Impresii de la examenul PSM II

Home Forums Certificari Impresii de la examenul PSM II

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • Author
  Posts
 • #17806
  AvatarMihai Olaru
  Keymaster

  Salut

  Am dat examenul PSM II la scrum.org si vreau sa va impartasec cateva impresii la cald.

  Va pot fi utile atunci cand va pregatiti, daca vreti sa luati certificarea.

  PSM II este nivelul al doilea al certificarii Professional Scrum Master si este descris de catre Scrum.org ca fiind destinata Scrum Masterilor cu experienta, sau celor care au urmat un curs PSM, organizat chiar de Scrum.org

  Retineti “sau”, adica nici pentru aceasta treapta a certificarii nu este o cerinta propriu-zisa prezenta la trainingul respectiv, desi Scrum.org recomanda.

  – Intr-adevar, dupa test pot sa spun ca examenul se bazeaza foarte mult pe experienta, pe situatii concrete, reale din situatiile pe care le-ati trait alaturi de echipele voastre, in implementarile Scrum.

  Cu alte cuvinte, mult mai putine intrebari, “if any”, se pot raspunde din definitii sau din Scrum Guide ca set de reguli. In schimb, situatiile concrete prin care ati trecut vor influenta modul in care raspundeti

  – Intrebarile sunt asadar in mare parte din cele “situationale”, adica vi se descrie un scenariu, un context, rolul vostru in echipa, de exemplu Scrum Master si vi se pune o intrebare despre cum e mai bine sa procedati.

  – Majoritatea intrebarilor in cazul testului meu au fost multiple-choice. Dar s-au strecurat si cateva single choice ba chiar cred ca am vazut si True/False la 1-2 intrebari

  – Intrebarile sunt muuuuuuult mai lungi. Adica obisnuiti-va cu ideea ca s-ar putea sa fie o situatie descrisa in intrebare pe 6-7 randuri. Apoi variantele de raspuns, la unele intrebari pot sa aiba fiecare cate 2-3 randuri de text fiecare

  – Mie mi-au picat multe intrebari din contextul de “scaled Scrum”, adica mai multe echipe lucreaza in paralel la acelasi produs. Aici experienta pe care o aveti in astfel de situatii este cea mai valoroasa. In lipsa unei astfel de experiente, va recomand sa cititi ghidul de scalare de pe Scrum.org (Nexus Guide) inainte de a da examenul.

  – In intrebari se simte un accent important pus pe auto-organizare si pe valorile Scrum. Dar nu la nivel de definitie, ci la nivel de punere in practica

  – desi majoritatea intrebarilor sunt punctate cu un punct, pot exista si intrebari dintre cele multiple choice la care se puncteaza 2 sau chiar 3 puncte. Acest lucru e semnalat sub textul intrebarii (“2 point question”, “3 point question”)

  Acum si vestile mai bune:

  – la majoritatea intrebarilor multiple choice vi se spune si cate raspunsuri sunt corecte. Atentie, acest detaliu va poate salva la multe din intrebari.

  – numarul intrebarilor e mult mai mic decat la PSM I – doar 30 de intrebari

  – timpul este mai mare decat la PSM I – 90 minute. Aveti deci 3 minute per intrebare.

  – Passing score: 85%

  Pregatirea:

  Nu a fost un efort prea mare pregatirea. Fata de cartile si materialele parcurse pentru treapta I a certificarii (PSM I), pentru mine foarte utila a fost experienta lucrului cu echipele Scrum, in setup simplu sau de echipe multiple per produs.

  Am mai citit in schimb cu cateva zile inainte de a da examenul inca o sursa de descriere a Scrum: “Scrum – A Pocket Guide” – de Gunther Verheyen. nu cred ca m-a ajutat la intrebari propriu zis dar e buna o perspectiva proaspata. Il am pe Kindle si vi-l pot imprumuta.

  Rezultatul:

  Am obtinut 33 din 35 de puncte posibile, am gresit deci fie 2 intrebari fie una singura dar punctata cu 2 puncte.

  Succes cu pregatirea si cu obtinerea certificarii!

  #17804

  Cum vi s-a parut examenul, ce procentaje ati obtinut, ce tipuri de intrebari au picat etc

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.