As dori sa va impartasesc in cele de mai jos cateva lucruri despre cum mi-am reinnoit certificarea PMP, lucruri care pot fi utile altor profesionisti in project management care iau in serios continuarea certificarii PMP. Situatia PDU acumulate cu 3 luni inaintea datei limita era de 31 de puncte din care 10 din activitatea curenta de project management, iar restul din participarea la diverse evenimente. Vedeti in chart-ul alaturat repartizarea PDU pe categorii:
-
in categoria A – 20 de puncte provenite din monthly meeting-urile organizate de PMI Romania Chapter,
-
in categoria F – 10 puncte provenite din activitatea de project manager,
-
in categoria C – 1 punct provenit din studiu individual.
Veti spune ca aveam un scor ingrijorator si asa si era. Se impunea un proiect avand ca obiectiv acumularea a cel putin 29 de puncte in 3 luni, pana la data expirarii ciclului de certificare. Obiectivul era clar, restrictia de timp era legata de data expirarii, iar costurile trebuiau sa fie cat mai mici.
Si cum orice proiect are la baza un plan, am pornit la identificarea activitatilor de baza pentru realizarea obiectivului: colectarea specificatiilor PMI, identificarea oportunitatilor de obtinere PDU si materializarea acestor oportunitati in puncte.
Am intrat apoi in faza de executie, in care am participat efectiv la evenimente organizate de PMI Romania Chapter. Scoala de PM din octombrie a adus un plus de expertiza de PM si 12 PDU care au inclinat hotarator balanta proiectului spre succes. N-am uitat nici de studiul individual: conform planului de proiect, urma sa comand o carte de PM aplicat (Software Development Leadership: Applying Project Management Principles to Agile Software Development de Ken Whitaker) si sa o parcurg conform unui calendar clar stabilit.
Monitorizarea n-a avut nevoie nici de metrici speciale (erau suficiente adunari simple de puncte pe site-ul PMI.org) si nici de masuri corective, date fiind determinarea si mobilizarea echipei de proiect 🙂
In final, la data limita, punctele nou acumulate erau inregistrate pe site-ul PMI (inclusiv rezerva luata pentru cazuri de materializare a riscurilor) dupa urmatoarea repartitie:
-
in categoria A:
-
12 puncte provenite din Scoala de PM si
-
6 puncte din monthly meeting-urile organizate de PMI Romania Chapter,
-
in categoria F – 5 puncte provenite din activitatea de project manager,
-
in categoria C – 16 puncte provenite din studiul cartii.
Ramaneam cu experienta pozitiva a Scolii de PM, cu practicile de aplicare a PM din cartea citita si cu urmatoarea lectie invatata: sa nu mai las acumularea PDU-urilor pe ultima suta de metri 🙂