Impresii de la examenul PSM I

Home Forums Certificari Impresii de la examenul PSM I

Tagged: 

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
 • Author
  Posts
 • #17673

  Cum vi s-a parut examenul, ce procentaje ati obtinut, ce tipuri de intrebari au picat etc

  #17712

  Pentru cei care doresc sa obtina PSM 1, in cateva cuvinte experienta mea in obtinerea certificarii.

  Am ales sa dau certificarea PSM 1 de pe scrum.org, cu toate ca nu este obligatorie prezenta la un curs pentru a obtine certificarea, am ales totusi sa particip la un training de 2 zile pe Agile Scrum pentru ca nu aveam cunostinte pe Scrum (nici practice si nici teoretice). Cursul a fost foarte util, concentrat, multa informatie care se sedimenteaza ulterior. Cursul l-am urmat in luna mai, insa pregatirea pentru certificare am inceput-o in luna septembrie spre final cu mari gap-uri, iar examenul l-am dat la jumatatea lunii decembrie. Practic, grupat am invatat / citit pentru certificare cam 2 ore pe zi timp de 3 saptamani. Am inceput prin recitirea tuturor slide-urilor de la curs, apoi am continuat cu scrum guide si cu o lectura optionala : Lyssa Adkins – Coaching Agile Teams (lectura a fost mai degraba inspirationala). Dupa revizuirea partii teoretice am continuat cu testele Open de pe scrum.org, atat PSM cat si PSPO, initial nu am obtinut rezultate de trecere (70%). De fiecare data cand greseam o intrebare o notam pe un caiet iar inainte de a reface testele, revizuiam intrebarile la care gresisem in incercarile anterioare. De mare ajutor a fost testul lui Mikhail Lapshin (acces gratuit), am inceput cu modul learning urmand aceeasi metoda de a nota pe caiet raspunsurile gresite. Modul learning ofera si explicatii atat pentru raspunsurile corecte cat si gresite. La inceput am obtinut un scor de 60%, insa curand am progresat. Cand am inceput sa obtin 100% la testele free de pe scrum.org (terminate cam in 5 minute) si peste 95% la testul lui Mikhail Lapshin am decis sa dau certificarea. Dupa ce am platit examinarea, imediat am primit codul de acces, am ales sa dau examenul dimineata, inainte de examen am confirmat ca obtin 100% la testele free si peste 95% la testul lui Mikhail L. modul real. Examenul a fost relativ usor, multe intrebari se regasesc in testele free si in testul lui Mikhail L. Se pot revizui intrebari ulterior (exista o bifa) insa nu am ales aceasta metoda. Am terminat examenul in 25 de minute, am obtinut un scor de 92.5% (74 din 80). Cel mai mic scor l-am obtinut la sectiunea Cross-functional, self-organizing Teams iar maxim la Coaching & Facilitation. In concluzie certificare este mai mult decat abordabila, dificultatea fiind medie.

  #17714
  Avatarmonea
  Participant

  Am reusit dupa aproape 8 luni de la terminate cursului sa iau si certificarea PSM I cu 92.5% (74 din 80). Am fost un drum lung dupa ce la prima incercare am picat la limita si am fost dezamagita. Nu m-am asteptat sa fie greu insa timpul de 60 de minute poate sa fie foarte scurt daca nu stapanesti bazele Scrum-ului foarte bine. Eu am constatat de abia in timpul certificarii ca nu sunt suficient pregatita.

  A2a incercare a fost mult mai reusita dar asta numai dupa ce am invatat mult mai mult si m-am focusat o peroada de cateva luni pentru a lua aceasta cerificare. In ultimele zile inainte de certificare chiar m-am ocupat numai de citit si facut teste. Ce am facut in plus in afara de a citi Scrum Guid-ul de cel putin 4 ori si de a da simularile de Scrum Open, Product Owner si Dedeloper Open de pe Scrum.org de cel putin 5 ori consecutiv, pai am facut simulari pe acest site: http://mlapshin.com/index.php/psm-quiz/ care m-a ajutat foarte mult sa inteleg fiecare detaliu din Scrum Guide, am citit cartea Agile project management with Scrum – Ken Schwaber si am merg la un group de studiu pentru PSM I unde am invatat impreuna pentru aceasta certificare. Grupul de studiu a foat farte interactiv si am avut oportunitatea de a povesti si altor oameni cum a fost prima experienta cu certificarea si intrebarile lor legate de certificare m-a ajutat si pe mine sa ma organizez mai bine cu pregatirea mea pentru a2a incercare.

   

  Intrebarile nu mi s-au mai parut complicate la a2a incercare, ba chiar la unele am raspuns in cateva secunde astfel ca am economisit timp pentru a ma uita din nou peste cele de care nu eram atat de sigura. M-am incadrat in timp si chiar mi-au mai ramas 13 minute pentru review-ul celor de care nu am fost sigura de prima data. Cand dai certificarea ai posibilitatea de a marca intrebarile pe care vrei sa le revezi si sa revii la ele mai tarziu.

   

  Tipul de intrebari a fost preponderent cu multiple choise dar si foarte multe cu True/False. La sectiunea Cross-functional, self-organizing Teams am reusit sa iau 100% fata de prima incercare cand am avut 76% asta dupa ce am invatat foarte bine cat de important este in Scrum ca echipa sa fie cross-functional si self-organizing. Ba chiar am vazut aceste beneficii in viata reala, la serviciu si astfel mi-a fost mult mai usor sa raspund corect la orice tip de intrebare din aceasta sectiune.

  Cea mai grea arie de intrebari a fost cea despre Coaching & Facilitation, aici am avut ceva probleme si la prima incercare insa la a2a am crescut.

   

  Staftul meu pentru cei care doresc sa-ti dea certificarea de PSM I este sa tratati aceasta certificare cu seriozitate si mai ales daca nu aveti prea mare experienta cu aplicarea corecta a Scrum-ului in viata reala sa incercati sa epuizati cat mai multe resurse pentru pregatirea voastra, atat cele mentionate de mine cat si altele. Nu este suficient sa ai o idee despre Scrum, trebuie sa stii teoria foarte bine si sa poti identifica raspunsul corect si la intrebarile capcana.

  #17716
  AvatarAndreea Ion
  Participant

  Incepand de astazi pot sa ma laud si eu cu certificarea de PSM I :).

  Am trecut cu 95%. Impartite pe cele 4 sectiuni:

  – Scrum framework: 92.5%

  – Scrum theory and principles: 95%

  – Cross-functional, self-organizing teams: 100%

  – Coaching and facilitation: 100%

   

  Privind in spate si analizand ceea ce s-a intamplat pot sa spun ca experienta are o pondere foarte mare in a trece acest examen. Echipa din care fac parte a trecut la agile acum 1 an (pana atunci nu prea lucrase nimeni pe aceasta metodologie), am devenit SM desi foarte multe lucruri nu stiam cum sa le fac. Cu greu am reusit sa ne gasim drumul si sa devenim o echipa. In luna iulie am participat la primul training de Scrum care mi-a intarit unele cunostinte acumulate pe baza experientei.

   

  Pregatirea pentru examen:

  Nu pot sa spun ca m-am pregatit foarte mult, adunat ar fi cam 3 zile pline (dintre care 1 inainte de sustinerea examenului) care le-am organizat in urmatorul fel:

  – am citit Scrum Guide-ul > mi-am notat toate expresiile neclare si le-am discutat cu un trainer specializat

  – am facut Open Assessment-urile de pe scrum.org de vreo 10 ori (Scrum, Product Owner, Scrum Developer) pana le-am trecut cu 100%

  – am facut testul de 80 intrebari a lui Mikhail Lapshin in learning/real mode de pe http://mlapshin.com/index.php/psm-quiz/ pana cand l-am trecut cu 100% (l-am facut de vreo 5 ori in total)

  – am cautat pe google “scrum questions” si am trecut prin toate intrebarile pe care le-am gasit pe prima pagina de rezultate

  Inainte de examen:

  – recitit Scrum Guide, Agile Manifesto + principii, redat 1 data Scrum Open (scrum.org) si Lapshin in mod real (trecute cu 100%)

   

  Examen:

  Mi s-a parut destul de greu fata de testele pe care le-am tot facut.

  Din cele 80 de intrebari, maxim 20% se regaseau in Scrum Guide (adica putine intrebari legata de lucruri fixe, teorie, definitii)

  – am avut aprox 4 intrebari legate de Scrum Values (un exemplu pe care mi-l amintesc pentru ca nu stiu daca am raspuns corect sau nu:

  Intrebare: Ce valoare scrum este afectata de lipsa intrederii in Scrum?

  Optiuni:

  a. Commitment

  b. Courage

  c. Focus

  d. Openness

  e. Respect

  f. All answers

  )

  – foarte multeee intrebari te puneau intr-o anumita situatie si te intreba de actiunile pe care le puteai face ca SM

  – foarte multe intrebari legate de Scrum in contextul mai multor echipe (ce faci daca echipele sunt locate in zone diferite, intrebari legate de modalitatea de impartire a PBI-urilor, sau cum actionezi tu ca SM pentru a facilita anumite lucruri)

  – cele mai multe si grele cred ca au fost din sectiunea “Coaching and facilitation” si destul de delicate >> trebuie avuta foarte mare atentie

  – in proportie de 85% intrebarile au fost de tip “multiple choice”

   

  Ca si concluzie, la intrebarile care mi-au picat mie, mi s-a parut mult mai importanta experienta decat teoria din Scrum Guide, adica intelegerea Scrum-ului la un nivel de coaching teams.

   

  Din punct de vedere al timpului:

  – am trecut prin toate intrebarile in aprox 50 de min (in acest timp am bookmark-uit vreo 20)

  – aprox 80% din intrebarile au avut textul lungg (iti lua jumatate de min cel putin sa o citesti) si fiecare raspuns trebuia analizat, apoi reciteam intrebarea sa fiu sigura de raspunsul dat.

  – am reusit sa revad cam 18 din cele 20 de intrebari pe care le marcasem ca review

  Un lucru nefericit a fost sa folosesc ca si browser Safari (nu va recomand) > am pierdut aprox 4-5 sec la fiecare intrebare deoarece atat dura sa se incarce intrebarea urmatoare.

  #17718
  Avatarroxuca
  Participant

  Dupa luarea certificarii, va scriu cateva impresii…

   

  Ca pregatire, in afara de scrum guide si open assessments, am mai facut:

  http://www.bostonagiletraining.com/Sample-Scrum-Master-Certification-Practice-Exam/

  si testul lui Lapshin de multe, multe ori.

   

  Inainte de examen, am mai citit o data scrum guide-ul si un test open facut.

  Am dat pe Chrome si nu am avut lag intre intrebari.

   

  Observatii per total:

  – Din open assessments au fost cam 15-20% din intrebari

  – maxim 5 intrebari cu raspuns true/false

  – cam 30% au fost single choice

  – din testul din 2014 real au fost cam 10-15 intrebari regasite

  – am avut o intrebare care am apucat sa o caut pe google, dar la care nu am gasit vreun raspuns: “Which statement best describes a Product Owner’s responsibility?” – cu multiple choice, nu semana cu nimic intalnit pana acum ca si variante de rasopuns, insa nu am apucat sa mi le notez (mi-a ramas cautarea de pe google doar)

  – cam 20% din intrebari au fost complet la prima vedere, de gandire… destul de dificile…

  – am facut bookmark la 24 de intrebari, pentru care mi-a ramas la final un timp cam de 15 min… mi-a ajuns doar sa mai trec o data prin ele…

  – am lasat timpul sa expire

  #17719
  AvatarGeorgianaRadoi
  Participant

  Dupa 3 saptamani de la terminarea cursului Agile Scrum for Teams am reusit sa iau certificarea PSM 1 (scrum.org).

  Am studiat ghidul cateva zile (1-2 ore seara dupa serviciu) si am facut testul online de pe scrum.org si cel al lui M Lapshin. Am obtinut punctaj mic, sub 70%. Majoritatea greselilor le-am facut din lipsa de atentie si nerepetarea teoriei.

  In urmatoarele zile am studiat ghidul Scrum si am facut testele M Lapshin in learning mode and real mode pana ce am reusit sa obtin scor de 90 – 100%, apoi am facut training-ul online de pe scrum.org si l-am trecut (din 30 intrebari am avut maxim 2 greseli).

  Intrebarile de la examen mi s-au parut mai usoare fata de testele pe care le-am facut. Am terminat examenul in 40 minute (din 60 min). Sectiunea cea mai dificila mi s-a parut Coaching & Facilitation.

  Certificarea are dificultate medie, dar trebuie invatat si inteles Ghidul Scrum foarte bine.

  #17722
  AvatarCami D
  Participant

  – Am avut mari emotii cand mi-am dat certificarea. Insa am zis acum sau niciodata. Am luat cu 98.8%. Am gresit o intrebare din cele 80. Am parcurs toate intrebarile in 30 de minute; mi-am pus 20 cu bookmark; am reusit sa fac review si la cele 20. As putea spune ca din cele 20 doar la 2 am schimbat raspunsul ( deci raspunsul meu initial fusese bun aproape la toate). Cu 5 minute inainte sa expire timpul am dat Save si submit ( dupa cum am zis eram foarte,foarte, foarte stresata si vroiam sa vad cum stau…fiind un exeman pe care il tot aman din martie sa il dau)

   

  – De anul trecut din mai am inceput sa implementam Scrum; Mihai Olaru ne-a tinut un training de Scrum for teams anul trecut in iulie. Undeva prin toamna am inceput sa participam la un study group pentru a invata penrtu certificarea de PSM sau PSPO, timp de cateva luni, la care a participat si Mihai. Insa as spune ca abia din martie am inceput sa invat, in diverse etape, in special seara dupa serviciu cam o ora.

  – De-a lungul timpului ne-am confruntat cu diverse probleme in adoptarea Scrum-ului si atunci as putea spune ca aceasta experienta chiar conteaza. De multe ori am apelat la sfatul lui Mihai sau am recitit Scrum guide-ul sa vedem daca procedam correct.

  – Lucrez ca BA, insa am fost pentru cateva sprinturi si Scrum master la una din echipele de pe proiect, moment in care am fost si mai motivata sa inteleg scrum guide-ul.

   

  – Ca si pregatire am facut testele:

   

   Scrum open, PO open, Nexus Open(o data), Dev Open ( o data) pana le-am trecut cu 100%

   Lapshin ( o data si pe cel de Nexus) (recomand) – am inceput cu learning mode si am trecut la real mode pana am facut 100% in 15 min la testari in saptamani diferite

   Management Plaza ( sunt laudate pe forum, dar nu le recomand, mi se pare ca au raspunsuri gresite la unele intrebari comparand cu Scrum guide);

   Cape management( eu mi-am cumparat pentru o saptamana acces; m-au ajutat sa imi fixez niste notiuni; http://www.bostonagiletraining.com/Sample-Scrum-Master-Certification-Practice-Exam/

   Mi-am facut un document cu intrebarile de pe forum. Discutiile de pe forum m-au ajutat sa inteleg mai bine Scrum guide-ul si m-a fortat sa il citesc si sa il inteleg (recomand)

   

  – Azi, inainte de examen, am citit o data Scrum Guide, am facut SM open assessment, am citit despre burn down si burn up ( mie nu imi erau clare). Dupa ce mi-am rezolvat diverse chestii pentru serviciu, am lucrat WFH ( asta ca sa ma linistesc…eram foarte, foarte stresata) am dat examenul dupa pranz, in pauza de masa.

   

  – Uitandu-ma pe review-urile de mai sus , pot spune ca si mie mi-a picat intrebarea mentionata de Andreea ( am raspuns All)

   

  – Unele din intrebari le-am regasit in testele de open assessment si cel al lui Lapshin ( foarte bun testul lui); au fost si single choise, multiple choise, true/false;

   

  – Ca si intrebari au fost din tot scrum guide-ul si ceva pe langa: scaled scrum (cateva), despre PO (putine), scrum values ( 2 intrebari), DOD, burn –down chart ( una); multe intrebari despre rolul SM-ului, who starts the Daily, cateva de coaching, unele au fost cu text lung, etc.

   

  – As putea spune ca experienta a contat destul de mult la acest test si faptul ca trebuie inteles foarte bine scrum guide-ul.

   

  – Am folosit browserul Chrome ( in urma recomandarilor)

  #17724

  Am obtinut si eu certificarea PSM I, chiar pe 1 ianuarie 2018 :).

   

  La inceputul lui Decembrie, imi luasem deja certificarea PMI-ACP si am vrut sa profit putin de cunostiintele proaspete, drept pentru care cu ajutorul lui Mihai Olaru, m-am apucat de PSM.

   

  I. Timp de pregatire si materiale de studiu

   

  Am avut cred adunat maxim 2 saptamani de studiu cu nu mai mult de o ora pe zi, si m-am folosit de:

   

  1. Scrum Guide de cel putin 4-5 ori citit cap coada.

   

  2. Testele open de la Scrum.org pentru SM, PO, Dev unde obtineam constant 100%

   

  3. Am cumparat testele de la: http://www.agileprojectmanagementtraining.com/agile-exam-resources/ pentru o saptamana. Punctajul obtinut era aproape maxim la trecerile finale.

   

  4. Am cumparat de asemenea testele de la http://mplaza.pm/product/psm-preparation-practice-test/

  Aici sunt 3 randuri de teste, si greseam cam 1,2 din 80.

   

  5. Parcurs de cateva ori testele de la http://mlapshin.com/index.php/psm-quiz/ care au intr-adevar o dificultate mai ridicata. Dar pe final scoteam si aici peste 90%

   

  II. Examenul

  Personal mi s-a parut destul de usor, dar cum am spus, am venit imediat dupa PMI-ACP, la care se mai adauga si faptul ca zilnic lucrez intr-un mediu Agile Scrum scalat cu Spotify.

   

  Am terminat toate intrebarile in aproximativ 45 minute, multe dintre ele se regaseau in Assement-ul Open de pe Scrum.Org, si de asemenea foarte multe le-am regasit si in testele de la mplaza.

   

  Destul de multe intrebari situationale, multiple choice, mare atentie la numarul de raspunsuri pe care trebuie sa le selectati, si este mentionat in intrebare.

   

  Au fost si cateva intrebari pur teoretice legate de durata anumitor event-uri, si acolo mare atentie pentru ca raspunsurile pot fi confuze.

   

  Ca si regula generala, cititi cu foarte mare atentie intrebarea, parcurgeti fiecare raspuns, eliminati din start raspunsurile gresite.

   

  III. Punctajul obtinut

   

  Scrum Framework – 95%

  Scrum Theory and Principles – 95%

  Cross-functional, self-organizing Teams – 100%

  Coaching & Facilitation – 100%

  Overall – 96.3% (77/80)

   

  Multumesc inca o data PMAccess, Mihai Olaru si multa bafta celor care vor da aceasta certificare!

  #17726

  Salut,

  Am dat si eu astazi certificarea PSM-I, si am reusit sa obtin un scor de 92%.

  In plus fata de ce au mentionat colegele/colegii in postarile anterioare, pot spune ca mie mi-au picat cateva(insa neasteptat de multe!) intrebari din burndown charts – sprint burndown, release burndown.

  Apoi, am avut destul de multe intrebari “straightforward” de teorie Scrum – cateva erau chiar identice cu intrebarile din open assessment. Insa am avut mai multe intrebari situationale decat ma asteptam, unele mi s-au parut destul de complicate. Undeva spre 20% din intrebari mi s-au parut situationale.

  De asemenea, time management-ul este si aici important. Eu am consumat destul de mult timp pe unele intrebari, si la final nu mi-a mai ramas timp suficient sa parcurg o a doua oara raspunsurile date pentru verificare.

  Cam asta ar fi despre experienta mea, sper sa ajute pe cineva care doreste sa dea acest test.

  Multumesc inca o data lui Mihai Olaru care m-a ajutat cu sfaturi pentru aceasta certificare, appreciate it!

  Bafta la test!

  #17727
  Avataranca iulia
  Participant

  Buna,

   

  Am sustinut si eu examenul si l-am luat cu 95% (76 din 80).

  M-am pregatit vreo 2 luni si jumatate pentru acest examen, seara dupa munca si in weekenduri.

   

  La examen, din cele 80 de intrebari, au fost de toate:single choise, multiple choise, true/false.

   

  L-am terminat destul de repede, nu am stat prea mult pe o intrebare, daca nu eram sigura, imi notam numarul intrebarii si treceam mai departe, asa am avut timp si pentru review.

   

  Am regasit in test multe intrebari din teorie, despre Sprint Backlog, Sprint Review, Planning, DOD, despre rolul Scrum Masterului.

  Am intalnit si intrebari din cartea Scrum Narrative si din intrebarile lui Mikhail dar, au fost si cateva la prima vedere si complicate.

   

  Sursele de studiu:

  1.Scrum Guide si Nexus Guide pe care le-am citit cel putin 4-5 ori fiecare, am descoperit lucruri noi de fiecare data.

  2.Testele open de la Scrum.org pentru Scum Open, Nexus Open, Dev si Product Owner.

  3 Testele lui Mikhail Lapshin learn mode si real mode – foarte utile: https://mlapshin.com/index.php/scrum-quizzes/

  4.Cartea Scrum Narrative and PSM Exam Guide – citit si raspuns la intrebari de mai multe ori.

   

  Inca o data ii multumesc lui Mihai Olaru pentru sfaturi si indrumari.

   

  Va doresc mult succes in continuare tuturor.

   

  Bafta la examen!

  #17730
  AvatarAndreea
  Participant

  Buna,

   

  Am obtinut certificarea de PSM I recent cu un scor de 96.3%. Am inclus mai jos cateva detalii despre cum m-am pregatit si despre cum mi s-a parut examenul, sper sa fie utile.

   

  1. Pregatire:

  – am citit The Scrum Guide pentru a avea o idee generala

  – am participat la cursul Agile-Scrum for Teams. Informatia a fost extrem de bine structurata si prezentata cu exemple concrete, asa ca dupa cele 2 zile de curs imi erau clare rolurile in echipa de Scrum, artifacts si events

  – pregatirea a durat aproximativ o saptamana timp in care am facut urmatoarele:

  -am recitit The Scrum Guide de 2 ori

  – am recitit materialele de la curs

  – am facut testele de pe Scrum.org de mai multe ori pana cand am luat 100% constant

  – am facut testul de la Mikhail Lapshin in test mode si real mode de 2 ori fiecare https://mlapshin.com/index.php/scrum-quizzes/sm-real-mode/

  – am facut testul free si am cumparat versiunea pentru 1 saptamana de la http://www.agileprojectmanagementtraining.com/agile-exam-resources/. Am facut testul de 80 de intrebari de aproximativ 10 ori, pana am luat peste 95% constant

  – dupa fiecare test facut am verificat intrebarile pe care le-am gresit, mi-am notat varianta corecta si am revenit la materiale daca ceva nu era clar

   

  2. Examen:

  – overall dificultatea examenului mi s-a parut medie

  – am avut multe dintre intrebarile pe care le-am intalnit in testele pentru pregatire asa ca am putut sa le identific si sa le completez repede

  – majoritatea intrebarilor au fost single choice sau cu True/False

  – intrebarile pe care le-am gresit erau din zona de Coaching/Developing teams.Au fost 2 intrebari din zona aceasta care mi s-au parut tricky, raspunsurile aveau diferente subtile intre ele

  – am completat cele 80 de intrebari in 45 de minute, deci am mai avut timp sa trec prin intrebarile de care nu eram sigura.

   

  Ca o concluzie, pentru mine a functionat faptul ca am participat la curs si apoi faptul ca am facut foarte multe teste pentru a intelege structura intrebarilor, posibilele capcane, legaturi intre elemente.

  Ma asteptam ca intrebarile din examen sa fie mai grele decat cele intalnite in teste (asa cum s-a intamplat la PMP unde dificultatea a fost exponential mai mare), dar din fericire au fost cam la acelasi nivel de dificultate.

   

  Mult succes!

