Home › Forums › Certificari › Impresii de la examenul PMP
- This topic has 141 replies, 138 voices, and was last updated 4 years, 9 months ago by
catalina.ene.
-
AuthorPosts
-
March 15, 2015 at 7:46 pm #17427
Laurentiu Cretu
ParticipantSalutare,
Pe 26 februarie 2015 am reusit sa trec acest examen.
Pentru mine a fost a doua incercare. Prima data am dat examenul in iulie 2014 si l-am picat, motiv pentru care nu sfatuiesc pe nimeni sa mearga nepregatit la acest examen. Poate ca prima data l-am subestimat
Din cauza programului foarte incarcat de la servici, nu am reusit sa-mi fac un program de invatare regulat. Am invatat cu pauze (intre 2 si 10 zile) motiv pentru care reluam de fiecare data materia din urma atunci cand pauza era prea mare. Asta m-a facut sa inaintez greu, dar are si un avantaj in sensul ca trecand de mai multe ori prin aceiasi materie, incepeam sa vad lucrurile din ce in ce mai logic.
Cu o luna inainte de examen am invatat in fiecare zi, iar cu o saptaman inainte mi-am luat concediu si am alocat cam 16 ore pe zi pentru studiu.
Am citit cartea Ritei de cel putin 4 ori, am facut toate testele pe care le aveam de la Narciss, am facut toate intrebarile din aplicatia PMFastrack.
Am mai cumparat si un set de 1000 de intrebari de pe site-ul http://www.pmtraining.com/ (am dat 60 USD si aveam acces la aceste intrebari 60 de zile online).
Foarte important este ca pentru intrebarile pe care le gresiti la teste sa cititi explicatia si sa intelegeti de ce ati raspuns gresit.
Eu am invatat multe lucruri din aceste explicatii si am consolidat innformatia cautand in manualul Ritei partea de teorie corespunzatoare.
Per total este un examen greu si cel mai dificil mi s-a parut presiunea foarte mare de timp.
Am facut cam 8 teste contra cronometru de 200 intrebari inainte de examen (aici am folosit testele cumparate online)
La examen am terminat cu 3 minute inainte de expirarea timpului si am revizuit 2 intrebari pe care le marcasem.
Multumesc Narciss pentrru suport !
Mult succes tuturor
March 18, 2015 at 6:34 pm #17430bogdanuntea
ParticipantSalutare tuturor,
Dupa cele 35 de ore de curs, mi-am stabilit data examenului in gand, 25 februarie 2015. Cursul fiind facut la mijlocul lui Decembrie 2014.
Am luat in considerare perioada Sarbatorilor, ca fiind o perioada dificila pentru invatat si am inceput cu minunata carte a Ritei, cu toate jocurile si testele ei de final. Asta a facut sa para realist termenul meu… pana ajungeam sa dau un test superPMP din softul ei…
In principiu am folosit toate testele din cartea Ritei si cele din soft, toate testele de pe comunitate, si cateva online, iar ca masura de unitate am folosit testul lui Lehmann din Comunitate, respectiv la inceputul perioadei de invatare, dupa o prima parcurgere a cartii, si undeva spre final. Trebuie sa fiu sincer, nu prea m-au interesat rezultatele atat de mult la inceput, ci mai mult debriefingul care a avut cel mai mare aport la cunostintele acumulate. In ultima perioada dinaintea examenului rezultatele mele la teste erau de peste 90%. Materia de invatat fiind constituita din Rita si PMBOK 5. Dupa ce am trecut de 2 ori prin manualul Ritei, pot spune ca PMBOK a completat foarte bine golurile de informatie.
Ceea ce ma duce la programarea examenului, recomand sa luati in considerare faptul ca aceasta parte, cea de inscriere, dureaza minim 2-3 saptamani si ca e bine sa va pregatiti din timp, eventual sa trimiteti toate informatiile catre PMI si sa platiti iar atunci cand sunteti pregatiti, sa va programati pentru examen, unde din nou trebuie luat in considerare gasirea unui loc disponibil. Fara sa vorbim de situatia in care cei de la PMI doresc sa auditeze aplicatia voastra. E important ca examenul sa aiba loc pe varful de forma, nu cand nu mai puteti auzi de input, T&T, output, de aceea o sincronizare invatat/examen este importanta.
In ceea ce priveste examenul in sine, procedura de securitate poate fi un stres in plus pentru unii si am rugamintea sa il luati in considerare, intrebarile au fost pe masura asteptarilor, dificultate medie-ridicata, au acoperit toate ariile de cunostinte si poate putin accent pe Risk, si nu imi amintesc vreo intrebare care sa fie la fel sau sa fi semanat cu intrebarile din perioada de pregatire.
Pe scurt, am terminat cursul pe 12 Dec 2014, prima zi de invatat a fost pe 22 Decembrie, si am acordat 5 zile pe saptamana studiului intre 4 si 6 ore, iar in saptamanile de examinare intensiva cate 6-7 ore. In total, pe materie cred ca am stat aproximativ 90-100 de ore, iar examenul de pe 25 februarie 2015 l-am terminat in 3 ore si 15 minute cu tot cu pauza de 15 minute, nu am avut nicio intrebare marcata pentru review, si nici cea mai mica emotie.
Poate pentru mine a fost mai usor pentru faptul ca mai mult de o luna m-am dedicat exclusiv acestei certificari, insa cred ca este important, chiar si daca vorbim de o ora pe zi, invatatul sa aiba continuitate. Si mai important este sa ascultati de Narciss!!!
Va stau la dispozitie daca va pot fi de ajutor,
Mult succes!
Bogdan
March 21, 2015 at 3:06 pm #17433alina.stana
ParticipantBuna,
Saptamana trecuta, 15 Martie 2015 am obtinut certificarea PMP. Nu a fost prima incercare…dar ma bucur ca nu am renuntat.
Pentru mine a fost un drum luuung ..cu multe intamplari neprevazute…insa, asa cum spune Narciss, NU trebuie sa renunti …
Intrebarile de la examen- ca si grad de dificultate- mi s-au parut foarte apropiate de intrebarile din testele Lehmann si peste testele SuperPMP _ Rita. Am promovat examenul, doar dupa ce am obtinut peste 80% la simularile Lehman.
La examen am avut asa: Tuckman, Earned Value (in cele 15 minute de la inceput – este foarte important sa va notati formulele pe ciorne), am avut de interpretat si grafice ( vre-o 2 intrebari), calcul canale de comunicare, diferenta dintre Quality Assurance si Quality Control, ITTO (Integration, Quality, Risk, Procurement), Teoria X, Pert, Tipuri contracte (de ales riskul buyer/seller…sau de ales tipul de contract), Control Chart.
Am incercat sa citesc fiecare intrebare de 2 ori, prima data citeam enuntul +variantele de raspuns…si apoi in functie de variantele de raspuns cautam in enunt informatiile cheie. Nu am avut intrebari la care enuntul sa depaseasca 4 randuri.
Am terminat examenul cu 3 minute ianinte de expirarea celor 4 ore. In cele 3 minute am reusit sa revizuiesc 3 din cele aproximativ 5 sau 6 intrebari marcate.Am schimbat raspunsul doar la 1 dintre acestea.
Nu am luat pauza, insa cand eram pe la intrebarea 80 s-a oprit curentul…am profitat..si am cerut sa merg la baie (mi-a facut bine acea iesire din sala.
Cand am revenit, am confirmat timpul si numarul intrebarii afisate pe ecran ca fiind aceleasi cu cele afisate inainte de intreruperea curentului.
Foarte important este sa acordati atentie cuvintelor cheie (next,first, must, etc). Si…odihna inainte de examen… a contat mult!!!
Eu am avut o saptamana de concediu, inainte de examen.In saptamana respectiva am citit slide-urile de la Narciss, am “trecut” prin HeadFirst si am mai parcurs cateva teste.Scorurile obtinute sunt:
Head first 71.00%
Lehman 82.80%
Lehman _75 intrebari 82.60%
PM Study 70.00%
La simularile de acasa este important sa faceti debriefing (orice raspuns neinteles trebuie clarificat – nu treceti peste nicio intrebare fara sa intelegeti raspunsul…altfel timpul este pierdut).
Pe mine m-a ajutat Narciss foarte mult, prin mail-uri si mai ales prin discutii telefonice (m-a ajutat sa invat sa “citesc” intrebarile, sa inteleg ce se cere, sa invat sa gandesc ca si un PMP).Foarte mult a contat ca am tinut legatura cu el. A avut multa rabdare cu mine…
Multumesc Narciss pentru tot sprijinul acordat!!!
May 5, 2015 at 12:57 pm #17435Serban
In data de 23 Martie 2015 am trecut examenul de PMP.
Anul trecut in Octombrie, am inceput drumul care s-a finalizat cu examenul de PMP.
Initial aveam in plan sa dau examenul in Decembrie 2014, dar evolutia mea mai lenta, a amanat finalul pana in primavara lui 2015.
Am inceput sa invat imediat dupa examen, cu planul de 2 ore zilnic (exclus weekend-urile), cu PMBOK, Rita, Head First…., si la primele teste rezultatele nu au fost foarte incurajatoare:
– Lehman 175: 46%
– Rita SuperPMP: 42%
– Head First: 56%
Eram putin dezamagit de mine, dar incurajarile primite au avut efectul scontat.
La teste este foarte important debriefingul, deoarece te ajuta sa intelegi unde ai gresit si de ce.
La sfarsitul pregatirii (Aprilie) luam la teste > 80%
Cand rezultatele au aratat ca sunt pregatit pentru examen, am facut programarea.
Trebuie sa tineti cont ca nu o sa gasiti locuri libele mai devreme de 2 saptamani, de cand va hotarati.
Cu 7 zile inainte de examen , am inceput o perioada intense de teste ~ 200 teste zilnic + debriefing (este foarte important), iar cu 2 zile inainte de examen am luat concediu si nu am mai invatat nimic, in ziua de dinainte de examen a fost interesant deoarece aveam impresia ca nu mai stiu nimic :).
Examenul!
Am ajuns la sala ~ 8:30, si imediat am inceput pregatirile: de citit o brosura cu ce avema voie si ce nu aveam voie sa fac, dialogul cu “supraveghetorii” pentru confirmarea datelor de identificare si verificarea corporala. Dupa care am incepu testul.
Intrebarile nu semanau cu nici o intrebare din testele facute pana atunci, si nu depaseau 3-4 randuri.
Daca intrebarea era de un rand, era clar o definitie, si o stiai sau nu.
Daca intrebarile erau mai lungi, trebuia sa fii foarte atent la formulare, deoarece la prima citire ziceai ca este simplu raspunsul (era printre optiunile de raspuns), dar la o a doua citire iti dadeai seama ca raspunsul era altul.
La calcule era nevoie doar de formule simple: CPI, SPI, CV, nr. canale de comunicare, si au fost proximativ 20% din intrebari.
Am marcat doar ~ 10 intrebari pentru “review”, si la sfarsit am schimbat doar la una raspunsul.
Am avut nevoie de tote cele 4 ore pentru raspunsuri si “review”.
Cele mai mari emotii au fost cu ~ 5 minute inainte de examen, si cu ~ 5 minute inainte de sfarsitul examenului, deoarece atunci au inceput gandurile de genul: am raspun bine la intrebarea zzz……, daca ……
La sfarsit, ca sa chinuie oamenii, au fost cateva ecrane albe cu clepsidra :).
Dar toate emotiile au trecut cand a afisat: PASS.
Examenul il consider unul greu, char printre cele mai grele care le-am dat.
Trebuie multa munca si perseverenta, si mai ales sa urmezi sfaturile primite pentru a maximiza efortul.
Multumesc mult pentru ajutorul primit.
Mult succes.
Sabie Serban
May 29, 2015 at 11:17 am #17437Mihai
ParticipantSalutare,
pe 28.05.2015 am trecut examenul PMP.
Nu a fost din prima, ci din a doua incercare.
In cazul meu, diferenta intre cele doua incercari, a fost varietatea intrebarilor si aprofundarea cunostintelor, daca la prima am parcurs Rita, HeadFirst cu testele corespunzatoare, Lehmann test175, cu procente intre 70-80%, la a doua incercare, respectand sugestiile antrenorului, am procurat inca 3 carti PMP Certification Exam Prep (foarte buna), PMP Exam Simplified (Aileen Ellis) (buna-foarte buna), PMP Trainig kit (MS press)(buna-foarte buna), m-au ajutat sa inteleg mult ma bine procesele si invatatul “ne-mecanic” . De asemenea tips-urile din carti, care de altfel sunt amintite si pe parcursul celor 35 de ore de training (acestea le-am facut cu Narciss in sesiunea Decembriie 2014), sunt foarte utile. Mi-am facut carduri cu ITTO, evident se gasesc si pe Amazon, insa placerea este de a le prepara singur.
In carti se spune clar: 30% intrebari usoare, 40% medii si 30% cu grad ridicat de dificultate. Acum in examen nu stai sa faci procente, te bucuri cand bifezi una repede si esti sigur pe tine si treci la urmatoarea.
Eu pana nu am inceput sa “joc” pe undeva pe la 90%, la testele din timpul invatatului, nu m-am simtit confortabil, avand in vedere si faptul ca prima data am facut parte din categoria care nu I-au bifat din prima.
Despre examen:am avut intrebari din ITTO, de calcul usor CV,SV, EMV. Am primit si calcul de CPM, chiar vreo 3intrebari, in rest situationale: risk, quality assurance&quality control, insa au fost doua intrebari din quality la care am optat pentru Quality Mng plan, avand character global in context.
HR: ladder-ul a cazut in 2 intrebari, apoi au fost situatii de conflict intre team members, dar si stakeholders.
Este bine ca atunci cand dati examenul, sa fiti focusat numai in directia obiectivului, eu la primul examen conjunctura m-a facut sa fiu single father cu 2copii si unul s-a gasit sa fie gripat serios. Riscul eu mi l-am asumat, asadar de vina e tot PM-ul.
A fost o onoare sa lucrez cu Narciss, sa imi fie indrumator si in momentele dificile cand ai intrebari,la care nu ai raspunsuri, e minunat sa stii ca cineva de acolo iti da raspunsuri.
Bafta,
Mihai Ene
June 8, 2015 at 12:32 pm #17439octavian_marasuica
ParticipantSalutare,
Stiu cat de mult m-au ajutat testimonialele celorlalti asa ca imi fac si eu datoria.
Vineri, 05.06.15 am sustinut examenul.
Am luat asa: Initiation, Executing – P, Planning, M&C, Closing – MP.
Ideea este ca desi am avut rezultate la testarile pregatitoare intre 85% – 93% (produse Rita) vreau sa va spun ca in examen la nici macar 5% din intrebari nu am avut certitudinea ca dau raspunsul corect…
Poate sa fie destul de dezarmant in examen acest lucru.
Am invatat 3 luni, cam 4 ore pe zi. Am fost destul de reticent cand dupa 2 luni imi zice Narciss ca mai am inca o luna de invatat. Acum ii dau dreptate, clar nu eram pregatit. Acum sunt convins ca are abordarea potrivita. Trebuie pregatire intensa, cu un 25% buffer peste performanta din Rita fastrack, atat ca raspuns corect si ca viteza.
Clar, acum fiecare cu ritmul lui, insa ideea este sa ascultati de Narciss.
Intrebarile au fost toate abordabile, deci fara notiuni necunoscute, insa destul de discutabile cu multiple variante corecte. Deci la mine sursele de invatat Rita Exam Prep, Rita Fastrack, Lehmann 75 si 175, Kerzner, PM Community, PM Study, HeadFirst.
Va recomand:
# ca dupa fiecare parcurgere de KA din Rita prep sa faceti pe langa testarea de capitol si o testare pe KA din Rita fastrack bineinteles integrat cu planul definit de Narciss, asta dc nu contine deja.
# ITTOs de stiut destul de bine, esentiale pentru a castiga timp. Asta am citit si eu la alt testimonial si chiar m-a ajutat in examen aceasta atentionare. Au cazut cu preponderenta din Scope, Quality, HR, Procurement, Integration, Schedule.
# De stiut foarte bine tipurile de contracte din procurement. In jur de 10 intrebari.
# De avut grija la calcul de canale de comm., sunt cateva capcane de context insa fara influenta la calcul. (cu si fara PM, atat numarul maxim sau capcana clasica how many more were added). Aici in jur de 3 intrebari.
# EVM calcule simple insa de avut grija la termeni corespondenti pentru BAC, EV, PV, nu neaparat cei consacrati descrisi in Rita. Am avut si calcul de EAC si TCPI. Vreo 10 intrebari.
# Develop Project charter si Identify stakeholders de stiut foarte bine, mai ales ITTOs. E pacat, chiar sunt vreo 10 – 15 intrebari in examen.
Bafta!
Octavian Marasuica
June 29, 2015 at 12:38 pm #17441CristinaD
ParticipantSalut!
Am dat examenul pe 17 iunie (l-am si luat, din fericire).
Mai jos istoria acestei certificari:
• Curs – inceputul lui decembrie 2014; dupa o saptamana de la curs am dat Lehmann 175 (61%). Dupa rezultat, m-am gandit ca mai am putin pana la 85%, rationamentul a fost fals, insa .
• Invatat
Durata – 10 ianuarie 2015 – 17 iunie 2015, intre 1 si 6 ore pe zi, insa cu vreo 3 pauze de aproximativ 10 zile (deci 5 sau 4 luni, daca este sa scad cele 3 mini-vacante fortate de chestiuni administrative). Timp total- mai mult de 90 de ore. Nu am fost consecventa, ci “heirupista” – nu recomand aceasta varianta.
Surse de invatare – Rita si slide-uri curs de 2 ori (prima data integral, cu teste pe capitole), apoi capitole individuale, in functie de “reusitele” de la teste. Trebuie sa admit ca am citit unele capitole si de vreo 3-4 ori. PMBok Guide – de cate ori am avut neclaritati la intrebari, nu m-am rezumat la trimiteri Rita/Lehmann/Kerzner/ PMStudy, ci am mers si la PMBok Guide; am citit si glosarul cu 2-3 zile inainte de examen. Kerzner – parti din capitolele unde intrebarile de final erau dubioase. Teste – dupa Rita si slide-uri, cea mai importanta sursa de invatat (unde am luat mai putin de 80% la test, la recomandarea mentorului, am dat testul din nou, camn dupa o luna– 70% dintre intrebari mi se pareau noi si a doua testare).
Testare – testele pe capitole din Rita (medie 78%) – frustrant, dupa 61% la Lehmann fara sa citesc nimic, avand in vedere ca testele pe capitole erau cu informatiile proaspat asimilate. Primul SuperPMP Rita, la jumatatea materiei- DEZASTRU (am reusit sa raspund doar la 165 de intrebari si am luat 55% – raportat la intrebarile la care am raspuns). Dupa prima citire, am avut o sesiune intensive de testare (Lehmann 175 a doua oara – a existat si a treia -, 200 intrebari Comunitatea A, Rita SuperPMP – 2 teste, Head First, PM Study) – rezultate intre 69% si 92% (medie 78%). Am dat apoi testele de pe ComunitateA (cele 18, cu cate 50 de intrebari), Lehmann 75(de 2 ori, pana am trecut de 80%), Rita pe grupe de procese (foarte bune pentru invatat!!!), Kerzner, PMStudy. Inainte de examen am mai dat teste pe grupe de procese – Executing, M&P din Rita.
• Examen
Admin – l-am dat la Frankfurt, la ora 12:00 (eu locuiesc in Koln, la 200 de km). M-am dus cu autobuzul 200 de km (nu am avut nervi sa conduc, iar baietii de la trenuri au avut prea multe greve in ultimele luni ca sa risc). In autobuz am mai citit slide-urile de la curs (cu o seara inainte de examen mi se parea ca nu mai stiam nimic, ca este totul talmes balmes in capul meu, dar mentorul mi-a zis ca este normal, e semn ca am invatat si ca o sa fie bine- acest mail a fost esential!!). Am avut emotii mari, dar au disparut imediat ce m-am asezat la masa (la finalul examenului am remarcat ca aveam dintii inclestati ). Sistemul a fost identic la Prometric Frankfurt (CI + pasaport pentru semnatura), lasat tot in dulap. Am avut un mic incident- desi am inchis telefoanele (trebuie sa le inchidem, total!!), mi-a sunat alarma din calendar – asa ca tipul de la Prometric mi-a cerut cheia de la dulap ca sa scoata bateria, asta ca sa nu fie nevoit sa urmeze procedura normal si sa imi intrerupa examenul). El a fost ok, putea sa nu fie….
Examen propriu-zis – am stat 4 ore, fara pauza. Am folosit partea introductiva de 15 min ca sa scriu formulele. La intrebarea 200 am raspuns in minutul 236 (am mai verificat 4 din cele aproximativ 50- da, 50!- de raspunsuri marcate spre verificare), fara sa schimb ceva. Intrebarile au fost scurte (2-5 randuri), dar unele mi s-au parut chiar dubioase.M-am bazat pe intuitie, asa cum m-a sfatuit mentorul, si se pare ca a fost bine. Problemele mi s-au parut simple, chiar si cele cu chichite (nu stiu daca este relevant, este si chestiune de sistem de gandire- problemele mi s-au parut in general simple si la teste, pe de alta parte nu am reusit niciodata sa invat T&T,cu exceptia capitolului de quality- ceea ce m-a facut, evident, sa pierd multa vreme la unele intrebari probabil simple pentru altii). In ciuda sfaturilor celor de la Prometric (“incercati sa nu va luati pauza,nici macar pentru toaleta, pierdeti timp pretios”), mi-am propus sa fac pauza la 100 de intrebari (si pe la intrebarea 60 eram sigura ca voi reusi). A urmat apoi un sir de 3-4 intrebari in care am pierdut buffer-ul de timp pe care il castigasem. Asadar,no break,no Kit Kat . Ce m-a enervat major a fost ca am primit niste foi roz intens si doua creioane boante (neascutite) si cu mina de proasta calitate,adica vedeam greu ce scriam pe hartie (batea si soarele, ca sa ajute). La un moment dat, din cauza zgomotului, am folosit si dopuri de urechi si casti. Am luat Proficient la toate categoriile (desi aveam dubii, avand in vedere numarul de intrebari marcate spre verificare).
• Concluzii – recomand perseverenta, multe teste, cat mai putine pauze in procesul de invatare si folosirea din plin a relatiei cu mentorul (este esential sa aveti unul, sa aveti incredere in el si sa ii urmati sfaturile).
Va doresc succes, stiu ca am scris cam mult, dar extrageti ce vi se pare relevant (pentru alte intrebari, nu ezitati ).
Cristina
July 22, 2015 at 10:54 pm #17443FloricaTudor
ParticipantBuna tuturor,
Duminica 19.07.2015 am sustinut si eu examenul de certificare PMP si l-am trecut.
Eu m-am programat cam cu o luna inainte fiindca nu mai aveam rabdare . Si am ales duminica pentru ca era prima data convenabila cu posibilitatea de a da examenul dimineata, si ca sa nu lipsesc de la birou in ziua examenului (no need for stress before and after). S-a dovedit a fi un lucru bun fiindca au fost doar alte trei persoane in sala asa ca a fost destul de liniste pe durata celor patru ore de examen.
Procesul de invatare pentru mine a durat 6 luni si 2 saptamani, in care am incercat diverse combinatii de program. In realitate gaseam timp sa studiez doar seara dupa 7 pm (dupa un job solicitant) sau in weekend, contrar stilului meu de “morning person”.
Am urmat intocmai sfaturile si indicatiile lui Narciss si asta a contat foarte mult!!!
In sinea mea eram putin demoralizata fiindca am fost cu progresul in urma planului meu initial, cam ambitios, insa am continuat un effort sustinut. Va recomand si celor care studiati mai departe sa urmati indicatiile lui Narciss.
Legat de materie…daca la inceput nu intelegeam deloc EVM si nu am invatat formulele decat foarte tarziu, la sfarsit Scope a fost cel mai greu de procesat pentru mine (cel care era cel mai inteligibil la inceput) si EVM si restul formulelor mi se pareau foarte usoare. Sunt cateva intrebari legate de EVM la examen. Nu am reusit sa numar sau sa retin cate.
Am facut zeci de teste si sute de intrebari inainte iar la examen nu s- a repetat nici una dintre ele. Toate intrebarile au fost complet noi si situationale, dar simularile repetate ajuta sa te obisnuiesti cu stilul, ritmul si efortul fizic de a fi static 4 h.
Am avut putin timp avans (ramas la sfarsit pentru review) in jur de 10 minute. La un moment dat am avut impresia ca eram in urma cu raspunsul la intrebari. Singurul time meter disponibil, cel de pe ecran , merge descrescator de la 4h spre zero…asa cum e si normal de altfel, – dar invers decat ma cronomentram si calculam eu cand faceam simulari acasa, urmarind ceasul de la PC…cum creste de la secunda 0 spre cele 4h. Asa ca aveti grija cum va cronometrati acasa.
Eu am panicat constructiv si am hotarat sa merg mai repede prin intrebari concentradu-ma pe esential si primul instinct . Flerul educat despre care vorbeste Narciss.
Am aplicat trucul retinut abia la sfarsitul procesului de invatare….inainte sa citesc enuntul complet, sa citesc mai intai care este intrebarea scurta si ce se cere si sa arunc o privire scurta pe variantele de raspuns, inainte de a citit enuntul complet de la inceput. Ajuta foarte mult sa nu te lasi dus in erore de formularea lunga si ambigua a intrebarii. De exemplu am avut o intrebare cu un enunt foarte lung si diagrama extrem de complicata pt care cerinta in sine era foarte usoara care e float pe critical path…dar pentru a ajunge la ea trebuia sa fac scroll down pe ecran dupa un enunt lung ce mi-ar fi luat lejer peste un minut. De retinut: verificati intai ce se cere in problema/situatie.
Amuzant (acum) a fost ca spre sfarsitul testului, la intrebarea 187 s-au oprit toate sistemele si curentul in sala. Imedia a intrat in functiune back-up-ul si domnisoara de la sediu ne-a asigurat ca o sa putem continua de unde am ramas. A durat cateva minute pana cand s-a facut relogarea pe masina vituala, dar a fost ok. Am putut continua de unde am ramas cu timpul pe care il mai aveam la dispozitie.
Ma bucur ca s-a terminat (si cei din jurul meu chiar mai mult decat mine). Va tin pumnii celor care studiati mai departe. Dupa ce l-am trecut… parca nu mai pare asa greu examenul, pe cat mi-am inchipuit inainte. .: ) Nu e nici usor, si din experienta mea necesita seriozitate si continuitate.
Mult success celor care studiati!
PS :
Eu am avut destul de putine intrebari legate de input si outputs. Cred ca sub 5.
Am avut insa intrebari de indentificat diferente dintre Control quality si Perform Quality assurance, cu variante de raspuns extrem de apropiate.
Sper sa aveti si support moral si sustinere adecvata. Ajuta extrem de mult atunci cand moralul , reprezentat de un data point pe un control chart, depaseste LSL.
September 21, 2015 at 2:48 pm #17447oana mica
Pe 19.09.2015 am trecut examenul PMP si pentru ca sper sa mai ajute pe cineva experienta mea, adaug inca un doc in folderul lessons learned. Chiar si pentru “chestii de evitat” si tot e ceva
Imi doream diploma asta din 2009 cand am auzit prima data de PMI dar abia in octombrie 2014 am facut ceva concret in directia asta: am participat la cursul lui Narciss. Dupa prima zi de curs eram complet confuza pentru ca, desi aveam experienta de 5 in management de proiect cu finantare europeana, nimic din ce era la curs nu avea legatura cu asta. Evident stiam ca este o diferenta dar nu atat de radicala, mai exat doar titlul seamana. Insa pentru ca zarurile erau aruncate, am zis ca nu are rost sa renunt, mai ales ca imi placea cursul si nu aveam decat de castigat. Pregatirea pentru examen am inceput-o imediat dupa curs. Dupa vacanta de Craciun scazusem daja la rezultate insa prin aprilie eram aroape gata sa sustin examenul. Pregatirea pentru mine a fost foarte dificila pentru ca lucrez mult peste 8 ore/zi si astfel ajungeam sa invat doar noaptea si in weekend. In mai insa am mai luat o pauza pentru ca am avut nunta apoi am plecat in concediu. Am reluat procesul din iulie cand coborasem de la 88.5% la 63% la Super PMP. Am lucrat intens de atunci si pana la data examenului, pentru ca deja amanasem destul si eram hotarata sa o bifez pe anul asta. Pentru mine a fost o adevarata aventura, intr-un domeniu complet nou, multe dintre notiuni le-am inteles dupa ce am citit materiale suplimentare ca sa pot sa inteleg ce invat. Mai ales ca intrebarile sunt situationale, testeaza fix experienta practica domeniu, exact ce imi lipseste mie si asta a facut sa fie mult mai dificil pentru mine. O alta bariera pentru mine a fost chiar limba engleza, la care culmea credeam ca ma pricep. Au un fel ciudat de a rasuci cuvintele si expresiile, la care mai adaugand si emotiile foarte mari pe care le-am avut, per total pentru mine a fost cel mai greu examen pe care l-am dat. Insa pentru cei care lucreaza in multinationale si aplica zilnic procese si concepte de PMP clar le este mai usor.
Ca proces de invatare am urmat indicatiile lui Narciss, pe care va recomand sa il ascultati. Chiar stie ce spune si planul conceput de el chiar functioneaza. Daca a mers la mine, un outsider, cu siguranta o sa functioneze si la voi
La examen mi-au picat cele mai multe intrebari din Risk, apoi din HR, Quality si Time. Am avut vreo 10-15 intrebari cu calcule EV, SPI CPI, drum critic, three point estimates si canale de comunicare de la HR. Am mai avut intrebari despre Tools and Techniques la diferite procese, intrebari cu Next sau First. Cam asta e ce imi aduc aminte in mare.
Ca recomandari pot sa va spun urmatoarele:
– incercati sa nu invatati noaptea, eu n-am avut de ales
– nu faceti pauze, incercati sa lucrati zilnic
– daca nu aveti experienta, incercati sa cititi materiale suplimentare sa va obisnuiti cu termenii in limba engleza, e si un examen de limba
– ascultati-l pe Narciss, stiu ca ma repet, dar pentru mine a fost crucial ajutorul lui. Chiar nu stiu de unde are atata rabdare
Sa aveti spor si bafta!
October 8, 2015 at 12:57 pm #17449
Georgiana AspruParticipantSalut actuali si viitori PMP-isti,
Am revenit cu forte proaspete sa va povestesc despre experienta mea cu certificarea PMP, pe care am obtinut-o pe 15 seprembrie 2015. Scor above average la toate grupele de proces si proficient la initiating, ceea ce corespunde cu realitatea din punctul meu de vedere, pentru ca in experienta mea pe initiating in general implicarea mea a fost mai mica. Daca nu sunteti interesati de o descriere detaliata, dati skip pana la rezumat si concluzii.
Inceputul a fost anul trecut cand mi-am dat seama ca activitatile mele curente si ceea ce imi place mult sa fac sunt in foarte mare parte din sfera de project management. Dupa vizita in SUA din noiembrie – decembrie, am venit si mai hotarata si cu obiectivul de a lua aceasta certificare. Tocmai ce facusem rost de PMBOK si aveam indrumarile de la singura persoana pe care o cunosteam care luase aceasta certificare (din a doua incercare), tot relativ recent (max. 1 an). Sfaturile ei au fost citit PMBOK si RITA de cate doua ori si teste cat cuprinde.
Ca obiectiv mi-am propus niste termene nerealiste: martie de terminat de citit PMBOK, aprilie cursul si iunie examenul. In realitate, nu am reusit niciodata sa citesc PMBOK decat pana la ariile de procese, iar in martie totusi am cautat sa ma inscriu la un curs, crezand ca voi finaliza pana atunci PMBOK-ul. Aici alta aventura, pentru ca trainerul recomandat de singura persoana pe care o stiam ca a luat certificarea nu prea mai era disponibil din cauza de “jail time”, asa cum am aflat ulterior. Asta m-a facut un pic sa imi pun niste intrebari daca imi doresc in continuare sa merg la acelasi centru, chiar si daca e vorba de alt trainer.
Am cautat in continuare alt centru pentru cursul pregatitor, am primit chiar o oferta cu discount fata de alte centre, fiind recomandare printr-un client cu care am lucrat in trecut si cu care am pastrat o relatie buna. Insa din cauza ca metoda de predare nu se baza pe RITA asa cum stiam ca e “must”-ul pentru a promova cu succes, am decis sa caut in continuare. Dupa ce m-am mai agitat cu cautarile, am gasit tot prin recomandare PMACCES cu Narciss, si m-am inscris in mai pentru cursul din iunie si m-am apucat sa citesc din RITA, ajungand tot pana la capitolele de Knowledge Areas, plus Integration, care mi-a placut in mod special.
Mi-a placut foarte mult tot ce am invatat la curs si in perioada de invatare, si am avut de multe ori senzatia de “I told you so” vizavi de abordarea pe care am intalnit-o la PMI versus cea pe care o impune executive management-ul (MBA-ist!) din multe companii cu care am avut contact. Asta mai ales in zona de Planning, careia nu prea i se da importanta din pacate, in zona de Initiating, unde din pacate PM-ul e atat de rar implicat, in Executing unde rolul de PM e confundat si cu alte roluri, in Monitoring and Control, unde se doreste mai mult micromanagement decat monitorizare, iar Closing inseamna factura, nu prea exista interes pentru altceva. Si in general, accentul e pe reactiv, nu pe preventiv, din pacate. Totusi, nu as vrea sa ma grabesc sa judec inainte de a fi si in locul lor, mi s-a mai intamplat in trecut sa repet greseli facute de sefii mei. Deci, urmatorul pas e general management, nu?
In mai am avut si RITA, dar n-am apucat sa citesc decat partea introductiva, pana la Knowledge Areas, pana la inceputul cursului, ceea ce mi-a prins bine. Mai ales ca ma jucasem cu Rita’s Process Game de cateva ori deja si altfel au venit informatiile de la curs. Cursul – prea multe ore pe zi si prea putine pauze, dar foarte interesant. Trainerul – excelent, recomand!
Dupa curs, chiar de a doua zi, am urmat urmatoarele etape, propunandu-mi sa invat non-stop, ca sa iau cat mai repede certificarea:
1. In weekend-ul de dupa curs: Test tipuri de invatare => Kinestezic (dominant), test Lehman => 61%, date de examen pe care mi le propun, scenariu optimist, realist si pesimist => 5 octombrie conform PERT, cu SD = 25.5 zile. Eu am dat cu 20 de zile inainte de 5 octombrie, deci a iesit calculul
2. Saptamanile 1-7: Citit fiecare capitol din RITA cu notite luate, apoi teste de la sfarsitul capitolului, apoi testul FASTrack din acel knowledge area. Rezultatele la FASTrack au fost intre 77-87%. Mi-am propus cam 2 capitole mici-medii pe saptamana sau 1 mare (dpdv nr de pagini). Cand am ajuns la jumatatea materiei ma simteam foarte obosita si cu nevoie de o pauza. Am redus ritmul, iar apoi am revenit.
La fiecare capitol, am facut debriefing la intrebari, cele “ciudate” au fost maxim 10 per capitol, din care la al doilea debriefing i-am trimis lui Narciss aproimativ 0-7 intrebari per capitol, apoi am avut 1-2 iteratii de mailuri per capitol. Am preferat sa citesc bulk raspunsurile primite ca sa nu ma opresc din invatat (contextul capitolului) si totodata ca sa vad cat de familiare mi se par notiunile din capitolele anterioare dupa cateva saptamani.
3. Dupa saptamana 5 Narciss mi-a spus sa fac aplicatia saptamana 6, insa mi-am dat seama mult mai tarziu ca mesajul era ca urmeaza sa ma programez pentru examen. Din punctul meu de vedere, mai aveam mult pana acolo.
4. Saptamanile 8-9: Testare intensiva: Super PMP, HeadFirst, PMStudy, 4 examene de 200 de intrebari si unul de 100 de intrebari de pe PM Community. Scoruri 72-79%, exceptie SuperPMP cu 68%, pe care l-am facut la repezeala imediat dupa ce finalizasem prima etapa, pentru ca nu aveam somn pe la 2 noaptea si eram curioasa cum e sa dau un test din toata materia.
5. Saptamanile 10-11: Testare de minim 250 de intrebari o data pe grupe de procese din FASTrack si test Professional and Social Responsibility de pe PM Community. Scoruri: 79-86%, exeptie Professional and Social Responsibility cu 63%, ceea ce nu m-a mirat pentru ca in primul rand nu am citit capitolul decat pe jumatate si multe intrebari de genul asta mi se pare ca au raspunsuri naive. Inclin sa cred ca ei fie nu prea inteleg coruptia, fie o legalizeaza, sau ca uneori cauta un vinovat in loc sa fie constructivi, insa totusi trebuie sa mai citesc in zona asta, poate voi intelege mai bine si perspectiva lor.
6. Saptamana 12: Dupa un pic de munca de convingere din partea lui Narciss, dupa ce m-am prins si eu ca in directia asta ma indruma inca din saptamana 5-6, m-am programat la examen pe principiul “ce-o fi, o fi”. Mai primisem niste task-uri de aprofundare pe cateva zone unde am identificat eu ca gresesc mai frecvent, insa nu le-am putut duce la capat, pentru ca pur si simplu nu mai puteam invata nimic, ma uitam in gol orice faceam.
7. In general toate lucrurile pe care le citeam mi se pareau fie evidente, fie logice, si am fost placut surprinsa cand am descoperit si unele lucruri noi. Unele din ele m-au facut sa imi schimb perceptia aspura unor lucruri, de exemplu matrix organization – cred ca eu tindeam mai mult spre projectized si ma frustau anumite comportamente specifice weak matrix. Cel mai mult mi-a placut ca abordarea PMP este waterfall, desi mi-am dat seama ca reticenta mea fata de agile tine mai mult de proasta implementare in organizatii si nu de metodologia in sine.
REZUMAT si CONCLUZII
1. Am citit o data RITA si am facut multe, multe teste, mii de intrebari. M-a ajutat foarte mult Narciss, prin debriefing-urile pe care le-am avut la intrebarile “ciudate”, si mai ales prin faptul ca aveam mailuri frecvente, ma tinea “engaged” in procesul de invatare. Si si mai mult prin sustinere, pentru ca unii dintre oamenii din jur nu m-au inteles si nu m-au sustinut, dimpotriva.
2. Eu am incercat sa invat non-stop, renuntand la orice alta activitate. In toate plimbarile programate (mare, festivaluri, munte etc) aveam kindle-ul pentru citit si laptopul pentru teste dupa mine. Evident ca nu se poate invata non stop, recomand pastrarea activitatilor de sport si alimentatie ok, contrar cu ce am facut eu in perioada asta.
3. Nu am invatat ITTO-uri deloc, contrar recomandarilor primite de la altii care au luat examenul, am invatat doar pe baza de logica, nimic memorat. Mie mi se par imposibile de invatat altfel ITTO-urile decat ca memorare.
4. Nu am citit PMBOK decat foarte, foarte putin sau iar alte carti deloc. Nici lista cu termeni si nici impresii despre examen sau orice altceva decat am detaliat aici.
5. Nu am invatat schemele obligatorii recomadate (Change Management si parca mai era ceva la Direct and Manage Project Work care era o exceptie), m-am bazat doar pe logica. Pe-astea chiar intentionam sa le invat, dar n-am mai avut timp in sensul ca nu mai intra nicio informatie inainte de examen.
6. Nu am invatat formulele (cu exceptia PTA si TCPI) si nici nu mi le-am notat in faza de tutorial, careia i-am dat skip. Toate formulele mi le-am dedus.
7. Examenul a durat pentru mine 3 ore si nu am marcat pentru review nimic. Am incercat sa profit de timpul ramas sa revizuiesc primele 10 intrebari, insa am renuntat, ca sa nu schimb un raspuns corect in raspuns gresit. Si, PASS!
8. Nu am iesit deloc pentru pauza in examen, desi eram convinsa ca o sa fac asta, eu mi-am propus sa fac asta dupa minim 60-70 de intrebari, preferabil la 100. In perioada invatarii am facut multe pauze in timpul testelor, pur si simplu nu puteam sa stau pe scaun.
9. N-am auzit sau simtit nimic in jur, folosind dopurile de urechi si concentrandu-ma maxim pe examen. Doar in faza de inceput a examenului am fost putin distrasa, o data pentru ca ma super-enervase un taximetrist si a doua oara pentru ca incepuse sa imi zboare gandul la toate oportunitatile pe care le vedeam ca urmeaza sa se intample dupa certificare. Ma vedeam deja cu certificarea luata si mi-a luat putin sa revincu picioarele pe pamant si cu gandul la examen si la faptul ca intai trebuie sa dau testul si sa il iau, inainte sa ma bucur.
10. Si ca sa va incurajez si pe voi, oportunitatile chiar au aparut, chiar daca nu au fost toate neaparat legate de PMP. In ultimele 2 luni am avut in jur de 5-10 noi oportunitati, ramane sa vedem ce rezulta din ele. Deci nu renuntati, mergeti mai departe, puteti lua examenul!
BEHIND THE SCENES
1. Am avut o luna (incepand din saptamana 6) cu mai multe chestii personale care m-au dat cam tare peste cap, perioada in care nu prea am dat randament.
2. Surpriza: foi galbene (sau roz) la examen. Ma distrag chestiile ge genul asta, si in perioada de teste, daca se schimba fontul de exemplu de la un test la altul, aveam nevoie de perioada de acomodare.
3. USA nu mai pare asa “cool” ca la prima vizita pe care am avut-o
4. Randamentul in zilele calduroase mult mai scazut decat in cele cu temperaturi mai decente. Deci nu as fi dat oricum examenul la sfarsitul lui august asa cum era scenariul optimist. A fost perfecta data de 15 septembrie.
5. Am dat examenul la pranz, ca sa nu ma stresez ca nu ma trezesc. Contrar sfaturilor, am dat skip peste guide-ul de la inceput, mi se parea ca “imi consuma combustibilul”, asa cum am procedat si cand am participat la un cros de alergat.
6. 1-2 zile inainte de examen n-am mai invatat nimic, dar cu vreo 3 ore inainte de examen mi-am amintit ca aveam niste formule la TCPI si PTA si le-am cautat repede sa mi le amintesc.
7. “Urgentele” de munca au aparut fix in zilele dinainte de examen, dar am reusit sa le adresez in zonele esentiale, ca sa ma pot concentra pe relaxare dinainte de examen.
8. In ziua de examen, n-am verificat niciun mail, telefon etc. Chiar am inchis telefonul la un moment dat si nu m-a interesat cine si de ce ma cauta.
9. De aceasta data nu am citit o gramada de chestii, m-am concentrat pe “drumul cat mai scurt” spre certificare. Cum si-a dat seama si Narciss, in general sunt perfectionista, as fi vrut sa stiu totul perfect.
10. Este epuizant si dpdv fizic drumul pana la certificare, mi-a luat vreo 10 zile sa imi revin. Cred ca putem compara cu pregatirea pentru maraton (sau cros in cazul meu), pentru cei care au mai participat.
Oricine doreste si mai multe detalii fata de “romanul” pe care l-am scris aici, ma puteti contacta, o sa raspund cu placere.
Spor la invatat si succes celor care urmeaza sa dea si ei examenul.
Georgiana Aspru
November 30, 2015 at 4:29 pm #17451MCaraiman
ParticipantBuna tuturor,
In data de 26 noiembrie 2015, am sustinut si promovat examenul de certificare PMP si ca toti cei care au trecut prin acest examen doresc sa va impartasesc impresiile mele cu speranta ca va vor ajuta.
Este un examen foarte serios, intrucat inglobeaza de fapt 3 examene: de limba, de cunostinte si unul psihologic. Am sa incerc sa detaliez:
1.Testul de limba. Este foarte important sa stapanesti limba, pentru ca situatiile prezentate in intrebari nu sunt intotdeauna foarte clare. Intrebarile contin multe informatii, iar raspunsurile au formulari apropiate. Te va ajuta foarte mult sa inveti in limba aleasa de tine pentru examen si sa nu-ti faci traduceri in romana crezand ca asa vei invata mai usor.
2.Testul de cunostinte. Pentru asta eu am trecut prin Rita si PMBok Guide si multe teste. M-am bucurat de suportul si sustinerea morala din partea lui Narciss. Am facut impreuna un program de studiu, iar Narciss m-a evaluat constant. Perioada de studiu difera de la o persoana la alta, din acest motiv, nu pot decat sa va recomand sa colaborati cu Narciss.
3.Testul psihologic. Mie mi s-a parut ca este cel mai important. Stai 4 ore concentrat pe intrebari, ai stresul examenului, ai cronometrul in partea dreapta sus a ecranului, sentimental ca nu poti tine pasul, intrabarile dificile se succed cu cele mai usoare intrun ritm care te oboseste.
Asa cum mi-a recomandat si mie Narciss, acum si eu va pot spune din proprie experienta, este bine sa respectati urmatoarele reguli; sa ajungi din timp la sediul Prometric, sa fi odihnit, sa mananci ceva inainte ca sa nu te apuce foamea in timpul examenului (eu am mancat 2 sandwich-uri in sala de asteptare), sa beti apa inainte de examen, mers la toaleta (eliminati un stres) si va recomand 5 minute sa va relaxati in sala de asteptare, inainte de a incepe formalitatile de verificare.
Sa aveti asupra voastra un document de identitate cu semnatura, in speta pasaportul. Fara sa poata sa va verifice semnatura nu va primeste in examen.
Asadar,va doresc mult spor la invatat si bafta la examen.
Narciss, iti multumesc inca o data pentru support.
Cu stima,
Caraiman Marian
December 22, 2015 at 12:24 pm #17453Gabriela Lupu
ParticipantBuna tuturor,
Cateva impresii si din partea mea..
Am luat certificarea pe 16 sep.. scop atins din prima, cu focusul clar pe invatat, dupa cursul lui Narciss, care s-a incheiat pe 12 iunie. Am dat testul de evaluare imediat si m-am tinut de programul recomandat de Narciss. Planul a fost sa dau si sa iau examenul inainte sa plec in concediu (programat sa inceapa pe 20 septembrie). Cele 2-3 saptamani inainte de examen au fost mai intensive. Ultimele 2 zile nu m-am mai uitat pe nimic.
Am citit Rita, am revazut ITO (trecand si prin PMPBok) – cu abordare logica, inteles care si de ce.. atat cat a mers cu logica. Din punctul meu de vedere, la un moment dat apar destule neconcordante dar, odata ajuns la teste, se formeaza un mod de gandire, deprinzi abordarea si te obisnuiesti cu stilul. Multa informatie, multe lucruri interesante si utile.
Primul test de 4 ore pe care l-am facut din Rita/FastTrack mi s-a parut extrem de solicitant, obositor (psihic, fizic) dar.. urmand planul recomandat de Narciss, am mai trecut prin alte multe teste care au fost foarte utile in a forma modul de gandire si a te obisnui cu cele 4 ore de efort, concentrare.
Am avut intrebari la materialul citit dar si la intrebarile/raspunsurile din teste. Am facut debriefing pe parcurs – lucru care mi s-a parut esential. Feedback-ul lui Narciss a fost foarte util – aveam nevoie de explicatii dar si de un reper, feedback pt a intelege la ce nivel sunt.
In ultima faza, inainte de examen, ajunsesem la saturatie cu citit/invatat si teste.. avand, in acelasi timp si senzatia ca nu mai stiu nimic. Scorurile la teste, inainte de examen, erau peste 80%.
Eu am dat examenul de la 13:00. Am folosit castile si nu m-a deranjat nimic – zgomote, nu mi-a distras nimic atentia.
Conform recomandarilor, am folosit primele 15min sa scriu formulele, desi nu am avut vreo problema cu dedusul/redatul lor nici pe parcursul studiului.
Experienta din examen: am inceput intr-un ritm mai lent, sa ma asigur ca citesc cu atentie intrebarile si sa evit greseli de neatentie… pe la jumate mi-am dat seama ca e cazul sa cresc ritmul/viteza si am avut timp la final sa revad cateva intrebari marcate.
Per total, atat cursul dar si mai mult suportul lui Narciss pana la certificare, a fost esential pt mine, in a obtine certificarea in termenul planificat – multumesc, Narciss!
Bafta tuturor si Sarbatori fericite!
December 28, 2015 at 1:20 pm #17455dstanciu
ParticipantSalut,
Am sustinut examenul pentru PMP, saptamana trecuta, 23 decembrie.
Examenul l-as cataloga ca fiind mediu spre greu, din punct de vedere al gradului de dificultate, apropiat de Rita SuperPMP.
Pe langa asta, este si un examen de limba. Conteaza extrem de mult timpul verbelor folosite si modul in care prezinta situationala. Au fost destul de multe intrebari capcana, la care un singur cuvant schimba absolut toata situatia.
A fost si o intrebare la care aveai pictat un arbore intreg cu activitati, durate,dependente, si la care intrebarea era “care este free float-ul pentru activitatile de pe drumul critic”.
Ca si teme predilecte – Tuckman (2-3 intrebari), critical path (4-5 intrebari),EVM (1-2 intrebari), COST MANAGEMENT (CPI,SPI,CV,SV,ETC,EAC,BAC)
De asemenea au fost destulde multe intrebari din RISK MANAGEMENT SI QUALITY MANAGEMENT.
Sper ca informatiile prezentate de sa va fie de folos. Va stau la dispozitie pentru intrebari daca aveti nevoie.
Bafta!
Dragos
December 31, 2015 at 12:02 pm #17457ELENA
ParticipantBuna tuturor,
Voi incerca sa sumarizez exeperienta de invatare si experienta examenului sustinut in 30 decembrie.
Am facut cursul de pregatire in iunie 2015, avand in plan sa studiez 2 ore pe zi si sa sustin examenul undeva in septembrie. Mentionez ca la curs am participat strict cu obiectivul de pregatire pentru certificare, pentru ca pe partea de PM aveam deja foarte multe cunostinte, insa nu suficient de PMI -oriented, ca sa zic asa.
Prima trecere prin cartea Ritei am finalizat-o in noiembrie, am mai trecut o data prin jumatate din carte, am facut un test pe hartie de 200 de intrebari, doua teste pe calculator de 200 de intrebari, am mai citit concepte cheie si anumite parti pe care am simtit nevoia sa le reiau si m-am prezentat la examen.
Mentionez ca la simulari am avut scor de 80%, motiv pentru care m-am prezentat cu incredere la examen.
Examenul in sine mi s-a parut de bun simt din punct de vedere continut, a fost o singura intrebare de EVM care m-a “necajit”, restul au fost marea majoritate clare. Foarte asemanatoare cu testele din Rita.
Din punct de vedere organizare, da, e un examen destul de solicitant. Personal nu am simtit o mare presiune, dar a fost totusi un efort de concentrare.
Spre deosebire de simulari, la examen mi-am luat tot timpul, chiar am iesit in ultimele 10 minute si am citit si judecat cu maxima atentie, la multe din intrebari, in special la cele cu doua raspunsuri posibile. Asa ca rezultatul a fost Proficient.
Ca sa concluzionez, nu e un examen usor, dar cu studiu, exercitiu si perseverenta se poate lua. Experienta din proiecte reale ajuta, insa te poate induce si in eroare, pentru ca nu tot ce recomanda PMI se intampla asa cum recomanda PMI.
Multumiri lui Narciss pentru sprijin si mult succes celor care urmeaza sa sustina examenul.
Elena
January 8, 2016 at 3:52 pm #17459Larisa
Cateva impresii si din partea mea
Am fost la curs in iunie 2015, la fel ca si Elena am incercat sa inteleg cat mai mult gandirea si abordarea PMI strict in vederea obtinerii certificarii. Dupa curs am dat testarea propusa de Narciss unde am avut un scor de 60%.
In cele ce urmeaza voi descrie cel mai probabil un exemplu de “asa nu” dar care in situatia mea a functionat.
Nu am reusit sa ma tin de planul de invatare cu 2-3 ore pe zi din diverse motive ( nunti, botezuri, concedii, deplasari, scoala si servici), daca va puneti intrebarea la cate nunti poate sa mearga totusi o persoana, raspunsul in cazul meu a fost :multe, as putea chiar sa sutin ca sunt nuntas de profesie :)).
Avand totusi ca target ft clar stabilit obtinerea certificarii pana la sfarsitul anului 2015, la sfarsitul lui noiembrie mi-am depus aplicatia, aplicatie care am construit-o cu ajutorul lui Narciss. M-am programat la examen pe data de 30 decembrie ( ultima zi posibila din an). In data de 16 decembrie am intrat in concediu si cam tot de atunci am inceput sa invat serios.
In perioada 16-23 decembrie am invatat in jur de 12 ore pe zi cu pauze de masa si am parcurs cartea Ritei o data, dupa care am dat toate testele de la sfarsitul capitolelor obtinand un scor de 70%, apoi am mai parcurs o data cartea Ritei si am citit de vreo 3-4 ori rezumatul PMBOK in 6 pagini( parca asa ii spune), se regaseste in materialul dat de Narciss in urma finalizarii cursului.
In perioada 24-29 decembrie am memorat formulele ( le-am scris de vreo 5 ori, nu sunt multe si nu sunt greu de retinut) si am facut doar grille. Prima serie de 200 de intrebari facute dintr-un foc ca la examen din aplicatia Ritei mi s-a parut criminala, nu din perspectiva dificulatatii intrebarilor ci mai mult din cauza ca trebuia sa stau concentrata 4 ore pe un scaun, bineinteles ca la prima testare nu am stat 4 ore pt ca nu am avut rabdare, am stat vreo 2.5 ore si oricum m-au apucat toate pandaliile : mi se facuse foame, sete, cald, frig la un moment mi se parea ca ma deranjeaza si motanul ca torcea prea tare, oricum a iesit o scena din filmele de comedie. Am reusit sa obtin un scor de 75%. Cu urmatoarele serii de 200 am inceput sa ma obisnuiesc si nu am mai repetat scenariul primei serii. Ca si procentaje, nu am reusit sa trec de 75% cand faceam o serie de 200 de intrebari in schimb cand faceam serii mai mici de 10-50 intrebari din pachetele puse de Narciss pe site obtineam procentaje de 80%-90%.
La examen am stat 3 ore si 40 de mine fara sa ies din sala, am folosit primele 15 min de intro pt a-mi scrie formulele,in timpul examenului mi-am marcat pt review in jur de 20 de intrebari.Inainte sa citesc intreg enuntul intrebarii m-am uitat care e intrebarea de la final, am economisit foarte mult timp si calcule sau desene aiurea facand pur si si simplu treaba asta. Am gasit destul de multe intrebari unde esti bombardat cu multe informatii de care nu ai nevoie. Am avut 4 intrebari din Tuckman si vreo 4-5 intrebari de interpretat CPI/SPI.
Nu mi s-a parut un examen usor, as putea spune ca a fost chiar greu dar e posibil sa fie si din cauza timpului scurt pe care l-am alocat pregatirii si din acest motiv trebuie sa recunosc ca am fost destul de stresata.
Totul e bine cand se termina cu bine :). Va doresc sa aveti spor la invatat si multa bafta !
Larisa
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.