Un PMP român în Zürich – Despre obtinerea certificarii PMP si despre Elvetia cu George Sandu

Reading Time: 5 minutes

George Sandu: Experienta in IT, atat din perspectiva de Project & Change management cat si Operatiuni. Pana in prezent a lucrat in multinationale activand in diferite industrii: Pharma, ID Systems, Financial Industry & Energy. Ultima descoperire profesionala este in domeniul Data Management mai exact Master Data Management, domeniu in care a lucrat in ultimii 3.5 ani. Pasionat de triathlon si sporturi de anduranta.

Despre PMP

ComunitateA: George felicitari. Ai fost printre primii care au obtinut certificarea PMP anul trecut dupa intrarea in vigoare a schimbarilor din 2016, pe noul format care este in vigoare si in momentul de fata. Cum ti s-a parut examenul?

George: Multumesc frumos! Examenul a fost intens! Nu pot face o comparatie cu examenul inainte de 2016, insa personal pentru mine a fost primul examen de la terminarea Masterului la care am avut emotii. Iar chestionarul de la sfarsit, cel fix de dupa apasarea butonului de validare a examenului a fost o totala surpriza (aviz celor ce dau examenul, nu primiti imediat raspunsul, mai trebuie sa treceti printr-un scurt chestionar inainte de a primi rezultatul).

ComunitateA: Cum ai ajuns la certificarea PMP? Cum ai auzit de ea si ce te-a determinat sa o obtii?

George: Primul contact cu PMI si PMP l-am avut prin 2004. La acel moment aveam un rol junior de project management si la aproximativ un an dupa activarea in acel rol am primit aprobarea pentru un training formal. Atunci am inceput sa inteleg importanta unui manager de proiect si beneficiile certificarii PMP. Eram la inceputul vietii profesionale si mi-am promis ca o sa obtin aceasta certificare daca voi continua in acest domeniu. Aceasta promisiune a fost mai greu de tinut in anumite momente. De ce? Pentru ca pregatirea pentru certificare cere un anumit timp alocat. Iar in contextul in care toate oportunitatile profesionale pe care mi le doream nu imi cereau neaparat o certificare ci mai mult care este experienta mea in domeniu, balanta a inclinat spre a nu aloca acel timp extra pentru pregatirea examenului. Aici ar fi de mentionat ca in urma cu 5 ani am inceput sa lucrez in Elvetia, acest lucru este strans legat de motivele care au inclinat balanta spre a aloca timpul necesar pregatirii. In momentul de fata, compania la care lucrez a trecut printr-o achizitie majora si, cum de multe ori se intampla in astfel de situatii, apar redundante si restructurari. Am ajuns la concluzia ca o certificare PMP m-ar ajuta sa complementez experienta de pana acum, iar in cazul unei restructurari m-ar ajuta sa imi gasesc mai usor un loc de munca pe piata elvetiana (in Elvetia experienta mea imi spune ca o certificare joaca un rol important cand aplici la un job).

ComunitateA: Cat ai invatat si cum anume ai abordat procesul de pregatire?

George: Inainte de a raspunde la aceasta intrebare as mentiona ca nu cred sa fie o reteta universal valabila pentru pregatirea examenului. Abordarea a fost cat se poate de personala. Pentru mine functioneaza foarte bine sa parcurg un material apoi sa las ceva timp sa se sedimenteze si sa revin asupra lui. De asemenea ma ajuta sa am un plan sau un coach (defect profesional nu?).
Am inceput pregatirea undeva la inceputul lui 2015 cu planul si cu coach-ul. Coach-ul s-a dovedit bun, planul putin prea agresiv pentru mine. Dupa aproximativ o luna cu un focus de 4-6 ore pe saptamana am reusit sa parcurg o mare parte a materialului. Apoi au intervenit alte constrangeri: a inceput sezonul sportiv. Ca o paranteza, si in sporturile de anduranta cum este si triatlonul, planul si coach-ul joaca un rol foarte important; si cum probabil multi am experimentat, cele doua au un rol important in in viata profesionala.

Sezonul sportiv a reprezentat pentru mine perioada de sedimentare a cunostintelor pentru examenul de PMP. Iar la sfarsitul anului am reluat pregatirea pentru certificare, pregatire care a durat pana prin Ianuarie 2016. Initial m-am inscris la examen pentru inceputul lui Ianuarie 2016 cu intentia de a prinde structura veche. De asemenea aveam si ceva considerente de logistica: la inceputul lui Ianuarie eram in Bucuresti si centrul ProMetric era mai la indemana. Cand a venit momentul examenului nu m-am simtit 100% pregatit asa ca l-am amanat cu cateva saptamani si l-am dat la intoarcerea in Elvetia; dpdv logistic a fost mai dificil intrucat centrul ProMetric este cam la 3 ore de mers cu trenul de unde locuiesc.

ComunitateA: Ce sfat ai da celor care vor sa obtina certificarea?

George: In primul rand fiecare trebuie sa stie de ce doreste sa obtina certificarea. Pe parcursul pregatirii, mai ales daca gasesti materialul greu de parcurs, ajuta sa iti reamintesti de ce o faci.
Pregatirea va necesita un efort mai mic sau mai mare si as recomanda tuturor celor ce se pregatesc in timpul liber sa isi aleaga un ritm de invatare realist ce poate fi sustinut pe o perioada mai lunga.
Daca gasesti un subiect anume mai greu de digerat, nu ezita sa dai un search pe google despre cum sa poate face mai usoara asimilarea acelui subiect. Pentru mine in particular, pentru lista de procese si unele din formule a mers mai usor cu metode de tip jocuri sau mnemonice.
Si nu in ultimul rand: Go for it! 🙂

Despre Elvetia

ComunitateA: Cum ai ajuns sa fii Program Manager in Zurich?

George: La intrebarile de mai sus am folosit in raspuns cuvantul “plan”. Aici nu mai este cazul, one thing lead to another…
Imi doream o experienta in afara tarii si am incercat o relocare in cadrul firmei la care lucram. Acest luru a fost posibil intr-un context in care deja nu ma mai asteptam sa se mai intample: firma si-a vandut afacerea din Romania si pozitia mea a fost restructurata. Cateva luni mai tarziu am obtinut un job de PM la vechea firma in biroul din Zurich. In Zurich a urmat o poveste similara, firma a vandut afacerea si a urma restructurarea. Urmatorul job de PM a fost in cu totul alta industrie dar tot in Zurich. Aici managerii mei au decis rand pe rand sa urmeze alte oportunitati astfel, scopul jobului meu si responsabilitatile au crescut treptat si am ajuns sa fiu responsabil de livrarea programului. Ironia este ca acea firma pe care o mentionam initial ca a vandut de doua ori afacerea (o data in Romania si o data in Zurich) de aceasta data a hotarat sa cumpere firma la care lucrez acum … lucrez pentru ei a treia oara si suntem in proces de redefinire a programului in noul context.

ComunitateA: Exista o diferenta de abordare fata de Romania dpdv project management? Ma refer la aspecte culturale in primul rand.

George: In experientele mele in Elvetia am sesizat o preferinta pentru proiectele bine planificate si riscurile cat se poate de bine controlate. Cel putin in primii ani, in cele 2 industrii in care am lucrat (financiara si industrie de energie) o abordare Waterfall era de preferat. Se doreste o cunoastere in detaliu a ce trebuie livrat si apoi se trece in faza urmatoare cand au fost bifate majoritatea livrabilelor; se pune accentul pe proces. Cred ca asta ar sumariza aspectul cultural al PM-ului in Elvetia atat cat tine de influenta locala (in partea germanica a tarii). De asemenea in Elvetia activeaza multe companii multinationale, cu siguranta si cultura de companie isi spune cuvantul si in alte companii experienta ar putea fi total diferita fata de a mea.

ComunitateA: Cum percepi piata de PM acolo? Sunt anumite certificari de PM mai apreciate decat altele?

George: In general in Elvetia ajuta sa ai o certificare iar PMP cred ca este cea mai intalnita in anunturile de joburi. In ultimul an as pune ca incepe sa fie mai frecvente si cerinte legate de certificari Agile.

ComunitateA: Ce informatii ai legate de plaja de salarii din Elvetia pentru pozitii de project management? Si care este cost of living?

George: Cred ca am vazut la un moment dat un survey de la PMI si imi amintesc sa il fi gasit bine ancorat in realitate (N.R.: in survey-ul salarial publicat in 2015 de PMI, “Earning Power: Project Management Salary Survey, Ninth Edition”, Elvetia se situeaza pe primul loc, devansand USA sau UK, cu un salariu mediu anual al unui project practitioner de 128,619 CHF, echivalent a 130,000 USD). Despre cost of living – este destul de ridicat, in general este in concordanta cu nivelul de trai.

ComunitateA: Care este cea mai mare provocare pe care ai intalnit-o acolo?

George: A fost si inca este un roller-coaster. Nu stiu ce sa punctez mai intai… Cultural e total diferit. Profesional am schimbat industria si domeniul in care activez si acum trec prin una din cele mai mari achizitii si proces de integrare de care am auzit. Personal am descoperit noi valente sportive si am facut primele curse de Ironman 70.3.

ComunitateA: George, iti multumim mult pentru timpul acordat si informatiile oferite si iti dorim mult succes atat pe plan profesional cat si la urmatoarele curse de Ironman.

Rating: 5.0/5. From 6 votes.
Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *