George Guruianu: ‹‹Am realizat ca detaliile fac diferenta dintre “Good” si “Great”››

Reading Time: 6 minutes

George Guruianu: 10 ani de experienta in project management, product management si UX in domeniile IT si Fintech. In prezent lucreaza ca Product Owner la compania Qualitance. A avut in decursul carierei contact cu stakeholderi din culturi foarte diferite: United Kingdom, Luxembourg, Germania, Africa de Sud, USA, Australia, Canada, Franta, Olanda, Finlanda, Belgia, Croatia, Bulgaria, India, etc. . Certificat PMI-ACP in 2020. In afara orelor dedicate activitatii profesionale, ii place sa isi petreaca timpul cu oameni dragi ce au realizat lucruri mari, jucand tenis, calatorind si explorand produse inovatoare.

Despre certificarea PMI-ACP

BRYX: George, felicitari pentru obtinerea certificarii PMI-ACP, anul acesta! Spune-ne te rog cum ti s-a parut examenul?

George: Multumesc. Cat despre examen, a fost mult mai dificil decat am anticipat. Daca la teste timpul era ingaduitor, la examen a devenit destul de presant. Am avut surpriza sa fiu mereu in urma, intrebarile pareau mult mai lungi si cu situatii foarte incalcite. De cele mai multe ori era un cuvant ce imi parea ca rupe logica, citeam o intrebare de 3 – 4 ori si imi lua mult mai mult timp decat la teste. Mi-am dat seama tarziu ca trebuie sa citesc raspunsurile initial, astfel totul avea sens mult mai usor.

BRYX: Ai fost si tu printre cei care anul acesta, de voie de nevoie, au sustinut examenul de acasa.

George: Asa este, am sustinut examenul de acasa. Logistic a fost destul de comod, un proces bine definit si fara impedimente. Singurul inconvenient ar fi ca odata ce ai inceput testul, nu mai poti sa-l pui pe pauza, asadar, recomand cursantilor sa fie pregatiti pentru cele aproximativ 3 ore de examen.

BRYX: Ai aflat pe loc rezultatul? Dupa cat timp ti-au confirmat si oficial si pe email?

George: Da, am aflat imediat dupa finalizare ca am trecut cu brio, dar rezultatul oficial a sosit pe e-mail a doua zi.

BRYX: Ca practician Agile cu experienta, ce parere ai, din punct de vedere al pregatirii, PMI-ACP-ul este suficient?

Dupa parerea mea, PMI-ACP-ul este o baza foarte solida in ceea ce priveste modul de lucru Agile, acopera nu doar metodologia, dar si elemente cheie din management la orice nivel, atat macro cat si micro, strategii de management cu orientare tehnica, cat si strategii de dezvoltare produs, include tehnici de management al oamenilor la nivel individual, dar si la nivel de echipa. Pe langa aceasta baza, experienta si alte studii de management se dovedesc a fi utile pentru a intelege aplicabilitatea principiilor de baza prezentate. Acolo unde un cititor nu poate identifica cum se aplica teoria in practica, recomand aprofundare. Materialele au o puternica orientare catre partea practica si prezinta problemele reale ce apar zi de zi in managementul de proiect.

Despre experienta internationala

BRYX: Ai lucrat in decursul carierei cu parteneri din peste 12 tari, din regiuni indepartate si cu culturi de viata si de business foarte diferite atat intre ele cat si fata de cultura noastra, romaneasca. Ce poti spune ca ai invatat din expunerea aceasta?

George: Sunt doua lucruri pe care le constientizez constant si pe care le aplic de cate ori am ocazia, si care au devenit principii:

Pe primul l-am intalnit in UK, USA, Canada si Finlanda. In UK, in proiecte ce tin de zona de Marketing si optimizare procese, iar in USA in proiecte FinTech. Este legat de dorinta de a face lucrurile cat mai bine. Cat mai bine, aici, nu inseamna perfectiune, inseamna cu un nivel ridicat de atentie la detalii.

Procesele de validare in cadrul unui proiect imi pareau initial excesive. Am realizat ca detaliile fac diferenta dintre “Good” si “Great”. Detaliile necesita intotdeauna efort considerabil. Dupa parerea mea, un produs unde fiecare detaliu are un “why” bine definit si este validat de catre cei ce vor utiliza produsul, se dovedeste a fi un succes.

Al doilea, se refera lae a avea curajul sa gresesti. Am invatat ca lucrurile bine facute sunt compuse din multe esuari. Dupa cum spune Michael Jordan: “I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.” De la colegi din Luxemburg si de la parteneri din Australia au venit proiecte cu un timeline extrem de provocator. Nu vedeam cum se poate sa livrezi atat de rapid, nu reuseam sa pun la punct o planificare pentru un asa timeline. Solutia a fost sa ne apucam de treaba, sa gresim rapid si sa facem ajustari pentru a găsi solutii.

Era extrem de important sa avem un mediu sigur pentru exprimare, cunoscut ca “safe enviornment” in limbaj agile, un mediu in care se poate gresi fara nici o teama. Era important sa gresim devreme si rapid pentru a ajunge in timp util la rezultatul mult dorit.

 BRYX: Care au fost principalele tale atu-uri, folosite ca sa te adaptezi atator medii de lucru diferite?

George: Cred ca un atu important este empatia in comunicare. Capacitatea de a asculta si a intelege clientul a fost un alt atu important. Dupa parearea mea este important sa intelegi atat contextul cat si provocarile clientului, dar si constrangerile echipei, astfel incat sa poti crea un echilibru.

Mentinerea focus-ului atunci cand exista presiune, ar fi un alt avantaj. Cred ca este important sa poti trece informatia rapid printr-un filtru si sa ajuti echipa sa se focuseze pe ceea ce este prioritar in acel moment.

Apoi, ar mai fi adaptabilitatea, dar problema cu adaptabilitatea este ca trebuie sa fie un proces continuu si rapid, insotit de multa comunicare deschisa si transparenta.

BRYX: Cum te-ai descurcat in mediile financiare, incarcate de reglementari stricte, pe de o parte, si pe de alta cu aceste provocari de a lucra in mod agil, cu mai putine constrangeri de documentatie si mai multe confirmari verbale?

George: In proiectele de tip trading si fintech, regulamentul este foarte strict si abaterea de la acest regulament se sanctioneaza dur. Pe langa valoarea adusa utilizatorilor de noi functionalitati este necesara si o investitie consistenta in sistemele de gestionare a acestor functionalitati, ca urmare, orice funtionalitate necesita implementare indelungata. Orice sistem trebuie sa aiba trasabilitate. In companiile de asigurari sunt create sisteme de monitorizare si raportare ce detecteaza orice greseala.

Cred ca ce a ajutat aici a fost abordarea de a testa cu utilizatori, pe cat posibil, o functionalitate inainte de a investi timpul necesar in dezvoltarea completa. Apoi, release-uri rapide, in etape, fara a dezvolta functionalitatile secundare in primele versiuni. Dupa validarea funtionalitatilor de catre utilizatori se recupera “technical debt” si se completau partile lipsa ale puzzle-ului.

BRYX: Poti sa ne dai exemplu de 3 lucruri valoroase pe care le-ai invatat de la acesti parteneri de business externi?

George: In completare a ceea ce am invatat din experienta de lucru cu parteneri externi as mai adauga doua elemente:

Focus on people, build a team. Este important sa intelegi fiecare individ din echipa, ceea ce il motiveaza si ce urmareste pe termen mediu si lung. Asa cum metodologia recomanda, stake-ul proiectului trebuie integrat sau aliniat cu interesele personale. Mai mult, am invatat ca la baza performantei se afla, de cele mai multe ori, o echipa agile, ce se poate adapta rapid in functie de provocari. Formarea acestei echipe este provocarea cea mai mare si dureaza.

Have courage to fire when needed. Ceea ce m-a surprins foarte tare in diferite culturi a fost suportul pe care managementul il acorda oamenilor din echipa, nimeni nu este pus intr-o categorie si mereu se gaseste timp sa fie ajutat.  Doar ca, in momentul in care se considera ca lupta de a creste performanta unui membru al echipei este mult prea costisitoare sau implicarea lipseste, se renunta la acel membru. Abordarea este foarte transparenta si directa. Pentru mine a parut dramatic, dureros, am considerat ca fiind o abordare inumana. In foarte multe cazuri am considerat ca trebuie sa mai fie o sansa, o cale. Dar, mi-a fost aratat, de mai multe ori, ca pentru a obtine performanta uneori sunt necesare si sacrificii.

BRYX: Ce le recomanzi celor care sunt dornici sa invete si sa experimenteze medii de lucru dinamice international? Cum se pot pregati?

George: Le recomand sa se pregateasca, sa afle cat mai multe despre mediul in care doresc sa lucreze, despre cultura si sa nu renunte usor. Cu informatia pregatita, sa paseasca cu verticalitate si incredere, iar ce vad foarte important, este sa fie transparenti. Transparenta la care ma refer aici inseamna sa recunosti ceea ce este evident, bune si rele, dar cu o perspectiva constructiva. Sa iti fie clar unde vrei sa ajungi si ce esti pregatit sa investesti pentru asta dar, intotdeauna sa evaluezi corect unde esti, fie ca este un loc bun sau mai putin bun. Rezultatele apar incremental, iar atata timp cat apar, sunt apreciate in orice cultura.

 BRYX: Cum crezi ca se potriveste “mindsetul” Agile cu cultura romaneasca?

George: O limitare majora pe care o vad in cultura romaneasca este legata de concepul “fail early and improve fast”. Cu toate ca Agile promoveaza acest “safe environment” in Romania am observat de multe ori ca se vrea o siguranta. Se doreste sa se atinga rezultatele fara a traversa etapele preliminare, etapele in care este necesar sa esuezi, practic, de foarte multe ori si in baza feedback-ului sau a propriei evaluari sa imbunatatesti pe parcurs. Din pacate, pentru marea majoritate a proiectelor de dezvoltare software, acest aspect este vazut negativ si se doreste o abordare de tipul  “punct ochit, punct lovit”. Statistic, greu de realizat. Cred ca trebuie acceptat ca zilnic devenim mai buni in ceea ce livram, iar dezvoltarea presupune un proces in etape.

BRYX: Ce crezi ca poate contribui decisiv la cresterea adoptarii Agile pe o scara mai larga in Romania?

George: In cazul proiectelor de dezvoltare software –  cred intr-o abordare in care furnizorul castiga initial increderea clientului, iar clientului i se  explica astfel incat sa înțeleagă, dincolo de termen, ce inseamna Agile – asta ar ajuta la cresterea adoptarii.

Pentru a castiga aceasta incredere, din experienta mea, metoda este de a livra valoare rapid si des, Agile.

BRYX: George, iti multumim mult pentru timpul acordat si informatiile oferite si iti dorim mult succes!

George: Eu va multumesc pentru oportunitatea de a impartasi din experienta mea si sper ca pe viitor sa crestem o comunitate Agile cat mai mare, cu multe proiecte de succes.

 

 

Rating: 5.0/5. From 8 votes.
Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *