Home › Forums › Certificari › Impresii de la examenul de PMI_ACP
Tagged: examen PMI ACP, PMI-ACP
- This topic has 70 replies, 70 voices, and was last updated 1 week, 6 days ago by Catrot.
-
AuthorPosts
-
October 4, 2021 at 6:33 pm #18672Cristina PopoviciParticipant
In cazul meu studiul pentru certificare a inceput la ceva timp dupa cursul Target PMI-ACP din octombrie 2019, trecand prin suportul de curs de la PMACCESS, apoi migrand catre manualul lui Mike Griffiths pe care l-am parcurs de vreo 3-4 ori pana m-am imprietenit cu majoritatea conceptelor si notiunilor.
<!–more–>
Am raspuns la aproximativ 1000 de intrebari de testare a cunostintelor folosind aplicatia PMFast Track PMI-ACP pusa la dispozitie de catre Mihai Olaru, care m-a sprijinit si m-a incurajat pas cu pas, mai ales spre finalul pregatirii cand am trecut la simularea examenului propriu-zis si aveam nevoie de un coach sa imi spuna ca sunt gata de examen.
Inainte de sustinerea examenului, am parcurs urmatorii pasi: crearea contului pe website-ul celor de la Project Management Institute, transmirea aplicatiei cu experienta specifica in zona de Agile si cea generala in project management, care a fost acceptata in 6 zile de la transmitere, fara alte cerinte suplimentarea de auditare, achitarea taxei de examen si apoi identificarea unui centru de sustinere a examenului, plus programarea acestuia, etapa in care am sunat si la centru pentru a valida disponibilitatea lor (desi nu e necesar, intrucat confirmarea inscrierii este transmisa pe e-mail).
Examenul l-am sustinut la Centrul Pearson Vues gazduit de Computerland Romania in conditii decente si de siguranta, avand in vedere contextul COVID-19. Am avut norocul ca in intervalul in care m-am programat pentru examen sa nu fie si o alta persoana programata, astfel ca am avut linistea necesara pentru a ma concentra asupra celor 120 de intrebari.
Spre deosebire de testele de verificare a notiunilor atasate manualului PMI-ACP, intrebarile de examen au fost situationale, iar in anumite cazuri am avut senzatia ca orice raspuns as alege, nu e cel mai nimerit. Cu toatea astea, rezultatele mele au fost „Above target”. A fost unul din cele mai ciudate examene sustinute pana in prezent, pentru ca desi invatasem atat de mult, am avut senzatia ca nu mai stiu nimic. 🙂
Timpul de examen a fost destul de generos, respectiv 3 ore, insa insuficient pentru a face si review tuturor celor 120 de intrebari. Referitor la cele 7 arii de pregatire si intrebarile aferente, nu am sesizat ca la o anumita categorie sa fie mai greu de raspuns.
Traseul meu de invatare nu a fost neaparat unul secvential, de tipul prima saptamana- Capitolul x, a doua saptamana – Capitolul y etc., intrucat calatoria spre certificare s-a intrepatruns cu alte evenimente si experiente de invatare, astfel ca a trebuit sa iau si cateva pauze. De aceea, timeboxul care s-a conturat in jurul cursului, studiului si examenului de certificare a ajuns la 2 ani, cu efort sustinut in ultimele 3 luni inainte de examenul de certificare.
In eforturile mele de a „imblanzi” manualul lui Mike Griffiths, am avut si cateva experiente de pregatire a unor materiale ppt. si de prezentare a acestora la locul de munca, acoperind notiuni legate de Adaptive planning, Agile mindset, Scrum Framework, Feature Driven Development, Continuous Improvement cu accent pe Effective Retrospective, in functie de nevoile de invatare sau de fine tunning identificate la nivelul echipelor cu care lucrez. Invatam si ne internalizam mai bine materia atunci cand ii invatam pe altii.
Daca ar fi sa privesc aceasta experienta in termeni de lessons learned, as zice ca nu poti urca dintr-o data o treapta inalta cat tine. Pe langa timpul alocat studiului propriu-zis, consider ca e necesar si un timp pentru sedimentarea notiunilor invatate, revenind cu o recapitulare sau cate sunt necesare. In plus, as evidentia si punerea accentului pe nevoile de invatare ale persoanei care se certifica si modul in care poate deveni mai folositoare comunitatii in care lucreaza, evident, fara a neglija cerintele programei de examen.
Il recomand pe Mihai Olaru cu toata increderea si recunostinta pentru felul in care isi sustine cursantii care se pregatesc pentru certificare. Mihai a fost mereu prompt raspunzandu-mi la toate intrebarile adresate pe e-mail, mi-a pus la dispozitie materialele necesare, m-a incurajat si a fost flexibil in ceea ce priveste programul de invatare, m-a consiliat in vederea pregatirii si transmiterii aplicatiei pentru examenul de certificare si mi-a impartasit din experientele si impresiile altor alumni referitoare la centrele si conditiile de examinare.
- This reply was modified 3 years, 2 months ago by Cristina Popovici.
December 5, 2022 at 8:51 pm #18788robertreissParticipantSalutare tuturor,
Azi am luat examenul PMI ACP cu AT pe linie.
Nu sunt mare scriitor asa ca nu voi dezvolta romane 🙂
1. am ascultat de 2 ori cap coada cursul lui Cornelius Fichtner.
am citit o data cartea lui Griffits – PMI ACP exam prep.
am citit o data care Ace_the_PMI_ACP_A_Quick_Reference_Guide ( S. Boral )
2. am raspuns la cateva mii de intrebari , cele mai relevante surse fiind:
– doua teste de la Andy Crowe
– testele din cartea lui S Boral
– testele udemy
– aplicatia ACP din google play
– testpreptraining.com
<p class=”m_-6387200221128728975MsoListParagraph”>3 / intrebarile la examen :</p>
– 5% simple, clare– 95% complicate, alambicate – mare atentie cum le cititi si interpretati.
Topicuri :
– scrum master ( 50%)
– product owner si relatia cu stakeholderii ( 40%)
– risk (8%) si altele ( 2%)
Mare atentie la intrebarile legate de scrum master si PO. Majoritatea sunt foarte tricky si raspunsurile sunt destul de apropiate.
<p class=”m_-6387200221128728975MsoListParagraph”>Ca strategie am preferat sa nu fac pauza. Am citit bine fiecare intrebare, cand am raspuns nu am mai revenit pentru review,</p>
<p class=”m_-6387200221128728975MsoListParagraph”></p>
Daca aveti intrebari si pot ajuta, va rog!Mult succes !
<p class=”m_-6387200221128728975MsoListParagraph”></p>
<p class=”m_-6387200221128728975MsoListParagraph”></p>January 19, 2023 at 10:01 am #18793Adrian AmarghioaleiParticipantUrmatorul dialog este unul imaginar. Dar ar fi putut fi real daca as fi fost in trecere prin Bucuresti. Mihai Olaru si Adrian Amarghioalei la o cafea la Miss Ale – Central Culture. Interviu intre coach si proaspat certificat PMI-ACP , pentru comunitatea BRYX.ro
Mihai : Adrian, cum te-ai pregatit pentru examenul PMI-ACP?
Adrian: Multumesc de intrebare Mihai. Pregatirea mea a avut 2 componente. Cursul cu Mihai si planul de pregatire pentru certificare. Planul personalizat gandit de… Ghici de cine? De Mihai 🙂
Mihai : Ne si spui cum planul de pregatire s-a lungit din 10 saptamani la peste 30 de saptamani?
Adrian: Daaa…O perioda agitata cu o schimbare profesionala si cu multe proiecte in derulare a impins pregatirea pe o perioda mult mai mare decat mi-as fi dorit. NU FACETI CA MINE!
Mihai : Ce resurse de studiu si teste ai folosit pentru pregatire?
Adrian: Am parcurs de vreo 3 ori cartea lui Mike Griffiths. Testele recomandate in planul de pregatire, cam tot de vreo 3 ori. La cerere am primit (tot de la Mihai) niste teste suplimentare, pe care le-am parcurs de vreo 2 ori.
Mihai : Cum ti s-au parut intrebarile?
Adrian: Mai grele decat m-am asteptam. Parcurgerea de mai multe ori a testelor pregatitoare mi-a dat un sentiment de lejeritate. Dupa primele intrebari, mi-am suflecat manecile si m-am pus serios pe treaba!
Mihai : Ai reusit sa te incadrezi in timp? Ai avut timp si de review?
Adrian: Am folosit tot timpul disponibil. Pana la ultima secunda. Datorita socului initial, am avut multe intrebari la review. Nu am reusit sa le verific pe toate.
Mihai : Ce tipuri de intrebari au fost?
Adrian: Intrebarile sunt majoritatea situationale. Atentie mare la formularea enunturilor! In fotbal e o vorba “jocul greseala asteapta”.
Mihai : La care arie de intrebari din cele 7 ti s-a parut mai greu de raspuns?
Adrian: Nu am sesizat asemenea diferente in timpul examenului. Raportul examanului mi-a aratat faptul ca am fost doar “On Target” la “Agile Principles and Mindset” si “Continuous Improvement (Product, Process, People)”
Mihai : Rezultatele tale au fost…?
Adrian: Above Target. A fost bine pana la urma.
Mihai : Cum ti s-a parut sa dai testul online?
Adrian: Am ales varianta online deoarece nu prea erau locuri in centrele de examinare. Doream sa dau examenul cat mai repede. Am ales o ora destul de matinala ( 05:30 ) pentru a nu fi distras de nimic. Din partea celor de la Pearson VUE totul a decurs impecabil. Pasii sunt usor de urmat, tehnologia a functionat, interactiunea cu supraveghetorul a fost buna (l-am testat apasand din greseala butonul de chat).Pot spune ca as putea putea oricand sustine un examen in conditiile astea.
Mihai : Orice altceva ce ti se pare relevant sa impartasesti?
Adrian: Ascultati de Mihai si o sa aveti si voi badge ca al meu de la PMI.
Mihai : Multumesc Adrian!
Adrian: Eu iti multumesc Mihai!
Adrian: La mine nota va rog. Sarbatorim o certificare. Eu fac cinste!
Orice asemenare cu cu persoane reale a fost total intentionata, iar numele personajelor nu au fost absolut deloc modificate.
February 20, 2023 at 7:26 pm #18796iuliana_boghianParticipantBuna, revin cu feedback dupa promovarea examenul de PMI-ACP – Februarie 2023
– m-am pregatit din cartea lui Mike Griffiths pe care cred ca o stiti cu totii (am citito de 2 ori cap coada + testele de la fiecare capitol)
-ca resurse aditionale de studiu am citit: PMI-ACP Project Management Institute Agile Certified Practioner exam Study Guide – J.Ashley Hunt; The PMI-ACP Exam: How to Pass on Your First Try, Iteration 3 – Andy Crowe; Kansan in Action – Marcus Hammarberg; Scrum and XP from the Trenches – Henrik Kniberg
-mi-a plăcut mult cartea lui Ashley Hunt, transpunerea ei în situații prin exemplele date
-intrebarile la examen au fost structurate din punctul de vedere al “agile practitioner”, câteva făceau referire la Scrum Master sau team lead dar majoritatea era mentionate catre agile practitioner. Unele întrebări mi s-au părut mai grele, în ideea ca era mult context și trebuia intai sa stabilesti la ce Agile principle face referire ca sa alegi next actions corecte.
-legat de timpul în examen, am terminat toate întrebările după 2 ore și asta fără graba, am stat sa citesc fiecare întrebare de mai multe ori unde nu eram sigura, și în ultima ora din examen m-am focusat pe întrebările marcate for review
-ca tipuri de întrebări, a fost o singura întrebare cu grafic legat de burn down charts, vreo 2 legate de velocity, destul de multe întrebări despre Scrum și situatii de sprint review, interation review, problem detection &solving
-cel mai greu ca răspuns cred ca mi s-a părut la cele de Stakeholder engagement, și cele de Agile Mindset,
– eu am picat prima examinare in Ianuarie 2023 cu Below target la Agile Principles și Needs Improvement la capitolul de Team Performance + Stakeholder Engagement (la celelalte capitole am luatTarget și Above Target)
-iar la re-examinarea din Februarie 2023 unde am luat certificarea, rezultatele mele au fost Below target la Stakeholder engagement și la restul capitolelor a fost Target și Above target
-eu am dat ambele examinări de la centru de examinare din Timișoara, deoarece am avut o experiență negativă cu examen dat acasă (examenul de PMP, unde după 5 minute în examen am fost data afara din examen cu mențiunea ca am ieșit din raza camerei, ceea ce nu a fost cazul)
– a fost frustrant sa îl pic prima data, mi se părea ca nu mai știu nimic, dar nu am renunțat și am continuat recapitularile, am plătit din nou taxa de re-examinare care este mai mică decât taxa inițială dar tot consistentă (335$) și mă bucur ca am luat cu succesVa urez multa bafta! si Hard work pays off!
April 29, 2023 at 9:39 pm #18806ViorelaParticipantBuna,
In continuare voi relata si eu experienta mea a propos de certificarea PMI-ACP.
Am facut cursul de 3 zile predat de Mihai in luna aprilie 2022 si l-am rugat imediat dupa training sa imi transmita planul de invatare, care a fost conceput in functie de disponibilitatea mea de a aloca un anumit timp studiului pe saptamana.
In luna iunie 2022 am trecut pe un alt rol in cadrul aceleiasi oragnizatii, asa ca am lasat deoparte studiul in acel moment.Pasul 1: La sfarsitul lui ianuarie anul acesta, am reluat legatura cu Mihai, insa dupa ce am parcurs primul pas din planul de invatare: slide-urile de la curs + intrebarile, unde am avut un scor de 66%. Totodata i-am comunicat ca mi-am setat ca si termen pentru a da examenul inceputul lunii aprilie.
Pasul 2: in luna februarie am inceput lectura cartii lui Mike Griffiths – PMI-ACP Exam Prep si am dat testele din ea, insa doar dupa ce am terminat-o de citit integral. Rezultatele nu au fost multumitoare la aceste teste, am avut 65%.
Pasul 3: am trecut inca o data prin cartea lui M. Griffiths inainte sa dau testele de pe pmcommunity.ro —> scor 75%. Aici am avut un call cu Mihai in care am discutat despre intrebarile la care nu raspunsesem corect. In acest punct am agreat sa incep sa fac si aplicatia pentru examen.
Pasul 4: Am trecut iar prin cartea lui M.Griffiths cu accent pe capitolele cu scor mai slab la teste. Am inceput sa fac in aceasta ordine alte teste puse la dispozitie de catre Mihai: Andy Crowe, aplicatia FasTrack, Udemy.
Eu personal nu m-am concentrat foarte mult pe testele Andy Crowe, ci pe cele de la Udemy care sunt similare celor de la examen.
Am mai avut ca resurse aditionale cartea lui Ashley Hunt – PMI-ACP Study Guide (contine multe real-life examples) si testele din ea, precum si Mike Cohn- Agile estimating and planning.Pasul 5: Pe 21.04 i-am comunicat lui Mihai ca sunt cu scorul la 80-85% si el mi-a scris ca sunt unde trebuie si sa ma programez pentru examen cat mai repede.
M-am programat 4 zile mai tarziu, pe 25.04. :))
EXAMENUL:
- Am optat sa il dau la centrul de testare ComputerLand Romania, pentru ca citisem aici pe forum ca sunt o serie de verificari care se fac in cazul in care il dai de acasa si am vrut sa nu ma expun unei astfel de operatiuni suplimentare de verificare care probabil ar fi marit stresul.
- In ziua examenului am avut grija sa am concediu si fara alte to-do-uri programate.
- Intrebarile de la examen mi s-au parut toate situationale cu exceptia uneia de la final cu un burndown chart- trebuia sa spun daca proiectul este on track sau nu.
- Am citit fiecare intrebare de minimum 2 ori inainte sa raspund si am marcat aprox.25 de intrebari pentru review, pentru ca planul meu era sa imi mai las 30 de minute pentru aceasta actiune.
- Prima parte a examenului a mers mai greu, poate si din cauza emotiilor si am intarziat fata de timpul planuit de mine.
Astfel ca imi ramasesera aprox 15 min pentru review-ul a 25 de intrebari. Am reusit sa revad doar jumatate dintre ele si am schimbat 5-6 raspunsuri. - Am inchis review-ul cu 10-15 secunde inainte de terminarea timpului. :))) Asa cum povestea si altcineva aici pe forum, inainte sa finalizez ma gandeam sincer daca il voi trece sau nu. Efortul psihic este mare si trebuie sa iti pastrezi focusul sa gandesti si sa te transpui in situatii diferite cu fiecare intrebare care iti trece prin fata ochilor.
La final am citit pe ecran: “Congratulations, you have… etc si etc”.
Ca rezultate: 1 domeniu- below target, 2 domenii- on target si 4 – above target.Ca si recomandare din experienta mea ar fi sa urmati pasii din planul de invatare si recomandarile lui Mihai si totul se va termina cu succes garantat!
Sper sa va fie utila relatarea “calatoriei” mele pentru obtinerea certificarii.
Multumesc, spor si succes!
May 29, 2023 at 9:40 am #18814IoanaMargiParticipantCateva impresii/sugestii de la examenul pentru certificarea PMI-ACP
Am dat examenul de la birou, folosind laptopul personal pentru a evita orice interferenta dintre antivirusurile companiei si aplicatia onVue. La PMP am avut ceva discutii pe tema asta, cerandu-mi sa dezinstalez antivirusul…ceea ce nu s-a putut, evident. Dupa o luuuunga verificare a incaperii in care eram, a inceput si examenul, fara nicio pauza. Toate intrebarile au fost situationale, fara doar si poate. Unele simple, la care am raspuns automat, altele relativ simple dar cu 2 raspunsuri similare si altele care aveau formulata intrebarea atat de ciudat incat a fost nevoie sa o recitesc de mai multe ori (cel putin 5 ori). Recomand si recomand sa alocati timp suficient si rabdare in citirea intrebarilor, cat si a raspunsurilor date. Am terminat cele 120 intrebari in aproximativ 2 ore, timpul alocat fiind de 3 ore. Nu am marcat nicio intrebare pentru review, asta pentru ca din experienta, dupa review, in 75% din cazuri dadeam raspuns gresit (in pregatire) – posibil ca altora sa nu se aplice aceeasi regula.
Pregatirea pentru examen trebuie facuta conform indicatiilor lui Mihai, fara doar si poate. Are structurat totul, astfel incat invatarea sa se faca progresiv si in functie de rezultatele obtinute in urma testelor, poate defini exact ceea ce trebuie in continuare, ce mai trebuie studiat si cimentat. In cazul meu a fost foarte important ca ultima saptamana dinaintea examenului sa fie concentrata pe studiu, testare si aprofundare, in conditiile in care unele notiuni de agile imi erau putin confuze. Cursul initial l-am facut in octombrie, certificarea am reusit sa o obtin abia in mai, daca se poate recomand ca imediat dupa curs sa se inceapa pregatirea, cu siguranta e mult mai usor, fiind informatia proaspata.
Rezultatul e evident in stilul PMI la finalul examenului…scris foarte mic, astfel incat nu stii daca te ia panica sau poti sa te bucuri. Spre fericirea mea, pe ecran era afisat “Congratulations on earning the PMI Agile Certified Practitioner certification, iar ulterior am fost informata despre scorul total si cel pe domenii ca fiind Above Target.
Cu siguranta nu reuseam sa obtin aceasta certificare fara ajutorul lui Mihai, ii datorez muuulte multumiri si recunostinta. Baietii de la PM Access fac o treaba minunata si pot spune asta cu tarie, fiind a doua certificare obtinuta cu ajutorul lor.
Mult succes urmatorilor candidati si trust the coach! 🙂
June 11, 2023 at 12:01 am #18816MIHAI ENACHEParticipantSalutare tuturor,
A sosit momentul sa impartesesc cu voi modul cum m-am pregatit eu pentru examen precum si experienta examenului pe care am reusit sa il promovez cu Above Target la toate cele sapte domenii.
- am finalizat sesiunea de pregatire Target PMI-ACP in date de 03/03/2023
- mi-am propus 10h de studiu pe saptamana pe care nu le-am putut atinge de fiecare data din diverse motive
- am urmat indeaproape planul personalizat de invatare furnizat de Mihai care a constat in:
Pasul 1
- recapitulare caiet curs + teste curs
- un set de 120 intrebari furnizat de Mihai
- parcurgere Mike Griffiths x 1 + teste aferente la sfarsit de capitol
- teste Bryx
Pasul 2
- parcurgere Mike Griffiths x 1
- teste Andy Crowe x 1
- teste Udemy x 2
- teste FASTrack x 1/domain, x 2 PMI-ACP, x 2 SuperPMI-ACP
Recomandarea mea este sa nu faceti testele de foarte multe ori pentru a obtine un procent cat mai bun (la un moment dat este posibil sa incercati sa raspundeti din ce va amintiti) ci doar pentru a va fixa notiunile pe care nu le stapaniti sau care nu va sunt clare. Testele Udemy mi se par cele mai apropiate de examen din perspectiva ca se axeaza pe situational.
- Cand Mihai a considerat ca sunt pregatit (in urma rezultatelor la teste si a conversatiilor avute) si m-am simtit si eu pregatit am facut aplicatia la PMI(am primit raspuns in 4 zile lucratoare) si imediat am facut plata si apoi programarea la examen. Spre surpinderea mea, am gasit un singur loc disponibil in Bucuresti pentru zilele imediat urmatoare – pentru data de 30/05/2023 (centrul testare BRINEL), urmatorul slot disponibil fiind la aproximativ cateva saptamani distanta.
- la examen:
- check-in-ul s-a facut rapid si am putut sa intru in examen mai devreme cu jumatate de ora. Examenul l-am sustinut dintr-o camera individuala de cativa m2 care era dotata si cu un are conditionat 😊
- majoritatea intrebarilor au fost situationale cu exceptia a 2-3 care testau notiuni de teorie (sa nu intrati in panica, nicio intrebare nu seamana cu cele din seturile de teste de mai sus)
- multe intrebari au fost formulate de asa natura incat a trebuit sa le citesc de minim 2 ori, fapt ce a condus la un moment dat sa pierd timp pretios pe care l-am recuperat ulterior pe parcurs (urmariti cu atentie ceasul)
- la o parte din interbari se poate raspunde mai usor prin eliminare a 2 din variante
- am marcat pentru review aproximativ 30 intrebari, pe care le-am revizuit in cele 30 minute ramase (la 5 din ele am schimbat si raspunsul)
- nu am avut folosit calculator/ciorna (nu a fost intrebari care sa necesite)
Sper sa va ajute relatarea mea!
Mult succes si spor la invatat!
June 30, 2023 at 2:40 pm #18822ionutrParticipantHello,
Am dat si eu certificarea zilele trecut si vroiam sa impartasesc din experienta mea.
Materialul si modul de pregatire e similar cu postarile anterioare, urmand recomandarile lui Mihai.
Cursul l-am facut in martie, si am inceput pregatirea pentru certificare in aprilie.Folosesc metodologii agile deja de cativa ani, din rolul de Product owner, in dezvoltare de produse software.
Am inceput sa aprofundez metodologiile pentru a elimina din miturile din jurul lor si a gasi raspunsuri la situatii cu care ma confrunt la munca.
Certificarea era mai mult pentru validarea nivelului de intelegere.Inainte sa dau examenul faceam constant peste 90% la teste.
Cand am amplicat pentru examen am avut parte de cateva momente frustrante, sesiunea de pe site-ul PMI expira neasteptat de repede, si de cateva ori am pierdut modificarile pe care le faceam in formularele despre experienta mea profesionala. Deci, aveti grija cand completati/modificati formularele sa salvati mai des sau sa pregatiti textul intr-un editor.
Examenul l-am dat la ComputerLand (Bucuresti). Am fost surprins ca nu prea se gaseau locatii in care sa dau examenul, fiind putin sub presiunea timpului pentru ca urmeaza sa plec in concediu. Desi mai erau si altii prezenti pentru examene, am avut alocata propria mea incapere, incapere care avea si aer conditionat.
Intrebarile de la examen mi s-au parut destul de grele, tinand cont de rezultatele pe care le aveam la testele din timpul pregatirii. Inainte de examen ma simteam destul de bine pregatit, si credeam ca examenul in sine va fi mai usor, ca medie, decat testele.
Cam toate intrebarile, exceptand doar cateva, erau situationale. Doua dintre raspunsuri de obicei puteau fi eliminate usor, dar celelalte doua cateodata erau tricky. Am raspuns la intrebari in 2h20min, iar in ultimile 20 de minute am facut review la ~25 de intrebari pe care le-am marcat pentru review.
Rezultatul a fost surprinzator de bun, Above Target la toate domeniile. Zic surprinzator pentru ca au fost destul multe intrebari la care eram in dubiu.Tipologia intrebarilor: situatii de genul velocity-ul a inceput sa scada, schimbari cerute de client in timpul iteratiei, cateva intrebari care facea referinta la manageri, dar nu era clar din intrebare care era rolul tau. Nu am avut intrebari la care sa fie nevoie sa fac calcule.
Success celor care se pregatesc pentru examen.
July 30, 2023 at 9:32 pm #18825Ana NapirlicaParticipantBuna,
Povestea mea de obtinere a certificarii s-a intins pe parcursul unui an.
In iunie 2022 am facut cursul predat de Mihai, care mi-a placut mult si am vrut sa ma apuc imediat de studiu. Avantul a durat o luna, dupa care a trebuit sa abandonez din diverse motive profesionale.
Cu toata rusinea, am reluat legatura in decembrie, iar in martie 2023 am reluat planul. Mi-am propus ca in 3-4 luni sa dau examenul. Din experienta anterioara, un deadline prea extins nu duce la indeplinirea obiectivului, astfel ca am ales o fereastra in care am putut sa imi fac timp.
Resurse si plan:
- Slide-urile si testele de la curs, pe care le-am parcurs o data, la inceput, pentru un refresh al continutului
- Cartea lui Mike Griffiths, pe care am studiat-o conform indicatiilor. Ce as mentiona aici e ca mixul intre studiu al cartii/ dat teste/ iar studiu/ iar teste, mi-a descoperit si cimentat pe parcurs niste legaturi pe care nu le-am prins de prima data, si am putut sa abordez mai bine uterior intrebarile situationale. In total am parcurs cartea de 3 ori – in ultimele dati cu focus pe zonele pe care nu le stapaneam, iar testele le-am dat de doua ori.
- O serie de teste, toate primite de la Mihai. Nu am facut sau cautat nimic extra de pe internet etc. Andy Crowe pe care le-am facut o data, cele de la Udemy pe care le-am parcurs de doua, trei ori + aplicatia FastTrack.
Examenul de acasa
In iunie a venit si vremea sa ma programez la examen. E genul de examen pentru care nu stiu daca te simti vreodata pregatit, astfel ca ok-ul lui Mihai mi-a dat incredere ca e momentul. Personal nu credeam ca sunt pregatita, chiar daca aveam un scor bun – fara ghidaj as mai fi studiat inca o luna cel putin.
Pentru ca nu am gasit un centru disponibil, m-am programat sa il dau online, de acasa – desi aveam retineri mari pentru ca il consideram un stres in plus (verificari, retetea de internet stabila etc). In final, pentru mine a si fost o experienta negativa – desi am facut acel system check sa ma asigur ca laptopul indeplineste conditiile cerute, in ziua examenului, aplicatia mi-a dat o eroare si nu am putut sa trec de verificare sa intru in examen.
Am contactat imediat echipa de la support insa nu au avut ce sa faca in afara de a-mi oferi inca o sansa de a da examenul, cu recomandarea sa merg la un centru a doua oara. Pentru ca i-am contactat imediat legat de problema si probabil a fost de la aplicatie, nu a trebuit sa platesc din nou taxa.
Examenul la centru
Stiam ca in centru se indeplinesc toate conditiile tehnice si tot ce am de facut e sa ma concentrez pe intrebari, asa ca am mers mai relaxata.
Dupa primele 10 intrebari aveam impresia ca il voi cadea, nici macar cu cele situationale din Udemy nu semanau si nu imi dadeam seama daca raspund corect sau nu, indiferent de cate ori am recitit. Am stat mult timp pe intrebari in prima ora, am marcat multe intrebari pentru review, iar dupa un mic calcul mi-am dat seama ca nu voi reusi sa raspund la toate intrebarile. Am grabit ritmul, m-am concentrat si in final, dupa 2 ore si 40 le-am terminat pe toate. In timpul ramas m-am apucat de review la intrebarile marcate, insa dupa primele revizuite mi-am dat seama ca nu vreau sa schimb raspunsurile deja date, simteam ca le voi gresi. Astfel ca am trecut direct la scor – am avut emotii, scria atat de mic incat nu stiam daca l-am trecut sau nu. Dar, finalul a fost fericit, cu above target.
Succes tuturor, urmand planul personalizat nu aveti cum sa dati gres – multumim, Mihai.
October 30, 2023 at 1:37 pm #18850MarianaDinuParticipantHey there,
Pentru ca mi s-a parut foarte util in preajma sustinerii examenului sa citesc recomandarile si experientele voastre as vrea sa va impartasesc si eu putin din experienta mea.
Pregatirea mea pentru examen s-a intins pe aproximativ 1 an de zile din motive personale insa nu recomand aceasta abordare cel mai bine este sa va apucati de invatat imediat dupa sustinerea cursului. Eu pana am terminat de parcurs cartea lui Mike Griffiths deja nu imi mai aminteam primele capitole.
Mi s-a parut important sa parcurg materia cu atentie pana sa ma apuc de teste si apoi ce m-a mai ajutat a fost faptul ca atunci cand mi-am corectat testele m-am uitat peste explicatii la toate intrebarile inclusiv la cele la care am raspuns corect.
Intrebarile de la finalul cartii si cele din Fast Track mi se pare ca ajuta sa sedimenteze informatia insa cele din excel (Udemy) sunt mai situationale si mai apropiate de cele de la examen dupa parerea mea. M-am frustrat putin cand am raspuns prima data la ele deoarece consideram ca sunt pregatita si cu toate astea am scos un scor in jur de 80% iar unele explicatii nu m-au convins.
Intrebarile de la examen mi s-au parut 100% situationale si nu am gasit nici o intrebare asemanatoare cu ce am mai dat prin teste. Sincer in timp ce raspundeam la intrebari eram tot mai sigura ca nu o sa iau examenul cu toate astea am fost surprinsa ca am avut above target la 6 din cele 7 subiecte.
Examenul l-am sustinut la centrul Computerland din Pipera, experienta a fost una pozitiva insa heads up ca toaleta este destul de departe si se ia din timpul de examen 😛 Eu am folosit tot timpul pus la dispozitie si m-am asigurat ca am raspuns la toate intrebarile din prima. Mi-am marcat cateva pt review dar nu am mai avut timp sa ma uit peste ele plus ca mi se parea ca oricat le-as citi tot nu o sa stiu cu exactitate ce sa raspund 😛
Si nu in ultimul rand mergeti pe mana lui Mihai deoarece fara ajutorul si incurajarile lui sunt sigura ca nu as fi reusit sa obtin certificarea.Bafta! 🙂
November 2, 2023 at 7:56 pm #18853claudia108ParticipantSooo, gata stresul! Mi-a luat ceva timp, insa acum pot sa imi organizez ideile despre pregatirea & examenul PMI-ACP
Am inceput cu trainingul cu Mihai in per 17, 18, 19 mai 2023 – basically 3 zile x 8h de informatii cu multe exemple concrete, practice din realitate care au ajutat mult pentru exemplificarea conceptelor.
Apoi a inceput pregatirea individuala, initial am crezut ca pot sa aloc 2h/ zi pentru studiu – in general, da, dar au mai fost zile si saptamani in perioada verii cand am fost prinsa si prin alte actvitati recreative 🙂.
Bottomline, am trecut prin tot materialul de la Mihai (slides curs + manual Mike Griffiths) 1 data la modul temeinic cu citit si notite si m-am intors inca o data acolo prin formule si capitolele sau conceptele unde nu prea eram sigura ca a inteles.
Pe parcurs mi-am verificat cunostintele prin auto-testare (fara carte deschisa) asa cum mi-a indicat Mihai in planul de studiu; dupa ce finalizam cate un test, reveneam la intrebarile si raspunsurile si conceptele unde am selectat vreun raspuns gresit.
Asa am deprins ca exista un mod de a gandi raspunsurile, asa cum se prezinta de altfel si in primele slides din cursul PM Access, si am exersat cu orice test am prins. De fiecare data cand faceam cate un test acasa, imi luam timp sa simulez conditiile de examen: sa am liniste si min 2 ore la dispozitie in care sa nu fiu intrerupta, raspundeam intai la toate intrebarile, apoi evaluam raspunsurile.
Mi-am adunat neclaritatile intr-o lista si le-am parcurs intr-o seara cu Mihai pe videocall, plus am parcurs impreuna cateva intrebari si am discutat raspunsurile – ceea ce iar a ajutat mult sa imi re-confirm modul de abordare al intrebarilor din examen.Perioada de studiu: aprox 3 luni
Perioada de auto-testare: aprox 3 saptamaniAplicatia pentru examen: eu nu am alta certificare PMP, asa ca mi-m facut cont @ PMI.org si am completat aplicatia complet asa cum se cerea (cu exemplificari). Dupa aprox 1 saptamana am observat in contul meu ca aplicatia mea trecuse de verificarile de eligibilitate si eram cleared sa platesc si sa ma inscriu la examen.
Examenul l-am setat la un centru de testare Pearson Vue in Pipera pentru 23/10/2023 pentru ca nu am vrut sa ma ocup sa asigur toate cerintele pentru a-l sustine online de acasa; mi s-a parut mai facil pentru mine sa las in grija lor asigurarea conditiilor de securitate a testarii, mai ales ca mai am experienta altor 2 examene sustinute in alte centre Pearson Vue. De asemenea, mi-am luat si zile libere de la job atat in ziua examenului, cat si una dupa, ca sa nu am altceva presant.
Examenul in sine a fost stresant pentru mine, au fost la inceput foarte multe intrebari care incepeau intr-o directie si intrebau cu totul altceva, plus multe intrebari situationale care de fapt se bazau pe response actions la variance analysis. Inrebarile sunt construite intentionat sa induca confuzie asa ca am fost nevoita sa citesc cate o intrebare de mai multe ori ca sa inteleg ce vrea sa zica autorul. Am terminat totusi de raspuns la toate intrebarile cu 30 min inainte de expirarea timpului alocat, am mai revizuit cateva din ele, plus ca la reviewul final (inainte de Submit) imi arata ca aveam 2 intrebari incomplete caci nu imi luase bifele pe raspunsuri si am mai intrat inca o data in ele.Ca si mindset, am plecat fresh de acasa, insa am avut un mic meltdown pe la jumatate din durata examenului caci aveam senzatia ca nu am timp sa trec prin toate intrebarile, counterul de pe ecran incepea sa ma streseze🙂, dar m-am reglat.
Rezultatul l-am primit pe loc la centrul Pearson Vue, a doua zi am primit si o detaliere pe email de la PMI. Rezultatul este prezentat sub forma de calificativ pentru fiecare domeniu si, desi examenul are o componenta psihometrica, PMI a refuzat sa imi puna la dispozite rezultatul sub forma de procentaj numeric.
Eu am obtinut calificativul Above Traget pentru 6 domenii si Target pentru a 7lea domeniu testat.Mult succes tuturor!
November 9, 2023 at 12:09 am #18855Roxana DParticipantBuna tuturor,
Acum ca am terminat cu stresul examenului, as vrea sa va povestesc putin despre experienta mea si pasii pe care i-am urmat pana la obtinerea certificarii:
1. Pregatire pre-curs
Inainte sa ma hotarasc daca certificarea este potrivita profilului meu profesional, am facut putin research in zona de project management, pentru ca am lucrat foarte mult timp in metodologia waterfall, domeniul constructiilor. Am citit despre certificare, am discutat cu cei din domeniu, apoi am comandat cartea lui Mike Griffiths, pe care am si parcurs-o inainte sa ma inscriu la cursul lui Mihai. Dupa prima citire, luam la testele din carte aproximativ 60%, motiv pentru care am hotarat ca am nevoie de indrumare suplimentara. Am gasit recomandarile cele mai multe si bune despre cursul lui Mihai, pe buna dreptate si m-am inscris la curs pentru perioada 12-14 septembrie 2023.
2. Cursul lui Mihai
Pe scurt, 3 zile full, extrem de folositoare, in care am inteles multe notiuni neclare, care m-a pus pe linia cea buna in raport cu examenul. Suportul lui pentru toata pregatirea de dupa curs a fost si mai util, fara structura propusa de Mihai nu cred ca as fi putut lua examenul.
3. Pregatirea pentru examen
Am urmat planul de invatare propus de Mihai, astfel:
– am recitit materialul de curs, am reluat testele
– am citit din nou cartea lui Mike Griffiths, am refacut testele
– am inceput apoi testele, astfel: testele de pe bryx, testul suplimentar din cartea lui Mike Griffihs, testele lui Andy Crowe, testele de pe PMfast track, apoi testele de pe udemy.
Cele mai relevante si situationale mi s-au parut testele pe platforma bryx si cele de la udemy, toate intrebarile fiind situationale si apropiate ca si structura de cele de la examen. Procesul de invatare a fost pentru mine ca un montagne russe, pentru ca luam 80% si peste la testele situationale, iar la cele teoretice 70-75%. Bineinteles ca nu eram convinsa ca voi face fata stresului si intrebarilor de la examen, insa Mihai m-a sustinut in tot acest proces, fiind convins ca voi face fata cu brio.
4. Examenul
Am optat pentru examenul la Computerland, in Pipera, pentru ca nu am vrut sa adaug un stres in plus legat de conexiunea la net sau posibilele intreruperi ale fiicei mele micute. Am ajuns la examen, am trecut de pasii procedurali si am intrat chiar mai repede in examen decat eram programata. Ce as recomanda celor care dau examenul ar fi sa nu se descurajeze dupa prima jumatate de ora de examen. Eu aveam senzatia ca nu stiu nimic, nu eram foarte sigura de raspunsuri, am pus destul de multe pe review later. Apoi, pe masura ce am intrat in “atmosfera” examenului, intrebarile au devenit mai clare, am inceput sa raspund mult mai usor. Intrebarile mi s-au parut situationale, cu o exprimare greoaie, care nu se compara cu testele, insa o data ce ai o gandire “agile”, poti alege raspunsul corect. Timpul nu a fost prietenul meu, desi acasa faceam un set de 120 de intrebari in aprox 1 ora jumatate, acolo am facut cele 120 de intrebari in 208 minute. Am pastrat cam 30 de minute pentru review, restul timpului l-am folosit pentru a raspunde la intrebari. Despre centrul de examinare, totul a fost ok, mai putin un domn care a inceput sa vorbeasca foarte tare intr-o sala apropiata, undeva pe la jumatatea examenului si care m-a deranjat destul de tare. Una peste alta, am terminat intrebarile si timpul, am dat end review si a aparut un scris mic de cateva randuri care incepea cu “Congratulations on…”. Nu am mai vazut continuarea de emotii, asteptam sa apara si ce am facut la fiecare domeniu si surpriza, a inceput survey-ul si atat. La iesire nu am primit rezultatele si eram undeva intre agonie si extaz, nestiind sigur daca am luat examenul.
Mi-a confirmat Mihai ca e de bine si abia atunci m-am bucurat si eu de reusita :). A doua zi am primit si mail-ul cu rezultatele, am obtinut “above expectations” la toate cele 7 domenii.
Ca o concluzie, consider ca a fost un examen dificil, insa cu indrumarea lui Mihai si cu studiul aferent, am reusit intr-un timp relativ scurt sa obtin certificarea.
Mult succes tuturor si sper sa fim cat mai multi PMI-Agile in Romania! 🙂
November 19, 2023 at 8:29 pm #18872oana_popescuParticipantBuna,
Am sustinut pe 14 noiembrie 2023 examenul PMI- ACP si o sa impartasesc aici pasii pe care i-am urmat pentru pregatire:
1- Participare la cursul PMI- ACP. L-am avut ca trainer pe Mihai Olaru care a fost un real ajutor in ma introduce in filosofia agile. Din pacate pentru mine insa nu am reusit sa ma eliberez 100% de la job in acele zile de curs si la unele teme nu am reusit sa fiu foarte atenta. Dupa finalizarea cursului am avut vreo 2 tentative pentru a incepe pregatirea agile insa le-am abandonat repede din diverse motive personale. Intr-un final, pe 20 octombrie m-am pus cu burta pe carte iar pe 14 noiembrie am sustinut examenul la COMPUTERLAND ROMANIA.
2- Pe parcusul celor aproape 4 saptamani m-am pregatit astfel:
– am parcurs initial cartea lui Mike Griffiths de 2 ori;
– apoi am facut cateva seturi de teste RMC Learning Solutions. Eu mi-am luat ” Agile fast track” pentru 3 luni- am platit cca 80 USD si Agile Hot Topic. Hot topics nu pot sa spun ca m-a ajutat in mod special, am reusit sa citesc topicurile de max 2 ori; Insa testele au fost de mare ajutor. Dupa ce am parcurs de 2 ori cartea lui Mike Griffiths la teste nu reuseam sa trec de max 72% semn ca mai erau lucruri de inteles si invatat;
– dupa teste am luat din nou cartea lui Mike Griffiths la studiat. Pot spune ca abia la a 3- a citire au inceput sa mi se mai structureze in minte materia;
– dupa a 3-a citire am facut testele de la curs (cele recomandate de Mihai Olaru) si surpriza: rezultate nu erau nici acum ce ma asteptam eu sa fie. Avem capitole ucu rezultate de 90% dar si capitole cu rezultate de 70%. Ma cam luase panica sincera sa fiu mai ales din prisma faptului ca deja ma programasem la examen- urma sa incep un job nou si era cam ultima sansa sa il dau in 2023;
– descurajata dupa rezultatele obtinute la teste am inceput sa imi structurez pe foi materia- ce tool-uri de la ce capitole sunt, etc. Apoi am trecut din nou prin cartea lui Mike Griffiths (a 4-a oara).
– dupa aceasta a 4-a oara am facut cateva teste de pe Udemy- am reusit sa dau 6 examene intregi (120 de intrebari/examen). Si aici, rezultatele erau cand bune, cand mai putin bune. Depindea mult si momentul zilei in care le faceam. De obicei, ma pregateam pentru examen noaptea pentru ca ziua aveam langa mine un monstrulet de 5 ani foarte needy iar noapte nu reuseam sa ma concentrez f bine.
– la ultimele 2 teste Udemy am reusit sa obtin un punctaj de 86% insa nu eram sigura daca e din cauza faptului ca eu imi clarificasem materia sau pentru ca nimerisem 2 examene cu intrebari mai usoare :))
3- Examenul
Examenul mi s-a parut nu greu, ci foarte greu :)). Mult mai dificil ca PMP-ul. Toate intrebarile situationale, nimic nu semana cu vreun test dat. Foarte mult detalii in intrebari, menite sa te incurce. M-am gandit in timpul examenului ca este exclus sa il iau si ca nu am vreo sansa sa il iau nici in viitor intrucat imi lipsea experienta in proiecte 100% agile.
Dar, dupa 3 ore (caci da, am folosit si ultima secunda) rezultatul (scris mic de tot) era ca am trecut. Cu exceptia Agile Principles and Mindset unde am avut “Target” la toate celelalte capitole am obtinut ” Above target”. Am fost socata de rezultat, ca sa fiu sincera :))
Cam asta a fost exeperienta mea.
Succes tuturor pe mai departe!
March 20, 2024 at 5:59 pm #18894AndreeaPParticipantBuna tuturor,
Impartasesc experienta mea ca poate exista puncte neatinse de cei care si-a povestit experienta, desi ma indoiesc :), sau poate doar relationati mai bine cu pozitionarea mea vis-a-vis de intelegerea teoriei, structurarea si organizarea orelor de studiu sau raportarea la pasul final, examenul in sine.
<!–more–>
Din considerente obiective nu am putut sa dau examenul decat dupa aproximativ 6 luni de la finalizarea cursului de PMI-ACP ceea ce a facut ca o parte din informatia acumulata in timpul training-ului sa se mai piarda rezultand intr-o perioada ceva mai extinsa acordata revizuirii ei. Perioada de studiu si testare am impartit-o pe durata a vreo 2.5 luni dar va recomand sa o comprimati daca nu aveti constrangeri legate de timp asa cum a fost cazul la mine.
Studiul a constant in revizuirea informatiilor primite la curs, parcurgerea in detaliu a cartii lui Mike Griffiths (incluzand testele de la fiecare capitol) si partea de testare – multe teste (recomandate de trainer-ul Mihai O.), din surse variate. O parte dintre aceste teste au si fost pe modelul celui de la emanenul final, adica undeva la 90% din intrebari fiind situationale.
Timpul alocat examenul este suficient. Mie mi-au ramas undeva la vreo 25′ sau poate ceva mai mult in care as fi putut sa revizuiesc toate intrebarile la care aveam ceva dubii. Odata inceput procesul de revizuire am constatat de la primele intrebari marcate ca as fi mers tot pe raspunsul initial asa ca am renuntat sa duc procedura la finalizare. Ceea ce s-a dovedit un lucru intelept deoarece rezultatul final a fost Above Target (acelasi calificativ fiind luat pentru toate segmentele).
Dificultatea as spune ca este medie; cateva intrebari (5%) ducandu-se, poate, spre o zona de dificultate crescuta. De cele mai multe ori , daca v-ati insusit “mindset-ul agile” va veti da seama ca doua raspunsuri sunt total gresite si veti ramane sa optati intre celelalte doua ramase. Important este sa fiti atenti la cuvintele cheie care va trimit catre raspunsul corect.
Eu am dat examenul la un centru de examinare – ALEF ( de pe Dimitrie Pompeiu), in martie 2024. Cu exceptia a doua situatii cand au aparut ceva elemente perturbatoare (discutii din alta sala la o tonalitate crescuta) pot spune ca restul procesului s-a desfasurat in bune conditii.
Succes! Nu ezitati sa va lasati ghidati de Mihai in ceea ce priveste abordarea examenului; experienta acumulata de el va va face, cu siguranta, sa treceti cu brio examenul PMI-ACP!
- This reply was modified 8 months, 3 weeks ago by AndreeaP.
June 13, 2024 at 12:32 pm #18928mircea.vascanParticipantSalutare,
Nu vreau sa intru prea mult in detalii si reliefez doar cateva idei.
– Mihai a trimis un plan detaliat de invatare si resurse sufuciente. Are multa experienta si stie cel mai bine cum sa ghideze. De asemenea m-a ajutat cu clarificari atunci cand le-am cerut.
– Eu nu am verificat complet sistemul cu o zi inainte si am regretat. Eram la birou in sala rezervata si, relaxat, am inceput verificarea sistemului. Mi-a dat eroare cu jumatate de ora inainte sa incep. Am fugit de la birou si am facut raliu pana acasa, cu sotia in telefon sa imi pregateasca camera si un alt laptop. Am ajuns acasa cu mai putin de 5 minute inainte de ora examenului iar cand am inceput verificarile cu observatorul de la OnVue eram inca agitat.
– Examenul mi s-a parut mut mai greu decat ma asteptam. Intrebarile semanau mai mult cu cele de la Udemy decat cele din Fastrack si multe dintre ele mi s-au parut foarte grele. La toate testele date majoritatea greselilor erau din neatentie asa ca planuisem sa citesc de doua ori fiecare intrebare si sa ma asigur ca inteleg corect cerinta si raspunsul. Asta mi-a mancat mai mult timp decat credeam. Am terminat toate intrebarile cu 3 minute inainte de final, nu am mai avut timp si de reviewuri. Dupa examen am fost extenuat, imi mancase toata energia. Am luat above target la toate capitolele.Per total mi s-a parut mai greu de luat decat PMP-ul acum 7 ani, dar cred ca e datorita celor 2 copii care au aparut intre timp si a jobului mai solicitant. Pentru PMP m-am pregatit o luna iar acum aproape 3, si aproape acelasi timp efectiv de invatare.
In concluzie, examenul e destul de greut insa daca urmati planul de invatare dat de Mihai nu veti avea probleme. Asigurati-va sa avesti totul pregatit din timp si sa fiti cat mai relaxati inainte de examen.
Mult succes!
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.