Noul Standard ISO 21500 Ghid pentru Management de Proiect

Reading Time: 4 minutes

În ultimii ani a existat o proliferare la nivel mondial de standarde specifice pentru Management de Proiect care nu au condus la nici un standard global, pentru a stabili principiile generale şi proceduri de management de proiect la nivel global.  În plus, aceste standarde nu au avut nici un vocabular comun sau procese care ar putea fi de referinţă de către comunitatea globală de management de proiect, ducind uneori la definiţii şi interpretări diferite.

Pentru a aborda aceste probleme, Organizaţia Internaţională de Standardizare (ISO) a iniţiat lucrări pentru a crea un nou standard ISO 21500 intitulat: Ghid pentru Managementul de Proiect. ISO urmeaza sa finalizeze acest nou standard international, ISO 21500, Ghid pentru Managementul de Proiect, care va intra la sfârşitul acestui an 2012. In ciuda dificultăţilor intimpinate, elaborarea acestui nou standard s-a bucurat de participarea persoanelor din diferite industrii şi culturi. Standardul va oferi o platformă comună, ce va deveni un punct de referinţă pentru toţi profesioniştii de management de proiect şi va facilita transferul de cunoştinţe şi armonizarea principiilor, vocabularul şi procesele existente în standardele viitoare.

Am vizitat mai multe sesiuni de informare cu privire la acest nou standard – ISO 21500 care oferă îndrumări cu privire la conceptul generic şi procesele de management de proiect cu impact asupra realizării de proiecte. Acest standard nu va înlocui PRINCE2, PMBOK sau alte standarde, ci oferă o îndrumare generala pentru management de proiect. În aceste îndrumări, veţi găsi 40 de procese cu referire la procesele (de iniţiere, planificare, implementare, control, închidere) şi arii de cunostinte (Integrare, Stakeholderi, Scope, Resurse,Timp,Cost, Risc, Calitate, Achiziţii,Comunicare)

British Standards Institute, a publicat noul sau standard BS6079 Partea 1:2010 – Principii şi linii directoare pentru Managementul Proiectelor – în toamna anului 2010. Această nouă ediţie se bazează pe multe principii din versiunea veche, dar a fost complet rescris şi actualizat pentru a reflecta practicile de management de proiect moderne. Acest standard este de mare ajutor pentru oamenii care implementeaza managementul de proiect în organizaţiile lor, atunci când liderii lor au nevoie sa utilizeze “bune practici”,  standardul putind fi folosit într-un mediu PRINCE2 sau non-PRINCE2. In privinta noului standard ISO 21500, Asociaţia pentru Management de Proiect din UK considera ca este cu adevărat buna extinderea si dezvoltarea unui Standard de Management de Proiect.

Pe de alta parte, noul PMI Body of Knowledge (PMBOK), ediţia a 5-a, acoperă în prezent toate ariile de cunostinte si probabil ca, editia a sasea (viitoare) va acoperi Portofolii, Programe şi Proiecte.

Analizind ceea ce se intimpla in toate tarile din Europa, Australia, USA …etc. , am constatat ca abordările managementului de proiect sunt convergente în întreaga lume şi, prin urmare, nu este o surpriză că există puţine diferenţe în principiile de bază, astfel incit noul Standard ISO 21500 vine sa aduca impreuna toate aceste principii, asigurind o platforma comuna, pe baza unui concept comun.

Beneficii

O serie de avantaje importante pentru comunitatea de management de proiect ce vor rezulta din acest standard sunt:

  •       Ajutor în transferul de cunoştinţe între proiecte şi organizaţii, ce conduce la o finalizare mai bună a proiectului.
  •       Facilitarea unor procese mai eficiente de licitare, în special pe proiecte internaţionale de mari dimensiuni, prin utilizarea consecventă a terminologiei managementului de proiect.
  •       Permite organizaţiilor multi-naţionale, sa-si coordoneze procesele de management de proiect şi  sistemele.
  •       Faciliteaza mobilitatea personalului de management de proiect şi capacitatea de a lucra la proiecte internaţionale.
  •       Asigurarea unui cadru de lucru (framework) ce poate fi folosit ca baza pentru maparea programelor  de certificare la nivel global şi, prin urmare, ajuta la reciprocitatea lor.
  •       Asigurarea unui cadru de lucru pentru principiile şi procesele de management de proiect generice care pot fi dezvoltate pentru dezvoltarea unei cariere in profesia de management de proiect.

Proiectul pentru acest nou standard ISO 21500 a fost lansat la reuniunea inaugurală a Comitetului de proiect (ISO-TC 236) al Organizaţiei Internaţionale de Standardizare ce a avut loc la Londra, la sfârşitul lunii octombrie 2007 şi la care au participat reprezentanţi din 37 de ţări care au acceptat să se implice în dezvoltarea de Standard. Romania s-a alaturat în efortul de dezvoltare a acestui standard iar ISO încearcă să lărgească numărul de ţări care participă pentru a asigura o acoperire la nivel mondial.
Comitetul de proiect (ISO/TC-236), stabilit pentru a dezvolta acest nou standard de Management de Proiect ISO 21500, este prezidat de către British Standards Institute (BSI), iar secretariatul este deţinut de către American National Standards Institute (ANSI). Statutul de membru al Comitetului este detinut de toate ţările participante iar fiecare membru primeşte un vot.

Comitetul de proiect ISO/TC-236 este susţinut de cele trei grupuri de lucru, după cum urmează:

Cei peste 50 de experţi selectaţi, prin participarea organismelor naţionale de standardizare din întreaga lume au luat parte la reuniunea inaugurală a Comitetului de proiect ISO/TC-236. Munca a continuat apoi de la distanţă în cadrul unor grupuri de lucru iar comitetul director s-a reunit de doua ori pe an pentru a  vota conformitatea, incepind din iunie 2008.
În luna februarie 2012, comisiile pentru ISO-21500 Ghid pentru Management de proiect s-au intrunit  cu succes la Paris. Proiectul final pentru acest standard va fi finalizat în următoarea perioada, dupa verificarea  definiţiilor, lingvisticii şi traductibilităţii de către echipa de proiect. După finalizarea redactarii, documentul va fi înmânat Secretariatului ISO care va pregăti votul pentru  toate organizaţiile internaţionale de standardizare la nivel mondial şi, presupunând un vot de succes, noul ISO 21500 va fi publicat mai târziu în decembrie 2012. Acesta este finalul unui proiect de succes, dupa o călătorie de 5 ani!
Editarea ISO 21500 este doar începutul unui proces de dezvoltare a unei familii de standarde pentru  portofolii, programe şi proiect management.
Un nou comitet tehnic ISO-TC258 a fost deja stabilit, avind misiunea/viziunea de a crea un set util şi funcţional de standarde integrate pentru a ajuta la îmbunătăţirea managementului de proiect la nivel mondial. Această dezvoltare va dispune de suficient timp şi va căuta sa satisfaca nevoile organizatiilor de orice marime, de la Small and Medium Business (IMM)  pana la corporatii majore şi guverne.

Pentru a merge pe drumul cel bun, activitatea TC258 a început cu asigurarea unui consens cu privire la un framework general care defineşte managementul proiectelor, programelor si portofoliilor. Personal cred că a crea un limbaj comun pentru managementul de proiect este o idee foarte bună. Acest lucru va contribui major la reducerea decalajului dintre organizaţii sau grupuri ce utilizează diferite metodologii de management de proiect.

Rating: 4.8/5. From 6 votes.
Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *