De la antreprenoriat la PMP… cu Octavian Mihalcovici

Reading Time: 5 minutes

Octavian Mihalcovici: Managerul unei companii din domeniul textil cu activitate de productie si comert, are o experienta antreprenoriala de peste 15 ani inceputa inca din facultate. Ca antreprenor a condus mai mult proiecte, dintre care cel mai important a fost dezvoltarea unei noi facilitati de productie, si crede cu tarie in motto-ul sau “Ein Mann, ein Wort!”

ComunitateA: Cum ai ajuns la certificarea PMP? Cum ai auzit de ea şi ce te-a determinat să o obţii?

Octavian: Certificarea PMP pentru mine a venit ca o completare şi ulterior ca o recunoaştere a cunoştinţelor dobândite ca urmare a mai multor proiecte executate pentru firma unde activez. Prima dată am auzit de PMI şi PMP căutând un framework care să mă ajute să îmi duc la bun sfârşit un proiect de relocare a firmei. Aveam nevoie de un mod de lucru şi de un framework de conducere şi urmărire a acestui proiect, care să îmi dea siguranţa că nu voi scăpa de sub control costurile sau timpul de execuţie. Astfel începând să caut şi să îmi întreb diverşi cunoscuţi, unii din mediul privat alţii care lucrau la firme multinaţionale am aflat de PMBOK Guide. Am urmat un curs specializat de Project Management şi am început drumul spre certificarea PMP.

ComunitateA: Cât ai învăţat? Cât de greu ţi s-a părut examenul?

Octavian: Pentru obţinerea certificării am învăţat cam 6 luni. Am început la sfârşitul lunii octombrie 2015 şi examenul de certificare l-am susţinut în aprilie 2016. Drumul către obţinerea certificării a fost unul intens, cu multă muncă dar şi satisfacţii. Pentru a putea fi suficient de pregătit am învăţat undeva între 12 şi 18 ore pe săptămână, în fiecare săptămână, fără excepţii. Examenul a fost unul solicitant dar testările şi simulările din perioada pregătirii mi-au dat încrederea şi rezistenţa de a trece cu bine peste această provocare. Fiind din Arad am ales să dau examenul la Budapesta.
Recomand celor din Arad, Timişoara şi nu numai, centrul Prometric din Budapesta. Ajungi mult mai repede cu maşină decât la Bucureşti şi condiţiile de examen sunt excelente iar personalul de acolo foarte profesionist.

ComunitateA: Cu ce anume te ocupi în viaţa de zi cu zi?

Octavian: Firma la care activez se ocupă cu producţia şi comerţul de pălării, şepci şi accesorii. Colaborăm cu peste 80 de magazine din ţara unde livrăm atât produsele fabricate la Arad cât şi produse complementare importate din Italia sau Germania. Fiind o firmă cu dublă activitate (producţie şi comerţ), presupune o atenţie sporită în urmărirea comenzilor şi optimizarea fluxului de lucru astfel încât clienţii să primească în condiţii optime ceea ce comandă şi în cel mai scurt timp posibil.

ComunitateA: Care sunt provocările şi dificultăţile de care te-ai lovit în această iniţiativă? Cât de greu este să fii pe cont propriu?

Octavian: Să fi antreprenor este un mod de viaţa frumos dar şi solicitant în acelaşi timp. Provocările sunt majore mai ales într-un mediu economic ostil IMM-urilor cum este cel din România. La nivel declarativ toată lumea este pro-IMM, băncile, mass-media, chiar şi guvernanţii. Problema este ca în viaţa reală lucrurile nu stau chiar aşa frumos pe cum ne lăsa unele reclame ale băncilor sau anumite articole din ziarele cu profil economic să credem.
Potrivit Eurostat, la nivelul UE, companiile mici şi mijloci reprezintă 99% din totalul companiilor existente şi sunt răspunzătoare pentru crearea a două treimi din locurile de munca din sectorul privat. Nouă din zece companii mici şi mijlocii la nivelul uniunii au sub 10 angajaţi. Cunoscând aceste date trebuie să înţelegem importanţa acestor companii în economie. Doar aceste companii pot crea o creştere economică care să fie resimţită la nivelul cetăţeanului şi nu doar una care să dea bine în statistici şi cam atât. Având în vedere rolul crucial pe care îl joacă companiile mici cred că neincurajarea lor este o greşeală crucială pe care au făcut-o toate guvernele de până acum. Povara fiscală este primul factor care fac companiile mici şi mijlocii necompetitive. Al doilea ar fi productivitatea scăzută. Când mă refer la productivitate scăzută nu fac referire doar la companiile cu activitate de producţie ci şi la cele din servicii. Exista cauze externe cum ar fi birocraţia excesivă dar şi unele interne care pot fi eliminate sau măcar diminuate până la un nivel care să permită crearea unui profit sustenabil.

ComunitateA: Faci producţie. Te-a ajutat certificarea PMP în rolul de antreprenor?

Octavian: Eu tot timpul spun că un antreprenor este o persoană care are de obicei mai multe idei decât resurse. Secretul este să reuşeşti să pui în practică acele idei cu resursele disponibile. Aici cred că framework-ul celor de la PMI este unul extrem de bun pentru că te învaţă să gândeşti în buget dar totusi sa-ti atingi obiectivele şi să fi agil pentru a te putea în permanenţă adapta noilor provocări care apar.
Cum spuneam şi adineaori, în activitatea oricărei companii, dar mai ales în cea specifica firmelor care au activitate de producţie, productivitatea joacă un rol crucial care poate face diferenţa între succes sau eşec.
Pe lângă beneficiile deja menţionate, în cazul meu, certificarea PMP a însemnat şi familiarizarea cu anumite practici de optimizare a fluxurilor şi proceselor din cadrul firmei si mi-a deschis orizontul catre alte metodologii de abordare a managementului.

ComunitateA: Project manager sau antreprenor?

Octavian: În primul rând aş dori să menţionez că există foarte multe asemănări între un antreprenor şi un PM. Ba chiar mai mult aş putea spune că există o asemănare mai mare între un antreprenor şi un Program Manager. De ce spun asta? Pentru că în orice firmă, fie ea cât de mică, un antreprenor gestionează mai multe proiecte. De la lansarea unui site unde să îşi poată promova produsele, la amenajarea unui punct de lucru, de la lansarea unei noi linii de producţie la lansarea unui nou produs pe piaţă, mulţi antreprenori au de-a face cu proiecte multiple chiar dacă nu le urmăresc şi nu le conduc cu sprijinul unui framework cum este PMBOK Guide. Cred cu tărie că orice antreprenor ar beneficia de pe urma cunoştinţelor dobândite ca urmare a însuşirii unui astfel de framework.
La fel şi celor care activează în mediul corporatist şi îşi doresc ca într-o zi să devină antreprenori le sugerez să se aplece asupra acestui framework pentru că vor învăţa lucruri diverse din toate domeniile, lucruri pe care un antreprenor trebuie să le gestioneze.
Acum intorcandu-ma la intrebare, pot spune ca sunt si una si alta. Pentru mine certificarea PMI a fost un catalizator care m-a impins spre a-mi dori sa cunosc cat mai mult din ceea ce se aplica astazi ca metode de management moderne de PM si nu numai. Astfel am inceput sa imi dezvolt cunostintele de lean management si management strategic si o data cu evolutia mea in aceasta directie au aparut si primele proiecte in consultanta.

ComunitateA: Ce sfat ai da celor care vor să obţină certificarea PMP?

Octavian: Aşa cum sunt şi cerinţele celor de la PMI, cred că o anumită experienţa în conducerea unor proiecte este punctul de pornire pentru oricine doreşte obţinerea unei certificări PMP. Un al doilea pas ar fi familiarizarea cu framework-ul celor de la PMI şi urmarea unui curs acreditat de PMI în project management. În ceea ce priveşte învăţatul pentru obţinerea certificarii am un singur sfat pentru viitori candidaţi şi anume să trateze cu maximă seriozitate procesul de învăţare. Foarte util este forumul de pe site-ul dumneavoastră unde orice candidat serios poate găsi informaţii extrem de utile cu privire la susţinerea examenului.

ComunitateA: Octavian, îţi mulţumim mult pentru informaţii şi îţi dorim succes!

Rating: 4.9/5. From 14 votes.
Please wait...

One thought on “De la antreprenoriat la PMP… cu Octavian Mihalcovici

  1. Felicitari Tavi!

    Rating: 5.0/5. From 1 vote.
    Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *