Trends / Emerging Practices si Tailoring Considerations in PMBOK® Guide

Reading Time: 3 minutes

Ca fervent adept (si continuu invatacel) al managementului de proiect, PMBOK Guide a fost si ramane pentru mine un documentul de capatai ca sursa de informatii, acel loc in care te intorci cand vrei o validare a ideilor tale. Marturisesc ca sunt putine zilele in care sa nu revin la aceasta sursa de informatie, pe care o gasesc bine structurata si cu informatie clara si relativ usor de inteles. Desi sunt ani de cand practic project management, aproape de fiecare data cand inchid acest document realizez ca am am mai invatat ceva, ca am inteles anumite lucruri din alt punct de vedere decat am facut-o poate acum catva timp, cand am citit prima oara acea informatie.

Cu toate acestea, nu inceteaza sa ma uimeasca conul de umbra in care sunt intrate doua categorii de informatii, foarte interesante de altfel, din acest ghid. Vorbesc aici despre “Trends and Emerging Practices”, respectiv “Tailoring Considerations”, cele doua subcapitole prezente la inceputul descrierii fiecarei arii de cunostinte. Am intalnit foarte putini oameni care sa fi citit efectiv aceste informatii si cu atat mai putin sa fi incercat sa le puna in valoare. Intr-adevar, aceste informatii au fost grupate distinct abia in PMBOK Guide ed. 6 (2017), dar la o cautare atenta, veti gasi referiri la tendinte si consideratii privind ajustarea implementarii proiectelor si in editia anterioara.

Subcapitolul “Trends and Emerging Practices” sublinieaza de fapt evolutia continua a project managementului, faptul ca aceasta stiinta se adapteaza continuu si isi gaseste permanent metode de a se perfectiona si de a raspunde din ce in ce mai bine la provocarile care apar in calea proiectelor.

Cel de al doilea subcapitol, “Tailoring Considerations”, intra in detaliile ajustarii proiectelor, pentru a raspunde cerintelor pe care le formuleaza cultura si mediul organizational, principalii stakeholderi, in general mediul in care se desfasoara proiectul.

Am citit prima oara aceste informatii atunci cand invatam pentru examenul PMP, la indemnul tutorelui meu care mi-a cerut sa le parcurg cu atentie. Evident ca am trecut rapid peste ele, preocupat sa memorez procese, tehnici si sa obtin punctaj bun la simularile de examen.

Adevaratul contact cu aceste concepte a venit mai tarziu, odata cu implicarea mea intr-un proiect de livrare a unor materiale de training in domeniul PM, pentru Communication Knowledge Area. Atunci am citit cu cu adevarat acele subcapitole si am gasit aici practici simple (de bun simt) si totodata profunde, pe care simt ca merita cu prisosinta sa fie integrate in proiectele pe care le conduc.

In cazul Communication Knowledge Area, pe langa ideile de bun simt de a revizui permanent comunicarea cu stakeholderii si a implica activ stakeholderii in sedintele proiectului, am regasit si tendinta de crestere a impactului pe care il are social computing si in general infrastructurile social media in comunicarea din cadrul proiectului. Desi evidenta (chiar banala), aceasta informatie deschide un orizont urias pentru cei interesati sa exploreze cu adevat acest drum si sa identifice noi metode de a imbunatati procesele de comunicare aplicand aceste concepte.

Similar, prin elementele pe care le propune analiza de personalizare a proiectului, se aduce un plus de claritate pentru ceea ce trebuie sa se axeze Communication Management Plan atunci cand sunt planificate canalele, metodele si tipurile de comunicare din proiect. Pur si simplu fiecare din conceptele din acest subcapitol reprezinta puncte de plecare pentru tool-ul Communication Requirements Analysis, in crearea planului pentru aceasta arie.

Ambele concepte sunt subiecte importante de meditatie pentru fiecare project manager, fie la initierea proiectului, dar si pe parcursul celorlalte faze ale proiectului. Exemplu dat anterior, referitor la Communication Knowledge Area, este demn de analizat pentru oricare din ariile de cunostinte din project management. Mai mult, va provoc sa va creati un exercitiu in a adauga la informatiile acestor doua subcapitolele alte si alte concepte, relevante pentru proiectele pe care le desfasurati.

Referinte: PMBOK Guide ed. 6 (2017), PMBOK Guide ed. 5 (2013)

No votes yet.
Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *