Obtinerea certificarii PMP: Ritm si Motivatie

Reading Time: 2 minutes

In decembrie, anul trecut, un anunt pe net m-a facut dintr-o data sa-mi amintesc de certificarea PMP. Nu ma mai gandisem de ceva vreme la ea si am considerat ca este timpul sa nu mai aman. In cateva zile m-am inscris si apoi am participat la un curs de pregatire care imi furniza si cele 35 de ore necesare admiterii aplicatiei mele.

Astfel ca inceputul acestui an m-a prins cu PMBoK Guide-ul si Rita in fata gata sa incep cele 80-120 de ore care mi s-au spus ca sunt necesare studiului. De-abia acum am realizat ca nu am numarat cate ore mi-au fost necesare mie. Nici nu stiu daca are vreo relevanta.

Ce mi-a relevat mie pregatirea pentru acest examen cat si examenul in sine? Am sa incerc sa descriu succint lucrurile care mie mi s-au parut relevante desi sunt convins ca o parte din ele sunt pur personale si subiective. Dar sper ca, asa cum eu am citit pe acest blog experienta altora si mi-a prins bine, si experienta mea sa prinda bine altora.

Experienta chiar conteaza! Fara ea poti invata, dar mai mult mecanic. Procesul prin care iti trec toate proiectele lucrate in minte si le analizezi prin prisma abordarii PMI mi se pare extraordinar. Usureaza intelegerea proceselor si legaturilor dintre ele si nu in ultimul rand necesitatea lor!

Motivatia conteaza. Chiar conteaza! Pentru mine a-mi mentine motivatia sa lucrez zilnic a fost cea mai importanta componenta a studiului. Trebuie sa te motivezi sa studiezi zilnic. Indiferent care este planificarea pe care ti-ai facut-o trebuie sa te tii de ea zilnic. Iti este mult mai usor asa. Concentrarea pe acest obiectiv este foarte importanta.

Sa faci simulari cat mai multe. Si macar o data pe saptamana o simulare a unui examen complet de 4 ore. Examenul in sine te testeaza si fizic si psihic. Pentru mine, a fost o revelatie sa realizez cat de dificil este sa fii concentrat 4 ore fara pauza. Aveam impresia ca este ceva normal. A trebuit sa muncesc ceva pana 3-4 ore de concentrare intensa fara pauza sa (re)devina o obisnuinta.

Examenul, fara sa-si propuna poate, iti testeaza cunostiintele de engleza. Cred ca fiecare trebuie sa-si faca initial o evaluare in aceasta privinta.

Daca este sa spun acum ce a contat cel mai mult, cred ca ritmul si motivatia sunt cele doua componente care iti asigura succesul in obtinerea certificarii. Pana la urma, examenul dureaza 4 ore, asa ca ritmul in care te mentii in starea de examen conteaza foarte mult.

Rating: 5.0/5. From 5 votes.
Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *