Testimonial PgMP

Reading Time: 5 minutes

Mai multi colegi in ale managementului de proiecte si-au aratat interesul de a afla cum se deruleaza acest proces. Randurile urmatoare descriu aceasta experienta intr-un mod deschis si subiectiv. As vrea sa ii incurajez pe aceia care intrunesc cerintele necesare sa strabata acelasi drum. Finalul nu este reprezentat de cele 4 litere in plus dupa nume, ci de imbogatirea know-how-ului in managementul programelor. 

Procesul de certificare al PMI in managementul programelor este unul laborios si, cel putin in cazul meu, de durata. Am trimis la PMI aplicatia initiala in decembrie 2009.

Ca si pentru PMP, PMI a prevazut pt aplicantii PgMP un set de criterii referitoare la experienta prin care sa se asigure ca certificarea atesta nu numai memorarea unui manual ci si experienta practica in managementul proiectelor si programelor. Pentru fiecare program mentionat in aplicatie trebuie furnizate datele de contact ale unei persoane care poate da referinte despre aplicant. Inainte de a completa lista de contacte asigurati-va ca adresele de email si numerele de telefon sunt inca valabile. Sfatul meu este sa solicitati adresele de email personale – cum procesul de certificare poate dura mai mult de un an, e posibil ca intre timp persoanele respective sa isi schimbe locul de munca 🙂

In termen de 5 zile de la trimiterea aplicatiei online primiti feedback privind acceptarea acesteia. Criteriul este stil cantitativ. In cazul meu, deoarece depaseam cu o marja confortabila necesarul de zile de experienta, raspunsul a fost pozitiv fara a mi se solicita clarificari. Primul milestone – prima veste buna ! Am primit ok-ul de a plati 1500 USD!

Teoretic, dupa achitarea taxei de certificare tot procesul ar trebui sa intre in linie dreapta: 10 zile Panel Review, examenul (cat de greu poate fi ?) , MRA (3 saptamani). Cum certificarea PgMP facea parte exclusiv din planul de cariera personal si am schimbat si angajatorul in 2010, m-am decis sa fac plata abia in decembrie…. Al doilea milestone! Confirmarea efectuarii platii – sunt in business ! La 2 minute mai tarziu: notificarea faptului ca aplicatia a fost aleasa in mod aleator sa fie auditata 🙁

Pe web exista numeroase forumuri unde aplicantii la PgMP isi impartasesc experienta. Daca in cazul PMP exista o probabilitate oarecare de a fi auditat, in cazul PgMP se pare ca aceasta tinde spre 100%. PMI depune un efort considerabil in a prezerva valoarea acestei certificari – in acest moment exista doar 719 PgMP la nivel global vs 467.400 PMP!

Procesul de audit in sine nu ar ridica probleme unui aplicant care a stat cuminte in tara lui si mai ales daca acea tara e USA! PMI a ales din pacate ca acest audit sa foloseasca o comunicare intermediata de postalion, vs alte metode contemporane cu noi.

Cum eu cuminte in tara mea nu am stat, a trebuit sa pun mana pe telefon, sa sun cele “n” persoane de contact in Montreal, Toronto, Londra si… ura! .. Bucuresti, si sa ii rog sa printeze formularul trimis prin email, sa il completeze, semneze, sigileze, re-semneze (pe plic) si sa mi-l trimita prin posta acasa, in Ro. 2 plicuri din 5 au facut probabil ocolul Pamantului in 80 de zile, caci atat le-a luat sa ajunga la destinatie. Intre timp, prin bunavointa expeditorilor, au fost retrimise prin FeDex, cu costurile aferente.Eu nu am avut un rol important in acest audit. Am pus doar plicurile obosite dupa o calatorie atat de lunga intr-un plic mai mare, pe care l-am trimis inapoi peste ocean, la New York. Prin curier, bineinteles, caci altfel riscam sa depasesc cele 90 de zile limita pt audit 🙁

 

Cred ca PMI ar trebui sa isi reviziteze acest proces – exista metode electronice mult mai eficiente de autentificare decat o semnatura cu pixul…

Iata deci, cum in Februarie 2011 am atins milestone 3: supunerea aplicatiei la scrutinul unei echipe de PgMP’s pentru a valida experienta dpdv calitativ. Fara intrebari suplimentare.

10 zile mai tarziu am primit codul pentru inscrierea la examen. Milestone 4: done!

Entuziasm maxim, planificare a perioadei de studiu, decizie de a sustine examenul imediat dupa Paste. Cu sentimentul pozitiv ca de acum totul este in control, dau sa programez examenul, prin Prometrics. Ceea ce la inceput am banuit a fi un bug de sistem s-a dovedit a fi o noua provocare: desi computer-based, identic ca derulare cu examenul PMP si multe altele, examenul PgMP nu este oferit de Prometrics in Romania. Iata un dezavantaj clar de a incerca sa te certifici primul 🙂

Am folosit ca materiale de studiu PMBoK, The Standard of Program Management, si un Bootcamp Manual pe al carui editor nu il voi dezvalui, pentru ca cred ca feedback-ul meu referitor la acest manual s-ar aplica la fel de bine si altora.

Planul initial era sa avansez in paralel cu studiul Standard-ului de Program Management si cu Bootcamp-ul. Nu s-a dovedit a fi o metoda buna in cazul meu. Daca in Standard regaseam, formulate ce-i drept intr-un mod putin “prietenos”si accesibil, procesele si metodele pe care le aplicasem deja in cadrul unor multinationale cu istorie in domeniu, manualul Bootcamp venea cu o abordare cu totul diferita. Aici accentul era pus nu atat pe solidificarea cunostintelor si derivarea raspunsurilor corecte, cat pe metode de depistare a raspunsurilor gresite din testul grila, pe mnemonics care erau mai greu de retinut decat conceptele, pe truc-uri si trick-uri. Dupa ce am parcurs primele 3 capitole am constatat ca Bootcamp-ul reusise sa imi ridice semne de intrebare acolo unde inainte nu aveam dubii, iar ritmul de invatare ramasese mult in urma planului initial.

Am amanat Milestone 5 cu doua luni si am renuntat la Bootcamp.

Am trecut inca o data prin Standardul PgM si PMBoK si mi-am notat chestiunile demne de retinut pe o serie de carduri memo. Mi-am realizat treptat o harta a proceselor pe o plansa mare. Am repornit de la zero, reluand primele 3 capitole pentru a-mi restabili nivelul de incredere.

Metoda s-a dovedit foarte eficienta. Cum perioada de vara a fost una foarte solicitanta la job, cu acordul stakeholder-ului unic (eu), milestone 5 a fost amanat de inca 2 ori pana in toamna.

Intr-un final, in octombrie 2011 am programat examenul la Viena, am rezervat zborul si hotelul si mi-am luat 3 zile de concediu. Primele 2 le-am petrecut in hotel, izolata de job si copii, si am rasfoit pana am uzat cardurile memo, am rezolvat toate testele grila din Bootcamp (fara sa ma bazez insa pe explicatiile raspunsurilor) si cele disponibile pe web, si am contemplat harta de procese. In ziua 3 am luat examenul, din prima incercare. Problemele nu semanau cu cele gasite online sau din Bootcamp. Foloseau baza teoretica din standard, dar decizia intre unul dintre cele 2 sau 3 raspunsuri corecte trebuia luata prin corelare cu situatii similare din experienta practica. Majoritatea intrebarilor cautau nu raspunsuri absolute ci “cea mai buna decizie”, “ce ati face prima data”, “ce ar fi prioritar”… Am gasit acest examen dificil in comparatie cu multe altele pe care le-am sustinut, insa incitant. Daca intrebarile ar putea fi publicate ar genera cu siguranta discutii interesante in orice grup de profesionisti. Milestone 5: done.

A doua zi dupa trecerea cu succes a examenului, PMI da startul MRA (Multi Rater Assessment). Acesta consta din mai mult de 70 de intrebari la care trebuie sa raspunda cele 12 persoane nominalizate in aplicatia initiala. Slava Domnului ca este un chestionar online !

Conditia este ca toate cele 12 persoane sa raspunda intr-un interval de 3 saptamani. De aceea este important sa nu planificati sustinerea examenului in perioada de concedii din vara, sau in preajma sarbatorilor de iarna 🙂

Teoretic, candidatul se poate relaxa dupa ce completeaza autoevaluarea… Practic – nu! Ar fi extrem de riscant, intrucat daca din varii motive nu raspund cel putin 12 referinte, toata saga se opreste aici si un nou MRA poate fi derulat peste 1 an (cu plata unei taxe aditionale de 400 USD). Exemple de probleme legate de administrarea MRA pe care le-am intampinat eu: erori de typing la introducerea adresei de email in sistemul de polling de catre operatorul PMI, domenii refuzate de serverul email al novations.com (ex: atos.net – sper ca acum s-a rezolvat), intrarea notificarilor MRA direct in foderul Junk al recipientilor.

Este extrem de util faptul ca poti urmari online statusul MRA, adica numarul celor care au raspuns, fara nume insa.

3 saptamani mai tarziu am primit mesajul “You have obtained the PgMP credential”.

 Milestone 6: done

Nu am urmat vreun curs de pregatire pentru certificarea PgMP, din motive lesne de inteles. Nu exista pe piata locala. In plus, consider ca valoarea unui curs rezida nu numai in calitatea suportului de curs, ci mai ales in calitatea si relevanta experientelor impartasite, in discutiile pe marginea studiilor de caz, in capacitatea trainerului, ca facilitator, sa implice participantii in simulari ale unor situatii reale. Subiectul PgMP nu se preteaza cursurilor monolog, a “hint”-rilor pentru examen, a trainerilor care au invatat la randul lor manualul, fara a fi sustinuti de experienta practica. Este nevoie de altceva.

Rating: 4.9/5. From 31 votes.
Please wait...

3 thoughts on “Testimonial PgMP

 1. Felicitari Monica!
  🙂

  Rating: 4.0/5. From 1 vote.
  Please wait...
 2. Tocmai am descoperit acest blog si doresc sa felicit initiativa.
  Imi cer scuze pentru offtopic-ul care va urma dar nu am gasit inca informatia pe acest site.
  Sunt de curand (putin peste 2 ani) implicat in managementul de proiect si-mi doresc o dezvoltare profesionala in acest domeniu. Imi puteti recomanda carti, cursuri, site-uri sau orice alte surse de informare care m-ar putea ajuta?
  Precizez faptul am studii superioare intr-un domeniu tehnic. Cunostintele mele de teorie a managamentului de proiect se rezuma la un training de 2 zile.

  Multumesc anticipat pentru timpul acordat.

  No votes yet.
  Please wait...
  1. O sursa foarte buna de start ar fi site-ul http://www.pmi.org. Va creati un cont si veti avea acces la multe informatii in materie de PM, carti, certificari etc. In cazul dvs, ar fi indicat un curs de PM fundamentals dar care sa imbine notiunile teoretice cu studii de caz si aplicabilitate practica, urmat, dupa ce acumulati inca un an de experienta, de un curs pregatitor pentru certificarea de PMP. Asta daca imbratisati abordarea PMI in ceea ce priveste managementul de proiect. Exista insa si alte directii: IPMA (ipma.ch), Prince2 (www.prince2.com). O sursa buna de plecare sunt site-urile mentionate mai sus.

   No votes yet.
   Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *