Scrum Master in Franta, certificat PMI-ACP in Romania

Reading Time: 5 minutes

Florin Bratu: Scrum Master, pasionat de modul de lucru Agile, cu un puternic background tehnic in domeniul software. Dupa terminarea studiilor de Computer Science la Universitatea Politehnica Bucuresti in 2008 a plecat in Franta unde a lucrat si a locuit timp de 8 ani. A revenit in tara in 2016 si activeaza de atunci ca Scrum Master in domeniul financiar. A promovat valorile Agile si a implementat cu succes Scrum si Kanban in diferite tipuri de organizatii, de la multinationale pana la start-up-uri si IMM-uri. Este pasionat de sah si muzica, ii place sa cante la pian si la chitara.

ComunitateA: Florin, felicitari pentru obtinerea certificarii PMI-ACP in decembrie 2017! Ce te-a determinat sa te indrepti spre aceasta certificare?

Florin: Multumesc. Pentru mine, obtinerea certificarii PMI-ACP a fost unul din obiectivele de cariera, pe care sunt bucuros ca am reusit sa-l ating la finele anului trecut. Fata de celelalte certificari din domeniu, apreciez faptul ca ACP-ul propune o intelegere mai larga a domeniului Agile, si nu doar focalizat pe anumite metodologii specifice precum Scrum, XP, sau Kanban. Asta nu inseamna ca nu mentioneaza deloc informatii despre aceste tehnologii, ba dimpotriva, sunt suficiente informatii cuprinse in curicula examenului pentru a putea practica oricare dintre aceste metodologii cu succes, un alt fapt pe care eu il apreciez.

ComunitateA: Unde este mai recunoscuta certificarea PMI-ACP? Aici sau in afara?

Florin: Traiesc cu impresia ca certificarea PMI-ACP este mai bine vazuta in afara decat la noi. Am discutat cu un trainer Agile din Paris care-mi spunea ca, dupa parerea lui, PMI-ACP este “Rolls Royce-ul” certificarilor Agile. Nu am inca suficient feedback de pe piata romaneasca pentru a-mi face o parere precisa, insa daca e sa analizam statisticile observam ca numarul persoanelor certificate PMI-ACP este de ordinul sutelor, ceea ce ma face sa cred ca cererea nu este inca atat de mare la noi in tara.

ComunitateA: Povesteste-ne putin despre experienta ta franceza. Cum este sa lucrezi Agile in Franta?

Florin: Este mai usor de implementat agile pe fundamentul cultural francez. Alistair Cockburn vorbeste in cartea sa “Agile software development: the cooperative game” despre “agile success modes” precum: being good at looking around, being able to learn, taking pride in work, taking pride in contributing. La ei aceste caracteristici sunt prezente intr-o masura destul de pronuntata, in special partea de “pride in work” si “pride in contribution”.

ComunitateA: Iti mai amintesti cand ai auzit vorbindu-se despre curentul Agile pentru prima oara? Era in Romania sau in Franta?

Florin: Am auzit despre Agile chiar de pe bancile facultatii, undeva in jurul anului 2006, in cadrul unui curs despre management-ul proiectelor la care am subscris. Insa mi s-a parut mai degraba o prezentare sterila, bazata mai mult pe mecanica procesului Agile – fara a pune accent pe valorile din “Agile Manifesto”. Abia mai tarziu in mediul profesional am reusit sa interiorizez valorile Agile care anima procesele si practicile.

ComunitateA: Cat de dispusi sunt francezii sa accepte Manifestului Agile? Dar metodele specifice si termenii? I-au tradus?

Florin: Poate parea surprinzator dar francezii nu au tradus termenii Scrum si nici Agile. Folosesc tot denumirile de Scrum Master, Product Owner, Sprint Planning, Review, Retrospective, Refinement. In practica am intalnit foarte des abrevieri, ex La Retro pentru Sprint Retrospective. Singurul termen tradus pe care l-am intalnit eu a fost cel de Daily Stand-up caruia ei ii mai spun cateodata La Mêlée (un fel de traducere mot-a-mot a Scrum, care dupa cum bine stim inseamna gramada de la rugby).

ComunitateA: Tot mai multi romani isi cauta succesul afara, tu esti cumva impotriva curentului – te-ai intors acasa. Ce te-a determinat sa revii?

Florin: Motivele intoarcerii mele in tara au fost preponderent personale. Un catalizator important l-a reprezentat si perioada aceea neagra a atentatelor teroriste ce au avut loc fix cand ma gandeam la intoarcerea in tara. Insa nu regret nici o secunda decizia luata, ma simt bine acasa (pana la urma, nicaieri nu-i ca acasa) si in tara noastra nu avem numai lucruri rele, ci avem si lucruri bune, trebuie doar sa le constientizam.

ComunitateA: Daca ar fi fost sa aduci ceva cu tine din mediul de business francez, acest lucru ar fi fost……

Florin: Orientarea catre oameni. Pot explica printr-un exemplu: interactiunea cu un vanzator de la un magazin oarecare din Franta si din Romania. In Franta, in momentul in care un client intra intr-un magazin, este intampinat cu Bonjour automat. Apoi cand clientul plaseaza cererea, fraza se incheie cu “s-il vous plait?”(va rog frumos). Dupa ce a primit produsul si a efectuat plata, clientul spune: “Merci! Au revoir!”(multumesc, la reverdere!). Daca am considera acelasi scenariu in Romania, interactiunea client – vanzator este, de cele mai multe ori, minimala: vanzatorul spune “Urmatorul!”, apoi clientul comanda, plateste, primeste produsul, eventual isi ia la revedere si pleaca. Pot parea niste gesturi triviale, insa ele fac dovada a ceea ce se numeste “social awareness” in Emotional Intelligence, pentru francezi este un mod de a comunica impregnat in activitatea lor cotidiana.

ComunitateA: Cum gasesti adoptia metodelor de lucru agile in industria de software romaneasca? A patruns cultura agile in mediul corporate de la noi?

Florin: In timpul celor doi ani de cand am revenit am fost placut surprins sa descopar cum lucrurile au evoluat in bine in industria software autohtona. Din ce am vazut eu, cultura agile a inceput sa capete amploare in ultima vreme. Unele organizatii incep sa lucreze agile la recomandarea clientului. Altele pentru ca au auzit de beneficiile lucrului agile si doresc sa-l aplice pentru a obtine si ele aceste beneficii si pentru a nu ramane “in urma”. Iar alte organizatii lucreaza agile pur si simplu “pentru ca asa se lucreaza in ziua de azi”. Constatam astfel cum Agile devine mainstream, intr-un fel devine norma, si incet-incet dispare impresia de metodologii “experimentale” pe care le aveau in anumite cercuri sceptice acum cativa ani.

ComunitateA: Cine crezi ca sunt agentii de schimbare in mediul corporatist la noi?

Florin: Intr-un fel, in Agile toti participantii sunt agenti de schimbare, de la dezvoltatorii care propun schimbari in retrospectiva, pana la Scrum Masteri care rezolva impedimente in unele cazuri prin schimbari, si pana la manageri pe diverse nivele ierarhice, care trebuie sa efectueze orice schimbare necesara pentru a imbunatati capacitatea organizatiei de a livra “valuable software to the customers”. Este un nivel de maturitate Agile la care nu se ajunge usor in practica, insa este un obiectiv catre care orice organizatie ce se declara a fi Agile ar trebui sa si-l propuna.

ComunitateA: Exista particularitati in domeniul Banking legat de adoptia metodelor agile?

Florin: Din experienta mea, domeniul Banking si Finance in general este un domeniu foarte bine reglementat si auditat. Aceasta se traduce in foarte multe procese de control, auditing, si regulatory, care mai apoi cauzeaza mai multa “non-added-value work” pentru echipele de livrare. De exemplu documentatia, care in Agile se propune a fi “barely sufficient”, ei bine in domeniul Finance acest “barely” poate parea “thorough” pentru alte domenii…

ComunitateA: Care crezi ca va fi dinamica in comunitatatea practicienilor Agile din Romania in urmatorii ani?

Florin: Din cate observ eu, comunitatile practicienilor Agile incep sa se dezvolte destul de bine si cred ca vor continua sa se dezvolte si in viitor. O astfel de evolutie este si fireasca: daca este sa ne raportam la modelul Shu-Ha-Ri, desprinderea din Shu se poate face numai prin experienta practica. Intr-un fel, Agile se aseamana cu jocul de sah: regulile jocului se invata relativ rapid, insa pentru a ajunge la nivelul de Master este nevoie de multi ani de practica. Aici intervine si rolul comunitatii, ca punct de confluenta si schimb de experiente si bune practici.

ComunitateA: Multumim pentru raspunsuri si iti uram mult succes, Florin!

Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

One thought on “Scrum Master in Franta, certificat PMI-ACP in Romania

  1. Excelent dialog. Multumesc Florin si succes in continuare.

    Rating: 5.0/5. From 1 vote.
    Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *