Manuela Obreja: Marketingul este o unealta prin care se stabileste strategia si implicit traseul unui brand de la producator la cumparator. Apelam la marketing atunci cand stabilim intregul context in care dorim sa vindem produse si foarte important sa convingem cumparatorul sa reinnoiasca cumparatura. De aici s-a nascut dragostea mea pentru marketing si dorinta de a studia si activa in acest domeniu. Dupa ce am contribuit la dezvoltarea mai multor branduri din categorii diferite precum bauturi alcoolice, dulciuri, food si igiena personala, am luat decizia de a lansa impreuna cu un prieten o agentie de branding – TRINK.
ComunitateA: Cum ai ajuns la certificarea PMP? Cum ai auzit de ea şi ce te-a determinat să o obţii?
Manuela: Mi-am propus sa obtin o diploma care sa ateste o parte din abilitatile de care ma folosesc in fiecare zi pentru a finaliza cu succes diverse proiecte provocatoare si totodata de a-mi antrena noi competente si un mod de gandire cursiv, cu un nivel mai constructiv de aplicabilitate.
ComunitateA: Cât ai învăţat? Cât de greu ţi s-a părut examenul?
Manuela: Mi se pare un examen care trebuie privit cu foarte multa seriozitate daca vrei sa desfaci sampania dupa aceea ?. Orice strategie de fentat care poate a dat roade in trecut, se anuleaza in fata acestui examen. Principiul de baza este foarte simplu: stii sau nu stii. Nu exista alta varianta de raspuns. Iar pentru asta trebuie multa pregatire in prealabil, fara scurtaturi. Personal, mi s-a parut un examen care mi-a activat adrenalina si instinctele la cote maxime, iar in ceea ce priveste gradul de dificultate pot spune ca eram pregatita pentru un examen mai dificil. Consider important sa te confrunti acasa cu teste mai grele decat vei primi la examen pentru a reusi sa faci fata in conditiile de stres din timpul examenului. Timpul mi s-a parut acoperitor, am reusit sa termin toate intrebarile in aproximativ 3 ore si jumatate.
ComunitateA: Cu ce anume te ocupi în viaţa de zi cu zi?
Manuela: Impreuna cu un prieten am infiintat o agentie de branding, pe care ne-am gandit sa o numim Trink. Scopul nostru este sa ajutam business-urile sa creasca si sa devina mai inovative, sa obtina un nou inceput inspirat, prin intelegerea mai buna a consumatorilor si sa reuseasca sa vorbeasca cu ei intr-un mod autentic, proiectand emotie.
ComunitateA: Cum de ti-a (v-a) venit ideea de a porni acest business cu “Trink”? Care a fost trigger-ul?
Manuela: A pornit mai mult ca o joaca, dar care s-a transformat treptat in ceva serios. Amandoi suntem foarte pasionati de brand design&strategy, si ne dorim sa ajutam brandurile sa se evidentieze intr-un mediu deja foarte aglomerat si zgomotos. Silence is a “has been”. Pentru a avea o voce trebuie sa iasa cu indrazneala din sfera de anonimat, sa comunice remarcabil, dar foarte important sa aiba o comunicare consistenta, coerenta si constanta. Este o linie fina intre consistenta si surpriza vizuala. Trebuie precizat si faptul ca este importanta autenticitatea unui content de brand, sa fie in ton cu personalitatea si esenta acestuia, dar uneori este prost inteleasa. Nu este suficient sa fii autentic, primordial trebuie sa urmaresti sa fii useful. Utilitatea care surprinde va fi recomensata cu loialitate. Daca nu le poti imbina si oferi pe amandoua, atunci nu vei putea sustine o strategie de brand coerenta pe termen lung, in concordanta cu valorile brandului. Vrei sa devii timeless si sa construiesti un brand care sa dureze? Fii curajos, memorabil si corespunzator. It’s a relationship thing.
ComunitateA: De ce Trink?
Manuela: Trink este sunetul de bucurie pe care il auzi in mintea ta, atunci cand sarbatoresti o idee buna care ti-a rezolvat provocarile ridicate de proiectul la care lucrezi. Este modul in care ne vin noua ideile, all of sudden. Asa cum imi spunea un prieten, creaza un sentiment de love/hate, dar indiferent de baricada pe care o aleg oamenii, cred ca este o Sticky idea. Ne-am dorit sa fie o idee care este inteleasa, memorabila, simpla, surprinzatoare si cu un impact de durata.
ComunitateA: Care sunt provocările şi dificultăţile de care te-ai (v-ati) lovit în această iniţiativă?
Manuela: Este o perioada destul de apasatoare pentru antreprenorii romani, inclusiv clientii nostri, care se confrunta cu o atmosfera tenionata si plina de presiune. Speram la vremuri mai optimiste, care sa ne permita sa crestem branduri, cu ajutorul carora sa atingem obiectivele individuale de business ale clientilor nostri. Momentan isi concentreaza mult fortele si energia cu gandul la supravietuire si depasirea acestei perioade atipice. Luptă pentru a se adapta unui nou context de business si sa ramana in joc. Asadar, noi trebuie sa gasim formule inovative pentru a mentine brandurile echilibrate. Vor avea dificultati antreprenorii care nu vor fi flexibili la schimbari si nu vor avea o abordare agila in perioada care urmeaza.
ComunitateA: Ce planuri de dezvoltare ai (aveti) pentru acest business?
Manuela: Momentan nu ne gandim la o extindere a serviciilor, ci mai degraba sa reusim o integrare cat mai optima a ofertei actuale in dezvoltarea unui brand. Ne dorim sa crestem impreuna cu clientii nostri si sa formam un spirit de echipa, astfel incat sa devenim un partener de incredere pe care se pot baza intotdeauna. Scopul nostru este sa ii ajutam sa isi atinga obiectivele de business, cu ajutorul celui mai de pret instrument: brandul. Iar pentru asta e important sa coroboram intr-o simbioza cat mai unita. Procesul pe care ne bazam, transfera catre noi cunostintele organizationale ale clientilor, pe care apoi le traducem si convertim in ceva ce consumatorii inteleg si pretuiesc.
ComunitateA: Te-a ajutat cu ceva certificarea PMP, procesul de invatare sau cunostintele accumulate la PMP în startarea acestei initiative?
Manuela: Aceste recomandari de best practices acumulate, m-au ajutat sa privesc mediul de business dintr-o alta perspectiva, mai globala si totodata sa inteleg mai bine toate implicatiile care sunt influentate de o decizie, respectiv lantul trofic al unui sistem de business. Intrebarile care se bazeaza foarte mult pe teorie aplicata, precum si modul contra-cronometru de desfasurare al examenului, te antreneaza sa iei decizii grele si importante intr-un timp foarte scurt. Si nu in ultimul rand, obtinerea acestei diplome mi-a conferit increderea de care aveam nevoie pentru a lansa Trink.
ComunitateA: Project manager sau antreprenor?
Manuela: Una nu o exclude pe alta. Abilitatile dezvoltate ca project manager sunt aplicate in viata de zi cu zi, la tot pasul, iar ca antreprenor te folosesti destul de mult de aceste resurse. Dar ca sa raspund la intrebare, nu exista o reteta de succes, fiecare trebuie sa isi gaseasca drumul care i se potriveste. Partea de antreprenoriat depinde pe deplin de tine si atunci iti aduce o satisfactie diferita pe care nu o poti gasi in alta parte. Eu simt ca ma regasesc destul de bine in zona de business propriu, insa vine cu foarte multe raspunderi si batai de cap, de care esti scutit ca angajat. In orice caz amandoua sunt experiente ce merita incercate si care te ajuta in dezvoltarea profesionala.
ComunitateA: Ce sfat ai da celor care vor să obţină certificarea PMP?
Manuela: Work it until you make it! :). Trebuie sa aiba o motivatie foarte puternica, sa se inarmeze cu rabdare si multa ambitie pentru a-si atinge obiectivul propus. Sunt multe momente cand iti vine sa arunci cartile pe fereastra si iti spui ca te descurci foarte bine si fara aceasta certificare. Poate ca da, dar nu vrei sa te descurci si mai bine? :). In orice caz, atat procesul de invatare, cat si examenul in sine, te trece prin atat de multe stari si emotii, incat ar fi pacat sa nu fie traite. Daca era usor, ar fi avut toata lumea acces la aceasta diploma si deci nu ar mai fi fost atat de valoroasa! Mult succes! 🙂
ComunitateA: Manuela, iti multumim frumos pentru impartasirea experientei tale si iti dorim succes cu Trink.