Corina Mirica, despre examenul de PMP sustinut online de acasa

Reading Time: 6 minutes

Corina Mirica: In prezent, Project Manager in cadrul companiei EA, coordoneaza echipe cu scopul de a verifica calitatea produselor dezvoltate. In facultate a fost membru activ in AIESEC, o asociatie globala ce pune accent pe dezvoltarea potentialului tinerilor. De aici a derivat si pasiunea pentru leadership, management, dezvoltare personala si imbunatirea proceselor. Desi lucreaza in IT de 5 ani, cariera profesionala a inceput-o in Customer Service, ceea ce a contribuit substantial la dezvoltarea abilitatilor de comunicare si adaptare.

ComunitateA: Felicitari Corina pentru obtinerea certificarii PMP! Esti printre primii care au spart gheata si au obtinut certificarea PMP sustinand examenul online de acasa. Cum ti s-a parut examenul?

Corina: Wow! Da! Varianta online a fost pentru mine o mare usurare. Imi programasem examenul pentru luna martie, insa din cauza restrictiilor impuse de Coronavirus, centrul de testare s-a inchis si am reprogramat examenul de trei ori in van. Incarcatura emotionala a fost destul de mare; cand se apropia data programarii, primeam notificarea de anulare. E o frustrare care se acumuleaza si care trebuie la randul ei gestionata, astfel incat sa nu intrerupa procesul de invatare. A patra oara a fost cu noroc, intrucat PMI a lansat protocolul pentru sustinerea examenului online. Odata programarea facuta, am realizat ca intervin si alte griji, pe care nu le-ai fi avut la un centru fizic de testare, cum ar fi o posibila pana de curent, o conexiune de internet instabila, zgomot excesiv de la vecini fix in intervalul respectiv. Nu iti poti lua timp sa le rezolvi pentru ca nu ai voie sa parasesti punctul de examinare, dar si pentru ca timpul este limitat. Cat despre examen…dupa o perioada destul de lunga de pregatire, examenul nu a mai parut excesiv de greu. Am trait pe pielea mea experienta dezorientarii din prima parte a examinarii. Nu stii exact cum sa te pozitionezi fata de intrebari, cred ca e o perioada de calibrare. Dupa 50 de intrebari, eram sigura doar de raspunsurile a cinci intrebari. Incepand insa cu a doua parte, totul a decurs foarte cursiv, aveam incredere ca raspunsurile date sunt cele corecte, iar procentul raspunsurilor corecte a crescut considerabil. Fiind un examen online, a trebuit sa fiu atenta si la camera video sa ma asigur ca nu ies din cadru, aceasta fiind una din conditiile impuse. Rezultatul l-am primit imediat dupa finalizarea testului, dupa care am fost rugata sa completez un chestionar foarte scurt. Raportul detaliat al rezultatului l-am primit a doua zi, logandu-ma in platforma PMI (ei ofera un interval de 1-3 zile lucratoare pentru raport).

ComunitateA: Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a putea sustine examenul de acasa? Se poate sustine de pe tableta sau telefon?

Corina: In prima faza ar fi conditiile tehnice: conexiune la internet buna, camera video, microfon, dar si cele legate de locatie: un spatiu privat cu patru pereti unde sa nu aiba acces nimeni in afara de tine. Apoi sunt cele legate de securitate. La solicitarea proctorului (supraveghetorului), trebuie sa-i dai acces la spatiul in care te aflii, ilustrand diverse parti ale camerei in care are loc testarea. De asemenea, este stipulat ca nu trebuie sa se auda zgomote si nici sa fie o alta persoana cu tine in camera, motivele fiind lesne de inteles. Tableta si telefonul nu sunt permise in apropierea spatiului de testare. Este interzisa si conexiunea de tip hotspot cu telefonul mobil.

ComunitateA: Cum se face validarea sau checkin-ul pentru examen?

Corina: Ei iti dau acces la un test pe care il poti face inaintea zilei de examen pentru a analiza caracteristicile tehnice: functionalitatea camerei video, a microfonului si conexiunea la internet, se fac poze la actul de identitate (am vazut ca au disponibil doar permis de conducere si pasaport), dar si la spatiul in care se va desfasura examenul. In ziua examenului, dupa ce te loghezi in Pearson Vue, descarci aplicatia conform instructiunilor si se repeta testul descris, insa dureaza mai putin (in jur de 10 minute), fiind deja obisnuit cu procesul. Urmeaza un set de instructiuni de parcurs in 10 minute despre folosirea aplicatiei si apoi incepe examenul.

ComunitateA: Ai voie cu ciorne si calculator? Dar cu telefonul? Daca suna telefonul cum ai voie sa gestionezi situatia?

Corina: Un stres aditional pe care il aduce testarea de acasa, este complianta fata de normele de securitate impuse. Sunt foarte stricti, tocmai pentru a mentine un nivel ridicat de incredere al certificarii. Chiar aceasta strictete pune si mai multa presiune sa nu faci un pas gresit. Nu ai voie cu nimic pe birou sau in apropierea acestuia, in afara de actul de identitate. Asta inseamna fara ciorne si calculator pentru ca ele sunt integrate in aplicatia pentru examen. Asadar totul este electronic. Telefonul trebuie sa il ai in camera pentru a putea fi contactat de proctor doar in cazul in care apar probleme tehnice, insa nu in imediata apropiere a biroului. Daca suna telefonul, nu ai voie sa raspunzi, decat daca intampini probleme cu aplicatia, microfonul, conexiunea si esti sunat de supraveghetor. Pe langa aceste detalii, de retinut si faptul ca nu ai voie sa te misti de pe scaun astfel incat sa iesi din raza camerei video. Esti filmat continuu.

ComunitateA: Daca apare o problema tehnica (cade curentul sau netul) care este procesul de gestionare?

Corina: In cazul descris de tine, vei fi contactat de proctor pe telefon pentru a clarifica situatia. Insa acest timp este scazut din durata examenului. Daca problema se poate remedia rapid si nu interfereaza cu examenul, acesta se reia, insa daca intervine o chestiune mai complicata, ti se da un numar de caz pentru a te reprograma. In acest caz este posibil sa ti se solicite o noua plata. Probabil e o decizie ce se ia in functie de situatie.

ComunitateA: Cum a fost cu pauza de 10 minute si cand a trebuit sa o iei? Este obligatorie?

Corina: Optiunea de pauza mi-a fost oferita dupa primele 90 de intrebari. Tot atunci am avut si posibilitatea sa revizuiesc intrebarile marcate “For Review”, dupa care a inceput pauza. Nu este obligatorie, poti continua examenul fara pauza. Cert este ca atunci cand te intorci din pauza, nu mai ai acces la acele 90 de intrebari din prima parte. La finalul fiecarei parti a examenului poti accesa orice intrebare din cele raspunse deja, fara sa o fi marcat “For Review”.

ComunitateA: Ii poti vedea sau interactiona cu cei care te supravegheaza online?

Corina: Nu ii poti vedea pe cei ce te supravegheaza. Doar ei te vad pe tine. Poti interactiona cu ei prin fereastra de Chat, insa cronometrul nu se opreste in timpul interactiunii.

ComunitateA: Ce recomandari le-ai face celor care vor sa sustina examenul de acasa?

Corina: Sa se asigure ca indeplinesc conditiile tehnice, ca au un spatiu linistit si privat pe care il pot folosi, sa fie deschisi conditiilor impuse si sa se relaxeze. In timpul examenului, proctorul nu m-a contactat sub nicio forma, desi aveam impresia ca sigur nu stau cum trebuie la birou sau ca ma misc prea mult. Nu sunt exagerati. Ah…si sa se asigure ca au vecini intelegatori, care sa nu intreprinda lucrari de renovare in intervalul orar al examenului. 🙂

ComunitateA: Cum ai ajuns la certificarea PMP? Cum ai auzit de ea si ce te-a determinat sa o obtii?

Corina: Indragesc project management-ul pentru ca imi ofera posibilitatea sa imbin leadership-ul cu managementul pentru atingerea obiectivelor, de orice natura ar fi ele. Stiam de certificarea asta de foarte multi ani, era recunoscuta pentru complexitatea ei. Mi-am dorit mult sa imi asez experienta si cunostintele intr-un mod organizat si sa ma pot orienta dupa un guideline global eficient. Ceea ce imi si ofera aceasta certificare. Da, poate nu voi folosi toate instrumentele si procesele invatate, insa e foarte important sa stiu ca le am la dispozitie oricand am nevoie si sa stiu cum le pot accesa. Un alt motiv care m-a determinat sa urmez cursul si sa dau examenul a fost trainerul PM Access, Narciss Popescu. Il intalnisem in timpul unui alt training si m-a impresionat gandirea foarte logica, analitica, ce a facut totul sa para mult mai usor.

ComunitateA: Cat ai invatat si cum anume ai abordat procesul de pregatire?

Corina: Procesul de invatare s-a intins pe trei luni plus o a patra luna de intretinere a acestui proces, pana cand varianta de examen online a devenit disponibila. Cred ca au fost in jur de 300 de ore. Pregatirea a inceput cu o parcurgere a teoriei despre arii, procese si instrumente, urmata de teste, foarte multe teste. As zice teorie 30%, teste 70%.

ComunitateA: Ce sfat ai da celor care vor sa obtina certificarea?

Corina: Constanta si determinarea cred ca joaca roluri foarte importante in acest proces. Da, vor fi perioade aglomerate, extenuante, in care pregatirea pentru certificarea PMP nu va fi o prioritate, insa e important sa existe o continuitate si sa evitam pauzele prea lungi care pot deturna toate eforturile intreprinse pana in momentul respectiv. Este un examen care testeaza si rabdarea, implicarea, determinarea. Mai mult decat atat, sa ai un proces de invatare ghidat in directia potrivita este esential, mai ales daca nu ai foarte mult timp la dispozitie si vrei sa fii sigur ca vei lua examenul din prima incercare. Ii multumesc lui Narciss, a fost un mentor grozav!

ComunitateA: Corina, iti multumim mult pentru informatii si iti dorim succes!

Rating: 4.8/5. From 8 votes.
Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *