Retrospective 2014-2016 intr-o echipa medicala organizata cu Kanban

Reading Time: 3 minutes

best-practices-kanbanPreambul
1. In primul rand mi-am propus sa povestesc aici despre aceasta implementare Agile pentru toti cei ai caror copii se gandesc in urmatorii 8-10 ani sa devina medici, asistente, personal medical si non medical (administrativ) in spitalele din Romania. Viitoarele generatii in sistemul public de sanatate vor avea  sansa sa lucreze in colaborare unii cu altii intr-un mediu modern si competitiv, in care sa fie evident si bine remunerati  – pe masura rezultatelor obtinute.
2. In al doilea rand, este un exemplu concret de abordare agila pentru cei care acum gestioneaza, sau ar putea sa gestioneze, proiecte asemanatoare – in sistemul public de sanatate.

In noiembrie 2014 am mers fara sa ezit la vot.  Incercasem in avans sa parcurg cele 76 de pagini din programul prezidential  “11 teme majore  de dezbatere si consens national  pentru urmatorii 10 ani”, un fel de “Product Backlog” prioritizat intr-un mod in care recunosc mi-a atras atentia:

  1. ‘’Educatia ca resursa de performanta a Romaniei’’
  2. ‘’Investitia in sanatate – o investitie in viitor’’
  3. ………

Inspirat dintr- un articol (Ziarul Financiar, Mai 2015 – Agile in software development) un neurochirurg roman studiaza, se documenteaza, propune sau mai degraba impune  o ‘’abordare Agile’’ echipei sale, intr-o sectie de neurochirurgie a unui spital.. Cum a inceput implementarea? Simplu, cu Sprintul ZERO:

  • 4 medici (neurochirurg, anestezist, un cardiolog, rezident neurochirurg) asistenta de sala, asistenta bloc operator, asistenta anestezie + alti 2 coechipieri cu pregatire non -medicala (un Case Manager, un Scrum Master) au dat START implementarii unui nou mod de lucru.
    • Sprintului ZERO – o iteratie de 2 saptamani la propunerea SM.

Retrospective Sprint ZERO (+)

  • User story (administrativ) ‘’Studiu individual pentru alegerea metodologiei Agile potrivite proceselor medicale (ce ar ‘’merge’’ mai bine Kanban sau Scrum?) – ‘’DONE’’.
    • Intr-o pauza intre 2 interventii chirurgicale (Daily ritual) s-a dezbatut si votat pentru Kanban.
  • Alegerea si configurarea aplicatiei pentru definirea medical cases (Kanban board – desktop computers, laptops, tablets, smartphones), cu tot tacamul (configurare users, cumparare licente pentru fiecare membru al echipei)– ‘’DONE’’.
    • Folosirea aplicatiei lunar costa toata echipa Kanban, 7.2% din salariul minim pe economie.
  • Daily Standup meeting (Intr-o pauza intre 2 operatii sau pauza de masa) – tinut zilnic, fara exceptie.
  • Cum se ‘’manuieste’’ visual Kanban board-ul pe telefonul personal al fiecaruia – ‘’DONE’’.
    • Training -ul s-a tinut intr-o pauza de masa chiar de catre Product Owner (rol votat si atribuit in unanimitate medicului Neurochirurg).
  • User stories (medical cases) definite&prioritizate de medicul neurochirurg sau medicul rezident –care actioneaza in cadrul echipei ca PO de ‘’rezerva’’.

Retrospective Sprint ZERO (Delta)

  • mici ezitari (la inceput) in folosirea boardului Kanban;
  • altele – Nu e momentul sa spunem lucrurilor pe ‘’nume’’ acum si aici, mai degraba sa privim ‘’jumatatea plina a paharului’’.

Cum arata intr-o zi de Sprint, campul de ‘’lucru’’ pentru fiecare dintre ei – intr-un board Kanban:

kanban-board-spital

Retrospective 2016

  • Aceasta organizare &  expunere vizuala a  avut ca efect imbunatirea controlului intregului act medical, echipa poate sa ia decizii si sa intervina in timpul cel mai scurt.
  • Eficientizarea timpului (numarul de pacienti cu afectiuni similare tratate, numarul de vieti salvate) in acelasi interval de timp, a crescut semnificativ).
  • Timpul de asteptare pentru pacient atat in preoperator cat si postoperator a scazut, exemplu durata de spitalizare nu este mai mare de 3 zile, iar asta are ca efect costuri de spitalizare, considerabil mai mici.
  • Fiecare minut este folosit in mod pretios – intreaga echipa pleaca mai devreme acasa in fiecare zi , in comparatie cu o perioada anterioara.

Sunt convinsa ca se poate si mai bine si ca s-ar putea face ‘’lucrurile’’ si mai bine si la un alt ‘’nivel’’ in ‘’Romania lucrului bine facut’’. Daca s-ar clarifica ‘’CU CINE’’ (cu oameni deschisi, dispusi sa isi schimbe stilul de lucru catre unul colaborativ), daca ar avea si cu ‘’CE’’ (atitudine, timp, training, bani etc.)….

Ca Stakeholder = Contribuabil = platitor de taxe si impozite, as vrea sa vad  aceasta tema majora (proiectul) ‘’investitia in sanatate – o investitie in viitor…pentru urmatorii 10 ani:

  • ca pe o investitie in viitorul copiilor nostri.
  • ca pe o investitie cu rezultate vizibile si palpabile (pentru noi, contribuabilii).
Rating: 3.7/5. From 15 votes.
Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *