10 Ponturi pentru Obtinerea Certificarii de Professional Scrum Product Owner II

Reading Time: 8 minutes

#1 — Ce trebuie sa stiu despre certificare?

Daca sunteti interesati sa sustineti certificarea de PSPO II inseamna ca deja aveti PSPO I si sunteti familiari cu modul in care se desfasoara examenele pe platforma Scrum.org. In cele ce urmeaza voi descrie succint caracteristici specifice ale examenului de PSPO II.

#2 — Am citit deja Scrum Guide. Ce urmeaza?

Scrum.org are o multitudine de resurse utile pe care le recomanda in pregatirea pentru PSPO II. Probabil ca ati citit deja Scrum Guide si Nexus Guide pe durata pregatirii pentru examenul de PSPO I. In acest caz, luati-o de la capat si mai treceti o data (minim!) prin ele. Este important mai ales sa intelegeti conceptele prezentate in Nexus Guide pentru a putea raspunde la intrebarile din zona de Scaling Scrum.

#3 — Resurse recomandate de Scrum.org

Re-cititi toate resursele pe care Scrum.org le recomanda in Product Owner Learning Path, chiar daca ati trecut deja prin ele in timpul pregatirii pentru examenul de PSPO I. De data aceasta, focusati-va mai mult pe cele doua competente care sunt evidentiate ca fiind adresate in mod deosebit in examenul de PSPO II: Managing Products with Agility si Evolving the Agile Organization.

#4 — Keep calm and read on

Asa cum spuneam si mai sus, intrebarile de la examenul de PSPO II sunt mult mai dificile decat cele de la PSPO I. Din acest motiv este necesara o pregatire mai riguroasa pentru a obtine un scor cat mai bun. In pregatirea mea am citit de mai multe ori cartea The Professional Scrum Product Owner scrisa de Don McGreal si Ralph Jocham. Asa de mult mi-a placut, incat o recomand si celor care nu doresc sa sustina examenul de PSPO II, insa vor sa isi imbunatateasca skill-urile in zona de Product Ownership.

  • Scrum — A Pocket Guide: A Smart Travel Companion, de Gunther Verheyen — am citit-o prima data in timpul pregatirii pentru examenul de PSM II. Apoi am citit-o din nou pentru PSPO II si tot am gasit nuante pe care nu le-am observat initial, datorita schimbarii de perspectiva. Prima data citeam din perspectiva unui Scrum Master, iar a doua oara, din cea a unui Product Owner. Asa cum ii spune si numele, ‘a pocket guide’, este destul de mica si se parcurge repede.
  • Nexus Framework for Scaling Scrum, de Kurt Bittner — cu siguranta una dintre cele mai bune resurse cand vine vorba de rolul de Product Owner intr-un mediu de scalare.

97 Things Every Scrum Practitioner Should Know: Collective Wisdom from the Experts, de Gunther Verheyen — nu am citit-o in timpul pregatirii pentru PSPO II, pentru ca nu aparuse inca atunci cand am sustinut eu examenul, dar am citit-o dupa si mi se pare foarte usor de parcurs si cu o multime de informatii valoroase adunate de Gunther de la mai multi contributori si pasionati de Framework-ul Scrum. O recomand pentru PSPO II.

#5 — Ce inseamna de fapt rolul de Product Owner?

#6 — Cum (nu) trebuie sa fie un Product Owner

Contributorii Scrum.org au publicat o serie de articole pe blog, in care adreseaza multiplele fatete/roluri pe care le are un Product Owner (asa-numitele ‘Product Owner Stances’), cu o separare clara intre cele care sunt cu adevarat utile (Preferred) si cele care au derivat mai degraba din niste idei preconcepute (Misunderstood). In articolele de mai jos sunt descrise in detaliu comportamentele fiecarui tip de rol, pentru a le putea identifica mai usor.

#7 — Cateva ponturi de la Robbin Schuurman

Tot contributorii Scrum.org au adunat si o serie de ponturi pe care le-au grupat dupa mai multe arii din care sunt inspirate intrebarile de la examen. Recomandarea mea este sa le cititi cu atentie, de mai multe ori, pentru ca formularile din aceste ponturi se vor gasi (uneori ca atare) in intrebarile de la examen. Exista chiar posibilitatea sa puteti raspunde la 1-2 intrebari de la examen doar stapanind ideile din aceste articole.

#8 — Cum era vorba aia? Exercitiul este mama invataturii 🙂

Nu stiu altii cum sunt, dar pentru mine cea mai usoara modalitate de a invata este prin sustinerea de teste pregatitoare. Las aici o lista de link-uri catre testele pe care le-am gasit. Daca mai gasiti altele si sunteti dornici ca le impartasiti, va invit sa lasati un comentariu cu link-ul.

#9 — Training

Cei de la Scrum.org au lansat recent un training care are ca scop pregatirea pentru examenul de PSPO II.  Aici veti gasi mai multe informatii despre training. Atentie insa, asa cum mentioneaza si ei, trainingul nu este suficient ca si pregatire pentru examen. Eu personal nu am participat, dar am observat ca review-urile sunt foarte bune, asa ca l-am adaugat in lista pentru cei care au posibilitatea si doresc sa participe. Vad ca acum este disponibil si online, ceea ce constituie un avantaj dpdv logistica (din cate stiu in Romania nu se organizeaza).

#10 — Atentie la terminologie

Am dat peste acest articol care mi se pare foarte util mai ales pentru cei care nu sunt vorbitori nativi de limba engleza. Autoarea a evidentiat cele mai intalnite capcane pe care le puteti observa in formularea intrebarilor de la examen si le-a explicat pe fiecare in parte.

Bonus: Masurati-va progresul!

Va recomand sa incepeti prin a sustine testele de pregatire, insa fara a verifica raspunsurile corecte. Notati undeva nota obtinuta, dupa care treceti prin toate resursele despre care am povestit mai sus. Odata ce ati terminat de citit, reluati intrebarile pregatitoare si notati din nou scorul pentru a-l compara cu cel initial. Deja in acest moment ar trebui sa puteti identifica ariile unde mai este nevoie de aprofundare, asa ca in iteratia a doua de studiu va recomand sa va focusati pe acelea, urmand ca la apoi sa treceti din nou prin intrebari. De data aceasta verificati si incercati sa intelegeti de ce-ul din spatele raspunsurilor corecte si apoi reveniti asupra materioalelor de studiu. In aceasta etapa va garantez ca deja o sa va sara in ochi raspunsurile sau explicatiile pentru diferite raspunsuri din intrebarile pregatitoare.

Pentru mine a functionat foarte bine aceasta abordare, mi-am notat intrebarile la care nu eram sigura de raspuns si am cautat in materialele de studiu pana am inteles cum ar trebui sa raspund la ele.

No votes yet.
Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *