 7 minute de mers pe jos pentru a nu avea de bătăi de cap dimineaţa înainte de examen cu parcarea şi căutarea centrului).

Examenul era programat la ora 9 (ora locală). Am ajuns acolo la 8:30 (aşa cum e recomandat) după ce am luat un mic dejun sănătos.

Am intrat, am fost legitimat (paşaportul a fost suficient), mi s-a făcut controlul. Doamnele de acolo au fost extrem de amabile.

În sala am fost singur cu încă o persoană care dădea un alt examen.

Am folosit căştile puse de ei la dispoziţie pentru a nu fi distras.

Recomand celor din Arad, Timişoara şi nu numai centrul Prometric din Budapesta. Ajungi mult mai repede cu maşină decât la Bucureşti şi condiţiile de examen sunt excelente iar personalul de acolo foarte profesionist.

5. Pregătirea pentru examen:

Cursul pentru pregătirea l-am făcut în Octombrie 2015 aşa că am avut apoximativ 6 luni de învăţat.

Deşi planul iniţial era să merg în februarie-martie la examen am ales să îl amân până cad am considerat eu şi mai ales trainerul că sunt pregătit să o fac.

În perioada de învăţat am încercat pe cât am putut să învăţ minim 4 zile pe săptămână minim 3-4 ore pe şedinţa. În realitate au fost mai multe (mai ales în weekenduri).

Legat de învăţat am un singur sfat: RESPECTAŢI CU SFINŢENIE CE VA SPUNE TRAINERUL.

El este cel mai în măsură să vă spună ce şi cum să învăţaţi. Personal nu am folosit alte materiale pentru învăţare decât cele sugerate de trainer.

Eu am avut norocul să fac cursul cu Narciss Popescu şi a fost una din cele mai înţelepte alegeri pe care le-am făcut.

Narciss a fost de departe unul din cei mai buni traineri pe care am avut ocazia să îi cunosc. Am încercat să fac tot ce mi-a spus şi am mers în examen când mi-a spus el deşi cum am scris şi mai sus, în perioada premergătoare examenului aveam impresia că nu mai ştiu nimic.

Vreau să îi mulţumesc şi aici lui Narciss pentru sprijinul şi răbdarea de care a dat dovadă în perioada de pregătire (cred că am schimbat peste 100 de mail-uri cu raportări şi sugestii în perioada de pregătire) şi să le urez succes celor care urmează să sustina examenul!

Multă baftă!

Participant

Salutare,

Ca si impresie generale examenul mi s-a parut destul de serios si dificil in acelasi timp.

Ca si continut al examenului se pune accent major pe partea de “soft skill”: stakeholder, comunication si hr (as putea spune ca un procent major din exam este din aceaste arii sau combinatii de aceste arii).

Ce imi aduc aminte din Stakeholder management: stakeholder identificati tarziu si care nu accepta livrarile sau vin cu ceva nou, stakeholder analysis

Communication Management: multe intrebari si situatii vazute prin prisma comunicarii cu stakeholderi, diferenta stakeholder management plan vs comunication management plan.

HR: partea de conflict resolution, power of PM, team building, team performance review vs project performance review.

Ce am mai intalnit a fost Risk dar si Procurment (as putea spune ca in egala masura intrebarile din aceste 2 arii).

Risk: what is next on risk managment, de ce input-uri ai nevoie, risk reassement, risk control, strategii.

Procurment: ce tip de contract sa aplici, care dintre contracte au riskurile mai mari, lease or buy equipment, close procurment.

Nu am intalnit (sau ma rog in procent destul de mic si alea destul de simple gen definitie) intrebari din Scope, Cost, Time sau Integration.

Ca si phase am remarcat multe intrebari din initiating si closing.

Initiating – project charter: ce contine, ce inputuri folosesti; indentify stakeholder.

Closing – outputuri, leasson learn (when, why)

Examenul a fost sub forma urmatoare – primele 50 de intrebari mi s-au parut cele mai grele (cele situationale) iar ultimele 50 cele mai usoare (multe gen definitii sau ce input ai nevoie in procesul X)

Bafta!

Florin Sibieanu

examen 9 iunie 2016

Participant

Salutare,

Astazi am sustinut examenul si vreau sa impartasesc in cateva cuvinte impresiile mele (la un pahar cu vin, dupa modelul lui Narciss)

Am luat “Proficient” la Initiation/Executing/Closing si “Moderately Proficient” la Planning si M&C.

Scor general: Pass:)

Ca timp, mi-a luat cca. 3 ore 20 min, dupa care am facut o pauza si m-am mai uitat un pic peste intrebarile marcate (din 15 am schimbat varianta de raspuns la 3, dintre care 2 erau clar gresite).

In timpul pregatirii nu depaseam 2 ore 30 min la testele de 200 intrebari, iar in ultimele 2 saptamani am ajuns la un scor de 85-86% la testele de 50/200 intrebari.

Din punct de vedere al gradului de dificultate, au fost doar 2-3 intrebari de genul “palarie intr-un picior, ghici ciuperca ce-i”. Totusi, cca. 40% au avut un grad accesibil de dificultate (inclusiv 10-15 intrebari cu Evaluate, Assess, Analize…), alte 40% au fost destul de solicitante, iar 20% au fost dificile (pentru mine), pentru acestea aplicand de multe ori tehnica eliminarii a 2 raspunsuri evident gresite si a selectarii raspunsului mai potrivit situationalului, din cele 2 optiuni ramase.

ATENTIE: citind cu o zi inainte impresiile celor care au sustinut examenul inaintea mea, am vazut ca cel putin 2 colegi au avut intrebari dificile la inceput, pentru care au consumat semnificativ mai mult timp fata de medie, bucurandu-se spre final de intrebari mai usoare, reusind astfel sa recupereze din timp. La mine a fost exact invers: primele 30 de intrebari le-am facut in mai putin de 20 min, in schimb pentru ultimele 30 am avut nevoie de mai mult de 40 de minute. Si nu a fost doar oboseala acumulata – chiar am sesizat un calup de intrebari mai stufoase spre sfarsit. Asa ca aveti grija cum va organizati timpul.

Referitor la procesul de studiu, am inceput in ianuarie, alocand cca. 2 ore/zi, insa am fost nevoit sa fac 2 pauze in aprilie si mai, care m-au aruncat destul de mult in urma ca nivel de pregatire. Pana la urma a trebuit sa imi iau un concediu de 7 zile ca sa “tai nodul” si sa scap odata de Narciss:) si de nevasta-mea, care s-a cam saturat de carti imprastiate prin toata casa si de week-enduri ratate.

Una peste alta, nu e dracul chiar atat de negru cum se spune! Important e sa tii ritmul, sa tii aproape de coach (caruia ii multumesc, si pe aceasta cale) si “sa vezi padurea din spatele crengilor”.

Inchei cu un banc:

Dumnezeu il trimite pe Sf. Petru sa vada ce fac studentii de la diferite facultati..se intoarce

Sf. Petru si da raportul:

-studentii de la medicina invata pe rupte

-studentii de la ase invata pe rupte

-studentii de la politehnica dau petreceri, beau si se distreaza..

…dupa o vreme, Dumnezeu iar il trimite pe Sf. Petru pt aceeasi chestie..vine Sf. Petru si ii zice:

-studentii de la medicina nu stiu altceva decat sa invete..

-aia de la ase la fel

-aia de la politehnica petrec de zori..

..in sesiune iar il trimite Dumnezeu pe Petru sa verifice..

-studentii de la medicina stau treji nopti intregi ca sa invete

-aia de la ase la fel

-aia de la politehnica se roaga

Dumnezeu:

-BUN! p-astia ii trecem!

Bafta tuturor!

Participant

Salutare,

Cu intarziere, revin si eu cu impresiile de la examen.

Examenul mi s-a parut sub SuperPMP si Lehman ca nivel de dificultate.

Eu am terminat in 2h30min. Scorul a fost MP la Initiating si Executing si P la restul.

Ultimele 50 intrebari au fost mai usoare intr-adevar, dar primele 150 au fost distribuite oarecum uniform ca dificultate.

Asa cum au spus si colegii mai sus, au fost foarte multe intrebari din stakeholder management, mai ales stakeholderi influenti sau nu care vin tarziu un proiect cu diverse cerinte.

Ca sfaturi personale:

-Ascultati-l pe Narciss, stie exact ce face

-Nu faceti ca mine: invatat cu muzica, alte “proiecte” personale in paralel, trecut peste materie “ca revin eu la ea”

-Alocati timpul necesar si fiti consecventi, eu am facut ceva pauze datorita altor prioritati si mi-a fost destul de greu sa recuperez

-Rita Fastrack m-a ajutat ff mult sa invat ITTO. Va recomand cu caldura sa le faceti pe toate.

In rest, relax la examen, nu este asa complicat cum cititi pe net. Dupa primele 40-50 intrebari o sa vedeti ca e ok.

Participant

Salutare,

Revin si eu cu impresiile despre certificarea PMP, dupa 3 zile de relaxare.

Sa incep cu inceputul. Cursul l-am facut in Decembrie 2015. Pentru mine a fost un challenge destul de mare examenul in general, perioada de invatat + examenul in sine.

Dupa primele schimburi de mail cu Narciss mi-am dat seama ca va fi un drum greu dar presarat de experiente placute si multa profesionalitate, totul incepand cu planul de invatare personalizat mie si pasii stricti care trebuiau urmariti. M-am incarcat cu multa rabdare, optimism si putere sa trec peste toate contrangerile care le-am avut(o minune de bebelus de 4 luni cand am inceput cursul, contructia unei case, 2 concedii urmate si de cate o perioada de imbolnavire de 2-3 saptamani, plus altele).

Noroc cu Narciss care m-a tinut in priza tot timpul cu foarte multe teste si debriefing(Lehman, Teste Rita, PMStudy, Rita FasTrack, HeadFirst, Intrebari Comunitatea, SuperPMP, Test Rita pe grupuri de procese, Kerzner, Intrebari Fichtener, IzenBridge, PMPCampus, Crowe si study din PMBook si Rita).

Din punct de vedere al examenului, cred ca fiecare a avut experiente diferite la examen, unii cu intrebari usoare la inceput si apoi grele spre sfarsit unii invers, mie cel putin mi s-au parut echilibrate pe tot parcursul examenului. Foarte putin intrebari de calcule cred ca nici 5% si din cate am observat mult accent pe stakeholders, procurement, communications, risk si initiation process. Cred ca in timpul examenului nu am fost sigur nici de 20% din intrebari ca as fi dat raspunsul corect, cu toate acestea nu am marcat nici o intrebare si m-am bazat pe flerul mult educat de care povestea Narciss dar si restul colegilor de aici.

Sfaturi generale:

– Recomand pe Narciss ca si trainer, coach, consilier, cum vreti sa ii spuneti, cred ca fara el imi era foarte greu sa fiu la fel de focusat si implicat.

– Consecventa si perseverenta in studiu.

– Foarte importanta odihna pe tot parcursul studiului cat si inainte de examen.

– Foarte important Best, First, Next -> analiza

– Recomand sa folositi dopurile sau castile fonice, te tine mai concentrat in examen

– Recomand testele de 3-4 ore, sa va obisnuiti cu oboseala fizica si psihica

– Recomand un flux continuu de invatare

– Ce ii mai bun spre urma, ultimul sfat: Narciss !

Multumesc mult Narciss pentru tot!

Mult success tuturor!

O zi frumoasa.

Razvan

PS: Poate face Narciss o reuniune de PMPs some day

Participant

Salut,

Continui seria succeselor lui Narciss: dupa cursul sustinut la mijlocul lui iunie am reusit sa obtin certificarea dupa 2 luni.

Am fost foarte hotarat inca de la inceput sa dau examenul cat mai repede dupa terminarea cursului, asa ca am trimis aplicatia in saptamana imediat urmatoare. Surpriza! Am fost supus auditului. Am trimis prin UPS un plic cu diploma de master, diploma de absolvire a cursului si un plic sigilat ce continea experienta pe proiecte certificata de managerul meu; tot procesul a durat cam 2 saptamani si la sfarsit am primit confirmarea ca ma pot inscrie la examen.

Perioada de invatare a fost impartita in doua: timp de trei saptamani am citit din Rita, relaxat, doar in weekend-uri – in total pana in 40 de ore, iar in urmatoarele 2 saptamani (cat am fost in concediu) am continuat intensiv, intre 4 si 8 ore pe zi, cu pasii personalizati trimisi de Narciss (cam inca 80 de ore). In cazul meu mi-a recomandat sa fac o multime de teste urmate de debriefing, ce s-au dovedit deosebit de utile: mi-am dat seama ce trebuie sa mai aprofundez, mi-au crescut rezistenta (le-am facut in general in conditii de examen, calupuri de 150-200 intrebari – initial abia ma incadram in cele 4 ore, la sfarsit ajungeam pe la 3 ore) si mi-au creat un anumit reflex (ca sa zic asa, mi-au educat PMI-ismele). In total cred ca au fost peste 5000 de intrebari (tot ce era in Rita, si multe altele online). Dupa prima saptamna de teste ma credeam zmeu, voiam sa ma programez la examen, dar mi-a zis Narciss sa fac un SuperPMP si m-am desumflat, doar 61%. Asa ca am continuat inca o saptamana conform unui plan ajustat, cu alte serii de teste.

Este foarte important sa urmati pasii pe care vi-i recomanda Narciss, in ordinea data. La final, cand aveam impresia ca am trecut cam prin tot, mi-a dat sa citesc sectiuni din PMBOK si Rita ce m-au ajutat sa pun lucrurile cap la cap, sa stabilesc niste legaturi mai solide intre procese. In plus, nu incercati sa memorati nimic din ITTO, ci sa vi le explicati si o sa fie totul mai usor. In cazul tool-urilor sau a proceselor ce nu imi erau clare eu m-am mai documentat online – wikipedia le descrie foarte bine si sunt si destule filmulete explicative pe youtube.

Examenul a fost solicitant fizic si psihic, cu tot antrenamentul anterior, si mediu ca dificultate. Scorul a fost moderate la Initiating si Closing, proficient la celelalte, mi-a luat 3 ore si jumatate sa raspund la toate intrebarile si inca 10 minute sa fac review celor 5 intrebari marcate. Intrebarile au fost destul de asemanatoare cu cele din Rita, engleza a fost ok, nu foarte lungi, si multe cu next, best, first. Asa cum au zis si colegii anterior, o parte importanta au fost legate de stakeholderi (amestecate cu communication).

Va urez succes,

Adi

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 142 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

Contact Us