Interviu Dan Lacurezeanu – despre examen si obtinerea certificarii PMP

Reading Time: 3 minutes

Dan LacurezeanuDan: Business Unit Manager la Qualysoft, o companie software multinationala cu birouri in Europa Centrala si de Est. Rolul lui combina atat responsabilitati de project management, cat si functionale de people management si business development. In paralel, Dan face un MBA la Warwick Business School in Marea Britanie, iar in timpul liber calatoreste, joaca basket si practica aikido.

ComunitateA: Felicitari Dan pentru obtinerea certificarii PMP! Esti unul din cei doi care au obtinut certificarea pe 30 octombrie, contribuind la depasirea bornei de 1000 de certificati in Romania. Cum ti s-a parut examenul?

Dan: Multumesc. Examenul mi s-a parut solicitant in special din cauza duratei de 4 ore. Dupa parerea mea intrebarile au fost de dificultate medie-ridicata, in sensul ca testau conceptele, dar nu am intalnit situatii in care nu am stiut deloc sa raspund, in conditiile in care m-am pregatit rezonabil. De exemplu o parte din intrebarile din Rita SuperPMP mi s-au parut mai dificile decat cele din examen. In principiu dupa o parcurgere Rita si un rezumat PMBOK ar trebui ca orice intrebare sa fie abordabila. Dupa acest punct, diferenta o fac testele.

ComunitateA: Cum ai ajuns la certificarea PMP? Cum ai auzit de ea si ce te-a determinat sa o obtii?

Dan: Am decis sa dau certificarea PMP pentru ca imi doream sa coordonez mai bine proiectele de care eram responsabil. La recomandarea unei prietene care tocmai sustinuse examenul de CAPM m-am inscris la curs. M-a interesat in special partea de integrare pe care se insista la PMP, pentru ca in proiectele din viata reala e foarte usor sa scapi din vedere sau sa nu ai timp sa te ocupi de anumite aspecte.

ComunitateA: Cat ai invatat (ca durata si numar de ore) si cum anume ai abordat procesul de pregatire?

Dan: Cand am inceput, pe 4 septembrie, mi-am stabilit data de 15 octombrie pentru examen. Mi-am propus sa studiez cateva ore pe zi, dar din pacate nu am reusit din cauza unui alt curs, a job-ului si programului personal. Am lucrat in sesiuni intense de cateva zile, urmate de cateva zile de pauza. Am reusit sa ajung la un nivel de 75 – 80% in teste in jurul date de 15 octombrie, dar in acel moment nu aveam raspunsul referitor la aplicatie si nu ma puteam inscrie la examen. In timpul ramas pana la examen (30 octombrie) am facut teste si am recapitulat.

Procesul de pregatire pe scurt a fost asa:

  • Test Lehman 175 de intrebari, rezultat 64%
  • Citit din Rita + luat notite cu ce mi s-a parut important + teste de la finalul fiecarui capitol
  • Test SuperPMP de calibrare si obisnuire cu efortul, dupa ce am parcurs ariile Integration, Scope, Time, Cost si Quality
  • Continuat cu Rita + luat notite cu ce mi s-a parut important + teste de la finalul capitolelor
  • 5 Teste din diferite surse: Lehman, PM Study, HeadFirst, ComunitateA
  • Recapitulare din notite, citit sectiuni din PMBOK si slide-uri curs PMP
  • Teste pe arii de cunostinte din Rita

In total cred ca am studiat aproximativ 80-90 de ore.

ComunitateA: Ce sfat ai da celor care vor sa obtina certificarea?

Dan: Cred ca principalul factor demotivant e cantitatea de informatii care trebuie asimilata. Recomand altor colegi care vor sa obtina certificarea sa se inarmeze cu rabdare si sa faca un efort sustinut cateva saptamani. Dupa un anumit timp incepi sa te obisnuiesti cu intrebarile. Personal am invatat multe si din teste. Am avut un Excel si pentru fiecare test am am completat intr-un sheet daca am gresit intrebarea. Dupa 1-2 saptamani am facut din nou doar intrebarile gresite si spre surprinderea mea am mai gasit lucruri neclare.

ComunitateA: Dan, iti multumim mult pentru informatii si iti dorim succes!

Dan: Multumesc si eu si multa bafta celor care se pregatesc pentru obtinerea certificarii PMP.

Rating: 5.0/5. From 9 votes.
Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *