Despre schimbarile la examenul de PMP si cum este sa fii PM in Nigeria cu Ovidiu Vieru

Reading Time: 7 minutes

Ovidiu Vieru: Absolvent al Universitatii Transilvania Brasov, Facultatea de Electronica si Calculatoare, inginer de automatizari. Ovidiu a fost pe rand inginer sef tura pe Centrala, sef sectie electrica la CET Brasov, sef tura operare la Envisan NV Belgia. Si din 2012 este Installations Manager si Project Manager pentru Nairda Nigeria Ltd.

Despre PMP

BRYX: Felicitari Ovidiu! Esti primul roman care a obtinut certificarea PMP in 2021, pe 6 ianuarie la patru zile dupa schimbarea formatului acestui examen. Cum ai ajuns la certificarea PMP? Cum ai auzit de ea si ce te-a determinat sa o obtii?

Ovidiu: Multumesc mult. Acum vreo 10 ani am trecut de la o companie in care businessul era axat pe operations la alta care se ocupa doar de proiecte. Jobul meu era legat tot de operations, in faza de pre-commissioning, dar mi-a placut mediul de proiect – mult mai activ si cu provocari permanente. Asa ca am cautat sa vad ce exista pe acesta parte care sa ma ajute la intelegerea proceselor. Am inceput sa invat singur din PMBOK Guide dar fara a avea scopul de a obtine certificarea. Ce m-a determinat pana la urma sa ma si certific a fost imbunatatirea continua a cunostintelor mele si bineinteles recunoasterea formala a abilitatilor. Sunt constient ca certificarea ofera un avantaj in cazul unor oportunitati dar in cazul meu nu acesta a fost motivul principal. Totusi, ca sa fie clar, nu recomand deloc ceea ce am facut eu la inceput, adica invatarea direct din PMBOK Guide. Cel mai eficient este sa incepi cu un curs dedicat pregatirii pentru aceasta certificare.

BRYX: L-ai dat de acasa online. Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a putea sustine examenul de acasa? Se poate sustine de pe tableta sau telefon?

Ovidiu: Nu sunt niste conditii speciale, doar de ordin tehnic – viteza de conexiune la internet si capabilitatile sistemului de pe care sustii examenul. Nu, nu e posibil de pe tableta sau telefon.

BRYX: Cum se face validarea sau checkin-ul pentru examen?

Ovidiu: In primul rand software-ul de testare trebuie descarcat si instalat pe laptop/desktop. Apoi acesta face o examinare a conditiilor tehnice, cum am spus, viteza de conexiune si capabilitati tehnice. Apoi treci prin anumiti pasi care sunt afisati pe ecran – fotografiere ID, fotografiere spatiu de examinare din 4 unghiuri si cam asta este. Ramane sa astepti ca proctorul (supraveghetorul) sa te contacteze. Acesta mai cere sa vada anumite parti din camera si porneste testarea. Este posibil sa te mai intrerupa din cand in cand sa arati alte parti ale camerei, mie mi s-a intamplat de doua ori dar in perioada de inceput, in decursul primelor 10 intrebari.

BRYX: Ai voie cu ciorne si calculator? Dar cu telefonul? Daca suna telefonul cum ai voie sa gestionezi situatia?

Ovidiu: Nu, nu este voie cu nici un fel de obiect exceptand calculatorul de pe care se da examinarea. Exista in aplicatia de examinare un spatiu de „ciorna“ si un calculator dar nu am avut nevoie de ele. Telefonul trebuie sa il ai in camera cu tine pentru a putea fi contactat de supraveghetor daca este cazul. Totusi, acesta trebuie sa fie intr-o locatie care nu poate fi accesata cu mana din locatia de examinare. De fapt in cursul procesului de check-in esti solicitat sa arati locatia telefonului. Orice zgomot apare in camera supraveghetorul va interveni si te va intreba ce este si poate decide chiar intreruperea examinarii. Deci, in cazul in care suna telefonul nu raspundeti, asteptati sa intervina supraveghetorul, explicati de unde vine zgomotul si asteptati ca acesta sa va instruiasca ce actiune sa luati. Este totusi de preferat sa-l setati pe vibratii.

BRYX: Daca apare o problema tehnica (cade curentul sau netul) care este procesul de gestionare?

Ovidiu: In cazul in care apare o astfel de problema supraveghetorul te va contacta pe numarul de telefon care il introduci in timpul procesului de check-in. Mai exista si optiunea unui chat room prin care sa-i contactezi tu dar este bine sa nu ajungi acolo. Se poate ajunge la repornirea examenului cu timerul din momentul pierderii conexiunii, la reprogramarea examenului de la inceput pentru alta data sau la terminarea examenului cu rezultat “FAILED”.

BRYX: Ai sustinut examenul pe noul format care a intrat in vigoare pe 2 ianuarie 2021. Ne poti da mai multe detalii referior la noul format?

Ovidiu: In primul rand managementul timpului este diferit – dupa completarea fiecarui set de 60 de intrebari ai optiunea unei pauze de 10 minute. S-a modificat si modul tehnic de a raspunde, daca inainte la fiecare intrebare era doar un singur raspuns corect, acum sunt intrebari la care trebuie sa marchezi 2 sau chiar 3 raspunsuri. Partea buna este ca ti se indica exact cate trebuie sa marchezi. Au aparut si intrebari de gen puzzle in care se dau niste elemente/activitati intr-o coloana si trebuie sa le coordonezi cu conceptele reflectate de acestea, listate in alta coloana. Tehnic, faci drag and drop dintr-o coloana in alta iar daca ai gresit poti face drag and drop in sens invers. Am impresia ca modul de evaluare s-a schimbat dar acesta nu este transparent deci este greu de spus. Intrebarile sunt mai subtile, nu rareori avand 8-10 randuri, si din raspuns cred ca se extrag mai multe informatii decat daca ai raspuns corect sau nu intr-un anumit domeniu. Desi din experienta acumulata de la testele facute inainte am invatat ca la astfel de intrebari sa sar direct la sfarsitul intrebarii si sa citesc ce se cere de fapt, a trebuit sa ma reintorc tot timpul sa citesc integral problema expusa. Nu am simtit la nici o intrebare ca avand context rezidual, lipsit de importanta.

BRYX: Ce tipuri de intrebari ai avut? Ce domenii au fost mai prezente in intrebarile pe care le-ai primit?

Ovidiu: Aici am ramas putin surprins. Am intalnit foarte multe intrebari cu referire la Agile. Intr-un moment chiar m-am uitat la denumirea testului sa fiu sigur ca dau examenul de PMP :). Multe intrebari legate de companii care lucreaza in metodologie waterfall si vor sa faca tranzitia la Agile. Cred ca o pondere semnificativa au avut intrebarile in care trebuie sa identifici procesul in care esti si apoi actiunea urmatoare. De altfel rezultatul examinarii care iti este transmis in mod privat este structurat pe 3 domenii: Process, People si Business Environment.

BRYX: Ce recomandari le-ai face celor care vor sa sustina examenul de acasa?

Ovidiu: In primul rand faceti pre-testarea sistemului in exact aceleasi conditii in care o sa sustineti examenul. Eu am avut o surpriza deoarece am testat sistemul intr-o camera iar examenul l-am dat in alta camera. Fiind conectat pe wifi am avut surpriza ca testul de sistem de la inceputul examenului sa esueze datorita calitatii scazute a conexiunii. Nu prea mai este timp in situatii de genul asta sa-ti organizezi alt spatiu de lucru asa ca a trebuit sa improvizez rapid, am mers cu laptopul mai aproape de router, am facut testul de sistem si apoi m-am reintors la locul amenajat. Am avut unele emotii ca nu cumva sa raman fara conexiune in timpul examinarii dar cu putin noroc am trecut cu bine.

BRYX: Ce sfat ai da celor care vor sa obtina certificarea?

Ovidiu: Nu incercati sa o faceti de unul singur. Aveti nevoie de tot suportul necesar pentru a avea success. Cautati acest suport oriunde il gasiti in jur – familie, prieteni, colegi, mentori. Personal am avut 3 “stakeholderi” 🙂 care m-au ajutat mult – familia (Iulia, Adrian si Robert), un coleg si prieten in acelasi timp, master in project manager (Albert Varga) si PM ACCESS, in mod concret Narciss Popescu. Le multumesc tuturor.

Despre Nigeria

BRYX: De cand esti in Nigeria si cum ai ajuns aici?

Ovidiu: In Nigeria am ajuns in 2012 prin intermediul unei companii de recrutare. Am avut un interviu prin telefon dupa care am primit contractul prin mail si am inceput procedurile de obtinere a vizei de lucru. Cred ca a fost si un pic de noroc considerand ca nu am fost acceptat in alte pozitii pentru care ma consideram mult mai potrivit in acel moment. Oricum, acesta a fost momentul care m-a implicat in project management si ma bucur ca s-a intamplat in acest mod.

BRYX: Unde locuiesti si cat faci pana la serviciu?

Ovidiu: In prezent locuiesc in capitala, Abuja, si lucrez in 4 proiecte. Cel mai aproape este la 10 minute cel mai indepartat 20-25 minute driving time.

BRYX: Care sunt greutatile de a fi roman in Nigeria?

Ovidiu: Sincer, singura greutate este departarea de familie. In rest parerea mea este ca viata i-a invatat multe pe romani, inclusiv adaptarea rapida. De aceea toti romanii de aici sunt apreciati de catre echipele lor si sunt evaluati la cel putin acelasi nivel de profesionalism cu cei proveniti din sisteme mai modern (vestul Europei, UK).

BRYX: In ce tipuri de proiecte sunteti implicat?

Ovidiu: Compania la care lucrez se ocupa de instalatii in constructii iar eu am lucrat pana acum la un complex format dintr-un hotel, parc de distractii, mall si convention center, la un spital, o cladire de birouri si cateva hoteluri (Hilton, Sheraton). La unele din proiecte am lucrat/lucrez ca Installations Manager (electrical) la altele ca Project Manager.

BRYX: Cum arata o zi obisnuita de lucru?

Ovidiu: Primul lucru este verificarea email-ului si apoi, considerand ca toate proiectele la care lucrez sunt in faza de executie, urmeaza verificarea cererilor de materiale primite de la site manageri dupa care, in functie de prioritatile de moment: cateodata trebuie sa organizez definitivarea unui desen tehnic, alta data sa lucrez la evaluarea proiectului, verificarea situatiei materialelor care au termen lung de livrare, revizuirea riscurilor, asigurarea acceptarii livrabilelor intermediare, mentoringul pentru echipa de proiect este o prioritate pentru mine dar cea mai mare parte din zi o folosesc pentru stakeholders engagement.

BRYX: Care este cea mai mare provocare pe care ai intalnit-o din punct de vedere profesional acolo?

Ovidiu: Lipsa personalului competent. Pe langa o echipa de project management minimala, competentele tehnice ale personalului local lasa mult de dorit. De aici interesul meu in dezvoltarea abilitatilor echipei si pot spune cu mandrie ca am crescut o echipa de apreciat. Bineinteles ca sunt multe de imbunatatit dar lucram la partile noastre slabe continuu.

BRYX: Sunt multi romani sau europeni in zona? Exista o comunitate? Exista o viata dupa munca?

Ovidiu: Sunt multi europeni, sunt multi si de pe celelalte continente. Companiile fiind in general multinationale, comunitatile se fac pe nationalitate dar sunt si grupuri de interese – hand crafting si arta in general pentru sotiile venite cu familia, gym si cateva sporturi (golf, squash, tir cu arcul, tenis, …). Viata de dupa munca nu este mult diferita de Romania – intalniri cu prietenii acasa, iesiri la restaurant, cluburi, piscine, barbeque. Inaintea anului COVID se organizau diferite evenimente culturale internationale care momentan s-au sistat dar avem sperante in revenire. Marea diferenta fata de Romania este dificultatea de a iesi in afara orasului pentru excursii scurte.

BRYX: Un sfat pentru cei care sunt la inceput de drum ca Project Manageri.

Ovidiu: Succesul tau este dat de succesul oamenilor pe care-i conduci. Condu-i prin exemplul tau, ajuta-i sa creasca si vei creste odata cu ei. Asculta si recunoaste meritele fiecaruia.

BRYX: Ovidiu, iti multumim pentru informatii si iti dorim mult success!

Ovidiu: Multe multumiri si voua si success celor ce urmaresc acesta platforma.

Rating: 5.0/5. From 5 votes.
Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *