Certificari de managementul riscului – Partea 2

Reading Time: 4 minutes

Am inceput in articolul precedent prezentarea certificarilor legate de risk management cu cea de Management of Risks de la OGC (UK). Azi voi continua cu prezentarea certificarii de Risk Management Professional (RMP) de la Project Management Institute (US), echivalentul PMP pe zona de management al riscului.

Certificarea RMP este dedicatata risk managementului de proiect. Cartea recomandata de PMI este “Practice Standard for Project Risk Management” care detaliaza cele 6 procese de risk management care se gasesc si in PMBoK, incepand cu Plan Risk Management si terminand cu Monitor and Control Risks. De fapt intreaga certificare si bibliografia legata de aceasta (gasiti si la Rita Mulcahy o carte foarte buna pe aceasta tema, ca si cea pentru PMP) se refera aproape exclusiv la cele 6 procese. Nu sunt prinse nici un fel de detalii legate de risk management la nivel de programe, protofolii, la nivel operational, la nivel strategic (de companie) etc. Exista totusi o parte de Risk Governance care acopera subiecte specifice: roluri si responsabilitati, politici, proceduri, lessons learned si altele. Deci daca sunteti un project manager si doriti sa stiti cum sa abordati mai bine risk managementul in proiectele voastre atunci aceasta este certificarea care va trebuie.

Din punct de vedere al felului in care sunt tratate cele 6 procese, referindu-ma de exemplu la cartea Ritei Mulcahy, descrierile sunt detaliate, sunt enumerate foarte multe tool-uri si tehnici, fiecare cu exemple foarte clare, sunt si nelipsitele tips&tricks (Tricks of the trade cum sunt numite in carte) si de asemenea teste si exercitii la sfarsitul fiecarui capitol. Avand in vedere ca cele 6 procese se si inlantuiesc logic (outputurile unuia sunt inputuri pentru urmatoarele) totul este foarte usor de aplicat in practica exact asa cum este prezentat. Ca si la PMP insa, ideea este sa adaptezi modelul la proiectele tale.

Pentru a fi eligibili pentru aceasta certificare aveti nevoie de:
– 4500 de ore de activitati de project risk management in ultimii 5 ani si un curs autorizat de risk management de 40 de ore daca nu aveti decat diploma de liceu,
SAU
– 3000 de ore de activitati de project risk management si 30 de ore de curs daca aveti diploma de facultate.

Ca si la certificarea de PMP, o data ce v-ati inscris pentru examen puteti fi auditat. De asemenea aveti un an de la data inscrierii pentru a sustine examenul. Taxele de examinare sunt:
– 430 euro, pentru examen pe computer daca sunteti membru PMI
– 555 euro, pentru examen pe computer daca nu sunteti membru PMI
– 345 euro, pentru examen scris daca sunteti membru PMI
– 475 euro, pentru examen scris daca nu sunteti membru PMI
Avand in vedere ca taxa de inscriere ca membru PMI este de aproximativ 110 euro este mai rentabil sa deveniti membru si apoi sa sustineti examenul, plus ca statutul de membru va ofera si alte avantaje.

Referitor la cursuri eu nu am gasit nici un curs in Romania care sa fie autorizat asa incat sa va puteti inscrie la examen dupa terminarea lui. Singura posibilitate deocamdata este cea de curs online iar preturile incep de la aproximativ 450 de euro.

Examenul dureaza 3,5 ore si consta in 170 de intrebari din care 20 nu se puncteaza iar 150 intra in calcul pentru rezultatul final. Cele 150 de intrebari sunt impartite astfel:
– 41 de intrebari legate de risk communication – acoperita in toate capitolele
– 45 de intrebari legate de risk analysis – procesele de Plan Risk Management, Identify Risks, Qualitative&Quantitative Analysis si Monitor and Control Risks
– 40 de intrebari legate de risk response planning – procesul de Risk Response Planning
– 24 de intrebari legate de risk governance – procesele de Monitor and Control Risks si un capitol dedicat Risk Governance.
Prima parte, cea legata de comunicarea in cadrul procesului de risk management nu are o sectiune separata ci mai degraba ea este parte din toate procesele. Majoritatea uneltelor si tehnicilor presupun o comunicare intensiva cu experti, echipa, stakeholderi etc.

In cazul in care nu luati examenul de prima data, aveti posibilitatea sa il mai dati din nou in perioada de un an de la data inscrierii, contra unei taxe ceva mai mici decat cea pentru examenul initial.

Certificarea expira in 3 ani de la trecerea cu succes a examenului. Pentru a o pastra (si sa nu fiti nevoiti sa dati examenul din nou) trebuie sa acumulati ca si la PMP 30 de PDU-uri (professional development units) pe zona de project risk management. Categoriile pe care se pot raporta PDU-urile sunt aceleasi ca pentru PMP singura diferenta este ca activitatile trebuie sa fie legate de risk management si nu de project management in general. Partea buna este ca o activitate care iti ofera PDU-uri pentru certificarea de RMP poate fi folosita si pentru ceritificarea de PMP si invers, cat timp este legata de risk management. Practic, pentru a iti mentine ambele certificari (PMPsi RMP) iti trebuiesc 60 de PDU-uri (adica maxim dintre 60 pentru PMP si 30 pentru RMP) si nu 90.

O sa inchei ca si data trecuta cu o parere personala. Spre deosebire de certificarea de Management of Risks, focusul certificarii RMP este strict pe proces si strict pe project risk management. De fapt natural ar fi, conform si cu parcursul natural de promovare in cadrul unei companii, sa incepi cu RMP-ul si mai ales cu punerea in practica a sa, iar apoi sa te orientezi spre certificarea de Management of Risks care inglobeaza procesul intr-un tot unitar la nivel de departament/companie. Cele 2 certificari nu pot fi comparate pentru ca au obiective total diferite, insa consider ca ele se completeaza foarte natural.

Ca ultima precizare, daca obtineti aceasta certificare veti face parte dintr-un club extrem de exclusivist momentan. Judecand dupa ce am gasit pe site-ul PMI in registrul de certificari, nu cred sa fie mai mult 10 certificati RMP romani, desi tind se cred ca mai degraba sunt aproximativ 5.

Rating: 5.0/5. From 8 votes.
Please wait...

2 thoughts on “Certificari de managementul riscului – Partea 2

  1. EDU EUPC a organizat acest curs de management al risk-ului bazat pe documentatia RMC anul trecut.
    Suntem 3 certificati in Romania.

    No votes yet.
    Please wait...
    1. Felicitari Cezar!
      Ne impartasesti si noua, intr-un articol, cum ti s-a parut examenul?

      No votes yet.
      Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *