Va aduceti aminte de stagiile de formare ale unei echipe: forming, storming norming si performing? Spuneam atunci ca orice PM sau Team leader isi doreste sa aiba echipa mai tot timpul in performing…. 🙂 Cum putem sa aducem membrii unei echipe acolo, stiind ca in cele mai multe cazuri, echipa ramane in faza de norming? Poate daca introducem un pic de storming? Dar intr-un cadrul elevat? Adica folosind creierul? Da-da, vorbim despre brainstorming….
Cat de eficient poate sa fie un brainstorming? Depinde cum setam obiectivele unei astfel de intalniri. Acestea trebuie definite inainte de a avea intalnirea si distribuite participantilor pentru a fi asumate.
De exemplu, ne dorim sa adunam cele mai bune 3 idei pentru a implementa o arhitectura software. Trebuie sa definim si ce inseamna “cele mai bune” dar si care sunt criteriile pe care le vom lua in considerare cand alegem aceste 3 idei.
La inceputul intalnirii trebuie setate regulile de baza: cat dureaza intalnirea, trebuie sa ne ascultam unul pe altul, nu divagam de la subiect.
Desi avem aceste reguli de baza, intr-o sedinta de brainstorming rolul PM-ului/Team leaderului este foarte important, el/ea trebuie sa aiba calitati de facilitator. Trebuie sa stie cum sa aplaneze conflictele, sa lase pe toti membrii echipei sa isi exprime opinia, sa ii opreasca pe cei care considera ca o parere nu este buna din start. Orice parere este luata in calcul, discutata conform criteriilor definite si acceptate de toata lumea.
Eu am fost foarte placut surprinsa cat de mult intaresc o echipa astfel de intalniri si de atunci le folosesc tot mai des, pe orice fel de teme.
Cel mai important aspect pentru mine, ca PM, este ca oamenii invata sa se asculte unul pe altul, sa aiba mintea deschisa pentru orice opinie, iar mai apoi s-a dovedit ca pot lucra foarte bine si eficient impreuna.
Totusi, mai departe, daca ne dorim ca o companie, sau o echipa sa fie creativa nu este suficient sa se adune idei ci trebuie sa fie si implementate.
Rezultatele unei astfel de sedinte de brainstorming trebuie in final sumarizate si PM/Team Leaderului trebuie, mai apoi, sa lupte pentru implementarea ideilor rezultate. Fara un astfel de demers isi poate pierde credibilitatea.
Voi ce credeti ?
Ideea de a “vorbi” despre brainstorming este excelenta. As incerca sa deschid aceasta discutie, punind intrebarea :
– Tu cum faci brainstormingul ?
Care sunt regulile de baza generale pentru “o actiune” de brainstorming la tine in companie ?
M-as bucura sa adunam cit mai multe metode de brainstorming si apoi, printr-o discutie deschisa (adica o sedinta de brainstorming 🙂 ) sa stabilim impreuna care este cea mai eficace metoda …
Ref. la cele 5 stagii de formare a unei echipe … (@Cristina) : care spuneai ca este a cincea ??? 🙂
Multumesc pentru comentariu, Marius. Ai dreptate, am uuitat de faza 5: adjourning…:-).
Asteptam sa ne povestiti din experienta voastra, cum faceti brainstorming?
Imi place idea de folosire a brainstormingului ca terapie de grup. Am observat si eu ca echipele se sudeaza mult mai bine in astfel de “baute intelectuale”mai ales daca reusesti sa-i aduni pe toti intr-o singura camera.
Frumos articol Cristina.