Despre examenul de Risk Management Professional – experienta personala

Reading Time: 3 minutes

Intrucat in ultima perioada am observat in piata o crestere a gradului de interes in ceea ce priveste managementul riscului si pentru ca personal sunt de parere ca pe masura ce intreaga piata din Romania se maturizeaza, nevoia unei aborari profesioniste a subiectului o sa apara de la sine, in urma cu aproximativ doua luni m-am decis sa obtin certificarea de RMP de la PMI.

Criteriile de eligibililate in vederea inregistrarii la examen sunt, pentru absolventii de studii superioare:

–          30 de ore de educatie in domeniul managementului riscului

–          3000 de ore de experienta in managementul riscului realizate in ultimii 5 ani.

Ca o paranteza, 3000 de ore intr-un interval de 5 ani dedicate exclusiv managementului riscului sunt tare dificil de adunat. Un pic de matematica ne spune ca in 5 ani de zile numarul maxim de ore lucrat, in conditiile unui grad de incarcare de 80% (adica peste media obisnuita) este de 7.100 (5 ani * 12 luni * 18.5 zile lucratoare/luna * 8 ore * 0.8). Deci peste 40% din timpul de lucru, de-a lungul a 5 ani, trebuie sa fie dedicat activitatilor de management al riscului. Personal a trebuit sa imi aduc aminte si cele mai mici proiecte/initiative in care am practicat una sau mai multe activitati relevante pentru a satisface respectivul criteriu.

Dupa ce am depasit aceasta etapa am atacat urmatorul subiect. Educatia. Moment in care m-am lovit de primul obstacol: in Romania in momentul de fata nu mai exista nicun furnizor de cursuri de Managementul Riscului acreditate de PMI. Se organizau intr-o perioada dar intrucat cererea nu prea exista business case-ul e negativ. Asa ca m-am reorientat catre alternativa on-line unde oferta este destul de bogata si in plus iti ofera marele avantaj ca nu iti afecteaza programul de munca.

Ca materiale de studiu am folosit urmatoarele, enumerate in ordinea procentului de timp alocat parcurgerii fiecaruia dintre ele:

–          Risk Management – Tricks of the Trade, Rita Mulcahy

–          Practice Standard Project Risk Management, PMI

–          PMBOK Guide Fifth Ed, PMI

De mentionat ca daca Rita si Practice Standard-ul le-am parcurs „din scoarta in scoarta”, multe dintre pasaje/capitole de mai multe ori, PMBOK-ul l-am folosit doar pentru a cauta detalii punctuale, pentru diverse aspecte referite in celelalte doua carti.

Pentru exersarea intrebarilor am folosit simulatorul PM FASTrack PMI-RMP, achizitionat de pe situl Ritei, simulator cu o baza de peste 600 intrebari.

Avand experienta studiului pentru certificarea PMP in spate am hotarat sa folosesc ca principal instrument de educare cartea Ritei. In perioada cat am invatat pentru examen mi s-a parut tot timpul ca notiunile sunt simple, volumul de informatii nu foarte mare si ca voi trece respectivul examen „fluierand”, impresie intarita si de rezultatele de la simulari unde de fiecare data obtineam peste 90%.

Ca urmare, in ziua examenului m-am prezentat plin de incredere la centrul de testare in vederea a ceea ce credeam eu ca urmeaza sa fie doar o confirmare. Doar ca situatia de la fata locului nu a fost deloc asa de roz. Examenul este unul extrem de dificil. Peste 60% din cele 170 de intrebari nu au decat o usoara legatura cu notiunile de management al riscului asa cum sunt ele prezentate in cartile/materialele de specialitate ci trateaza aspecte practice, concrete si de detaliu ale managementului de proiect care pot sa aiba implicatii si in zona de risc. Iar din cele de management al riscului „pure” nici macar jumatate nu sunt intrebari „teoretice”, cea mai mare parte fiind situationale. In plus, asezarea cuvintelor in propozitie si formularea intrebarilor lasa mult de dorit. Au fost situatii in care am citit o propozitie si de 3 ori pentru a intelege, sau macar presupune, care este informatia ce se vrea transmisa.

In aceste conditii am reusit sa finalizez cele 170 de intrebari in 2,5 ore din cele 3,5 alocate. Si abia in ultima ora am apucat sa le reiau pe cele „marked for review”.

Ca o impresie personala pot spune ca a fost cel mai dificil examen de acest tip pe care l-am sustinut pana in momentul de fata.

Concluzionand, sugestiile mele pentru cei care doresc sa obtina aceasta certificare sunt:

–          Sansele de obtinere a certificarii fara un studiu intens in prealabil a PMBOK-ului sunt reduse

–          Fara o experienta practica extinsa, nu doar in managementul riscurilor in proiecte ci si in ceea ce priveste managementul proiectelor, sansele de trecere a examenului  tind accelerat spre 0.

–          De multe ori raspunsul corect trebuie identificat prin eliminarea celor invalidate de detalii. Deci maxima atentie si concentrare.

Rating: 5.0/5. From 10 votes.
Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *