In Noiembrie 2019 Scrum.org a lansat un nou examen de certificare, si anume Professional Scrum Product Owner II, prescurtat PSPO II, cu o dificultate intermediara intre PSPO I si PSPO III (care pana acum era cunoscut ca si PSPO II). Asadar, au redenumit PSPO II-ul existent in PSPO III si au introdus o noua varianta de PSPO II — mai multe detalii despre aceasta schimbare gasiti aici.
Noul examen de PSPO II este mai usor decat PSPO III, insa cu siguranta mai dificil decat PSPO I. In Ianuarie 2020 am sustinut si eu acest examen si am obtinut un scor de trecere, insa mi-a fost destul de greu sa ma pregatesc pentru ca certificarea era destul de noua si nu am avut la dispozitie resurse care sa ma ajute cu pregatirea. Din acest motiv m-am gandit sa le centralizez si sa le impartasesc cu voi, in speranta ca o sa va ajute pe parcursul pregatirii.
Mai jos este rezultatul — o lista de 10 ponturi pe care le recomand in pregatirea pentru examenul de Professional Scrum Product Owner II.
#1 — Ce trebuie sa stiu despre certificare?
Daca sunteti interesati sa sustineti certificarea de PSPO II inseamna ca deja aveti PSPO I si sunteti familiari cu modul in care se desfasoara examenele pe platforma Scrum.org. In cele ce urmeaza voi descrie succint caracteristici specifice ale examenului de PSPO II.
Similar cu PSPO I, pentru a va certifica este necesar un scor de minim 85%. De data aceasta insa, in loc de 80 de intrebari in 60 minute, la PSPO II veti avea doar 40 intrebari in 60 minute. Daca ar fi sa facem un calcul rapid, veti avea undeva la 1.5 minute per intrebare, adica dublu in comparatie cu examenul de PSPO I. Nu va bucurati prea tare, intrucat intrebarile sunt dificile si va pot pune in dificultate mai ales daca nu aveti si o experienta practica in zona de product ownership. Asadar, folositi-va de cele 60 de minute pe care le aveti la dispozitie pentru a citi cu atentie intrebarile si toate variantele de raspuns. Daca unele intrebari vi se par prea grele si nu puteti raspunde pe loc, sugestia mea este sa le marcati pentru ‘review’ (functionalitate pe care platforma de testare o pune la dispozitie) si sa reveniti la final asupra lor. Aveti grija sa nu lasati intrebari fara raspuns, sau sa verificati cate raspunsuri corecte ar trebui sa marcati. Majoritatea intrebarilor sunt cu raspuns multiplu, uneori este specificat in enuntul intrebarii cate raspunsuri sunt corecte, dar sunt si cateva pentru care se mentioneaza doar ‘select all that apply’ — care din punctul meu de vedere sunt cele mai dificile.
#2 — Am citit deja Scrum Guide. Ce urmeaza?
Scrum.org are o multitudine de resurse utile pe care le recomanda in pregatirea pentru PSPO II. Probabil ca ati citit deja Scrum Guide si Nexus Guide pe durata pregatirii pentru examenul de PSPO I. In acest caz, luati-o de la capat si mai treceti o data (minim!) prin ele. Este important mai ales sa intelegeti conceptele prezentate in Nexus Guide pentru a putea raspunde la intrebarile din zona de Scaling Scrum.
Ghidul Evidence-Based Management Guide este de asemenea FOARTE util. Descrie cum poate un Product Owner sa se foloseasca de metrici si indicatori pentru a lua decizii — intr-un mediu empiric, bineinteles.
Cititi macar o data si Kanban Guide for Scrum Teams. Nu veti intalni intrebari din zona de Kanban la examen, insa sunt descrise practici utile de Kanban care pe langa implementarea Framework-ului de Scrum, ajuta la obtinerea unor rezultate mai bune in zona de product development.
#3 — Resurse recomandate de Scrum.org
Re-cititi toate resursele pe care Scrum.org le recomanda in Product Owner Learning Path, chiar daca ati trecut deja prin ele in timpul pregatirii pentru examenul de PSPO I. De data aceasta, focusati-va mai mult pe cele doua competente care sunt evidentiate ca fiind adresate in mod deosebit in examenul de PSPO II: Managing Products with Agility si Evolving the Agile Organization.
#4 — Keep calm and read on
Asa cum spuneam si mai sus, intrebarile de la examenul de PSPO II sunt mult mai dificile decat cele de la PSPO I. Din acest motiv este necesara o pregatire mai riguroasa pentru a obtine un scor cat mai bun. In pregatirea mea am citit de mai multe ori cartea The Professional Scrum Product Owner scrisa de Don McGreal si Ralph Jocham. Asa de mult mi-a placut, incat o recomand si celor care nu doresc sa sustina examenul de PSPO II, insa vor sa isi imbunatateasca skill-urile in zona de Product Ownership.
Mai jos este lista de carti pe care le-am parcurs eu pe durata pregatirii:
- The Professional Scrum Product Owner, de Don McGreal si Ralph Jocham — mi-a placut cel mai mult faptul ca este plina de exemple din viata reala de care autorii se folosesc pentru a explica toate conceptele. Va spun sincer, pe unele le-am imprumutat 🙂 si le folosesc si eu in training-uri si prezentari.
- Scrum — A Pocket Guide: A Smart Travel Companion, de Gunther Verheyen — am citit-o prima data in timpul pregatirii pentru examenul de PSM II. Apoi am citit-o din nou pentru PSPO II si tot am gasit nuante pe care nu le-am observat initial, datorita schimbarii de perspectiva. Prima data citeam din perspectiva unui Scrum Master, iar a doua oara, din cea a unui Product Owner. Asa cum ii spune si numele, ‘a pocket guide’, este destul de mica si se parcurge repede.
- Nexus Framework for Scaling Scrum, de Kurt Bittner — cu siguranta una dintre cele mai bune resurse cand vine vorba de rolul de Product Owner intr-un mediu de scalare.
97 Things Every Scrum Practitioner Should Know: Collective Wisdom from the Experts, de Gunther Verheyen — nu am citit-o in timpul pregatirii pentru PSPO II, pentru ca nu aparuse inca atunci cand am sustinut eu examenul, dar am citit-o dupa si mi se pare foarte usor de parcurs si cu o multime de informatii valoroase adunate de Gunther de la mai multi contributori si pasionati de Framework-ul Scrum. O recomand pentru PSPO II.
#5 — Ce inseamna de fapt rolul de Product Owner?
Sursa: The Professional Scrum Product Owner by Don McGreal and Ralph Jocham
Don McGreal si Ralph Jocham au pus punctul pe ‘i’ in cartea lor, The Professional Scrum Product Owner:
“The world of product management is a lot bigger than Scrum […] A Product Owner is one of the three Scrum Roles. Although most product management activities are not part of the Scrum Framework […] a good Product Owner will take them on […].”
In traducere: desi rolul de Product Owner este descris destul de succint in Scrum Guide, exista o multitudine de activitati si practici de product management pe care un Product Owner trebuie sa le faca pentru a creste sansele sa livreze un produs de succes. In imaginea de mai jos regasim doar o mica parte din aceste activitati si practici.
Pentru examen este important sa intelegem acest lucru si sa nu ne focusam doar pe caracteristicile descrise in Scrum Guide. Experienta practica, daca exista, va va ajuta enorm de mult.
Sursa: The Professional Scrum Product Owner by Don McGreal and Ralph Jocham
#6 — Cum (nu) trebuie sa fie un Product Owner
Contributorii Scrum.org au publicat o serie de articole pe blog, in care adreseaza multiplele fatete/roluri pe care le are un Product Owner (asa-numitele ‘Product Owner Stances’), cu o separare clara intre cele care sunt cu adevarat utile (Preferred) si cele care au derivat mai degraba din niste idei preconcepute (Misunderstood). In articolele de mai jos sunt descrise in detaliu comportamentele fiecarui tip de rol, pentru a le putea identifica mai usor.
Preferred Product Owner Stances:
- The Visionary
- The Customer Representative
- The Decision Maker
- The Collaborator
- The Influencer
- The Experimenter
Misunderstood Product Owner Stances:
Intrebarile de la examen sunt formulate in asa fel incat pentru a raspunde este necesar sa intelegeti cum gandeste un Product Owner si cum ia decizii in viata reala. Nu veti intalni intrebari despre comportamentele fatetelor de mai sus, insa este posibil sa gasiti descrierea unui context in care, in calitate de Product Owner, trebuie sa luati o decizie.
#7 — Cateva ponturi de la Robbin Schuurman
Tot contributorii Scrum.org au adunat si o serie de ponturi pe care le-au grupat dupa mai multe arii din care sunt inspirate intrebarile de la examen. Recomandarea mea este sa le cititi cu atentie, de mai multe ori, pentru ca formularile din aceste ponturi se vor gasi (uneori ca atare) in intrebarile de la examen. Exista chiar posibilitatea sa puteti raspunde la 1-2 intrebari de la examen doar stapanind ideile din aceste articole.
- Tips for Agile Product Management
- Tips for (Product) Vision
- Tips for Value
- Tips for Stakeholder Management
- Tips for Scrum Framework
- Tips for Product Backlog Management
- Tips for Release Planning
- Tips for Agile product roadmaps
#8 — Cum era vorba aia? Exercitiul este mama invataturii 🙂
Nu stiu altii cum sunt, dar pentru mine cea mai usoara modalitate de a invata este prin sustinerea de teste pregatitoare. Las aici o lista de link-uri catre testele pe care le-am gasit. Daca mai gasiti altele si sunteti dornici ca le impartasiti, va invit sa lasati un comentariu cu link-ul.
Lista de Open Assessments propusa de Scrum.org:
Testele pregatitoare ale lui Mikhail Lapshin — stiti voi, acelea care ne-au ajutat sa ne pregatim pentru PSM I si PSPO I:
Testul de 10 intrebari propus de Simon Kneafsey de la TheScrumMaster.co.uk. Aceste intrebari mi s-au parut destul de dificile, poate unele chiar mai dificile decat cele de la examen, insa va va ajuta sa identificati ariile pe care inca nu le stapaniti. Atentie, la final Simon nu share-uieste care sunt raspunsurile corecte si nici nu ofera explicatii pentru acestea, asa ca va trebui sa le cautati in materialele pregatitoare.
Testele pregatitoare din acest curs de pe Udemy. Desi nu acopera in totalitate curicula pentru examen, ele sunt similare ca si dificultate.
#9 — Training
Cei de la Scrum.org au lansat recent un training care are ca scop pregatirea pentru examenul de PSPO II. Aici veti gasi mai multe informatii despre training. Atentie insa, asa cum mentioneaza si ei, trainingul nu este suficient ca si pregatire pentru examen. Eu personal nu am participat, dar am observat ca review-urile sunt foarte bune, asa ca l-am adaugat in lista pentru cei care au posibilitatea si doresc sa participe. Vad ca acum este disponibil si online, ceea ce constituie un avantaj dpdv logistica (din cate stiu in Romania nu se organizeaza).
#10 — Atentie la terminologie
Am dat peste acest articol care mi se pare foarte util mai ales pentru cei care nu sunt vorbitori nativi de limba engleza. Autoarea a evidentiat cele mai intalnite capcane pe care le puteti observa in formularea intrebarilor de la examen si le-a explicat pe fiecare in parte.
Articolul este de ajutor si pentru cei care cunosc foarte bine limba engleza si inteleg diferentele dintre termenii respectivi, in sensul ca ofera cateva ponturi vis-a-vis de ce ar trebui sa cautam atunci cand citim intrebarile. Merita parcurs, v-ar putea ajuta sa raspundeti macar la o intrebare doar daca sunteti atenti la terminologie.
Bonus: Masurati-va progresul!
Va recomand sa incepeti prin a sustine testele de pregatire, insa fara a verifica raspunsurile corecte. Notati undeva nota obtinuta, dupa care treceti prin toate resursele despre care am povestit mai sus. Odata ce ati terminat de citit, reluati intrebarile pregatitoare si notati din nou scorul pentru a-l compara cu cel initial. Deja in acest moment ar trebui sa puteti identifica ariile unde mai este nevoie de aprofundare, asa ca in iteratia a doua de studiu va recomand sa va focusati pe acelea, urmand ca la apoi sa treceti din nou prin intrebari. De data aceasta verificati si incercati sa intelegeti de ce-ul din spatele raspunsurilor corecte si apoi reveniti asupra materioalelor de studiu. In aceasta etapa va garantez ca deja o sa va sara in ochi raspunsurile sau explicatiile pentru diferite raspunsuri din intrebarile pregatitoare.
Pentru mine a functionat foarte bine aceasta abordare, mi-am notat intrebarile la care nu eram sigura de raspuns si am cautat in materialele de studiu pana am inteles cum ar trebui sa raspund la ele.
Acestea au fost cele 10 ponturi care sper sa va ajute in pregatirea pentru examenul de PSPO II. Nu este usor, insa merita efortul iar la final veti ramane cu multe cunostinte noi pe care le puteti aplica imediat. Spor la pregatire!
Andreea