Reading Time: 4 minutes

Definiția riscurilor pozitive

Unul din cele mai dificil de înțeles concepte legate de Risk Management este riscul pozitiv. In timpul sesiunilor de training, cursanții nu par sa agreeze ideea ca un risc poate oferi ceva pozitiv / benefic. Acest lucru provine in primul rand dintr-o percepție formata in timp: aceea ca riscul este ceva cu consecințe negative. Modul in care sunt definite in mod traditional riscurile nu face decât sa confirme acest lucru. Chiar Wikipedia preia ca prima definiție a riscului pe cea din Dicționarul Cambridge, definind riscul ca fiind „the possibility of something bad happening”, in timp ce Oxford English Dictionary definește riscul ca „(Exposure to) the possibility of loss, injury, or other adverse or unwelcome circumstance; a chance or situation involving such a possibility”.

O abordare ceva mai holistica a conceptului de risc apare prin definiția data de Project Management Institut (PMI) pentru risc: „An uncertain event or condition that, if it occurs, has a positive or negative effect on one or more project objectives”.  ISO 31000:2018 definește riscul ca „effect of uncertainty on objectives”, cu Nota 1 care adaugă „An effect is a deviation from the expected. It can be positive, negative or both, and can address, create or result in opportunities and threats”. Abia prin aceste definiții prinde contur ideea ca efectul unui risc poate fi pozitiv, nu neapărat negativ.

Prima condiție pentru a înțelege ideea de risc pozitiv este sa acceptam ca riscul este de fapt un eveniment. Un eveniment incert, care nu s-a produs încă (deci are o anumita probabilitate). Pe lângă probabilitate, evenimentul mai are un atribut definitoriu: impactul pe care il va avea, asupra unui obiectiv. Obiectivul poate fi bugetul personal sau al companiei, planificarea in timp a unei acțiuni, calitatea, sănătatea sau siguranța, etc. Daca efectul posibil al acelui eveniment (risc) este unul pozitiv, atunci vom avea un risc pozitiv, cunoscut si ca „oportunitate” de către practicienii de Project Management. Daca dimpotrivă, riscul poate avea impact negativ, atunci el va fi cunoscut ca fiind o „amenințare”.

Exemple de riscuri pozitive:

„Din cauza intrării pe piață a noului furnizor de servicii, exista posibilitatea (șansa) ca preturile serviciilor sa scadă, cu un impact pozitiv de reducere a cheltuielilor cu acele servicii”.

„Din cauza schimbării legislației europene, exista posibilitatea de a reloca mai rapid resurse umane in cadrul UE, cu impact pozitiv de reducere a timpului necesar lucrărilor ce trebuie executate”.

„Având in vedere grantul la care compania a aplicat, exista șansa ca o noua sursa de finanțare sa fie disponibila, cu impact pozitiv asupra dezvoltării de capabilități necesare intrării rapide pe o noua piață”

Diferențele dintre riscurile pozitive si cele negative

Principala deosebire dintre riscurile pozitive („oportunitățile”) si riscurile negative („amenințările”) este legata de modul in care le tratam. In mod intuitiv, ne vom dori ca riscurile pozitive sa se materializeze (sa capete probabilitate de 100%), iar riscurile negative sa nu se întâmple (sa aibă probabilitatea de 0% sa se întâmple). In egala măsura, vom dori sa amplificam impactul pozitiv al oportunităților si sa minimizam impactul negativ al amenințărilor. Modul in care acționam asupra acestor doua dimensiuni ale riscurilor (probabilitate si impact) este detaliat in strategia de tratare a riscurilor, parte a unui proces de „Plan Risk Responses”.

O parte din strategiile de tratare a riscurilor pot fi comune pentru cele doua tipuri de riscuri (oportunități si amenințări). Pentru ambele exista o strategie de escaladare, in condițiile in care proiectul sau nivelul organizational la care se manifesta acel risc nu are suficienta autoritate / resurse pentru a il trata. O alta strategie utilizata la tratarea ambelor tipuri de riscuri este acceptare, care presupune cunoașterea riscurilor fără a lua acțiuni in mod proactiv in privința acelui risc.

Pe de alta parte, oportunitățile au si un set distinct de strategii de tratare. Valorificarea riscurilor (Exploit) presupune eforturile de a transforma probabilitatea riscului pozitiv într-o certitudine (100%), pe când strategia de sporire (Enhance) se refera la maximizarea impactului pozitiv al oportunității.

De ce sunt importante riscurile pozitive?

Înțelegerea si tratarea riscurilor pozitive duce cultura de Risk Management la un nivel superior. Odată îmbrățișat acest concept, compania are acces la o înțelegere mai buna a elementelor care pot reprezenta avantaje pe piață, iar proiectele pot fructifica evenimente care sa le îmbunătățească performantele. In mod sintetizat, oportunitățile sunt importante pentru ca:

  • Îmbunătățește procesul de luare a deciziilor si creste capacitatea echipe de a gândi „out of the box”;
  • Balansează in mod natural procesul de pregătire si de planificare a strategiei companiei. Ajuta top-managementul sa captureze elementele pozitive ale domeniului in care își desfășoară / se va desfășura activitatea organizației (where to play) si cum sa obțină un avantaj competitiv pe acea zona (how to win);
  • Identificarea si managementul rezultatelor pozitive ale riscurilor în gestionarea lanțului de aprovizionare poate crea oportunități de reducere a costurilor materialelor și a aprovizionării;
  • Poate ajuta echipa de management de proiect sa surprindă elemente favorabile performantei proiectului si sa le folosească pentru a duce proiectul la sfârșit cu succes;
  • Riscurile pozitive care apar în timpul proceselor de producție sau de fabricație pot aduce beneficii unei organizații prin creșterea productivității echipei și crearea de oportunități pentru îmbunătățirea produselor sau proceselor;
  • Pot ajuta companiile sa stimuleze inovația și sa dezvolte noi abordări, pentru a depăși provocările pieței in care activează.

In final, adopția conceptului de risk pozitiv (oportunitate) tine doar de cultura gândirii pozitive. Persoanele implicate in procesele de Risk Management trebuie in primul rand sa fie conștiente de percepția cu conotații negative pe care o avem despre conceptul de risc. Ulterior, este necesar sa își antreneze capabilitatea de a vedea dincolo de amenințări, pentru a surprinde cat mai multe oportunități, in procesul de identificare a riscurilor.

No votes yet.
Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *