Din Cluj-Napoca, Iulia Bontea despre examenul de PMP sustinut online

Reading Time: 7 minutes

Iulia Bontea: In prezent, Project Manager la Banca Transilvania, in cadrul departamentului Digital, pentru care principalul focus este digitalizarea produselor bancii si dezvoltarea de solutii bancare inovative. Pasiunea pentru proiecte si management a descoperit-o la masterul de Gestiunea si Evaluarea Proiectelor care i-a format un stil organizat, meticulos si unde a invatat ca doar lucrand ca o echipa se pot livra rezultatele asteptate.

ComunitateA: Felicitari Iulia pentru obtinerea certificarii PMP! Cum ti s-a parut examenul si cum a fost sa il sustii de acasa?

Iulia: Pentru mine varianta online a venit ca o salvare – am fost foarte incantata, mai ales in contextul acesta in care calatoriile sunt mai greu de intreprins (pentru mine sa dau examenul inseamna o deplasare Cluj-Bucuresti). Imi programasem initial examenul in martie, apoi in 22 mai (din cauza Covid, am spus sa imi aloc un buffer sa se linisteasca lucrurile si sa pot calatori), si intre timp a aparut varianta online. Acest lucru insemna sa dau cancel la ceea ce deja aveam programat si sa fac reschedule cu optiunea de sustinere de acasa. “A treia oara sa fie cu noroc” mi-am zis.
Pe masura ce se apropia examenul, incepeam sa am emotii, atat pentru examen in sine cat si pentru checkin, pentru ca varianta de acasa insemna ca responsabilitatea pentru bunul demers al lucrurilor era doar a mea: conexiune de internet, camera web cu o anumita rezolutie, un spatiu de examen usor de inspectat, verificarea tehnica, etc. Acest lucru a adaugat stres in plus mai ales in ceea ce priveste locatia. Eu am doi caini plini de energie acasa, biroul este intr-un spatiu mare, care ar fi fost foarte greu de inspectat de cei de la PMI. Am cantarit lucrurile si am optat pentru varianta birou, unde am dat examenul intr-o sala de sedinte. Examenul incepe cu un tutorial al aplicatiei online, care sunt functionalitatile care te ajuta in timpul examenului: exista un calculator, un whiteboard pe post de ciorna, timpul scurs, intrebari parcurse, chat. Examenul, per total, nu mi s-a parut foarte greu, poate si datorita pregatirii intense. Intrebarile erau pe maxim doua trei randuri, destul de clare si concise, situationale majoritatatea. Primele 30 de intrebari au mers foarte greu, total diferit fata de ritmul de acasa, si asta a adaugat presiune si teama ca nu voi reusi sa ma incadrez in timp. Eram foarte incarcata emotional din cauza unui checkin nereusit din motive tehnice cu 15 minute inainte. Simteam ca nu inteleg contextul descris, citeam de cate doua-trei ori intrebarea si alegeam un raspuns mai mult prin eliminare. Am hotarat ca examenul e prea important si eu am muncit prea mult ca sa il ratez din cauza emotiilor. Mi-am luat 2 minute sa respir adanc, sa ma linistesc si sa imi induc o stare de concentrare maxima – pe ideea “You got one shot to do it right the first time. You can do it!”. Pe masura ce continuam, am intrat intr-un zen mode; dupa 50 de intrebari deja ma simteam mult mai sigura pe mine, ca dau raspunsurile corecte si ca ma voi incadra in timp. In timpul examenului, a trebuit mereu sa fiu atenta la gesturi si postura – ce am apreciat aici e ca in permanenta te poti vedea, deci riscul sa iesi din cadru este destul de mic.

ComunitateA: Care sunt conditiile pe care a trebuit sa le indeplinesti pentru a putea sustine examenul de acasa?

Iulia: Conditiile pentru examen sunt comunicate chiar de la inscrierea online: atat cele de procedura cat si cele tehnice. Ca procedura, cei de la PMI vor sa se asigure ca spatiul in care sustii examenul este privat, tu fiind singura persoana din camera, ca nu se aud zgomote, ca poate fi usor inspectat. La cererea proctorului, in timpul examenului ti se poate solicita sa areti camera, sau diferite lucruri prin camera. De exemplu, mie mi-au cerut sa le arat ca televizorul din sala de sedinte este scos din priza. Iti cer sa ai un telefon in camera pentru a putea fi contactat de proctor in cazul unor probleme tehnice, dar acesta nu are voie sa se afle in apropierea spatiului de lucru. Specificatiile tehnice se gasesc pe site-ul PearsonVue, gasesti un link si in mailul de la ei sub sectiunea “Before the exam”. Accesand acel link ai posibilitatea sa faci si un system test. Pe scurt, trebuie sa te asiguri ca ai o camera video, ca ai microfon, o conexiune de internet buna, sa fie permisa actiunea de Pop-up din browser (la mine a insemnat dezactivarea AdBlock), sa fie permisa descarcarea de cookies. Eu am ales sa folosesc un laptop personal pe care am toate permisiunile. Folosind un laptop de companie ai putea sa ai restrictii la ce aplicatii poti sa iti inchizi, deschizi si cand. Recomand sa faceti acel test cu cateva zile inainte de examen.

ComunitateA: Cum a decurs procesul de validare si checkin-ul pentru examen?

Iulia: Wow…Ce pot spune cu siguranta este ca il voi tine minte. Pentru mine a fost cu peripetii. Cum spuneam, simteam deja ideea de examen online cum punea presiune, si din acest motiv mi-am luat timp, cu o zi inainte sa merg la birou, sa testez sistemul, sa ma asigur ca totul merge struna. Am initiat “Run system test”, am descarcat aplicatia si am initiat procesul: validare microfon, camera video, viteza internet. Apoi trebuie sa incarci poza de Pasaport / Permis (nu au varianta de buletin), un selfie, poze cu incaperea. Dupa care daca totul este ok, iti dau acces in interfata de examen. Eram linistita joi, dupa acest test, ca totul va fi bine. Vineri ora 15:00 – m-am logat in contul meu si am initiat procesul de checkin, chiar daca examenul era programat la 15:45. Butonul de “Begin exam” a apare cu 30 minute inainte de ora programata. Un proctor m-a contactat sa imi spuna ca pozele cu spatiul au fost acceptate, doar ca vor sa le arat ca televizorul din incapere este scos din priza. Dupa aceasta verificare, proctorul imi scrie ca am o problema cu microfonul si nu ma aude. Nu imi venea sa cred ca mi se intampla asa ceva, mai ales ca verificarea tehnica fusese facuta. Am incercat 20 minute de troubleshooting, problema persista. Deja era ora la care ar fi trebuit sa inceapa examenul si din acest motiv, proctorul mi-a recomandat sa renunt si sa reprogramez examenul. Am iesit din aplicatie, si nu pot sa descriu ce val de emotii m-a cuprins, eram atat de necajita pe situatie, insa dupa o exteriorizare puternica, primul gand a fost : Reschedule!. Astfel, am intrat in contul de PMI, si am observat ca optiunea de “Begin Exam” era inca activa. Fara sa mai pierd timpul, am dat click, si am initiat inca o data checkin, de data asta fara webcam extern, bazandu-ma pe dotarile laptopului. La ora 16 eram deja logata in aplicatia de examen, si raspundeam la prima intrebare.

ComunitateA: Ai aflat pe loc rezultatul? Dupa cat timp ti-au confirmat si oficial pe email rezultatul?

Iulia: Imediat ce dai submit la partea a doua, apare un ecran de la PMI cu rezultatul. Pentru mine momentul de submit a fost o eliberare emotionala puternica si sincer, in afara de primele 4-5 cuvinte nu mai retin care era mesajul. Confirmarea oficiala impreuna cu rezultatele detaliate, vine pe mail dupa o zi.

ComunitateA: Cum a fost cu pauza de 10 minute si cand a trebuit sa o iei?

Iulia:Pauza vine dupa primele 90 de intrebari, si ai optiunea de a revizui intrebarile marcate pentru review, si apoi sa dai submit. Dupa acest pas, nu mai ai acces la aceste intrebari, si poate incepe pauza. Eu am optat sa nu iau pauza, deoarece am atins un nivel de concentrare pe care imi era teama ca il voi pierde. Mentionez ca acasa mereu faceam pauza de 5 – 10 minute dupa 100 intrebari.

ComunitateA: Ai interactionat cu cei care te-au supravegheat video online? Cum si pentru ce anume

Iulia: Am interactionat la primul checkin cu un proctor de examen, asta inca in procesul de validare, cand m-a rugat sa ii arat televizorul si am incercat troubleshooting pe microfon. In timpul examenului esti inregistrat non stop si cineva te supravegheaza. In timpul examenului am fost contactata o singura data prin chat sa nu mai pun mana la gura (eram stresata si cred ca involuntar faceam acest gest). Am raspuns ca am inteles si ma voi conforma.

ComunitateA: Ce recomdandari le-ai face celor care vor sa sustina examenul de acasa sau de la birou?

Iulia:O recomandare ar fi sa se asigure ca au un spatiu linistit, calm, in care sa fie doar ei si PMP, in care sa poata sa cultive concentrarea. Un alt factor de luat in calcul ar fi sa faca acea simulare de checkin pentru familiarizare si recomand sa folositi camera video si microfonul laptopului – problema tehnica la mine posibil sa fi fost din cauza unei incompatibilitati. Si cel mai important, sa ramana calmi, indiferent de situatie, si sa gandeasca la rece orice problema.

ComunitateA: Cum ai ajuns la certificarea PMP? Cum ai auzit de ea si ce te-a determinat sa o obtii?

Iulia: Proiectele au fost mereu o pasiune de a mea pentru ca reporezinta cadrul in care se imbina perfect partea umana ce tine de leadership, de comunicare, de motivare cu partea mai tehnica orientata spre rezultate, spre a atinge scopul proiectului. De certificare stiam de ceva timp, insa ce m-a determinat sa o obtin a fost dorinta de a acumula mai multe cunostinte, de a avea un overview asupra a tot ce inseamna un proiect de la A la Z. De cand am inceput sa practic Project Management imi doream sa imi structurez mai bine fazele proiectului, sa am un framework bine definit pe care sa il pot aplica, si mai mult de cat atat sa am tool-urile cu care sa pot livra un proiect cu succes si cu care pot infrunta posibilele probleme.

ComunitateA: Cat ai invatat si cum anume ai abordat procesul de pregatire?

Iulia: Am inceput studiul imediat dupa curs, si in total cred ca toata pregatirea a durat 7 luni, cu doua pauze lungi de o luna in decembrie si apoi in martie. Am avut si perioade in care simteam ca nu mai dau randament si o lasam mai moale. Ceea ce pentru mine a facut diferenta a fost ca mi-am alocat o saptamana intreaga pt PMP inainte de examen, in care doar asta sa fac, sa invat. Nu as putea sa spun cate ore exact mi-a luat – cred ca undeva la 400/500 sa fie. Dar mentionez ca datorita pauzelor, am avut de recapitulat si recuperat cunostintele. Pregatirea a implicat parcurgerea teoriei despre procese, arii si instrumente de cateva ori si din mai multe surse, si apoi validarea cunostintelor prin multe teste. Ca si procent as spune 50% invatat -50% teste. Narciss a pregatit un plan personalizat si in continuu ii comunicam statusul si cum ma simt, cum merge treaba, unde am neclaritati. A fost fantastic sa il am pe Narciss alaturi care sa ma impulsioneze in aceasta lunga calatorie si sa ma ghideze tinand cont si de programul meu, de stilul de invatat si de cat mai avem pana la targetul setat.

ComunitateA: Ce sfat ai da celor care vor sa obtina certificarea?

Iulia: Obtinerea certificarii este ca un maraton, as zice eu. Este un obiectiv deosebit, dar care vine cu o munca depusa intr-un ritm sustinut. Este un proces in care disciplina si determinarea conteaza fantastic de mult. Spun disciplina, pentru ca implica o reordonare a prioritatilor tale, presupune alocare de timp pentru studiu. Determinarea este o componenta importanta pentru ca ea te ajuta sa nu renunti, sa vezi “the big picture”, sa stii pentru ce lupti si sa reusesti, ca in perioadele de tonus mai scazut, sa te auto-motivezi, sa le depasesti si sa revii in forta.

ComunitateA: Iulia, iti multumim mult pentru informatii si iti dorim succes!

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *