Conform crn.com, un studiu salarial realizat de Penton si GK, desfasurat in Statele Unite releva faptul ca in Top 15 al celor mai bine platite certificari in IT la inceputul lui 2014, prima certificare de Project Management pe care o regasim este Project Management Professional (PMP)® pe locul 5 cu un salariu mediu brut de 108,525 USD:
Din alt punct de vedere, cel al disponibilitatii angajatorilor de a plati mai mult decat in anul trecut, al cresterii salariale anuale si al cresterii procentului anual de certificati, certificarile de project management de Top in 2014 se anunta a fi, continuand tendintele din 2013, conform cio.com care citeaza un studiu Foote Partners, PMI Risk Management Professional (PMI-RMP)® si Program Management Professional (PgMP)®. De exemplu, pentru PMI Risk Management Professional (PMI-RMP)®, angajatorii au o disponibilitate de a plati un salariu cu 9,1% mai mare, in timp ce pentru Program Management Professional (PgMP)® procentul este de 7,7%.
Este adevarat ca, studiile fiind facute in Statele Unite, ar fi destul de greu sa regasim in top certificari sponsorizate de IPMA (International Project Management Association), APM (Association for Project Management UK) sau AIPM (Australian Institute of Project Management).
Dar ce putem spune despre Romania?
Din pacate, nu exista prea multe studii publice in piata din care sa extragem date referitoare la cele mai bine platite certificari din Romania.
Putem insa sa ne imaginam ca daca pana acum tendintele de pe piata certificarilor din Statele Unite s-au regasit (partial si poate cu o intarizere) si in Romania, ne putem astepta ca si tendintele de mai sus sa se valideze mai devreme sau mai tarziu.
Ce este insa diferit insa pentru piata din Romania fata de cea din State:
- O dispersie salariala destul de mare specifica unei piete inca in formare si nenormate din punct de vedere salarial si al career path-urilor, mai ales atunci cand vorbim de companii romanesti.
- Prezenta mai consistenta in tablou a unor certificari care se regasesc mai rar in Statele Unite, de exemplu certificarile Prince dar si IPMA.
Cu toate aceste necunoscute si variabile, putem afirma ca, cel putin conform studiului Romania – Annual Project Management Salary Survey® 2014, certificarea PMP® este si in Romania vedeta atat din punct de vedere al popularitatii:
cat si din punct de vedere salarial (net pe luna):
Sunt insa si certificari in Project Management sau care au tangenta cu Project Management-ul care se pot situa mai sus din punct de vedere salarial decat cele care apar in studiile mentionate anterior sau care promit din punct de vedere al tendintelor, poate mai mult decat PMI Risk Management Professional (PMI-RMP)® sau Program Management Professional (PgMP)® (putem numara peste 40 de certificari de PM existente in acest moment). Insa ori sunt inca prea proaspete pe un segment deja targetat de alte certificari (cum este PMI Agile Certified Practitioner (PMI-ACP)® din 2011) ori au fost prea putin respondenti (IPMA B si IPMA A).