  #18044
  Georgiana Aspru
  Participant

  Salutare tuturor,
  In primul rand as dori sa multumesc lui Mihai Olaru si lui Narciss Popescu, pentru ca m-au indrumat si sprijinit pentru a obtine certificarea! Pe scurt, am citit o data Scrum Guide si am dat toate testele free recomandate de Mihai si am obtinut 90% la examen, deci 72 de intrebari la care am raspuns corect si 8 intrebari la care am raspuns gresit.

  Pasii in detaliu au fost asa:
  Start 11 octombrie seara

  1. Am dat open assessment Scrum Master de 2 ori si am obtinut 73.33% in ambele dati.
  2. Am citit o data Scrum Guide cu atentie, insemnand ca am si scris aproape tot ce citeam. Partea asta a durat cel mai mult.
  3. M-am uitat pe intrebarile gresite de la punctul si apoi am dat open assessment Scrum Master de 8 ori si am obtinut 100% de fiecare data, cu exceptie unei dati cand am obtinut 93.3%.
  4. Am dat open assessment Product Owner de 2 ori si am obtinut pe rand 80%, 86.7% si apoi m-am uitat pe raspunsurile gresite.
  5. Am dat open assessment Product Owner de inca 8 ori si am obtinut 100%, cu exceptia a doua dati cand am obtinut 93.3%.
  6. Am dat open assessment Developer de 2 ori si am obtinut 70% si 83.3%, dupa care m-am uitat pe raspunsurile gresite.
  7. Am dat open assessment Developer de inca 8 ori si am obtinut 100%, cu exceptia unei dati cand am obtinut 96.7%.
  8. Am incercat sa ma uit pe forumuri pentru a vedea experienta altora si pe cele 2 linkuri aditionale primite de la Mihai, dar nu am avut rabdare, asa ca am dat skip.
  9. Am dat testul Real Mode de la Mikhail Lapshin si am obtinut 60%, din pacate la majoritatea din neatentie, fiindca eram presata de timp sa plec in oras sa ma intalnesc cu cineva.
  10. L-am mai dat o data cand m-am intors din oras si am obtinut 92.5%, apoi in Learning Mode 96.55%.
  11. Am mai dat inca de 8 ori in Real Mode si am obtinut 100%, cu exceptia a doua dati cand am obtinut 98.75%.
  12. Am dat testul de pe caprojectmanagement si am obtinut 93.33%, apoi pe cel de la mplaza 80%.

  Ulterior am platit pe scrum.org, mi-am facut profilul si am dat testul. Mi s-a parut ca este foarte mult text de citit la intrebari. Desi testele celelalte, inclusiv Mikhail Lapshin ajunsesem sa le fac in timp foarte scurt (80 de intrebari in 10 minute), testul de examen mi se parea ca nu se mai termina si am folosit tot timpul pus la dispozitie. Mi-au mai ramas cam 10-15 minute la final, in care am revizuit primele 33 de intrebari. Am avut si cateva intrebari de Nexus, mi s-au parut simple, dar si intrebari de tipul “ce te faci cand nu se intampla lucrurile cum este indicat in Scrum”, unde mie mi s-au parut evidente raspunsurile, insa observasem deja ca partea asta nu e acoperita de Guide sau de testele din simulare.

  Conform scorului, am gresit la 8 intrebari, probabil jumatate din neatentie sau din cauza ca nu am acordat suficient timp sa ma gandesc la raspuns, fiindca eram destul de stresata ca nu voi reusi sa parcurg tot testul in 60 de minute.
  Cu singuranta m-ar fi ajutat sa citesc si resursele indicate de Mihai, carora le-am dat skip, insa am fost presata de timp sa obtin cat mai repede certificarea, in vederea obtinerii unui contract. Pentru rezultatul in urma heirup-ului de o saptamana, eu sunt multumita de rezultatul obtinut. Sper sa obtin contractul pe care il am in vizor, si deja ma gandesc la a obtine si certificarea PSM II, unde numarul de persoane certificate este semnificativ mai mic, iar testul este de o dificultate mai mare.

  Succes tuturor in pregatire,
  Georgiana

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.